Skip to main content
29 03 2018 | 09:40

Γιατί απορρίφθηκε ο φάκελος για τις αποζημιώσεις στους ροδακινοπαραγωγούς

Γιατί απορρίφθηκε ο φάκελος για τις αποζημιώσεις στους ροδακινοπαραγωγούς

Έπρεπε να απορριφθεί ο φάκελος για τις αποζημιώσεις προς τους ροδακινοπαραγωγούς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να καταλάβουμε τι ακριβώς ζητούσε η Ελλάδα και τι έγινε στην πραγματικότητα. Οι αποζημιώσεις που ζήτησε η Ελλάδα, που δεν γνωρίζουμε εάν θα αντλούνταν από τον εθνικό προϋπολογισμό ή από ευρωπαϊκά κονδύλια - μάλλον το δεύτερο θα συνέβαινε - αφορούσαν τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών της Ελλάδας. Όπως αποκάλυψε εκ των υστέρων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, δηλαδή χθες το απόγευμα στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, η επιχειρηματολογία της απόρριψης από την Κομισιόν ήταν κάθετη και ξεκάθαρη: «Δεν είμαστε μόνο εμείς που έχουμε πρόβλημα με το εμπάργκο, έχουν κι άλλες χώρες. Ισχυρίζονται από την Κομισιόν ότι έχουν περάσει 4 χρόνια και ότι έπρεπε να μπούμε σε μια διαδικασία αναδιάρθρωσης, δεν μπορούμε να πληρώνουμε συνέχεια», ήταν η απάντηση της Επιτροπής με τα λόγια του κ. Αποστόλου. Εξάλλου, έχει πει και ο Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, ότι η Ελλάδα άντλησε για το εμπάργκο 50 εκατ. ευρώ. Προφανώς και εκ των υστέρων, φάνηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτά τα χρήματα δεν μας τα έδινε για να συνεχίσουμε να παράγουμε και να αυξάνουμε τις εκτάσεις με επιτραπέζιο ροδάκινο και νεκταρίνι, αλλά για να διαφοροποιήσουμε το καλλιεργητικό και προϊοντικό μας προφίλ, καθώς και να αναζητήσουμε νέες αγορές. Η Ελλάδα φαίνεται, τελικά, ότι κατάφερε μόνο το δεύτερο. Το οποίο δεν αρκεί και το αποτέλεσμα ήταν να χτυπάμε πάλι την πόρτα της Επιτροπής για χρήματα και το αίτημα να απορριφθεί.

Πάντως, μιλώντας ρπος τους ροδακινοπαραγωγούς, ο κ. Αποστόλου τους διαβεβαίωσε χθες ότι «θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες χρηματοδότησης, μέσψω της ενιαίας ενίσχυσης, του πρασινίσματος κ.ά. Θα γίνουν οι πληρωμές των αποζημιώσεων για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις μέσω του ΕΛΓΑ. Εάν ολοκληρωθούν όλα αυτά και υπάρχει στο τέλος και απώλεια εισοδήματος, θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.»

Σύσκεψη το πρωί της Τετάρτης για τα θέματα της Πέλλας και της Ημαθίας

Μαζί με τους δύο Βουλευτές του Νομού Πέλλας Θ. Τζάκρη και Γ. Σηφάκη, ο ΣΕΑΣ Πέλλας, ο Αγροτικός Σύλλογος Σκύδρας, αγρότες από τα Γιαννιτσά, συμμετείχαν στην κλειστή σύσκεψη που έγινε το πρωί της Τετάρτης με την παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Δραγασάκη και των Υπουργού και Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου και Χ. Κασσίμη, με σκοπό να θέσουν ζητήματα φωτιά όπως το θέμα της ομάδας Παραγωγών «Αθηνά», το εμπάργκο, αλλά και τη διαδικασία που ακολουθείται για τις βροχοπτώσεις του καλοκαιριού του 2017.

Στόχος ήταν να τεθεί το ζήτημα της «Αθηνάς» στον κ. Δραγασάκη, με απώτερο σκοπό να βρεθεί μια λύση για τους αδίκως καταχρεωμένους αγρότες που ανήκαν στον Συνεταιρισμό και βρέθηκαν εν αγνοία τους να χρωστούν από κάποιες χιλιάδες μέχρι πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ στην Εφορία, από την μη απόδοση ΦΠΑ, λόγω αλλαγής «ετικέτας» της Ο.Π. που από μη κερδοσκοπική οργάνωση μετατράπηκε εν μία νυκτί σε Εταιρία.

Εισήγηση έκανε ο Πρόεδρος του ΣΕΑΣ Πέλλας Νίκος Μηνάς, που ανέφερε την ίδρυση του ΣΕΑΣ, βήμα που έπρεπε να γίνει και κάτι τέτοιο έγινε πραγματικότητα στον Νομό(με την «συνάσπιση» των υγιών και δυνατών Συνεταιρισμών του), ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της ΟΠ Αθηνά, παρότι ο χρόνος που του δόθηκε (λόγω μεγάλης παρουσίας φορέων του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα) δεν ήταν αρκετός για περαιτέρω ανάλυση. Είναι άγνωστο εάν ο κ. Δραγασάκης φεύγοντας έγινε πραγματικά γνώστης της κατάστασης και του μεγέθους που έχει πάρει, μια γεύση πάντως όπως και να ‘χει την πήρε.

«Οι ροδακινοπαραγωγοί όπως αλλεπάλληλα έχουμε υποσχεθεί στις συναντήσεις μας μαζί τους, θα πληρωθούν κανονικά όπως έχουμε συμφωνήσει. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποζημίωσής τους για τις βροχοπτώσεις Ιουλίου 2017, ενώ θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε το εισόδημα που έχασαν πέρυσι, λόγω του ρωσικού εμπάργκο», είπε ο κ. Αποστόλου, διευκρινίζοντας: «ότι απώλεια υπάρχει, σε ό,τι αφορά το εισόδημά τους, θα επιδιωχθεί να πληρωθούν».

Σχετικά με την την αποζημίωση, για τις ζημιές που υπέστησαν από τις βροχοπτώσεις Ιουλίου 2017, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Φάνης Κουρεμπές, δήλωσε: «Λογικά το επόμενο δίμηνο, με τρίμηνο, ανάλογα με τι θα μας δείξουν και οι διασταυρωτικές των στοιχείων που έχουμε, το ζήτημα θα ολοκληρωθεί». «Υπάρχει συνεννόηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Έχει τελειώσει η συλλογή των στοιχείων από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων και βρίσκονται τώρα στο υπουργείο. Με το που έρθουν αυτά τα στοιχεία στον ΕΛΓΑ, θα κάνουμε την τελική επεξεργασία και αφού πρώτα συνεννοηθούμε με τον αρμόδιο υπουργό, θα προχωρήσει και η αποζημίωσή τους», διευκρίνισε.

Από πλευράς Ημαθίας ομιλητής στην κλειστή σύσκεψη ήταν ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ο.Π. Χρήστος Γιαννακάκης, ενώ επίσης αναφορά για το ροδάκινο έκανε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΚΕ Κώστας Αποστόλου. Στο Συνέδριο και στη σύσκεψη έντονη ήταν η παρουσία του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας και του Προέδρου του Μάκη Αντωνιάδη.

Πάντως, ο κ. Γιαννακάκης εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τους ροδακινοπαραγωγούς της Β. Ελλάδας. «Είδα επιφυλακτικό τον κ. Δραγασάκη σχετικά με το ζήτημα της εισοδηματικής στήριξης των ροδακινοπαραγωγών Β. Ελλάδα για απώλεια εισοδήματός τους από την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο. Εμείς θα επιμείνουμε. Θα ζητήσουμε νέα συνάντηση μαζί με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης και στην Αθήνα, ώστε να του αναπτύξουμε πιο λεπτομερειακά και με επιχειρήματα το συγκεκριμένο θέμα και τις θέσεις μας».