Skip to main content
24 03 2015 | 15:22

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ στις πληγείσες από παγετό περιοχές της Λάρισας

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ στις πληγείσες από παγετό περιοχές της Λάρισας

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Βασίλης Έξαρχος, μαζί με στελέχη της Κεντρικής Υπηρεσίας και του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Λάρισας, θα επισκεφτούν την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015 τις πληγείσες από τoν πρόσφατο παγετό περιοχές των Δδήμων Τυρνάβου και Τεμπών, προκειμένου να συνεργασθούν με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και των αγροτών.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των επισκέψεων έχει ως εξής:

  • Πέμπτη 26 Μαρτίου και ώρα 13:30 περιοχές Δήμου Τυρνάβου
  • Παρασκευή 27 Μαρτίου και ώρα 9:00 περιοχές Δήμου Τεμπών

Την περιοχή ήδη έχουν επισκεφθεί βουλευτές του νομού, καθώς και ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, Ρίζος Μαρούδας. Επιπλέον, οι δήμοι ζήτησαν από τους παραγωγούς να προσέρχονται για να υποβάλουν δηλώσεις ζημιάς.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, κ. Κόκκαλης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις αμυγδαλοπαραγωγικές εκτάσεις της περιοχής που επλήγησαν από τον παγετό, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους παραγωγούς και επικοινώνησε με τη διεύθυνση του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, για να ενημερωθεί σχετικά με τις δηλώσεις των αποζημιώσεων, ενώ δεσμεύτηκε για στενή παρακολούθηση του θέματος.

Επίσης, ο Λαρισαίος βουλευτής με αφορμή την παρουσία ενός ανεμομίκτη σε χωράφι της περιοχής, που το προστάτευσε από την καταστροφή, άκουσε με προσοχή τον κατασκευαστή και ιδιοκτήτη αμυγδαλοπαραγωγό κ. Μητροδήμο σχετικά με την προστασία που παρέχει η κατασκευή στις καλλιέργειες. Ο κ. Κόκκαλης μετά την συνομιλία με τον παραγωγό δήλωσε: «Ο ΕΛΓΑ πρέπει να εντάξει την κατασκευή σε πρόγραμμα αντιπαγετικής προστασίας, ώστε να υπάρξει η σχετική επιδότηση, η οποία θα παροτρύνει τους παραγωγούς να εφαρμόσουν τέτοιες προληπτικές πολιτικές».

Στην ανακοίνωση, πάντως, της ΕΟΑΣΝΛ επισημαίνονται τα παρακάτω:

«Οι καταστροφές στις δενδροκαλλιέργειες, ιδιαίτερα στους δήμους Τεμπών, Τυρνάβου, Αγιάς, Κιλελέρ, είναι τεράστιες και οι παραγωγοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς το παραμικρό εισόδημα.

Πρόβλημα επιβίωσης θα έχουν όσοι αγρότες περίμεναν εισόδημα αποκλειστικά από την δενδροκαλλιέργεια, αλλά θα πληγούν σοβαρά και όσοι διαθέτουν κι άλλες καλλιέργειες.

Και, βεβαίως, το βαρύ πλήγμα στο εισόδημα των αγροτών, θα έχει άμεσες επιπτώσεις στα άλλα λαϊκά στρώματα των περιοχών που έχουν πληγεί– επαγγελματίες, μαγαζάτορες, εμπόρους, βιοτέχνες, εργαζόμενους κ.α. – η δουλειά και το εισόδημα των οποίων εξαρτάται, σε σημαντικό βαθμό, από τις οικονομικές δυνατότητες των αγροτών.

Είναι, επομένως, επιτακτική η ανάγκη να δοθούν δίκαιες αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς, ώστε να μπορέσουν ανταποκριθούν στις άμεσες ανάγκες διαβίωσης.

Η ΕΟΑΣΝΛ αξιώνει από την κυβέρνηση:

  • Να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών, να είναι δίκαιες και στα συνεργεία των εκτιμητών να συμμετέχει και εκπρόσωπος των αγροτών από κάθε κοινότητα.
  • Να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί για το 100% των ζημιών που έχουν υποστεί.
  • Η αποζημίωση να δοθεί από τον ΕΛΓΑ, καθώς οι καταστροφές προκλήθηκαν από τον παγετό κι όχι από άλλες αιτίες, που δεν αναγνωρίζονται από τον κανονισμό του Οργανισμού.
  • Ν' αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ζημιών, στο 100%, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις αρρώστιες.
  • Να ληφθούν τα μέτρα που απαιτούνται και να γίνουν τα έργα που χρειάζονται για την αντιπαγετική κι αντιχαλαζική προστασία των δενδροκαλλιεργειών.

Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους αγρότες να οργανώσουν την αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων και ζωτικών αιτημάτων των πληγέντων δενδροκαλλιεργητών. Να αξιοποιήσουν όλες τις μορφές του αγώνα που έχει χρησιμοποιήσει το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα – υπομνήματα και διαβήματα στο αρμόδιο υπουργείο, αγωνιστικές παρεμβάσεις στις τοπικές υπηρεσίες, μαχητικές συγκεντρώσεις και τοπικά συλλαλητήρια, μπλόκα με τρακτέρ στους δρόμους κ.α. – με στόχο να πιέσουν την κυβέρνηση να δώσει άμεσες και ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα. Να πάρουν την υπόθεση οι ίδιοι στα χέρια τους και να μην την αναθέσουν σε “πολιτικούς μεσολαβητές”, που σπεύδουν να τους “παραμυθιάσουν” περί των δήθεν “καλών προθέσεων” της νέας κυβέρνησης, να μην αρκεστούν στα “λόγια παρηγοριάς και συμπαράστασης” διαφόρων “τοπικών παραγόντων”..

Η ΕΟΑΣΝΛ στεκόμενη, αγωνιστικά, στο πλευρό των μικρομεσαίων αγροτών, θα πάρει, άμεσα, πρωτοβουλίες για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα προς αυτή την κατεύθυνση».