Skip to main content
24 04 2015 | 13:19

Καραγγιαννίδης: Δεν θα καλλιεργήσουν στο Νευροκόπι - Αποστόλου: Θα δούμε για de minimis

Καραγγιαννίδης: Δεν θα καλλιεργήσουν στο Νευροκόπι - Αποστόλου: Θα δούμε για de minimis

Τη χρηματοδότηση των αγροτών, που δεν μπορούν φέτος να καλλιεργήσουν λόγω των πλημμυρών, μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. εξετάζει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου και ανάλογα με το εισόδημα που αναμένεται να χαθεί, υπάρχει και η δυνατότητα των de minimis ενισχύσεων. Το τελευταίο, βέβαια, θα γίνει υπό την προϋπόθεση να εγκριθούν από την Κομισιόν και να υπάρχουν τα χρήματα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Καραγιαννίδη, για τις πλημμύρες στο Κάτω Νευροκόπι και το Δοξάτο, ο αναπληρωτής υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, είπε ότι αναζητούνται τρόποι τεκμηρίωσης σε συνεργασία με τις εθνικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες, για να μη χάσουν οι αγρότες αυτοί τα δικαιώματά τους για την ενίσχυση, ενόψει και της νέας ΚΑΠ. Εξάλλου, ο κ. Καραγιαννίδης είχε πει νωρίτερα ότι "έχει χαθεί η δυνατότητα να καλλιεργηθεί το λεκανοπέδιο του Κάτω Νευροκοπίου, ενώ 15 ποιμνιοστάσια καταστράφηκαν και γενικότερα υπάρχει πρόβλημα πρόσβασης των κτηνοτρόφων στις εγκαταστάσεις τους".

Ξεκινώντας την απάντησή του, ο κ. Αποστόλου είπε ότι "τρέξαμε, πήγαμε σε όλες τις πληγείσες περιοχές. Οι εκτιμήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί. Έχουν ήδη υποβληθεί και έγιναν και αναγγελίες για περισσότερα από 400 στρέμματα στο Κάτω Νευροκόπι, καθώς έγιναν 11-12 δηλώσεις ζημιάς. Εφόσον αποσυρθούν τα νερά, θα καταλήξουμε σε πορίσματα. Από αυτά άμεσα θα ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής αποζημίωσης."

Αλλά, επισημαίνει ο κ. Αποστόλου:

  1. Τι θα γίνει με τα δικαιώματα πάρα πολλών παραγωγών που δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν
  2. Τι θα γίνει με το χαμένο εισόδημα

"Θέλουμε να δούμε αν υπάρχει δυνατότητα διεκδίκησης χρημάτων από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Κομισιόν. Από πλευράς δικαιώμάτων θα κάνουμε τεκμηρίωση να δούμε το θέμα να μη χαθούν. Στη συνέχεια, όταν δούμε τα αποτελέσματα των πλημμυρών στο εισόδημα, μπορούμε να εξετάσουμε την καταβολή de minimis."

Ο κ. Καραγιαννίδης είπε από το βήμα της Βουλής ότι η "καταστροφή στα Τενάγη είναι ίδια, επί χρόνια δίνονται χρήματα μόνο για πρόσκαιρες καταστροφές, πρέπει να γίνει σχέδιο υποδομής για την αποτροπή των πλημμυρών. Επίσης, ειδικά φέτος η καταστροφή των υποδομών τόσο στα Τενάγη όσο και στο Κάτω Νευροκόπι, είναι μεγάλη σε αρδευτικά κανάλια και αγροτικούς δρόμους. Πρέπει να γίνει σχεδιασμός ώστε ιεραρχημένα να δοθούν χρήματα σε αυτές τις δράσεις."

Ο κ. Αποστόλου με τη σειρά του απάντησε ότι: "Θα καταλήξουμε σε ένα σχέδιο δράσης κατά των πλημμυρών με τα συναρμόδια υπουργεία και τις περιφέρειες. Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, που έχει και μία υστέρηση στην απορροφητικότητα, μπορεί να χρηματοδοτήσει τέτοιου είδους δράσεις. Η αποκατάσταση ζημιών είναι ουσιαστικά επενδυτική δραστηριότητα, γιατί οι δυνατότητες χρηματοδότησης από εθνικούς πόρους είναι πάρα πολύ περιορισμένες."

Η ερώτηση του κ. Καραγιαννίδη ήταν η εξής:

Αποκατάσταση των ζημιών στους αγρότες που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα κατά το μήνα Μάρτιο στις περιοχές του Κ. Νευροκοπίου και του Δήμου Δοξάτου

Oι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις, από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι και τα μέσα του μήνα Μαρτίου, δημιούργησαν εκτεταμένες πλημμύρες σε μεγάλη έκταση αγροτικών γαιών και συνακόλουθα πολύ μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή και των υλικοτεχνικό εξοπλισμό των αγροτών της περιοχής. Ταυτόχρονα, καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής και ο προγραμματισμός για τις νέες καλλιέργειες το αμέσως προσεχές διάστημα, αφού τα νερά παραμένουν στις υπό καλλιέργεια εκτάσεις. Η προσπάθεια αντλήσεως του τεράστιου όγκου νερού γίνεται κυρίως με ίδια μέσα των αγροτών. Καθίσταται προφανές, ότι απαιτείται κατεπείγουσα επίσκεψη και καταγραφή των καταστροφών από κλιμάκια του Υπουργείου και του ΕΛΓΑ, προκειμένου να δρομολογηθεί άμεσα η αποζημίωση των παραγωγών από τις εκτεταμένες καταστροφές. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα λειτούργησαν επιβαρυντικά στα κατά τόπους αντιπλημμυρικά φράγματα της περιοχής, ενώ ανέδειξαν την επιτακτική ανάγκη για την υλοποίηση κι άλλων, για τα οποία έχουν συνταχθεί αντίστοιχες επιστημονικές μελέτες.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του ΕΛΓΑ, για την καταγραφή και αποζημίωση των εγκατεστημένων καλλιεργειών που καταστράφηκαν;

2. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί για την ενίσχυση των αντιπλυμμηρικών φραγμάτων, η ύπαρξη και επιμελής συντήρηση των οποίων θα μπορούσε να μειώσει τις συνέπειες από έντονα μεν συνήθη δε καιρικά φαινόμενα στις περιοχές αυτές, με σκοπό την προστασία των καλλιεργήσιμων εκτάσεων;