Skip to main content
23 09 2019 | 21:10

Οι βουλευτές της Θεσσαλίας ζητούν την αποζημίωση των αμυγδαλοπαραγωγών για τον παγετό του Μαρτίου

Οι βουλευτές της Θεσσαλίας ζητούν την αποζημίωση των αμυγδαλοπαραγωγών για τον παγετό του Μαρτίου

Χρήστος Κέλλας, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Βασίλης Κόκκαλης, και οι τρεις με εκλογική περιφέρεια τη Λάρισα, ζητούν ο καθένας με τον τρόπο του, την αποζημίωση των αμυγδαλοπαραγωγών που υπέστησαν ζημιές στην παραγωγή τους από τον παγετό του φετινού Μαρτίου.

Να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα, ώστε οι αμυγδαλοπαραγωγοί των Δήμων Τεμπών και Ελασσόνας να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, για τη φετινή ολική απώλεια παραγωγής, ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, ο αν. Γεν. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στις 22 Σεπτεμβρίου με αντιπροσωπεία πληγέντων αμυγδαλοπαραγωγών, παρουσία του Δημάρχου Τεμπών Γιώργου Μανώλη.

Ο Χρήστος Κέλλας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Υπουργό και τον ενημέρωσε αναλυτικά για τις τεράστιες ζημιές, που υπέστησαν φέτος οι αμυγδαλοπαραγωγοί, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Του υπογράμμισε ότι, «μεταξύ 11-13 και 28-31 Μαρτίου παρατηρήθηκαν, αντιστοίχως, φαινόμενα παγετού από ριπές παγωμένου αέρα και ακτινοβολία, με αποτέλεσμα την ατελή γονιμοποίηση, με μη εμφανή καταστροφή των ανθέων, και τη μετέπειτα καρπόπτωση, σύμφωνα με ειδικούς».

Εξήγησε, ακόμη, πως «το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ αναφέρεται σε απουσία ξεκάθαρων ζημιογόνων αιτίων, σύμφωνα με τον κανονισμό, ώστε να αποζημιωθούν από τον Οργανισμό», ενώ ζήτησε «να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα, ώστε η αποζημίωση να δοθεί μέσω του ΕΛΓΑ» κι όχι από προγράμματα όπως το de minimis ή τα χρονοβόρα ΚΟΕ (ΠΣΕΑ).

Ο Μάκης Βορίδης δεσμεύτηκε να εξετάσει το ζήτημα λεπτομερώς και δήλωσε τη βούλησή του, στο πλαίσιο του εφικτού, να ικανοποιηθεί το αίτημα.

Στη συνάντηση στο γραφείο του κ. Κέλλα, πέραν του Δημάρχου Τεμπών, παρέστησαν ο Πρόεδρος των αμυγδαλοπαραγωγών Όσσας, Αντώνης Ζέλφος, ο αμυγδαλοπαραγωγός και μετεωρολόγος από το Δομένικο Ελασσόνας, Θεόδωρος Καρανίκας, και οι παραγωγοί του Δήμου Τεμπών, Γιώργος Μακρυγιάννης και Αντώνης Γούσιος.

Ερώτηση Μάξιμου Χαρακόπουλου

Να αποζημιωθούν οι αμυγδαλοπαραγωγοί που έχασαν τη φετινή τους παραγωγή ζητά ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη σημειώνει τα εξής: «Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τεμπών, κέντρο αναφοράς για την αμυγδαλοκαλλιέργεια και πέραν των ορίων του νομού Λάρισας, η φετινή παραγωγή είναι σχεδόν μηδενική ενώ σοβαρότατη μείωση έχει παρατηρηθεί και σε περιοχές του Δήμου Ελασσόνας, όπως το Δομένικο και τα χωριά του πρώην δήμου Ποταμιάς.

Η δυσφορία των αμυγδαλοπαραγωγών είναι έντονη, καθώς θεωρούν ότι η πολιτεία δεν στέκεται στο πλευρό τους και δεν μερίμνησε επαρκώς για την αναζήτηση των αιτίων που προκάλεσαν όχι απλά μια ζημιά αλλά την ολοκληρωτική απώλεια της παραγωγή τους. Όπως αναφέρουν, το πρόβλημα επισημάνθηκε στον ΕΛΓΑ εξ αρχής με σκοπό την εκκίνηση της διαδικασίας αποζημιώσεων. Ωστόσο, τίποτα δεν προχώρησε λόγω των ισχυρισμών του ΕΛΓΑ περί απουσίας ξεκάθαρων ζημιογόνων αιτίων που προβλέπονται στον ισχύοντα κανονισμό του για να χαρακτηριστεί η ζημιά άμεση και να καλυφθεί. Σε συναντήσεις με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ, οι παραγωγοί κατέθεσαν στοιχεία, μετεωρολογική έκθεση και επιστημονικές εισηγήσεις που δείχνουν ζημιογόνα αίτια, ενώ υπάρχουν και αιτήματα από τους Δήμους Τεμπών και Ελασσόνας για το μέγεθος της ζημιάς και την αναγκαιότητα αποζημιώσεων.

Εύλογο αίτημα των αμυγδαλοπαραγωγών είναι να υπάρξει η απαραίτητη πρόνοια για αποζημιώσεις τη στιγμή που υπέστησαν καθολική ζημιά στη φετινή παραγωγή τους, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι θεωρούν ως πιο δίκαιη και αντιπροσωπευτική την αποζημίωσή τους μέσω του ΕΛΓΑ και όχι μέσω ΠΣΕΑ ή de minimis».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  • Προτίθεστε να προβείτε στις δέουσες ενέργειες προκειμένου να αποζημιωθούν οι αμυγδαλοπαραγωγοί που έχασαν όλη τη φετινή τους παραγωγή;
  • Σύμφωνα με τους αμυγδαλοπαραγωγούς, υπήρξαν προφορικές διαβεβαιώσεις από τον ΕΛΓΑ ότι αρμόδιοι επιστήμονές του θα εξετάσουν την μετεωρολογική έκθεση που κατατέθηκε και θα απαντήσουν. Για ποιο λόγο δεν υπήρξε απάντηση μέχρι στιγμής;
  • Πόσοι και πού είναι εγκαταστημένοι οι μετεωρολογικοί σταθμοί από τους οποίους ο ΕΛΓΑ λαμβάνει δεδομένα στις εν λόγω περιοχές; Είναι πιστοποιημένοι για την ακρίβεια των οργάνων τους;
  • Επειδή οι διαμαρτυρίες του αγροτικού κόσμου πληθαίνουν διαρκώς για ζημιές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής αναλογιστικές μελέτες που θα προβλέπουν νέες ασφαλιστικές καλύψεις στον ισχύοντα κανονισμό;

Ερώτηση Κόκκαλη

Μέτρα για τη στήριξη των αμυγδαλοπαραγωγών στους δήμους Τεμπών και Ελασσόνας από τον παγετό της περασμένης άνοιξης, ζητά ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, σε ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη.

Στην ερώτηση του, ο πρώην υφυπουργός υπενθυμίζει ότι «στα τέλη Μαρτίου 2019 παρατηρήθηκε έντονη ακαρπία στην καλλιέργεια αμυγδαλιάς σε χωριά των Δήμων Τεμπών και Ελασσόνας. Κατόπιν ενεργειών των παραγωγών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στις 23 Απριλίου 2019 στο ΥΠΑΑΤ παρουσία του Υφυπουργού ΥΠΑΑΤ Βασιλείου Κόκκαλη, στελεχών του Υπουργείου, στελεχών του ΕΛΓΑ και εκπροσώπων Παραγωγών της Λάρισας και Μαγνησίας.

Κατόπιν πραγματοποιήθηκε στο Μακρυχώρι σύσκεψη στις 3 Μαΐου 2019 παρουσία του Υφυπουργού ΥΠΑΑΤ Βασιλείου Κόκκαλη, και του Προέδρου ΕΛΓΑ όπου κατέθεσαν τεκμηριωμένες εισηγήσεις οι Νάνος Γεώργιος καθηγητής δενδροκομίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Μετεωρολόγος του ΑΤΑ κ. Καρανίκας Θεόδωρος.

Από τις εισηγήσεις προέκυψε ότι κατά τις χρονικές περιόδους 11 έως 13 Μαρτίου και 28 έως 31 Μαρτίου 2019 συνέβη φαινόμενο παγετού από ριπές παγωμένου αέρα (wind chill) σε όλες τις περιοχές του Δήμου Τεμπών και Ελασσόνας».

Αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου, εξηγεί ο κ. Κόκκαλης, «ήταν η μη εμφανής καταστροφή των ανθέων στο στάδιο πριν και κατά την πλήρη άνθηση που συνεπάγεται ατελή γονιμοποίηση, ενώ κατά τα τέλη Μαρτίου τα εναπομείναντα καρπίδια εκ νέου προσβλήθηκαν από το ίδιο φαινόμενο και άρχισε η απόπτωση να γίνεται πλέον εμφανής.

Κατόπιν αλληλογραφίας με τον ΕΛΓΑ αποκλείστηκε η αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ επειδή δεν περιλαμβάνεται το φαινόμενο παγετού από ριπές παγωμένου αέρα (wind chill) στα ζημιογόνα αίτια του ΕΛΓΑ.

Με το 793/983000 της 07/05/2019 έγγραφο του τμήματος Στατιστικής και Τεκμηρίωσης του ΥΠΑΑΤ ζητήθηκαν από τις ΔΑΟΚ στοιχεία φυτικής παραγωγής που επιβεβαιώνουν τη μείωση παραγωγής καλλιέργειας αμυγδάλου για το έτος 2019, προκειμένου να αποζημιωθούν οι αμυγδαλοπαραγωγοί με τον κανονισμό de minimis.»

Ο κ. Κόκκαλης καταλήγει ερωτώντας τον κ. Βορίδη «ποια είναι η πρόθεση του Υπουργείου σχετικά με την αποζημίωση των αμυγδαλοπαραγωγών από τον παγετό του Μαρτίου 2019 σε χωριά των Δήμων Τεμπών και Ελασσόνας, δεδομένου ότι η μείωση της παραγωγής σύμφωνα με στοιχεία που προσκόμισαν οι Συνεταιρισμοί φτάνουν μέχρι και το 80% της παραγωγής;»