Skip to main content
24 04 2015 | 11:55

Κονδύλι 8,5 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις ζωονόσων μέχρι τέλη Μαΐου

Κονδύλι 8,5 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις ζωονόσων μέχρι τέλη Μαΐου

Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη διάθεση κονδυλίου 8,5 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους από την απώλεια ζωικού κεφαλαίου λόγω ζωονόσων (καταρροϊκός και ευλογιά) το 2014, καθώς και άλλα 13,5 εκατ. ευρώ για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου, είναι προς υπογραφή από τα συναρμόδια υπουργεία. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλη Αποστόλου, οι αποζημιώσεις για το 2014 θα δοθούν στους κτηνοτρόφους μέχρι το τέλος Μαΐου. Τα παραπάνω ειπώθηκαν κατά την απάντηση του κ. Αποστόλου στη Βουλή, πριν από λίγη ώρα, σε ερώτηση της βουλευτή Τρικάλων, Παναγιώτας Δριτσέλη.

Η ερώτηση είχε ως εξής:

Ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών αποζημιώσεων για την αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων της χώρας

"Η χρονιά που μας πέρασε ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για την ελληνική κτηνοτροφία. Σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου επλήγη από σοβαρότατες ασθένειες, οι οποίες οδήγησαν στην επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης και υποχρεωτικής θανάτωσης ζώων εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού, του μελιταίου πυρετού, της ευλογιάς κ.α. Η πάγια διαδικασία αντιμετώπισης αυτών των καταστάσεων προβλέπει την οικονομική αποζημίωση και ενίσχυση των κτηνοτρόφων μετά από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού τους κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό στις αρχές κάθε χρόνου εκδίδεται μία Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμοδίων Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών με βάση την οποία καθορίζεται το συνολικό ποσό αυτών των αποζημιώσεων καθώς και οι διαδικασίες κατανομής του στους δικαιούχους κτηνοτρόφους. Συγκεκριμένα πρόκειται για την ετήσια έγκριση του προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου. Με την έκδοση της εν λόγω ΚΥΑ και αφού οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν τις απώλειές τους στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων, λαμβάνουν τα ποσά που δικαιούνται για να αποκαταστήσουν το ζωικό κεφάλαιο που απώλεσαν. Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και σε σχέση με το θέμα των δηλώσεων των κτηνοτρόφων για τις ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η μη έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων συνεπάγεται αδυναμία αντικατάστασης του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και απώλεια των σχετικών δικαιωμάτων των κτηνοτροφικών ενισχύσεων.

Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες έχει ή προτίθεται να προβεί ώστε να είναι εξασφαλισμένη η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση της διαδικασίας απόδοσης των αποζημιώσεων που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου για το έτος 2015;

Η απάντηση του κ. Αποστόλου

"Θα συμφωνήσω μαζί σας κυρίως όσον αφορά την αιγοπροβατοτροφία. Είχαμε τεράστια προβλήματα με τις ενισχύσεις του χώρου, αλλά και με τις επιζωοτίες. Είχαμε και χείριστες συμπεριφορές από πλευράς κυβερνητικής διαχείρισης. Για μας η κτηνοτροφία είναι ένας χώρος που μπορεί να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της χώρας και να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο βιώσιμο εισόδημα στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές". Στη συνέχεια ο κ. Αποστόλου πρόσθεσε: "Επί δύο χρόνια κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά κανείς δεν μας άκουγε".

Όσον αφορά το πρόβλημα των βοσκότοπων είπε ότι "η πρώτη μας μέριμνα ήταν η επιλεξιμότητα των βοσκήσιμων εκτάσεων. Ξεκινήσαμε με βάση έναν νέο κανονισμό που λέει ότι οι βοσκότοποι δεν είναι μόνο τα λιβάδια, αλλά και εκτάσεις με ξυλώδη βλάστηση. Με βάση αυτή την παραδοχή έχουμε μπει σε μια διαδικασία σύνταξης προσωρινών σχεδίων βόσκησης, όπου ουσιαστικά από τα 51 εκατ. στρμ. της χώρας μας σε βοσκότοπους, να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότερες από αυτές τις εκτάσεις να είναι επιλέξιμες για ενίσχυση. Είχα μια συνάντηση με τον κ. Χόγκαν και ζητήσαμε μία παράταση. Πιστεύω ότι από τη φετινή χρονιά δεν θα έχουμε πρόβλημα στην καταβολή των ενισχύσεων. Από εκεί και πέρα είναι σε μας να διατηρήσουμε και μετά αυτά τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης."

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις και τις ζωονόσους, ο κ. Αποστόλου είπε με βάση την τελευταία σύσκεψη "φαίνεται να καταλήγουμε στη χρήση εμβολίου για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού, αλλά δεν μπορώ να το πω οριστικά αυτό λπριν αποφανθεί η Επιτροπή που έχουμε συστήσει."

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις και την εξυγίανση είπε για τις υπογραφές στην ΚΥΑ για 8,5 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις για ζημιές από ζωονόσους και 13,5 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου. "Είναι σταγόνα μπροστά στις ανάγκες της κτηνοτροφίας", πρόσθεσε "αλλά μέσα σε αυτό το σφιχτό οικονομικό πλαίσιο είναι ό,τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό τον τόσο σημαντικό κλάδο, με τα πολύ ποιοτικά προϊόντα".