Skip to main content
13 09 2016 | 08:18

Πρώτα η καταγραφή των ζημιών και από Νοέμβριο οι αποζημιώσεις σε Λακωνία-Μεσσηνία

Πρώτα η καταγραφή των ζημιών και από Νοέμβριο οι αποζημιώσεις σε Λακωνία-Μεσσηνία

Τις πληγείσες, από τις πρόσφατες πλημμύρες, περιοχές της Μεσσηνίας και της Λακωνίας επισκέφθηκε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ.

Ο Υπουργός είχε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, τα στελέχη των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, βουλευτές και τοπικούς φορείς, προκειμένου να αποτυπωθούν οι ανάγκες και να διερευνηθούν οι δυνατότητες ανακούφισης των πληγέντων.

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ θα είναι ταχεία και θα αφορά ολόκληρη την παραγωγή, αλλά και τον αγροτικό εξοπλισμό και υποδομές που καταστράφηκαν.

Για τις ζημιές που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ θα συνταχθεί φάκελος που θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ε.Ε. στο πλαίσιο του Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών (ΠΣΕΑ).

Παράλληλα, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι θα διευθετηθεί το ζήτημα των ανασφάλιστων γεωργικών εκτάσεων, ζήτημα εξαιρετικά κρίσιμο, δεδομένου ότι πολλές καλλιέργειες στη Μεσσήνη αλλά και στην Καλαμάτα δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ επειδή δεν έχουν πληρωθεί οι αντίστοιχες εισφορές.

Τέλος, θα επιδιωχθεί να καλυφθεί μέρος των αναγκαίων αποζημιώσεων από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε.

Δήλωση Αποστόλου

«Είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου και της αυτοδιοίκησης” δήλωσε ο κ. Αποστόλου και προσέθεσε: “Μπήκαν όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την έκτακτη κατάσταση που επικράτησε στη Μεσσηνία. Από τη δική μας πλευρά δεσμευτήκαμε ότι θα συνταχθεί από τον ΕΛΓΑ ένας φάκελος ο οποίος θα καλύπτει το σύνολο των ζημιών στον πρωτογενή τομέα. Από την παραγωγή μέχρι τον εξοπλισμό. Θα δούμε ποιες από αυτές τις ζημιές καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα που υπάρχουν από την καθυστέρηση πληρωμής εισφορών προς τον ΕΛΓΑ και θα συνταχθεί σχετικός φάκελος με αποζημίωσης φυτικού κεφαλαίου και εγκαταστάσεων. Υπάρχει ενδεχόμενο, επειδή οι δύσκολες καταστάσεις επηρέασαν όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, να δούμε μήπως φτάσουμε σε ένα ποσό που μπορεί να καλυφθεί από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι μια διαδικασία που θα την κάνουμε σε συνεννόηση με την περιφέρεια Πελοποννήσου. Θέλω να πιστεύω ότι μια ελάχιστη ανακούφιση θα την προσφέρουμε, ιδιαίτερα καλύπτοντας τις άμεσες ανάγκες για ζωοτροφές και τις άμεσες ανάγκες που προκύπτουν από την απώλεια της παραγωγής. Εφόσον και οι δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας το επιτρέπουν θα βγει μια σχετική υπουργική απόφαση για να καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν».

Αγώνας δρόμου για να δοθούν εγκαίρως οι αποζημιώσεις

Στο πλευρό του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά την επίσκεψή του στη Μεσσηνία, βρέθηκε και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Φάνης Κουρεμπές. Ο κ. Κουρεμπές επισκέφθηκε περιοχές της Τριφυλίας όπου και εκεί οι ζημιές είναι μεγάλες. Μετά το τέλος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ αναφέρθηκε στον αγώνα δρόμου που κάνει ο οργανισμός, προκειμένου να δοθούν οι αποζημιώσεις γρήγορα. «Ήδη οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ ολοκληρώνουν την καταγραφή των απωλειών στο ζωικό κεφάλαιο. Οι παραγωγοί συνεχίζουν να δηλώνουν τις ζημιές τους στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στους δήμους. Από τη μεριά μας προσπαθούμε να προσθέσουμε προσωπικό στα υποκαταστήματα ώστε να τελειώσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα οι εκτιμήσεις και να προχωρήσουμε στις προκαταβολές και τις αποζημιώσεις προς τους αγρότες ώστε ο κόσμος να μπορέσει να καλλιεργήσουν. Οι πληρωμές θα ξεκινήσουν από τον Νοέμβριο, αλλά όσο προχωρούν τα σχετικά πορίσματα θα προχωρούν και οι διαδικασίες. Έχουμε προβλήματα με το προσωπικό και τον μεγάλο φόρτο εργασίας καθώς έγιναν πολλές ζημιές σε μικρό χρονικό διάστημα. Από την πλευρά μας καταβάλλεται κάθε προσπάθεια και ήδη, όπως σας είπα, οι καταγραφές που αφορούν το ζωικό κεφάλαιο ολοκληρώνονται και προχωράμε και στο φυτικό», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ.