Skip to main content
17 01 2018 | 13:46

Περισσότερη σύγχυση προκάλεσαν οι δηλώσεις Αποστόλου για τις αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών

Περισσότερη σύγχυση προκάλεσαν οι δηλώσεις Αποστόλου για τις αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών

Με επιστολή του, που απέστειλε στα τοπικά ειδησεογραφικά μέσα, ο Αγροτικός Σύλλογος Σκύδρας μέσω του εκπροσώπου του, Χρήστου Τσιρανίδη, εξηγεί γιατί η συνέντευξη του υπουργού Αγροτικής Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ Πρακτορείο 104,9 FM προκάλεσε μεγαλύτερα ερωτηματικά, από όσα φαινομενικά έλυσε σε σχέση με την άρνηση, μέχρι στιγμής, του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τους ροδακινοπαραγωγούς της Πέλλας και της Ημαθίας για τις ισχυρές βροχοπτώσεις του Ιουλίου 2017 και τις ζημιές που προκάλεσαν. Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Σε σύγχυση και αναστάτωση οι αγρότες των νομών Πέλλας και Ημαθίας, μετά από την συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Β. Αποστόλου στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Οι δηλώσεις κυκλοφόρησαν μέσα σε λίγες ώρες από τα μπλογκ των δυο νομών και ήταν το κύριο θέμα στα καφενεία όπου βρίσκονταν λόγω βροχής οι αγρότες. Η ασάφεια των δηλώσεων δημιούργησε δυσάρεστο προβληματισμό και έντονη ανησυχία, αφού πλέον νιώθουν την κοροϊδία από τον υπουργό και τους τοπικούς βουλευτές όλο και πιο έντονη. Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά για την αναζήτηση της αλήθειας ή της σωστής ενημέρωσης και η παραπληροφόρηση έπιασε κόκκινο.

Τα ερωτήματα ήταν τα εξής:

 • Πώς θα αποζημιωθούμε (σ.σ. τέλος Ιανουαρίου) χωρίς να έχουμε κάνει δηλώσεις;
 • Θα αποζημιωθεί μόνο η Ημαθία και όχι η Πέλλα;
 • Αφού δεν βγήκε αναγγελία πώς θα δηλώσουμε τη ζημιά;
 • Πώς έρχονται τα πορίσματα χωρίς να έχουν έρθει οι γεωπόνοι στα κτήματα;
 • Ο άνθρωπος είναι επικίνδυνος, δεν ξέρει τι του γίνεται;
 • Ποιες ποικιλίες θα αποζημιωθούν;
 • Πώς θα πληρωθούμε τώρα τις ζημίες του 2017, αφού δεν πληρώθηκαν οι ζημίες (2014-2015-2016) από τα προηγούμενα χρόνια;

Και άλλα πολλά με διάφορα κοσμητικά επίθετα τα οποία δεν μπορούμε να τα γράψουμε δημόσια.

Η επίμαχη δήλωση του κ. Αποστόλου: «Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις των παραγωγών ροδακίνων και νεκταρινιών της Ημαθίας, η παραγωγή των οποίων καταστράφηκε στις έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου Ιουλίου, ο κ. Αποστόλου διευκρίνισε ότι οι πληρωμές αποζημιώσεων θα ξεκινήσουν επίσης στο τέλος του μήνα. «Υπήρξε μία διαφορετική προσέγγιση, μία διχογνωμία από τον ΕΛΓΑ σε σχέση με το αν καλύπτεται από τον ασφαλιστέο κίνδυνο η συγκεκριμένη ζημιά. Από την πλευρά του υπουργείου έγινε μία προσπάθεια και συστήθηκε μία επιτροπή επιστημόνων τεχνοκρατών, η οποία επιλήφθηκε του συγκεκριμένου ζητήματος και κατέληξε σε ένα πόρισμα, που λέει ότι, ναι, θα αποζημιωθούν οι συγκεκριμένοι παραγωγοί. Άρχισαν οι διαδικασίες της εκτίμησης και βρισκόμαστε αυτή την ώρα σε ένα σημείο, όπου τα πορίσματα, το ένα μετά το άλλο, ολοκληρώνονται και θα ξεκινήσουν τέλος του Γενάρη να γίνονται πληρωμές».

Για όλα τα παραπάνω, ερωτάται ο υπουργός:

1. Τα πορίσματα που λέτε ότι ολοκληρώνονται, μήπως αναφέρεστε σε αυτά που έγιναν δηλώσεις το καλοκαίρι; Δηλαδή που πέρασαν οι γεωπόνοι από τα χωράφια; Και ταυτόχρονα ο ΕΛΓΑ είχε βγάλει δελτίο Τύπου; Το δελτίο Τύπου ανέφερε: «Η καρπόπτωση που παρατηρήθηκε και η ποιοτική υποβάθμιση των καρπών δεν είναι άμεσες ζημιές και δεν καλύπτονται ασφαλιστικά.» (...) «Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε να μην υποβληθούν άσκοπες δηλώσεις ζημιάς, οι οποίες θα δυσχεράνουν την ήδη βεβαρημένη, λόγω αυξημένου όγκου εργασιών, θέση του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Βέροιας.»

2. Τα πορίσμα που λέτε ότι ολοκληρώνονται αφορούν την αποζημίωση της βροχόπτωσης που τεκμηρίωσε η επιστημονική επιτροπή τεχνοκρατών;

Σε κάθε περίπτωση η αλήθεια είναι ότι, από το καλοκαίρι οι βουλευτές και μετέπειτα ο υπουργός σε επισκέψεις στα χωράφια, είχαν δεσμευτεί για την δίκαιη αποζημίωση της έντονης βροχόπτωσης. Οι αγρότες είχαμε αποθέσει τις ελπίδες μας σε μια ελάφρυνση των χρεών από την οικονομική ζημία που είχαμε υποστεί λόγω ρωσικού εμπάργκο και τέλος, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, δηλαδή έντονες βροχοπτώσεις.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι εκπρόσωποι έδιναν βεβαιώσεις στους καταχρεωμένους αγρότες ότι ξεκινούν οι δηλώσεις για την βροχόπτωση και αμέσως μετά ακολουθούν οι δηλώσεις για το ρωσικό εμπάργκο. Ο χειμώνας ήρθε και ξεκινάει η επόμενη καλλιεργητική περίοδος με τρακτέρ χωρίς πετρέλαιο, με απλήρωτο ΕΦΚΑ και γενικά χρέη μέχρι τον λαιμό.

Η οικονομική καταστροφή των αγροτών είναι προ των πυλών και φυσικά η ευθύνη βαραίνει και την υπάρχουσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Γι' αυτό τον λόγο πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας, εσείς που είστε υπέρ της ανάπτυξης, στηρίζοντας δίκαια ένα καθαρά συναλλαγματικό προϊόν (ροδάκινα-νεκταρίνια) και να αποδείξετε ότι δεν μας έχετε σε εκτεταμένη εξόντωση.

Για τους παραπάνω λόγους πρέπει να προχωρήσετε άμεσα σε:

 • έκδοση ΚΥΑ (κοινή υπουργική απόφαση, λόγω χρημάτων)
 • κανονισμό αποζημίωσης
 • δημοσιοποίηση στο ΦΕΚ
 • αναγγελία ζημίας
 • δηλώσεις αγροτών
 • άμεση εκτίμηση
 • πληρωμή

Και άμεσα να αρχίσει διαδικασία αποζημίωσης με τον ίδιο τρόπο λόγω ρωσικού εμπάργκο.»