Skip to main content
29 07 2019 | 09:59

Ο κάθε βουλευτής της ΝΔ έχει και τη δική του πρόταση για τον ΕΛΓΑ - κυρίαρχο το αφήγημα της κλιματικής αλλαγής

Ο κάθε βουλευτής της ΝΔ έχει και τη δική του πρόταση για τον ΕΛΓΑ - κυρίαρχο το αφήγημα της κλιματικής αλλαγής

Ένα από τα δυσκολότερα θέματα καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, βάζοντας σε προτεραιότητα το θέμα της αλλαγής του κανονισμού ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής του ΕΛΓΑ. Η εβδομάδα που μας πέρασε, σε συνδυασμό και με την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έδειξε ότι ναι μεν η νέα κυβέρνηση συνεχίζει το αφήγημα περί κλιματικής αλλαγής - που έφερε στο προσκήνιο ο πρώην Υπουργός ΑΑΤ, Σταύρος Αραχωβίτης - αλλά σε κάθε περιφέρεια ο κάθε βουλευτής αντιλαμβάνεται με τον δικό του τρόπο το τι σημαίνει η κλιματική αλλαγή. Η κυρία Αυγερινοπούλου από την Ηλεία ζητά να μπει στους ασφαλίσιμους κινδύνους του ΕΛΓΑ ο καύσωνας, με βασικό επιχείρημα ότι έπληξε την καλλιέργεια των καρπουζιών στην περιοχή, ο κ. Χαρακόπουλος μιλώντας στο Αργυροπούλι Τυρνάβου έδειξε εμπειστοσύνη στο πώς θα ορίσει την κλιματική αλλαγή ο κ. Μητσοτάκης και πιστεύει ότι θα κάνει το καλύτερο για τους παραγωγούς αλλάζοντας τον κανονισμό ασφάλισης, ενώ ο κ. Βορίδης, νυν υπουργός ΑΑΤ και βουλευτής Ανατολικής Αττικής, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί επιμένει ότι η ιδιωτική ασφάλιση θα επιλύσει μεγάλο μέρος των προβλημάτων.

Ο δε υφυπουργός Οικονομικών, Απ. Βεσυρόπουλος, αν και σήμερα είναι η τελευταία μέρα για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, τομέας αμιγώς δικής του αρμοδιότητας, ασχολήθηκε και με τα της εκλογικής του περιφέρειας τονίζοντας στα τοπικά ΜΜΕ ότι «εγκρίθηκε η πρόσληψη 30 εποχικών γεωπόνων, για να συμβάλλουν στις εκτιμήσεις για την Ημαθία, ενώ θα μετακινηθούν από περιφερειακά καταστήματα στον ΕΛΓΑ της Βέροιας άλλοι 5 γεωπόνοι.

Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ, ενώ την ίδια στιγμή υπογράφηκε από τη διοίκηση του ΕΛΓΑ συμπληρωματική σύμβαση για τη χρονική επέκταση της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας, από τις 3 Αυγούστου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.»

Ο κ. Βεσυρόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτή την εξέλιξη, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι, «αυτή η κυβέρνηση κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της, ο ΕΛΓΑ αρχίζει και κινείται πλέον με άλλες ταχύτητες στο θέμα της καταγραφής των ζημιών αλλά και της καταβολής των αποζημιώσεων στους αγρότες».

«Η ανάγκη αλλαγής του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη. Επ’ αυτού έχει δεσμευτεί δημόσια ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στο Αργυροπούλι, όπου είχε συνάντηση με παραγωγούς, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν πρόσφατα από χαλαζοπτώσεις, ανεμοθύελλες και ανεμοστρόβιλους, παρουσία και του δημάρχου Τυρνάβου κ. Γιάννη Κόκουρα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «η κλιματική αλλαγή δεν είναι fake news, είναι μια πραγματικότητα που πρέπει αποφασιστικά να αντιμετωπίσουμε. Τις συνέπειές της υφίστανται πρωτίστως οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι με τις ζημιές από ακραία καιρικά –αλλά δυστυχώς συχνά επαναλαμβανόμενα- φαινόμενα. Λυπούμαι διότι η διαδικασία των αναλογιστικών μελετών -ως προϋπόθεση αλλαγής του κανονισμού, που είχε ξεκινήσει την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου- μπήκε στον πάγο και δεν ολοκληρώθηκε στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού την περασμένη Παρασκευή στην κεντρική υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ, έγινε αναφορά στο ζήτηµα της κλιµατικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στη γεωργία, όπου οι αποζηµιώσεις αποτελούν το µόνιµο «αγκάθι» των τελευταίων ετών, µε την ηγεσία του ΕΛΓΑ να αναφέρει ότι οι πόροι του Οργανισµού δεν επαρκούν για να ικανοποιήσουν τα αιτήµατα χιλιάδων αγροτών που πλήττονται από τα ακραία καιρικά φαινόµενα. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζει την είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης προκειµένου να είναι πλήρως «καλυµµένοι» οι αγρότες από καταστροφές στις εκµεταλλεύσεις τους, αντί ενός έξτρα ασφαλίστρου.

Καύσωνας, ηλιοκάματα στο καρπούζι και ΕΛΓΑ

Άμεση ήταν η αντίδραση της βουλευτού Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Δρ. Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου όταν πληροφορήθηκε από τους αγρότες του Νομού για τις καλλιέργειες καρπουζιών που υπέστησαν εγκαύματα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών 37, 38 και 39°C, (χωρίς το θερμόμετρο ν’ αγγίξει τους 40 °C) με αποτέλεσμα να μην αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.

Βάσει του ισχύοντος κανονισμού του ΕΛΓΑ, οι αγρότες δεν μπορούν να αποζημιωθούν για τα “ηλιοκάματα”, καθώς δεν θεωρείται “ασφαλίσιμος κίνδυνος” αν δεν συμπίπτει με καύσωνα και σύμφωνα με τον ίδιο κανονισμό “καύσωνας, θεωρείται η άνοδος της θερμοκρασίας του αέρα σε τιμή ίση ή μεγαλύτερη των 40° C, με συνέπεια ζημιά στη φυτική παραγωγή”.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου επικοινώνησε με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ και με το γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βορίδη, ζητώντας άμεσα συνάντηση για να ξεκινήσει ο διάλογος για την αλλαγή του πλαισίου του κανονισμού, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί. Μάλιστα, πρότεινε την αναπροσαρμογή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να μπορούν να αποζημιωθούν οι αγρότες, χωρίς να είναι απαραίτητη η συνδρομή του καύσωνα, ιδίως από τη στιγμή που λόγω κλιματικών αλλαγών οι αυξημένες θερμοκρασίες είναι συνεχόμενες και παρατεταμένες και το ζήτημα θα συνεχίσει να οξύνεται, αν δεν υπάρξει η κατάλληλη ρύθμιση.

Γνωρίζοντας εις βάθος τα περιβαλλοντικά ζητήματα, η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με το ζήτημα της προσαρμογής της αγροτικής παραγωγής στις κλιματικές αλλαγές και της αναθεώρησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ για πιο δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις. Η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα, οι οποίες δεν έχουν ενσωματωθεί στον ισχύοντα κανονισμό του ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να πληρώνουν εισφορές και να υφίστανται ζημιά που δεν καλύπτεται με αποζημίωση.

Η αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει ζημιές από καιρικά φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, αποτελεί προτεραιότητα και για αυτόν τον λόγο η κα. Αυγερινοπούλου προωθεί την έναρξη ευρείας διαβούλευσης με στόχο να αποζημιώνονται πλήρως και εγκαίρως οι πληγέντες παραγωγοί.