Skip to main content
06 12 2019 | 08:37

Με «μικρό καλάθι» αποζημιώσεων ο Βορίδης στην Κρήτη – επιτροπή θα εξετάσει τις ζημιές από τις δακοπροσβολές

Με «μικρό καλάθι» αποζημιώσεων ο Βορίδης στην Κρήτη – επιτροπή θα εξετάσει τις ζημιές από τις δακοπροσβολές

Μικρή δέσμη μέτρων για την υπό όρους στήριξη των παραγωγών της Κρήτης, που αντιμετωπίζουν προβλήματα τόσο στις ελαιοκαλλιέργειες, με την αύξηση της δακοπροσβολής, όσο και στα θερμοκήπια που υπέστησαν καταστροφές, εξήγγειλε από το Ηράκλειο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου. Την ίδια ώρα αγροτικοί σύλλογοι που διαδήλωναν στο Ηράκλειο δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από τα ΜΑΤ με χημικά και γκλομπ.

Αναλυτικότερα, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου με τοπικούς φορείς και εκπροσώπους των παραγωγών, αναφέρθηκε στους τρεις, όπως τόνισε, παράγοντες καταστροφών που θα αντιμετωπιστούν διαφορετικά:

- Οι ζημιές που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, όπως το χαλάζι, θα αποζημιωθούν κανονικά, ανακοινώνοντας παράλληλα την πρόσληψη 15 γεωπόνων μέσω ΑΣΕΠ.

- Για τις παραγωγές οι οποίες έχουν πληγεί από κλιματικά φαινόμενα και δεν είναι ασφαλισμένες -όπως οι θερμοκηπιακές – ανέφερε πως θα δοθεί μέσα στο 2019 μια εν μέρει κάλυψη της ζημιάς από τον μηχανισμό των αποζημιώσεων ήσσονος σημασίας, «χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι εγκρίνουμε την πρακτική, κάποιος να μην ασφαλίζει τις καλλιέργειες του αλλά να ζητάει αποζημίωση αν κάτι συμβεί. Για λόγους επιείκειας θα υπάρξει μια ενίσχυση τώρα, είναι όμως ξεκάθαρο ότι ο παραγωγός έχει την υποχρέωση ασφάλισης της παραγωγής» τόνισε.

Σε επιτροπή οι αποζημιώσεις για την ελαιοκαλλιέργεια

Σε ό,τι αφορά την ελαιοκαλλιέργεια, ο κ. Βορίδης εξήγησε ότι πρέπει πρώτα να τελειώσει η περίοδος συγκομιδής για να αποτυπωθεί στο σύνολο της η ζημία, ενώ ήδη έχει συσταθεί επιτροπή προκειμένου να διερευνήσει και να τεκμηριώσει, εφόσον αυτό προκύψει, τη σχέση μεταξύ ζημίας και κλιματικών φαινομένων, για τη διερεύνηση της δυνατότητας αποζημίωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η επιτροπή, που έχει κατά νόμο έξι μήνες χρόνο, αλλά η δουλειά της θα τελειώσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο, θα διερευνήσει αν υπάρχει σχέση της ζημίας με τα μη προβλεπόμενα κλιματικά φαινόμενα. Αυτό θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την υποβολή ενός φακέλου, δυνάμει του άρθρου 221 του Κανονισμού 1308/2013, προκειμένου να διερευνηθεί αν είναι διατεθειμένη να συμβάλει στην αποζημίωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα δούμε τι άλλες δυνατότητες υπάρχουν» δήλωσε ο κ. Βορίδης, ο οποίος στη διάρκεια της συνάντησης, είπε ότι με τον τρόπο αυτό αποζημιώθηκαν για την αγελαδοτροφία με 50 εκατομμύρια στην Ιρλανδία».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στη δακοκτονία, λέγοντας ότι θα ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση, στέλνοντας μήνυμα στους εργολάβους που παίρνουν τα έργα: «Είναι ουσιαστική και θεμιτή η θεσμική συζήτηση, όμως τελικά ο καθένας που αναλαμβάνει να εκτελέσει ένα έργο δακοκτονίας, πρέπει να εκτελέσει τη δουλειά με τον προβλεπόμενο τρόπο. Αν δεν το κάνει δεν είναι επιχείρημα ότι δεν του αρέσει η τιμή που συμφώνησε. Με δυο λόγια, αναλαμβάνει μεν το έργο, αλλά για να εξοικονομήσει χρήματα, καταλήγει να μην το εκτελεί με τον προβλεπόμενο τρόπο. Είπα ότι αυτή τη φορά θα πάμε σε βάθος τη αναζήτησή των αιτιών, όχι μόνο θεσμικά αλλά και εξατομικευμένα».

Επιπλέον κονδύλια για τη δακοκτονία

Σε ό,τι αφορά το αίτημα αποκέντρωσης της δακοκτονίας που έθεσαν στον κ. Βορίδη οι φορείς της Κρήτης, ο ίδιος δήλωσε διατεθειμένος να δει κάθε εκδοχή, αρκεί αυτό να γίνει, όπως τόνισε, με ορθολογικό τρόπο, συμπληρώνοντας ότι ήδη μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, θα δεσμευθούν επιπλέον 2 εκατ. ευρώ για τη δακοκτονία στο νησί, τα οποία όμως, όπως τόνισε, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σωστά και για το λίγο αυτό θα υπάρχει έλεγχος.

Φορείς και εκπρόσωποι παραγωγών ζήτησαν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να σταθεί η πολιτεία στο πλευρό τους για να μην υπάρξει ξανά τέτοια χρονιά στον αγροτικό τομέα, ενώ ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, εκτίμησε ότι οι οικονομικές απώλειες για το νησί, από τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα και το «λουκέτο» στην Thomas Cook, φτάνουν τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, αναφέρθηκε στην ανάγκη να χρησιμοποιηθούν τα ερευνητικά ιδρύματα για την επιστημονική προσέγγιση της δακοκτονίας.

Επίσκεψη σε Μοίρες και Τυμπάκι

Μετά τη συνάντηση στο Ηράκλειο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης πραγματοποίησε επίσκεψη στο Τυμπάκι και τις Μοίρες.

Συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη επισκέφθηκε το Δημαρχείο Φαιστού και αμέσως μετά επισκέφθηκε συσκευαστήρια αγροτικών προϊόντων της περιοχής.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βορίδης: «Βλέπω ότι υπάρχουν οι βασικές υποδομές, είναι καλά οργανωμένοι οι παραγωγοί, πρέπει προφανώς να υποστηρίξουμε περαιτέρω την οργάνωση των παραγωγών για να αποκτήσει μέγεθος και να συνεχίσει να επενδύει στην κατεύθυνση της βελτίωσης της τυποποίησης των προϊόντων και να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία. Αλλά είναι σαφές ότι η Κρήτη έχει πολύ σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα».