Skip to main content
04 07 2018 | 15:42

"Βροχή" τα αιτήματα για άμεσες αποζημιώσεις προς τον ΕΛΓΑ, μετά τις βροχές της "Νεφέλης"

"Βροχή" τα αιτήματα για άμεσες αποζημιώσεις προς τον ΕΛΓΑ, μετά τις βροχές της "Νεφέλης"

Συνεδρίαση πραγματοποίησαν οι 14 συνεταιριστικές οργανώσεις παραγωγών Ημαθίας σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί μετά τις έντονες βροχοπτώσεις. Ο ΕΛΓΑ δεν έχει κάνει έως αυτή τη στιγμή αναγγελία ζημιάς και η ανησυχία είναι μεγάλη. Ο Πρόεδρος της ΚοινοπραξίαςΣυνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, ενημέρωσε μετά τη συνεδρίαση για τις αποφάσεις που ελήφθησαν για τις περαιτέρω ενέργειες οι οποίες θα είναι οι εξής:

  • Την Τρίτη 3 Ιουλίου 2018 απεστάλη εξώδικο και ασφαλιστικά μέτρα στον ΕΛΓΑ.
  • Την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018 θα υπάρξει συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΕΛΓΑ (Συνεταιριστές-Αγροτικοί Σύλλογοι).
  • Επίσης την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Υπουργό για να κανονιστεί ραντεβού με την πολιτική ηγεσία και τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ.
  • Αν δεν υπάρξει λύση και αναγγελία ζημιάς από τον ΕΛΓΑ θα ακολουθήσουν εντός της εβδομάδας δυναμικές κινητοποιήσεις.

Συμβολική διαμαρτυρία στον ΕΛΓΑ Βέροιας πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης (4/7) οι παραγωγοί ροδάκινου της Ημαθίας και της Πέλλας. Η πρόσφατη καταστροφική παρατεταμένη βροχόπτωση, σε συνδυασμό με την περσινή αλλά και τις χαμηλές τιμές, έχουν φέρει σε απόγνωση τον αγροτικό κόσμο.

Οι αγρότες ζητούν άμεση καταγραφή ζημιών και αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ αλλά και σε βάθος χρόνου, διεκδικούν την αλλαγή του κανονισμού ΕΛΓΑ ώστε να ενταχθούν ζημιές που πλήττουν τα τελευταία χρόνια τις παραγωγές.

Στην διαμαρτυρία παραβρέθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης. Δείτε στο παρακάτω βίντεο στιγμιότυπα και δηλώσεις από την κινητοποίηση:

Συνέντευξη Τύπου στο χώρο της Εληάς, στη Βέροια, παραχώρησαν την Δευτέρα (2/7) τα μέλη των Δ.Σ. των Αγροτικών Συλλόγων της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων από τις ροδακινοπαραγωγές περιοχές της Μακεδονίας, έπειτα από ευρεία σύσκεψη των προέδρων των Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής.

Τα κύρια προβλήματα που εξέφρασαν οι κ. Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος (Γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας) και ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Χαλκίδης Αναστάσιος, είναι το θέμα των αποζημιώσεων για τις πρόσφατες βροχοπτώσεις και η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να διευκολυνθούν οι αγρότες στον τομέα των αποζημιώσεων. Επίσης τέθηκε επί τάπητος το εμπάργκο στα γεωργικά προϊόντα που ασκείται στη Ρωσία. Επιπλέον, η εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Αμύνταιου, κ. Κρητικού Διαμαντούλα, ο κ. Κάμτσης Χρήστος (Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου ''Ενότητα'' Πέλλας) και ο κ. Τσουλάκος Δημήτριος (Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας) κατήγγειλαν την γενικότερη απουσία κρατικής μέριμνας σχετικά με τα προβλήματα του κλάδου, τις κακές κυβερνητικές επιλογές σχετικά με την τιμή των προϊόντων καθώς και τη γενικότερη υποβάθμιση της ζωής των αγροτών.

Την διοίκηση του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας δέχθηκε το πρωί της Τρίτης 3 Ιουλίου, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, Κώστας Καλαϊτζίδης. Ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε τη στήριξή του στον αγροτικό κόσμο, όχι μόνο της Βέροιας, αλλά όλης της Ημαθίας και της Πέλλας, ο οποίος και παραμένει απλήρωτος από την καταστροφή της παραγωγής του, από την περσινή θεομηνία, αλλά και αντιμετωπίζει εκ νέου τεράστια προβλήματα με τις πρόσφατες, έντονες, βροχοπτώσεις, που επέφεραν μεγάλο και δυσαναπλήρωτο πλήγμα σε κεράσια, ροδάκινα, επιτραπέζια και συμπύρηνα , νεκταρίνια, δαμάσκηνα, καθώς και στα μήλα από την πρόσφατη χαλαζόπτωση.

«Σήμερα υποδέχθηκα στην Π.Ε Ημαθίας, όχι απλώς τα μέλη της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βεροίας, αλλά φίλους και συνεργάτες. Λόγω της επαγγελματικής μου ενασχόλησης στον χώρο του πρωτογενούς τομέα, γνωρίζω απόλυτα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για συνεχόμενες χρονιές. Η κατάσταση είναι πλέον τραγική, ενώ οι αγρότες μας δεν έχουν ακόμη πληρωθεί τις περσινές τους αποζημιώσεις από την αντίστοιχη θεομηνία. Για τις νέες καταστροφές έχω ενημερωθεί πλήρως και έχω αποστείλει σχετικό έγγραφο στον περιφερειάρχη μας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ώστε να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ. Την Τετάρτη (σήμερα) θα είμαστε στο πλευρό των αγροτών μας, στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στον ΕΛΓΑ Βέροιας. Ο αγροτικός κόσμος μας, με το νέο πλήγμα που υπέστη και φυσικά με το συνεχιζόμενο ρωσικό εμπάργκο, σβήνει. Οφείλει η κυβέρνηση να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ από την Ευρωπαϊκή Ένωση την άμεση αποζημίωση τους για τις καταστροφές, αλλά και για τις δραματικές επιπτώσεις του εμπάργκο. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ» τόνισε σε δήλωση του, μετά την συνάντηση, ο κ.Καλαϊτζίδης.

Άμεση καταγραφή των ζημιών στα ροδάκινα από τον ΕΛΓΑ ζήτησε ο Βεσυρόπουλος

Την άμεση καταγραφή από τον ΕΛΓΑ των ζημιών, που υπέστησαν οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας λόγω των ισχυρών άκαιρων βροχοπτώσεων και των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την Ημαθία το διάστημα 26 έως 28 Ιουνίου 2018, καθώς και την καταβολή αποζημιώσεων, ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος. Ο κ. Βεσυρόπουλος, φέρνοντας το θέμα στη Βουλή, θέτει προ των ευθυνών τους, την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του Υπουργού, προκειμένου να εκκινήσει ο ΕΛΓΑ τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων των παραγωγών πυρηνόκαρπων (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια κ.α.) της Ημαθίας, που η παραγωγή τους υπέστη ζημιές και ακολούθως την καταβολή αποζημιώσεων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη άμεσης παρέμβασης της κυβέρνησης για την καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και την καταβολή αποζημιώσεων στους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας, που η παραγωγή καταστράφηκε από τις ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών»

Κύριε Υπουργέ,

Οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας που επλήγησαν όσο κανένας άλλος από τις καιρικές συνθήκες, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις πρόσφατες καταστροφές που υπέστη η παραγωγή τους από τις ισχυρές βροχοπτώσεις στο τριήμερο 26 έως 28 Ιουνίου.

Όλα αυτά, ενώ εδώ και ένα χρόνο, δεν έχουν λάβει ακόμη τις αποζημιώσεις για την καταστροφή μεγάλου μέρους της παραγωγής τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περασμένου Ιουλίου.

Οι πρόσφατες ζημιές που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες των πυρηνόκαρπων (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια κ.α.) από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα της τελευταίας εβδομάδας είναι ζημίες καλυπτόμενες από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Ως εκ τούτου η Πολιτεία οφείλει να κινηθεί άμεσα και να εκκινήσει τη σχετική διαδικασία, μέσω του ΕΛΓΑ, για την καταγραφή των ζημιών και ακολούθως την καταβολή αποζημιώσεων.

Η ασυνέπεια όμως της κυβέρνησης που ακόμα δεν έχει καταβάλει τις αποζημιώσεις για τις περυσινές καταστροφές, δημιουργεί εύλογο προβληματισμό.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1.Εάν προτίθεται να παρέμβει άμεσα για να εκκινήσει ο ΕΛΓΑ τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων των παραγωγών πυρηνόκαρπων (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια κ.α.) της Ημαθίας, που η παραγωγή τους υπέστη ζημιές λόγω των ισχυρών άκαιρων βροχοπτώσεων και των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή το διάστημα 26 έως 28 Ιουνίου 2018.

2. Πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς ροδακίνων και νεκταρινιών, σε Ημαθία και Πέλλα, για τις καταστροφές που υπέστη η παραγωγή τους τον περασμένο Ιούλιο.

Έγγραφο στον ΕΛΓΑ από την Περιφέρεια για τις καταστροφές σε Πέλλα - Ημαθία

Έγγραφο στον ΕΛΓΑ θα αποστείλει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να του ζητήσει, όχι μόνο να διευθετήσει εκκρεμότητες από το παρελθόν, αλλά και να προχωρήσει στην αποζημίωση παραγωγών, των οποίων οι παραγωγές τους καταστράφηκαν από την πρόσφατη θεομηνία στην Πέλλα και την Ημαθία. Τα παραπάνω ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, απαντώντας, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 3 Ιουλίου, σε παρέμβαση του περιφερειακού συμβούλου της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννη Ανδρίτσου, για το θέμα.

Ο κ. Ανδρίτσος είχε, νωρίτερα, αναφέρει ότι οι αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας, ενώ παραμένουν απλήρωτοι για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου του 2017, τις προηγούμενες μέρες βρέθηκαν αντιμέτωποι με νέες καταστροφές. Σημείωσε, παράλληλα, ότι έχουν πληγεί έντονα δενδροκαλλιέργειες κυρίως με κεράσια, ροδάκινα και βερίκοκα σε περίοδο συγκομιδής αλλά και καλλιέργειες με μήλα, δαμάσκηνα, αμπέλια, σιτηρά, καλαμπόκια και βαμβάκια. Ζήτησε, τέλος, τη λήψη πρωτοβουλιών για το θέμα. Από την πλευρά της η αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αθηνά Αηδονά επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας αντέδρασε έντονα, ενημέρωσε το αρμόδιο υπουργείο με επιστολές και ζήτησε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες. "Οι υπάλληλοι των υπηρεσιών μας έκαναν επισταμένους ελέγχους και σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ προσπαθούν να αποτιμήσουν το μέγεθος των ζημιών" πρόσθεσε.