Skip to main content
16 07 2019 | 15:25

Μαζικά προσέρχονται οι αγρότες στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία για δηλώσεις ζημιάς - όλες οι προθεσμίες

Μαζικά προσέρχονται οι αγρότες στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία για δηλώσεις ζημιάς - όλες οι προθεσμίες

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτές τις μέρες η κατάθεση δηλώσεων ζημιάς από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που υπέστησαν καταστροφές από τη θεομηνία της περασμένης Τετάρτης, καθώς και από πληγέντες νέων καταστροφών όπως η χθεσινή χαλαζόπτωση στην Κορινθία.

Η προθεσμία ανέρχεται στις 15 ημέρες από την αναγγελία ζημιάς από τους δήμους (ανταποκριτές ΕΛΓΑ) και οι δηλούντες θα πρέπει να προσκομίζουν αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας και Δήλωση ΟΣΔΕ, ενώ σε όλες τις περιοχές θα πρέπει να αφήνουν μάρτυρες για να μπορούν οι εκτιμητές να εξάγουν τα εξατομικευμένα πορίσματα ανά καλλιεργητή και είδος καλλιέργειας.

Σύμφωνα με τις αναγγελίες που έχουν ήδη γίνει μέχρι τώρα, έχουμε τις εξής προθεσμίες ανά περιοχή:

Δήμος Αλεξανδρούπολης (έως 23 Ιουλίου)

Η Ανταποκρίτρια ΕΛΓΑ Δ.Δ. Φερών έκανε αναγγελία για ανεμοθύελλα στις περιοχές Τριφυλλιού, Ιτέας, Πέπλου, Βρυσούλας, Φερών, Αρδανίου, Καβησσού, Πόρου και Πυλαίας στις 08/07/ 2019.

Οι καλλιεργητές δένδρων που έχουν υποστεί ζημία, μπορούν να υποβάλλουν Δήλωση Ζημίας από 09-07-2019 έως 23-07-2019 στην Ανταποκρίτρια του ΕΛΓΑ στο Δημοτικό Διαμέρισμα Φερών Δήμου Αλεξ/πολης.

Ο βουλευτής Καβάλας, Γιάννης Πασχαλίδης, επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή του Πλατανοτόπου, η οποία επλήγη από καταστροφική χαλαζόπτωση.

Δήμος Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής (έως 26 Ιουλίου)

Από τη Δευτέρα 15-7-2019 κι έως τις 26-7-2019 θα γίνεται αναγγελία ζημιών στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ. Συγκεκριμένα:

• Λάκκωμα και τη Ν. Γωνιά: κ. Ατματζίδου Έφη

• Ν.Ηράκλεια-Άγιο Παύλο-Ν. Καλλικράτεια : κ. Μπερτζίκη Παναγιώτα

• Ν. Σύλλατα-Κρήνη-Πετράλωνα: κ. Ηλιάδου Σοφία

• Ελαιοχώρια-Ν. Τρίγλια: κ. Μπαμπαροξή Πέτρο

• Ν. Πλάγια –Ν. Τένεδος: κ. Κοτζάστρατη Βασιλεία

• Άγιος Παντελεήμονας-Ζωγράφου: κ. Καλπάκη Σταύρο

• Σήμαντρα-Πορταριά: κ. Θεοδωρόπουλο Μανώλη

• Ν. Φλογητά: κ. Τογανίδου Ελένη

• Διονυσίου: κ. Λουίζο Λουίζο

• Ν. Μουδανιά: κ. Καλπάκη Σταύρο

• Άγιος Μάμας –Ν. Ποτίδαια: κ. Σαλασάσογλου Δάφνη

Κατά προτεραιότητα θα εξετασθούν οι δηλώσεις που αφορούν σε κηπευτικά, αμπέλια και πάγιο κεφάλαιο.

Δήμος Βέροιας Ημαθίας (έως 25 Ιουλίου)

Την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019 σημειώθηκε χαλαζόπτωση, ανεμοθύελλα και έντονη βροχόπτωση, που έπληξαν δενδρώδεις καλλιέργειες στο αγρόκτημα της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας.

Οι αγρότες, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν, καλούνται να καταθέσουν δηλώσεις στο γραφείο 3 του Δήμου Βέροιας, στον κ. Σιδηρόπουλο Αθανάσιο, μέχρι την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019.

Τον βουλευτή Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ, επισκέφτηκε η Κοινοπραξία Καπνοπαραγωγών Έβρου - Ροδόπης και τον ενημέρωσε ότι περίπου 9.500 στρέμματα καπνού επλήγησαν στο νομό.

Δήμος Νάουσας Ημαθίας (έως 25 Ιουλίου)

Μέχρι τις 25 Ιουλίου η αναγγελία ζημιάς από το χαλάζι και την ανεμοθύελλα σε Νάουσα, Στενήμαχο και Αρκοχώρι. Οι αγρότες μπορούν καθημερινά να προσέρχονται από τις 5 μέχρι τις 7 το απόγευμα, στο δημοτολόγιο του δημαρχείου Νάουσας, πλην Σαββάτου και Κυριακής.

Δήμος Αλεξάνδρειας Ημαθίας (έως 25 Ιουλίου)

Παρακαλούνται οι αγρότες, των οποίων οι παραγωγές ζημιώθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (Χαλάζι-Ανεμοθύελλα-Βροχή), που σημειώθηκαν στις 10 Ιουλίου 2019, να αφήσουν ως «Μάρτυρες» στα αγροτεμάχιά τους, το 5% των δέντρων τους ανά ποικιλία (συνολική παραγωγή) στο κέντρο του Αγροτεμαχίου συνεχόμενα και όχι διάσπαρτα, ώστε να διευκολυνθεί το έργο των γεωπόνων, σύμφωνα και με τις οδηγίες του τοπικού υποκαταστήματος ΕΛΓΑ.

Οι παραγωγοί μπορούν να υποβάλλουν δήλωση ζημίας έως 25 Ιουλίου στους κάτωθι Ανταποκριτές ΕΛΓΑ:

  1. Για την Δ.Κ. Αλεξάνδρειας και την Τ.Κ. Βρυσακίου έως 25-07-2019 στις κυρίες Κιρτικίδου Ευθυμία και Λάχανη Όλγα
  2. Για την Τ.Κ. Λουτρού στην κυρία Πάντου Βασιλική
  3. Και για την Τ.Κ. Καμποχωρίου στην κυρία Κυριαζοπούλου Ευδοκία.

Δήμος Θηβαίων Βοιωτίας (έως 25 Ιουλίου)

Μετά τη χαλαζόπτωση, τις βροχοπτώσεις και τις ανεμοθύελλες που σημειώθηκαν την Τετάρτη στις ευρύτερες περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Θήβας (Θήβα, Νεοχωράκι και άλλες περιοχές), της Δημοτικής Ενότητας Βαγίων και της Τοπικής Κοινότητας Λουτουφίου Δ. Ε. Πλαταιών (σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις- ενημέρωση), καλούνται οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές στην αγροτική παραγωγή τους να απευθυνθούν στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ του Δήμου Θηβαίων για να προμηθευτούν το έντυπο “Καταβολής Τελών Εκτίμησης” και να υποβάλλουν δήλωση ζημίας για φυτικό ή/και πάγιο κεφάλαιο (στάβλους, αποθήκες, πτηνοτροφία).

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ: Ο ασφαλισμένος του οποίου ζημιώθηκε το φυτικό ή/και πάγιο κεφάλαιό του, έχει υποχρέωση μέσα σε 15 ημέρες, να υποβάλει τη δήλωση ζημιάς στον Ανταποκριτή του ΕΛ.Γ.Α. του Δήμου, ήτοι έως 25 Ιουλίου 2019.

Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων Βοιωτίας (έως Ιουλίου)

Ενημερώνονται οι παραγωγοί του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων, των οποίων η φυτική παραγωγή υπέστη ζημιές από ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ ή ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ, στις 10 και 11 Ιουλίου 2019, ότι μπορούν να προσέλθουν στον αρμόδιο ανταποκριτή ΕΛΓΑ της περιοχή τους για να υποβάλλουν δηλώσεις ζημιάς:

  1. ΧΑΛΑΖΙ από 10-07-2019 έως 25/07/2019
  2. ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ από 11-07-2019 έως 26/07/2019