Skip to main content
13 01 2020 | 16:17

Ζημιές στις ελιές σε περιοχές της Κρήτης - Ο ΕΛΓΑ καθυστερεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα των δήμων για αναγγελία

Ζημιές στις ελιές σε περιοχές της Κρήτης - Ο ΕΛΓΑ καθυστερεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα των δήμων για αναγγελία

Πεσμένες στο χώμα βρίσκουν τις ελιές οι παραγωγοί της Κρήτης, μετά τις δύο απανωτές κακοκαιρίες που έπληξαν το νησί, είτε με τη μορφή θυελλωδών ανέμων είτε με τη μορφή σφοδρών βροχοπτώσεων. Παραγωγός από τη Γόρτυνα Ηρακλείου καταγγέλει στο Agro24 ότι ενώ από τον δήμο έχει σταλεί αίτημα για αναγγελία ζημιάς στον ΕΛΓΑ, ο τοπικός ΕΛΓΑ δεν έχει απαντήσει ούτε σηκώνει τα τηλέφωνα. Για του λόγου το αληθές, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε, ως Agro24, με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Ηρακλείου, κ. Δασκαλάκη, σήμερα το πρωί, αλλά δεν απαντούσε στο τηλέφωνό του (σταθερό υπηρεσιακό). Αντίστοιχη προσπάθεια κάναμε και για επικοινωνία με την υπεύθυνη του Τμήματος Εκτιμήσεων & Αποζημιώσεων Φυτικού Τομέα, Μαρία Γραμματίκα, η οποία απέβη άκαρπη. Το αίτημα του δήμου Γόρτυνας παραμένει σε εκκρεμμότητα, με αποτέλεσμα οι πληγέντες να μην μπορούν να δηλώσουν τη ζημιά τους.

Ερώτηση από τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Βαρδάκη για τις ζημιές

Για τον προγραμματισμό καταγραφής των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και για τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν από τις πρόσφατες σφοδρές κακοκαιρίες οι ελαιοπαραγωγοί, ζητά να ενημερωθεί, με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Για άλλη μια χρονιά οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης βρίσκονται αντιμέτωποι με συνδυασμό δυσμενών συνθηκών, που μειώνουν την παραγωγή, υποβαθμίζουν την ποιότητα και έχουν σαν αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του εισοδήματός τους.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, που έπληξαν το νησί όλο το προηγούμενο διάστημα, η παρατεταμένη ανομβρία στα κρίσιμα στάδια, οι έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες ευνόησαν την εμφάνιση του δάκου και του γλοιοσπόριου οδήγησαν τους παραγωγούς σε απόγνωση.

Σε συνέχεια όλων των παραπάνω, τις τελευταίες μέρες, περιοχές του Νομού Ηρακλείου βρέθηκαν αντιμέτωπες με πρωτοφανείς καταστάσεις, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, που άφησαν στο πέρασμά τους, σημαντικότατες ζημιές σε καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Οι εκτεταμένες πρωτοφανείς καταστροφές στην ελαιοπαραγωγή, απαιτούν τον άμεσο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών για την καταγραφή, αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών.

Αναγγελίες ζημιάς

Μέχρι στιγμής αναγγελίες ζημιάς έχουν γίνει μόνο για τον δήμο Πλατανιά Χανίων και στη δημοτική κοινότητα Θερίσου Χανίων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Πλατανιά ενημερώνει τους δημότες του ότι έγινε αναγγελία ζημιάς στον ΕΛΓΑ για την ΑΝΕΜΟΘΥΕΛΑ- ΧΑΛΑΖΙ στις 2 Ιανουαρίου 2020.

Οι παραγωγοί οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από την ανεμοθύελλα σε εσπεριδοειδή, ελιές, αβοκάντο και σε διάφορες καλλιέργειες (κηπευτικά κλπ.) ευρισκόμενων εντός της περιφέρειας του δήμου Πλατανιά, μπορούν να δηλώσουν τη ζημιά στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, στα κατά τόπους δημοτικά καταστήματα του δήμου (Βουκολιών, Κολυμβαρίου, Μουσούρων & Γερανίου), έως και τις 16/01/2020, κατά τις εργάσιμες ημέρες & ώρες.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας Δήμου ανά Δ.Ε.

  • Δ.Ε.Πλατανιά ( 2821340018)
  • Δ.Ε.Μουσούρων (2821341039)
  • Δ.Ε.Κολυμβαρίου (2824340100)
  • Δ.Ε.Βουκολιών (2824340012)

Απαραίτητα δικαιολογητικά:

  • Ενιαία δήλωση καλλιέργειας & εκτροφής ΕΛΓΑ έτους 2019

Από τον Ανταποκριτή του ΕΛΓΑ της Δ. Ενότητας Θερίσου γίνεται γνωστό ότι έγινε αναγγελία ζημιάς από ανεμοθύελλα στις 07-01-2020.

Οι παραγωγοί των οποίων οι καλλιέργειες ζημιώθηκαν παρακαλούνται όπως προσέλθουν στα γραφεία της Δ. Ενότητας Θερίσου για να δηλώσουν τη ζημιά τους προσκομίζοντας την δήλωση ΟΣΔΕ έτους 2019 (απαραίτητο).

Δηλώσεις ζημιάς θα γίνονται δεκτές έως τις 22/01/2020.