Skip to main content
20 03 2015 | 15:20

Στα σκαριά ΚΥΑ για τον χαρακτηρισμό περιοχών ως «θεομηνιόπληκτων»

Στα σκαριά ΚΥΑ για τον χαρακτηρισμό περιοχών ως «θεομηνιόπληκτων»

Από το υπουργείο Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού, Εσωτερικών και Οικονομικών υπήρξε ενημέρωση ότι είναι ήδη προς υπογραφή των Κ.Υ.Α. μεταξύ των Υπουργείων Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού, Εσωτερικών και Οικονομικών με τις οποίες οι περιοχές θα χαρακτηρίζονται ως θεομηνιόπληκτες και θα γίνεται μέριμνα για την αποζημίωση των κτιριακών υποδομών. Μετά την υπογραφή της ανωτέρω Κ.Υ.Α. θα ακολουθήσουν Κ.Υ.Α. που θα μεριμνούν για την αποζημίωση των εξοπλισμών.

Τα παραπάνω ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Έβρου, Αναστάσιου Δημοσχάκη. Ολόκληρη η απάντηση του κ. Αποστόλου έχει ως εξής:

«Στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης βρισκόμαστε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των γεωργών και των κτηνοτρόφων του Νομού Έβρου και πολλών ακόμη περιοχών της χώρας που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές σε καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο και υποδομές από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες. Έχουμε χρέος όχι μόνο να στηρίξουμε τους πληγέντες παραγωγούς μας, αλλά και να θέσουμε τις βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Από την πρώτη στιγμή των καταστροφών, λοιπόν, συγκάλεσα άμεσα έκτακτη σύσκεψη με τον συνάδελφο μου υφυπουργό κ. Σγουρίδη, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να υπάρξει μια εικόνα για τις ζημιές.

Ζήτησα άμεσα από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ να ξεκινήσουν οι αναγγελίες των ζημιών, αλλά και οι εκτιμήσεις στις πληγείσες περιοχές προκειμένου έγκαιρα να καταβληθούν και οι αποζημιώσεις στους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ επισκέφθηκαν από την πρώτη στιγμή τις πληγείσες περιοχές, όπως επίσης και ο συνάδελφός μου κ. Σγουρίδης επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές του Έβρου και συμμετείχε σε συσκέψεις με εκπροσώπους των τοπικών φορέων και των παραγωγών.

Πριν από λίγες μέρες (Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015), πραγματοποιήσαμε εκ νέου σύσκεψη στο Υπουργείο με τη συμμετοχή βουλευτών του νομού Εβρου, του Αντιπεριφερειάρχη, φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πλημμυροπαθών περιοχών, υπηρεσιακών παραγόντων και στελεχών των υπηρεσιών του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των εποπτευόμενων Οργανισμών του Υπουργείου, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού, Εσωτερικών και Οικονομικών, προκειμένου να συζητηθούν οι δράσεις και οι προτεραιότητες, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος των πλημμυρών του Έβρου.

Πιο αναλυτικά, όπως ήδη έχουμε ανακοινώσει σε ό,τι αφορά τον Έβρο:

  • Το Ζωικό κεφάλαιο: ολοκληρώθηκαν οι εκτιμήσεις και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την καταβολή των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ μέχρι το Πάσχα σε όσους κτηνοτρόφους είναι ασφαλιστικά ενήμεροι (έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές τους εισφορές).
  • Τα Βαμβάκια: Η συνδεδεμένη ενίσχυση καταβλήθηκε και όσες εκκρεμότητες μείνουν θα επιλυθούν μέχρι τον Ιούνιο.
  • Τις Πλημμύρες: Σε χειμερινά σιτηρά, σκόρδα και σπαράγγια οι εκτιμήσεις θα διενεργηθούν μόλις είναι εφικτό.
  • Τις Ζημιές στο Φυτικό Κεφάλαιο: Οι ζημιές αυτές είναι σε εξέλιξη και παρακολουθούνται από στελέχη του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ. Μετά την οριστικοποίηση του ύψους των ζημιών θα συνταχθεί φάκελος με τα απαραίτητα διαδικαστικά ή θα υποβληθεί για έγκριση στην Ε.Ε για χορήγηση Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων ( περί τα τέλη του έτους).
  • Ταυτόχρονα το Υπουργείο θα αξιοποιήσει το ποσό ύψους 100.000 ευρώ από τις Έγγειες Βελτιώσεις για την κάλυψη των ζημιών, με πρόθεση το ποσό αυτό να αυξηθεί. Εξετάζεται να χαρακτηριστούν τα αντλητικά συγκροτήματα επαγγελματικές εγκαταστάσεις.
  • Το Υπουργείο προχωρά άμεσα σε όλες τις ενέργειες, ώστε μέσω του νέου Π.Α.Α. (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) να διαμορφωθεί νέο μέτρο πού θα στοχεύει στην αποζημίωση των πλημμυροπαθών περιοχών που θα μπορεί να εφαρμοστεί από την 1/1/2015.

Για όλες τις πλημμυροπαθείς περιοχές της Ελλάδας: Από το Υπουργείο Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού, Εσωτερικών και Οικονομικών υπήρξε ενημέρωση ότι είναι ήδη προς Υπογραφή των Κ.Υ.Α. μεταξύ των Υπουργείων Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού, Εσωτερικών και Οικονομικών με τις οποίες οι περιοχές θα χαρακτηρίζονται ως θεομηνιόπληκτες και θα γίνεται μέριμνα για την αποζημίωση των κτιριακών υποδομών. Μετά την υπογραφή της ανωτέρω Κ.Υ.Α. θα ακολουθήσουν Κ.Υ.Α. που θα μεριμνούν για την αποζημίωση των εξοπλισμών.»

Απάντηση της υπηρεσίας του ΕΛΓΑ

1. Για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν τον Δεκέμβριο 2014 και τον Φεβρουάριο 2015 σε διάφορες καλλιέργειες, (καλλιέργειες καλαμποκιού, βαμβακιού, σκόρδων, χειμερινών σιτηρών κ.λ.π.), στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις από τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α., έγιναν αναγγελίες και υποβλήθηκαν δηλώσεις.

Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων θα αρχίσει μετά τη απόσυρση των υδάτων από τα κτήματα. Στη συνέχεια θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς, με την προϋπόθεση βέβαια οι τελευταίοι να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.

2. Επίσης από το προαναφερόμενο αίτιο, ζημιές στην ανωτέρω περιοχή είχαμε και σε ζωικό κεφάλαιο. Ειδικότερα, από τις πλημμύρες του Δεκεμβρίου 2014 οι ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο αφορούσαν, σε 270 πρόβατα, 380 αρνιά και 60 μελισοσμήνη. Το έργο των εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε και στις 20 Φεβρουαρίου 2015 καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ οι σχετικές αποζημιώσεις στους δικαιούχους κτηνοτρόφους.

Επιπρόσθετα από τις πλημμύρες του Φεβρουαρίου 2015 στην προαναφερόμενη περιοχή ζημιές προξενήθηκαν ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο και συγκεκριμένα σε 81 πρόβατα, 115 αρνιά, 10 κατσίκια, 31 μελισσοσμήνη, 38 βοοειδή και ένα άλογο. Το έργο των εκτιμήσεων επίσης ολοκληρώθηκε και σύντομα θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων.

3. Ζημιές από το προαναφερόμενο αίτιο στην ανωτέρω περιοχή είχαμε επιπλέον και σε αποθηκευμένα προϊόντα,(οι καταγραφές των οποίων ολοκληρώθηκαν), καθώς και σε φυτικό κεφάλαιο (μηδικές, δενδρώδεις καλλιέργειες και καλλιέργειες σπαραγγιών ).

Στη συνέχεια, οι ζημιές των αποθηκευμένων προϊόντων και του φυτικού κεφαλαίου, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτεί ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και οι Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας, θα ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.

Έπειτα το πρόγραμμα θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ε.Ε., ενώ οι αντίστοιχες ενισχύσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους παραγωγούς μετά την έγκριση του προγράμματος και την έγκριση της δαπάνης από το ΥΠΟΙΚ.