Skip to main content
22 05 2017 | 13:28

Μέχρι αύριο θα δέχεται ο ΕΛΓΑ εκ νέου δηλώσεις ζημιάς από τον παγετό στην Αγιά

Μέχρι αύριο θα δέχεται ο ΕΛΓΑ εκ νέου δηλώσεις ζημιάς από τον παγετό στην Αγιά

Ως αύριο, Τρίτη, έχουν προθεσμία οι μηλοπαραγωγοί της επαρχίας Αγιάς να προσέλθουν στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ και να υποβάλουν δήλωση ζημίας για την καταστροφή που υπέστη η καλλιέργειά τους από τον παγετό κατά τη χειμερινή περίοδο.

Σχετική απόφαση έλαβε προχθές το ΔΣ του ΕΛΓΑ και την ανακοίνωσε την Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου της Βουλής, Γιώργου Λαμπρούλη.

Ο Λαρισαίος βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη αυτή, ωστόσο εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το αν επαρκούν οι τρεις εργάσιμες ημέρες ως την Τρίτη, για να υποβληθούν οι εναπομείνασες δηλώσεις ζημιάς.

«Μη μου λέτε τώρα ότι δεν μπορούν οι μηλοπαραγωγοί Αγιάς μέσα σε δύο, σε τρεις ημέρες να πάνε να κάνουν τη δήλωσή τους. Να πάνε και νομίζω πως θα καλυφθούν όλοι», απάντησε ο κ. Αποστόλου και υπενθύμισε ότι οι αγρότες είχαν στη διάθεσή τους 30 συνολικά ημέρες για να υποβάλουν δηλώσεις.

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα των πληρωμών που επίσης έθεσε ο κ. Λαμπρούλης, ο κ. Αποστόλου ξεκαθάρισε:

«Ο ΕΛΓΑ είναι ένα ταμείο το οποίο λειτουργεί ανταποδοτικά. Άρα, όσοι είναι ασφαλισμένοι θα πάρουν τις αντίστοιχες αποζημιώσεις που προβλέπονται, με βάση τον ασφαλιστικό κίνδυνο.

Έχουμε επιταχύνει πάρα πολύ τις διαδικασίες. Εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις παλαιότερα πλήρωναν σε δώδεκα και δεκατρείς μήνες, έχουμε φτάσει στο εξάμηνο, στο επτάμηνο. Είναι μερικές διαδικασίες που όσο και να τις συντομεύσουμε, πρέπει να γίνουν και έχουν έναν συγκεκριμένο χρόνο.

Άρα, όσοι είναι ασφαλισμένοι θα πληρωθούν μέσα από αυτή τη διαδικασία. Όσοι δεν είναι ασφαλισμένοι, αν οφείλουν ασφάλιστρο, θα το δούμε με μια ρύθμιση εντός της καλλιεργητικής περιόδου που διανύουμε, για να τους καλύψουμε. Αν και πάλι δεν καλυφθούν από αυτή τη διαδικασία, το μόνο που μένει στους αγρότες είναι το γνωστό, είναι ο φάκελος ΠΣΕΑ, τον οποίο συντάσσουμε σε όλες αυτές τις περιπτώσεις. Έχει τους χρόνους τους, διότι απαιτεί και τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και ταυτόχρονα τη δυνατότητα από πλευράς του κρατικού προϋπολογισμού να καλύψει τα συγκεκριμένα ποσά», σημείωσε ο κ. Αποστόλου.

Στην ομιλία του ο κ. Λαμπρούλης έθεσε και άλλα ζητήματα που αφορούν στον ΕΛΓΑ τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Η ίδια περιοχή που επλήγη φέτος, ο Δήμος Αγιάς, επλήγη και πέρσι από τον παγετό, δηλαδή το 2016 και όχι μόνο εκεί, αλλά και ο Τύρναβος και άλλες ενδεχομένως περιοχές στη χώρα. Όμως, δεν πήραν αποζημιώσεις διότι δεν αναγνωρίστηκε ως ζημιογόνο αίτιο ο παγετός. Ο παγετός, δηλαδή, μπήκε στη δεύτερη ή στην τρίτη κατηγορία ζημιογόνων αιτιών με βάση τις εκτιμήσεις. Εκτιμήθηκαν, λοιπόν, άλλα ζητήματα.

Γι’ αυτό επιμένουμε πολλές φορές στο ζήτημα των αποζημιώσεων που έχει να κάνει βεβαίως με το εισόδημα των αγροτών, την αγωνία που βιώνει αυτή τη στιγμή αυτή η κατηγορία των δενδροκαλλιεργητών στην περιοχή της Αγιάς, αλλά και άλλοι αγρότες που απασχολούνται σε διάφορες καλλιέργειες, στο τι συμβαίνει στο σύνολο με τη λειτουργία του ΕΛΓΑ, που αφορά όχι μόνο τις εκτιμήσεις, την έγκαιρη διαδικασία των εκτιμήσεων, αλλά και των αποζημιώσεων, με βάση βεβαίως τις εκτιμήσεις στο 100% των ζημιών, στο σύνολο της ζημιάς, αλλά και για το σύνολο των ζημιογόνων αιτιών, τα οποία ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει και το γνωρίζετε αυτό.

Είναι ένα ζήτημα που το αναδεικνύουν και το διεκδικούν και οι αγρότες, τι ΕΛΓΑ χρειάζονται. Εμείς, ως Κομμουνιστικό Κόμμα, λέμε ότι χρειάζονται έναν οργανισμό κρατικό, με την ανάλογη στελέχωση σε επιστημονικό προσωπικό, εξειδικευμένο ενδεχομένως, που απαιτείται, πολύ δε περισσότερο με κρατική χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει τους αγρότες».

Ο Λαρισαίος βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ακόμη ότι «οι αγρότες «πλήττονται από τη συνολικότερη πολιτική, με τις φορολογίες, με τα χαράτσια που πληρώνουν», υπενθύμισε ότι εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια έχει σταματήσει η κρατική χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ, ενώ οι εισφορές των αγροτών έχουν αυξηθεί και προέτρεψε:

«Οι αγρότες είναι σε απόγνωση με όλη την οικονομική κατάσταση που βιώνουν. Δάνεια τρέχουν, υποχρεώσεις τρέχουν. Δεν χρειάζεται να τα λέω. Άρα, ίσως θα πρέπει το υπουργείο, η πολιτική ηγεσία, η κυβέρνηση να δει και τέτοια ζητήματα διευκόλυνσης αύριο, μεθαύριο, από τη στιγμή που δεν θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ».

Σύσκεψη αγροτών πραγματοποιήθηκε στην Αγιά το Σάββατο

Αγροτική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Αγιά, όπου οι αγρότες της περιοχής ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις που υπάρχουν στο θέμα του παγετού και των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα των διεκδικήσεων.

Η σύσκεψη, που έλαβε χώρα στο οικογενειακό κέντρο «Χατζάκος», συγκλήθηκε από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας και τους Αγροτικούς Συλλόγους της Αγιάς. Σ’ αυτή παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της ΕΟΑΣνΛ Ρίζος Μαρούδας, πολλοί παραγωγοί και εκπρόσωποι συλλόγων, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Σμυρλής, η υπεύθυνη του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγιάς δημοτική σύμβουλος Χριστίνα Γιαννουλέα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς Γρηγόρης Καλαγιάς και ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κούκας.

Το δελτίο τύπου της ΕΟΑΣΝΛ

Από την μαζική παρουσία των αγροτών του Δήμου Αγιάς χαρακτηρίστηκε η σύσκεψη που διοργάνωσαν η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι στην οποία έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις στο θέμα του παγετού και των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

Αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ότι ο συνεπής αγώνας, οι μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις, η συσπείρωση των αγροτών στους Συλλόγους και την Ομοσπονδία που εκφράζουν το οργανωμένο αγροτικό κίνημα μπορεί να φέρνει θετικά αποτελέσματα. Χρειάζεται να βγάλουν συμπεράσματα όσοι ακόμη παρακολουθούν ως θεατές και δεν πιστεύουν στην δύναμη του αγώνα αλλά υποτάσσονται στην μοιρολατρία και στην λογική «τίποτα δεν γίνεται, τίποτα δεν αλλάζει».

Μετά την κινητοποίηση δεκάδων αγροτών στον ΕΛΓΑ κατακτήσαμε ως πρώτο βήμα να υπάρχει παράταση για την υποβολή δηλώσεων ζημιάς από τον παγετό ως την Τρίτη 23 Μαΐου και όλες αυτές οι δηλώσεις να είναι εμπρόθεσμες και αποδεκτές από τον ΕΛΓΑ. Καλούμε τους αγρότες που δεν έκαναν ακόμη δήλωση ζημιάς να την υποβάλλουν ως την Τρίτη και όσοι ξεκινήσουν το αραίωμα των μήλων ή την συγκομιδή κερασιών να αφήνουν σε κάθε 20 δέντρα ένα δέντρο ως «μάρτυρα» για να γίνει η εκτίμηση της ζημιάς.

Η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Αγιάς καλούν τους αγρότες να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα καθώς η υποβολή και αποδοχή από τον ΕΛΓΑ των δηλώσεων ζημιάς, δεν εξασφαλίζει και ότι οι αποζημιώσεις θα είναι ουσιαστικές στο σύνολο των καλλιεργειών ή του Δήμου. Για μας είναι αδιαπραγμάτευτο το αίτημα για έγκαιρες εκτιμήσεις και ουσιαστικές άμεσες αποζημιώσεις σε όλη την περιοχή και σε όλες τις πληγείσες καλλιέργειες από τον παγετό και αυτό θα το διασφαλίσουμε με τον οργανωμένο αγώνα μας και την δυναμική-μαζική συμμετοχή των αγροτών. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να μην μείνει στην μέση ο αγώνας μας αλλά να φέρει τα ουσιαστικά αποτελέσματα που δικαιούμαστε.

Και από την φετινή εμπειρία με το αλαλούμ που επικράτησε με τις δηλώσεις ζημιάς στην Αγιά αλλά και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν να ξεκινήσει η υποβολή δηλώσεων ζημιάς για καλλιέργειες από τον παγετό του Ιανουαρίου στο Νομό (πχ Ελιές, Αμπέλια κ.α) προβάλει επιτακτική η ανάγκη για αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ όπως ζητάει η Ενωτική Ομοσπονδία και οι Αγροτικοί Σύλλογοι.

Παλεύουμε για ΕΛΓΑ κρατικό φορέα που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή από το σύνολο των φυσικών κινδύνων και νόσων τόσο στην παραγωγή όσο και στο κεφάλαιο. Με εξασφάλιση της ουσιαστικής λειτουργίας και στελέχωσης του ΕΛΓΑ αλλά και ουσιαστικών δίκαιων αποζημιώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό που και αυτά είναι δικά μας χρήματα από την άμεση και έμμεση φορολογία δεκάδων δις ευρώ που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Καμιά επανάπαυση, συσπείρωση και δυνάμωμα των αγροτικών Συλλόγων και της Ομοσπονδίας, ετοιμότητα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις ώστε να εξασφαλίσουμε ότι τα δίκαια αιτήματα μας θα ικανοποιηθούν στο σύνολο τους.