Skip to main content
18 08 2015 | 12:30

Λίγο πριν τον τρύγο χάθηκε μεγάλο ποσοστό της παραγωγής σταφυλιών στην Κρήτη

Λίγο πριν τον τρύγο χάθηκε μεγάλο ποσοστό της παραγωγής σταφυλιών στην Κρήτη

Την άμεση ενεργοποίηση της κεντρικής διοίκησης του ΕΛΓΑ και την αποστολή αντιπροσωπείας στην Κρήτη για να δει επί τόπου το μέγεθος των μεγάλων καταστροφών που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις στις αμπελοκαλλιέργειες, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Με αφορμή τις καταστροφές και το συντονισμό των ενεργειών για την άμεση καταγραφή των ζημιών ο Περιφερειάρχης είχε χθες συνάντηση στην Περιφέρεια με την διοίκηση της ομάδας αμπελουργών Κρήτης, παρουσία του διευθυντή του ΕΛΓΑ Κρήτης, Νίκου Δασκαλάκη και τη συμμετοχή των βουλευτών Σωκράτη Βαρδάκη, Βασίλη Κεγκέρογλου, Λευτέρη Αυγενάκη, του πρώην βουλευτή Μάξιμου Σενετάκη και του εκπροσώπου του Δήμου Ηρακλείου-Αντιδημάρχου, Πέτρου Ινιωτάκη.

Ο πρόεδρος της ομάδας αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Γερωνυμάκης και τα μέλη της διοίκησης χαρακτήρισαν πρωτοφανείς και ολοκληρωτικές σε πολλές περιπτώσεις τις καταστροφές, ενώ επισήμαναν την αναγκαιότητα για άμεση καταγραφή των ζημιών και της παρουσίας στην Κρήτη του προέδρου του ΕΛΓΑ. Ο Περιφερειάρχης, οι παριστάμενοι Βουλευτές και ο εκπρόσωπος της Αυτοδιοίκησης εξέφρασαν την αλληλεγγύη και στήριξή τους στους πληγέντες αγρότες τονίζοντας ταυτόχρονα την θέληση τους να συνεργαστούν από κοινού για την ενεργοποίηση του ΕΛΓΑ και των αρμόδιων υπηρεσιών για την άμεση καταγραφή των ζημιών, με στόχο την αποζημίωση των παραγωγών.

«Συναντηθήκαμε για τον συντονισμό των ενεργειών από όλους τους φορείς για την μεγάλη ζημιά που έχουν πάθει οι αμπελουργοί μας από τις τελευταίες βροχοπτώσεις. Όλοι μαζί ενώνουμε τις δυνάμεις και ζητούμε από τον ΕΛΓΑ να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε, ότι, «έχουμε επικοινωνήσει με το Διοικητικό Συμβούλιο και πιστεύω ότι θα έρθει η αντιπροσωπία από τον ΕΛΓΑ στην Κρήτη για να δει επί τόπου τις ζημιές, να γίνει άμεσα η καταγραφή και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί μας που όλο το χρόνο δουλεύουν και την τελευταία στιγμή χάνουν τον κόπο μιας χρονιάς».

Η Τ.Ε Ηρακλείου του ΚΚΕ για τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή του νησιού

«Οι μεγάλες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή του νομού μας, που προκλήθηκαν από τη κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών, δίνουν τη χαριστική βολή στο ήδη τσακισμένο εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ιδιαίτερα επλήγησαν οι καλλιέργειες με ανεπτυγμένη καρποφορία, όπως τα αμπέλια και τα οπωροκηπευτικά, καθώς επίσης και τα ελαιόδεντρα.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες της περιοχής μας με το πενιχρό εισόδημα που θα έχουν, δε θα μπορούν να καλύψουν στη πλειοψηφία των περιπτώσεων, ούτε το κόστος της παραγωγής. Την ίδια στιγμή που, άμεσα θα επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο από τη φοροαφαίμαξη του 3ου μνημονίου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, με μέτρα που θα προστεθούν στο ήδη υπάρχον οπλοστάσιο της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της νέας ΚΑΠ και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες, να οργανώσουν τη πάλη τους, με κάθε μέσο, με τη συμμετοχή τους στους ζωντανούς συλλόγους του νομού μας, συγκροτώντας επιτροπές αγώνα σε κάθε χωριό, σε συμπόρευση με τη ΠΑΣΥ, να διεκδικήσουν:

  • Άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις να προχωρήσουν οι έλεγχοι από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ όλων των πληγέντων αγροτικών περιοχών με σκοπό την σωστή και ακριβή εκτίμηση των ζημιών στις καλλιέργειες.
  • Τη πλήρη άμεση αποζημίωση, χωρίς προαπαιτούμενα και περιορισμούς, για το 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
  • Άμεσα να παρθούν ολοκληρωμένα μέτρα δακοκτονίας, σε όλο το νομό, αφού το φαινόμενο του δάκου βρίσκεται σε έξαρση και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για μεγάλη καταστροφή της φετινής παραγωγής.

Ταυτόχρονα είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη αντίστασης απέναντι στο βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων που επιφέρει τόσο το 3ο μνημόνιο, που υπερψήφισαν στη βουλή ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ- ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι, όσο και συνολικά ο μονοπωλιακός ανταγωνισμός, που επιταχύνεται με τη νέα ΚΑΠ, τη φοροληστεία, τη μείωση των κρατικών δαπανών για την Ασφάλιση, την Υγεία, την Παιδεία κλπ.

Είναι μονόδρομος η μικρομεσαία αγροτιά, συσπειρωμένη στη ΠΑΣΥ, σε συμμαχία με το ταξικό εργατικό κίνημα και το κίνημα των αυταπασχολουμένων ΕΒΕ να διεκδικήσει:

  • Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων που τα συνοδεύουν.
  • Αφορολόγητο το εισόδημα που είναι αναγκαίο για να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Αναλογική φορολόγηση των επιπλέον εισοδημάτων και γενναία φορολόγηση των μεγαλοαγροτών καπιταλιστών και των μονοπωλιακών ομίλων.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και δωρεάν παροχή υπηρεσιών από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, Ασφάλιση και Πρόνοια.
  • Μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, η κοινωνική - λαϊκή συμμαχία και η ρήξη με την ΕΕ των μονοπωλίων, την εξουσία, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου είναι η λύση. Είναι ο δρόμος για αγροτική ανάπτυξη με κοινωνικοποίηση της γης και όλων των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, με εξουσία της εργατικής τάξης που οργανώνει τον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο, με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.»

Πηγή: candianews.gr