Skip to main content
26 03 2020 | 09:35

Μετά το ελαιόλαδο πλήττεται και η παραγωγή κηπευτικών της Κρήτης, σε απόγνωση οι παραγωγοί ζητούν στήριξη

Μετά το ελαιόλαδο πλήττεται και η παραγωγή κηπευτικών της Κρήτης, σε απόγνωση οι παραγωγοί ζητούν στήριξη

Λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές οι παραγωγοί κηπευτικών αντιμετωπίζουν μια πρωτόγνωρη πίεση τιμών που αναμένεται να συνεχιστεί λόγω της μείωσης στην κατανάλωση. Όπως τονίζουν σε επιστολή τους, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι Οργανώσεις Παραγωγών της Κρήτης, έχοντας ήδη βιώσει μια καταστροφική χρονιά από την υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου, η κρίση τιμών που ξέσπασε ως απόρροια του κλεισίματος των καταστημάτων εστίασης, τουριστικών καταλυμάτων και την τελευταία εβδομάδα των λαϊκών αγορών, τους έχει φέρει σε απόγνωση.

Έχουν ήδη αρχίσει μαζικές αποσύρσεις –καταστροφές μεγάλων ποσοτήτων αγροτικών προϊόντων, και όποια πωλούνται, η τιμή τους είναι κλάσμα του κόστους παραγωγής, αναφέρουν και ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης των αγροτών που έχουν πληγεί και συνεχίζουν να πλήττονται, ώστε να συνεχίσει φέτος η παραγωγή και να διασφαλιστεί η ομαλή αρχή της επόμενης.

Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ:

Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Κο Μαυρουδή Βορίδη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Γραφείο Πρωθυπουργού

Κου Κυριάκου Μητσοτάκη

Περιφερειάρχη Κρήτης

Κο Σταύρο Αρναουτάκη

24 Μαρτίου 2020

Θέμα: Αίτημα στήριξης αγροτών.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Βρισκόμαστε σήμερα ενώπιων μεγάλων –και όπως αποδεικνύεται –τρομερά δύσκολωνσυνθηκών, λόγω της πρωτοφανούς κρίσης, συνέπειας του COVID-19, και θέλουμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση που επικρατεί στην παραγωγή κηπευτικών σε ολόκληρη την Κρήτη.

Όπως γνωρίζεται, βρισκόμαστε στην κορύφωση της παραγωγής στα κηπευτικά θερμοκηπίου σε ολόκληρο το νησί. Λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη πίεση τιμών που αναμένεται να συνεχιστεί λόγω της μείωσης στην κατανάλωση.

Οι αγρότες στην Κρήτη έχουμε βιώσει ήδη μια καταστροφική χρονιά από την υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου.

Οι παραγωγοί κηπευτικών, είναι ήδη χρεωμένοι με το απαραίτητο για την καλλιέργεια ποσό ανά στρέμμα, και ουσιαστικά δεν έχουν αρχίσει να εισπράττουν, ώστε αφ ενός να εξοφλήσουν το τρέχων χρέος, και αφ εταίρου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην για τις οικογένειες τους, πόσο μάλλον για τις προς το κράτος υποχρεώσεις. Η κρίση τιμών που έχει ξεσπάσει, απόρροια του κλεισίματος των καταστημάτων εστίασης, τουριστικών καταλυμάτων και την τελευταία εβδομάδα λαϊκών αγορών, κλπ έχει φέρει τους παραγωγούς σε απόγνωση.

Έχουν αρχίσει ήδη μαζικές αποσύρσεις –καταστροφές μεγάλων ποσοτήτων αγροτικών προϊόντων, και όποια πωλούνται, η τιμή τους είναι κλάσμα του κόστους παραγωγής. Πιστεύουμε ότι ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες παραγωγικές περιοχές της χώρας

Κατανοώντας την ορθότητα των –όποιων- αυστηρών μέτρων πάρθηκαν ή θα παρθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, και γνωστοποιώντας σας την πλήρη στήριξη μας, για τις όποιες δύσκολες αποφάσεις πρέπει για την υγεία όλων μας να εφαρμοστούν, θέλουμε να σας επισημάνουμε ότι στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής και εθνικής προσπάθειας στηρίξεις των πληγμένων κλάδων, πρέπει να λάβετε υπεύθυνη ενημέρωση για την πραγματική διάσταση του προβλήματος.

Οι τιμές παραγωγού όπως σας επισημαίνουμε έχουν καταρρεύσει.

Είναι απαραίτητο να υπάρξουν μέτρα στήριξης των αγροτών που έχουν πληγεί και συνεχίζουν να πλήττονται, ώστε να συνεχίσει φέτος η παραγωγή και να διασφαλιστεί η ομαλή αρχή της επόμενης.

Τέλος, σας παρακαλούμε να δώσετε την απαραίτητη προσοχή και για τους υπόλοιπους αγροτοδιατροφικούς κλάδους του νησιού μας, που επίσης πλήττονται ανεπανόρθωτα.

Ευχόμαστε ολόψυχα υγεία και δύναμη σε όλους σας…

Στην διάθεση σας για οτιδήποτε ζητήσετε.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝΚΡΗΤΗΣ

Συν/σμός Ανατολή Ιεράπετρας

Συν/σμός Τυμπακίου Ηρακλείου

Συν/σμός Κουντούρας Χανίων

Συν/σμός Νότος Ιεράπετρας

Συν/σμός Χρυσοσκαλίτισας Ελαφονησίου

ΑΣΟΠ Ελαφονησίου

Α.Σ. Πλατάνου Χανίων

ΙΚΕ Κηπευτικά Φαλάσαρνας Χανίων

Κομπογεννητάκης Ο.Ε.

Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας

Αγροτικός Σύλλογος Σελίνου