Skip to main content
10 04 2019 | 19:16

Νέες ζημιές από την κακοκαιρία φέρνουν σε δύσκολη θέση τον ΕΛΓΑ

Νέες ζημιές από την κακοκαιρία φέρνουν σε δύσκολη θέση τον ΕΛΓΑ

Η παρατεταμένη κακοκαιρία που επικρατεί εν μέσω της ανοιξιάτικης ανθοφορίας, προκαλεί απανωτά «εγκεφαλικά» στη διοίκηση του ΕΛΓΑ, που βλέπει τις συνεχείς εκκλήσεις για εκτιμήσεις ζημιών και την ταχύτερη απόδοση των αποζημιώσεων να πολλαπλασιάζονται.

Αγροτικός Σύλλογος Βέροιας: Καλούμε τον ΕΛΓΑ να επιληφθεί των ζημιών και να προχωρήσει σε αναγγελίες

Εκφράζουμε την βαθιά μας ανησυχία για όσα συμβαίνουν (λόγω των καιρικών συνθηκών) στην αγροτική παραγωγή και ιδιαίτερα για τις ζημιές που έχουν προκληθεί στα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και τα ακτινίδια.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα τα τελευταία χρόνια για τις επιπτώσεις και τα αποτελέσματα της κλιμματικής αλλαγής χωρίς όμως καμμία ανταπόκριση από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς. Τις επιπτώσεις ατές δυστυχώς σαν αγρότες που έχουμε άμεση επαφή με το περιβάλλον τις ζούμε στο πετσί μας καθημερινά.

Επιτέλους η περιβόητη διεύρυνση των καλύψεων, η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και η κάλυψη για τις επιπτώσεις της κλιμματικής αλλαγής στην παραγωγή ας γίνουν πράξη. Η αναμονή και η κοροϊδία έχουν και τα όριά τους.

Καλούμε τον ΕΛΓΑ να επιληφθεί των ζημιών και να προχωρήσει σε αναγγελίες ώστε άμεσα να ξεκινήσουν οι δηλώσεις και να εκτιμηθεί το μέγεθος των ζημιών.

Για τον Α.Σ. Γεωργών Βέροιας

Ο Γραμματέας ο Πρόεδρος

Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος Χαλκίδης Αναστάσιος

Συναντήσεις του Σωκράτη Βαρδάκη με τους αρμόδιους Υπουργούς για τις πρόσφατες θεομηνίες στην Κρήτη

Τα μεγάλα προβλήματα που προέκυψαν από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα στις περιοχές του Νομού Ηρακλείου, τέθηκαν στις διαδοχικές συναντήσεις του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη με τους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Χαρίτση, Υποδομών & Μεταφορών κ. Σπίρτζη και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αραχωβίτη, ενώ άμεση ήταν η ανταπόκριση και των τριών Υπουργείων.

Ειδικότερα ο κ. Χαρίτσης ενημέρωσε τον κ. Βαρδάκη ότι στους νομούς Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου έχουν εγκριθεί πιστώσεις για την αποκατάσταση των ζημιών. Για τις περιοχές του Νομού Ηρακλείου, ο κ. Βαρδάκης ενημέρωσε τον κ. Χαρίτση ότι πολλά δημοτικά διαμερίσματα, έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και ζήτησε από τον Υπουργό άμεση χρηματοδότηση.

Ο κ. Χαρίτσης διαβεβαίωσε τον κ. Βαρδάκη ότι το Υπουργείο όπως και στους άλλους νομούς θα ανταποκριθεί άμεσα. Επιπλέον, ενημέρωσε τον κ. Βαρδάκη ότι επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους και αναμένει μετά τις εκτιμήσεις, τα τεχνικά δελτία και με επείγουσες διαδικασίες θα εγκριθούν οι χρηματοδοτήσεις.

Ο κ. Σπίρτζης ενημέρωσε τον κ. Βαρδάκη ότι σε επικοινωνία που είχε προσωπικά με τους Δημάρχους των περιοχών που επλήγησαν, ενημερώθηκε λεπτομερώς για τα προβλήματα στις υποδομές και θα στηρίξει οικονομικά με απόλυτη προτεραιότητα τους Δήμους, όπου υπάρχουν ανάγκες.

Τέλος, ο κ. Αραχωβίτης, με την σειρά του, έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες ΕΛΓΑ την άμεση παρέμβασή τους.

Ο κ. Βαρδάκης ενημέρωσε τον κ. Αραχωβίτη ότι πραγματοποίησε συνάντηση με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ κ. Δασκαλάκη την Δευτέρα 8 Απριλίου και όπως ενημερώθηκε ήδη έχουν ξεκινήσει κλιμάκια του ΕΛΓΑ, την άμεση καταγραφή των ζημιών σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Επίσης, ο βουλευτής Ηρακλείου επισκέφτηκε το Περιφερειακό Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Ηρακλείου. Στο πλαίσιο της συνάντησης τέθηκαν ζητήματα λειτουργίας του ΕΛΓΑ καθώς και το θέμα των ακραίων καιρικών φαινομένων και των καταστροφών που έχει υποστεί ο πρωτογενής τομέας του νομού Ηρακλείου, με τον προϊστάμενο κ. Νίκο Δασκαλάκη.

Ο κ. Βαρδάκης ζήτησε να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα από την μέχρι τώρα εκτίμηση των ζημιών καθώς και για τον προγραμματισμό της διαδικασίας καταγραφής σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο που προκλήθηκαν το τελευταίο διάστημα σε πολλές περιοχές του Νομού Ηρακλείου.

Αυτοψία ζημιών στο Αργυροπούλι Τυρνάβου

Αυτοψία σε πληγείσες καλλιέργειες από τη χαλαζόπτωση στο Αργυροπούλι του δήμου Τυρνάβου πραγματοποίησε ο προϊστάμενος Μιχάλης Λιόντος μαζί με τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ Λάρισας μετά από το κάλεσμα του δημάρχου Τυρνάβου Παναγιώτη Σαρχώση.

ΣΑΜΕΡ

Από την αυτοψία παρατηρήθηκαν ζημιές κυρίως σε ροδακινιές και νεκταρινιές και άμεσα θα ξεκινήσει η διαδικασία αναγγελίας της ζημιάς στον ΕΛΓΑ μέσω των ανταποκριτών του στο Δήμο.

αγρυροπουλι

αγρυροπουλι

Στις πληγείσες περιοχές της Κρήνης Τρικάλων ο Χρήστος Σιμορέλης

Με το πρώτο φως της ημέρας η εικόνα στο αγρόκτημα της Κρήνης είναι άκρως αποκαλυπτική για τις ζημιές που προκάλεσε η χθεσινή, ισχυρή νεροποντή και χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή και τις καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργούμενα με καλαμπόκι, βυθίστηκαν στα νερά και υπέστησαν σημαντικές ζημιές από το χαλάζι, που διήρκησε για περισσότερο των 20 λεπτών της ώρας τη Δευτέρα αργά το απόγευμα.

Σύμφωνα με παραγωγούς τόσο τα φυτά, όσο και τα χωράφια, υπέστησαν σημαντικές ζημιές, και πλέον πρέπει να επανασπαρθούν με ότι αυτό συνεπάγεται, κόπο, αλλά ταυτόχρονα και μεγάλο κόστος που απαιτεί η καλλιέργεια.

Το παρήγορο της υπόθεσης είναι ότι η χαλαζόπτωση υπήρξε ισχυρότερη περιμετρικά του χωριού κι όχι στο γενικότερο πλαίσιο των καλλιεργούμενων εκτάσεων με αποτέλεσμα να μην πληγεί το σύνολο των καλλιεργειών. Ωστόσο και στις περιπτώσεις που «χτύπησε» καλαμπόκια, δέντρα και αμπέλια, αποδείχτηκε καταστροφικό.

Το πρωί της Τρίτης στο χωριό της Κρήνης βρέθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστος Σιμορέλης, ο οποίος συνοδευόμενος από το μέλος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Στάμο, τον αντιδήμαρχο Φαρκαδόνας κ Κώστα Θωμά, τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΦ και δημοτικό σύμβουλο κ. Δημήτρη Χαλκιά, τον Γεωπόνο του δήμου κ. Ηλία Σβανά, τον πρόεδρο της Κρήνης κ. Τάκη Αναγνώστου και κατοίκους, μετέβη σε καλλιεργούμενες εκτάσεις που υπέστησαν ζημιές. Ο ίδιος ενημερώθηκε ενώ έγινε αποδέκτης των δυσάρεστων εικόνων που άφησαν πίσω τους τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Δήλωσε συμπαραστάτης των αγροτών, ενώ εξήγησε ότι θα έχει άμεσα επικοινωνία με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ, οι οποίοι θα δώσουν κατευθύνσεις προκειμένου να δηλωθούν και στην συνέχεια να καταγραφούν οι ζημιές προκειμένου να υπάρξει αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.

Ρύθμιση για ταχύτερες αποζημιώσεις από τον αργοκίνητο ΕΛΓΑ, προαναγγέλει ο Αραχωβίτης

Ειδική ρύθμιση για την ταχύτερη αποζημίωση γεωργών και κτηνοτρόφων από θεομηνίες και καταστροφές, προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το συγκεκριμένο θέμα θα προχωρήσει το ταχύτερο και δεν θα περιμένει τη γενικότερη αναμόρφωση του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ. Οι σχετικές δηλώσεις έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Αγρίνιο στο πλαίσιο περιοδείας του υπουργού στην περιοχή και έρχονται να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο πρόβλημα υστέρησης και ταμειακής ασφυξίας που αντιμετωπίζουν συχνά οι παραγωγοί, καθώς ο χρόνος εξόφλησης από τον ΕΛΓΑ, ακόμη και για οφθαλμοφανείς ζημιές, πλησιάζει τους 18 μήνες. Ειδικότερα, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, η προκαταβολή της τάξεως του 70% σε σχέση με την εκτιμητέα ζημία έρχεται στους 8 με 9 μήνες, η δεύτερη δόση που συνήθως είναι στο 10% υπερβαίνει το χρόνο και η εξόφληση, δηλαδή το υπόλοιπο 20% είναι ζήτημα αν έρχεται στον ενάμιση χρόνο.