Skip to main content
19 09 2017 | 14:53

Κουρεμπές προς ΘΕΣΤΟ: Σύντομα τα πορίσματα των ζημιών στη βιομηχανική τομάτα - Τι απαντά η ΕΟΑΣΝΛ

Κουρεμπές προς ΘΕΣΤΟ: Σύντομα τα πορίσματα των ζημιών στη βιομηχανική τομάτα - Τι απαντά η ΕΟΑΣΝΛ

Καθησυχαστικός ως προς το χρόνο της αποζημίωσης των αγροτών που καλλιεργούν βιομηχανική τομάτα εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές σε συνάντηση που είχε χθες με τη διοίκηση του Συνεταιρισμού Θεσσαλών Αγροτών ΘΕΣτο.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Χρήστος Σουλιώτης μετέφερε την αγωνία των καλλιεργητών για το μέλλον τους καθώς το μεγάλο κόστος της καλλιέργειας και η μη έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων, θα αποτρέψει πολλούς αγρότες να συνεχίσουν την παραγωγή λόγω έλλειψης κεφαλαίου που απαιτείται. Αν, μάλιστα όπως εξήγησε, οι αποζημιώσεις δεν κριθούν ικανοποιητικές, σε αυτή την περίπτωση «τα χωράφια θα αδειάσουν και τα εργοστάσια θα ερημώσουν».

Οι καταστροφικές συνέπειες των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν από τον Ιούνιο έως και τις 20 Ιουλίου επιβεβαιώθηκαν από τα αποτελέσματα της συγκομιδής. Στους δύο αυτούς μήνες σημειώθηκαν χαλαζοπτώσεις, παρατεταμένες βροχοπτώσεις και πλημμυρικά φαινόμενα στα χωράφια και παρατεταμένοι καύσωνες.Σε κάποιες περιπτώσεις κατέστρεψαν ακόμη και το 90% της αναμενόμενης παραγωγής.

Οι τοματοπαραγωγοί ζήτησαν:

  • να αναγνωριστεί το σύνολο της ζημιάς ως προερχόμενης από ακραία καιρικά φαινόμενα
  • να ανακοινωθούν έγκαιρα οι τελικές εκτιμήσεις
  • να αποσταλούν έγκαιρα οι καταστάσεις ζημίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνει ο συνυπολογισμός της ζημιάς στη συνδεδεμένη ενίσχυση και
  • να αποζημιωθούν το ταχύτερο δυνατό.

Ο κ. Κουρεμπές, ο οποίος συνοδευόταν από τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ στη Λάρισα κ. Μιχάλη Λιόντο, διαβεβαίωσε πως σε καμία περίπτωση:

  • δεν θα χαθεί η συνδεδεμένη
  • οι αποζημιώσεις θα δοθούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, προσδιορίζοντάς το χρονικά στις αρχές του χρόνου για τους ασφαλιστικά ενήμερους αγρότες
  • τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ

Ο Συνεταιρισμός εκτιμά πως οι ζημιές σε 15.000 στρέμματα βιομηχανικής τομάτας οι ζημιές ανέρχονται σε 3 εκατ. ευρώ.

Με δελτίο τύπου απάντησε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας

"Σε νέες προκλητικές δηλώσεις σε συνέντευξη τύπου και σε τηλεοπτικό κανάλι προχώρησε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπές στην Λάρισα κατηγορώντας ούτε λίγο ούτε πολύ τους εκπροσώπους της ΕΟΑΣΝΛ και των Αγροτικών Συλλόγων Αγιάς ότι παραπληροφορούν τους αγρότες εξυπηρετώντας πολιτικά και παραταξιακά συμφέροντα!!!

Κρίνει «εξ ιδίων τα αλλότρια» αφού λειτουργεί ως εντολοδόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που τον τοποθέτησε σε αυτή την θέση και όχι ως πρόεδρος του ΕΛΓΑ, παρότι πληρώνεται τον μισθό του από τις εισφορές των αγροτών και κτηνοτρόφων γιατί καμιά κυβέρνηση από το 2011 δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ όπως είχαν υποχρέωση σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του. Τον αντιδραστικό κανονισμό πίσω από τον οποίο καλύπτονται οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Οργανισμού για να πετσοκόβουν ενισχύσεις και να μην αναγνωρίζουν ζημιογόνα αίτια αλλά σε άλλες περιπτώσεις όπως την υποχρέωση της κυβέρνησης να δίνει 30-35 εκ. ευρώ τον χρόνο και δεν τα δίνει, τον κάνουν «γαργάρα». Δεν θυμόμαστε ο κατά τα άλλα λαλίστατος κ. Κουρεμπές να ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει αυτά τα χρήματα που οφείλει στον ΕΛΓΑ.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας υπενθυμίζουμε στον κ. Κουρεμπέ ότι εκπροσωπούμε τους αγρότες και τα συμφέροντα τους και ότι κάτω από την πίεση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος αναγκάστηκε ο ΕΛΓΑ να δεχτεί όλες τις δηλώσεις ζημιάς των παραγωγών της Αγιάς. Με τον ίδιο τρόπο και κάτω από την πίεση του κινήματος προχώρησε σε «διορθωτική δήλωση» στην συνάντηση μας στην Αθήνα σχετικά με τον τρόπο αποζημίωσης του παγετού στα κτήματα που παρουσίαζαν το λεγόμενο «δαχτυλίδι πάγου» στα μήλα και έκανε λόγο για «παρανόηση της συζήτησης με τους εκπροσώπους του καταστήματος ΕΛΓΑ στην Λάρισα».

Αυτό ακριβώς αναδείξαμε στις δηλώσεις μας με το πέρας της συνάντησης όπως και ότι αναφέρθηκε πως για ποικιλίες πράσινων μήλων ο ΕΛΓΑ λέει ότι υπάρχει συνολική μείωση της παραγωγής που δεν οφείλεται στον παγετό και έτσι θα υπάρχει οριζόντια μείωση της εκτιμώμενης παραγωγής σε αυτές τις ποικιλίες και δεν αναγνωρίζει τον παγετό ως ζημιογόνο αίτιο σε όλα τα κτήματα της περιοχής. Που είναι η παραπλάνηση;

Πάγιο αίτημα του αγροτικού κινήματος προς τις κυβερνήσεις είναι η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Αντί για αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προωθεί νέο αντιδραστικό κανονισμό που αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές όπως έγινε και φέτος, θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει όπως ισχύει τώρα πολύ κάτω από την πραγματική ζημιά και για κάλυψη σε επιπλέον ζημιογόνα αίτια (πχ ακαρπία, πράσινο σκουλήκι κ.α) θα ζητάει επιπλέον ασφάλιστρα, δηλαδή ότι κάνει κάθε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία.

Όσο για το έωλο επιχείρημα που να βρούμε τα λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό, να τους θυμίσουμε ότι και αυτά δικά μας χρήματα είναι με την άμεση και έμμεση φοροληστεία που μας επιβάλλουν οι κυβερνήσεις. Επιπλέον προτείνουμε στην κυβέρνηση να φορολογήσει και τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους μεγαλεμπόρους, τους «έχοντες και κατέχοντες» με 45% και όχι μόνο τους αγρότες, τους εργαζόμενους και τους αυτοπασχολούμενους που πληρώνουν δυσβάσταχτους φόρους.

Για αρχή πάντως γιατί δεν δίνει η κυβέρνηση στον ΕΛΓΑ τα χρήματα που χρωστάει από το 2015 που βρίσκεται στην κυβερνητική εξουσία; Έχει πρόθεση να τα δώσει και αν ναι πότε; Έτσι θα εξοφληθούν στο 100% οι παραγωγοί τις αποζημιώσεις τους και όχι μόνο στο 80% όπως έχει γίνει ως τώρα και με τεράστια καθυστέρηση. Πχ την περασμένη εβδομάδα πληρώθηκαν το 80% της αποζημίωσης οι παραγωγοί της Αγιάς για τον παγετό στα κεράσια του 2016, με 16 μήνες καθυστέρηση!!!

Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους αγρότες του Νομού σε αγωνιστική επαγρύπνηση το επόμενο διάστημα καθώς θα ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις στις ζημιές από παγετό, καύσωνα και χαλαζόπτωση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για να προασπίσουμε τα συμφέροντα των παραγωγών διεκδικώντας αυτό που μας ανήκει."