Skip to main content
30 07 2018 | 13:33

Ξεκινούν οι εκτιμήσεις στην Κρήτη για τα αμπέλια που επλήγησαν από τον καύσωνα και τις βροχές

Ξεκινούν οι εκτιμήσεις στην Κρήτη για τα αμπέλια που επλήγησαν από τον καύσωνα και τις βροχές

Τεράστιο πλήγμα δέχτηκαν την περασμένη εβδομάδα δεκάδες αμπελοκαλλιέργειες από την ισχυρή νεροποντή που αιφνιδιαστικά κατέκλυσε την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου. Η κινητοποίηση του ΕΛΓΑ είναι άμεση για την καταγραφή των ζημιών, ενώ οι καλλιεργητές διεκδικούν εκτός από την αποζημίωση τους να παγώσουν οι οφειλές τους προς το δημόσιο καθώς βρίσκονται σε πλήρη οικονομική αδυναμία να ανταποκριθούν.

Τεράστιες εκτάσεις αμπελιών στο Μαλεβίζι, το Τέμενος, την Πεδιάδα, χτυπήθηκαν ανελέητα από την καταιγιστική βροχή που σε λίγα λεπτά σάρωσε τα πάντα, πνίγοντας στα νερά της τον κόπο και τις ελπίδες των καλλιεργητών για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Τραγικός είναι ο απολογισμός στην περιοχή των Αρχανών, όπου οι καλλιεργητές μιλούν για 100% καταστροφή του προϊόντος. Όλα αυτά κυριολεκτικά στο παρά πέντε του τρύγου, με αποτέλεσμα οι καλλιεργητές να βλέπουν τους αγωνιώδεις κόπους μιας χρονιάς να σαπίζουν στα χέρια τους.

Όπως είναι γνωστό, από το τέλος Ιουλίου αρχές Αυγούστου, ξεκινά ο τρύγος των αμπελιών η συγκομιδή των σταφυλιών. Ωστόσο η πλημμυρική βροχή που σημειώθηκε προχθές με όλη την έντασή της, είχε σαν αποτέλεσμα να προκαλέσει σκάσιμο στις ρώγες των σταφυλιών.

Οι καλλιεργητές κάνουν λόγο για θανάσιμο πλήγμα στο προϊόν διότι όπως εξηγούν μετά από τέτοια καταστροφή, το σταφύλι δεν είναι ούτε βρώσιμο, ούτε μπορεί να οδηγηθεί για οινοποίηση. Επίσης δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει σταφίδα διότι σαπίζει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αιφνιδιαστική νεροποντή έβαλε την ταφόπλακα σε τεράστιες ποσότητες σταφυλιών που καταστράφηκαν ολοσχερώς.

«Τρέχουν» για να αποζημιώσουν άμεσα τις μεγάλες καταστροφές

Τη διαβεβαίωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι οι διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών, την αποτίμηση τους και την όσο το δυνατόν πιο άμεση αποζημίωση των αμπελουργών, έλαβαν στις 27 Ιουλίου οι αγρότες της Κρήτης.

Συγκεκριμένα ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου, μετέφερε δια στόματος του Βουλευτή Σωκράτη Βαρδάκη, πως ο ΕΛΓΑ στο νησί, θα εργαστεί με όλο του το προσωπικό με στόχο την άμεση καταγραφή των καταστροφών στα αμπέλια, που έχει προκαλέσει ο άστατος καιρός.

Οι αγρότες είναι σε απόγνωση βλέποντας από τη μια μεριά υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία και από την άλλη βροχές και χαλάζι.

Αυτό που τονίζουν είναι πως έχουν πληγεί καλλιέργειες σε Μαλεβίζι, Τέμενος, Πεδιάδα, ενώ τεράστια είναι η καταστροφή στις Αρχάνες. Η υγρασία έχει εγκλωβιστεί μέσα στο σταφύλι, είπαν, και η ποιότητά του έχει μειωθεί. Για αυτό και πρέπει άμεσα να ληφθούν έκτακτα μέτρα.Είναι πλέον δεδομένο ότι η μέση καταστροφή ξεπερνά το 80%, την ώρα που υπαρχουν αμπέλια με 100% ζημιά!

Μάλιστα, στις 27 Ιουλίου, εκπρόσωποι των αγροτών είχαν συνάντηση με τον Σταύρο Αρναουτάκη και τον Διευθυντή του ΕΛΓΑ Κρήτης Νίκο Δασκαλάκη.

Όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται η αυτοψία των κλιμακίων του ΕΛΓΑ να έχει ολοκληρωθεί προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων στους πληγέντες, μετά και από την εντολή του ίδιου του Υπουργού.

Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι η επίσπευση της καταβολής του 30% των περσινών αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και να ξεκινησει έτσι η διαδικασία πληρωμής για το 2018.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων ότι, «οι προχθεσινές βροχές ήταν πολύ επιβαρυντικές για τους αμπελοκαλλιεργητές μας, πολλές περιοχές υπέστησαν μεγάλη ζημιά.

Άμεσα ενεργοποιηθήκαμε όλοι, και θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Δασκαλάκη, διευθυντή του ΕΛΓΑ, για τη συνεργασία που έχουμε, επίσης με την διοίκηση των αμπελουργών-ελαιοκαλλιεργητών, μπορούμε και ενεργοποιούμε άμεσα όλες τις διαδικασίες ούτως ώστε να γίνει το γρηγορότερο η καταγραφή των ζημιών. Μακάρι να μη βρέξει και σήμερα γιατί δυστυχώς θα είναι ολοκληρωτική η καταστροφή.

Αντιλαμβάνεστε, ότι, ένας αγρότης που όλο το χρόνο καλλιεργεί για να πάρει τον κόπο του τώρα, που ήταν έτοιμα τα αμπέλια και είχαμε μία καλή χρονιά, καταστρέφεται ο κόπος όλης της χρονιάς. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τον ΕΛΓΑ, με το Υπουργείο, τους βουλευτές μας, έτσι ώστε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε αυτό που πρέπει να πάρει ο αγρότης. Επίσης το ζητούμενο είναι να συνεχιστεί η καλλιέργεια στα αμπέλια και πρέπει αυτό να γίνει πάση θυσία».

Από την πλευρά του ο βουλευτής Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «για ορισμένους παραγωγούς η ζημιά είναι ολική, είναι σοβαρό το θέμα που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Έγινε μία ενημέρωση και συζητήθηκαν προτάσεις στη σημερινή σύσκεψη στη Περιφέρεια, η επικοινωνία με του Υπουργείο, με τον υπουργό θα γίνει εντός της ημέρας.

Θα πρέπει να επισπευθεί η καταβολή του 30% των περυσινών αποζημιώσεων όπως επίσης καλή ήταν η πρόταση που έγινε στη σύσκεψη, και θα την προχωρήσω προς το Υπουργείο, να διευκολυνθούν οι πληγέντες παραγωγοί όλων των καλλιεργειών για τις άμεσες οικονομικές υποχρεώσεις τους είτε προς τις τράπεζες είτε προς το Κράτος».

Τέλος ο πρόεδρος της ομάδας των αμπελουργών – ελαιουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «το τελειωτικό χτύπημα ήταν προχθές. Από χθες οι επόπτες βγαίνουν έξω και οι καταγραφές θα γίνουν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, τότε θα διαπιστωθεί το μέγεθος της καταστροφής.

Σταμάτησε το κόψιμο των σταφυλιών στο 90% των περιοχών, γίνεται σε σημεία στα οποία έβρεξε λίγο. Αυτό σημαίνει ότι σταματά η εξαγωγή του σταφυλιού και η ζημιά είναι τεράστια. Ευτυχώς υπάρχει ένα ταμείο, των παραγωγών, ενισχύεται από τους ίδιους τους παραγωγούς, και το Κράτος θα αποζημιώσει όλους όσους έχουν πληγεί, οι παραγωγοί δεν πρέπει να φοβούνται, παρακολουθούμε την κατάσταση συνεχώς».

Με πληροφορίες από patris.gr και ekriti.gr