Skip to main content
09 05 2017 | 15:24

Για να πάρουν γρηγορότερα αποζημιώσεις διαμαρτυρήθηκαν οι αγρότες στην Αγιά σήμερα

Για να πάρουν γρηγορότερα αποζημιώσεις διαμαρτυρήθηκαν οι αγρότες στην Αγιά σήμερα

Σε απόγνωση έχουν περιέλθει οι αγρότες της επαρχίας Αγιάς από τις ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους από τον παγετό που έπληξε την ευρύτερη περιοχή στις αρχές Απριλίου.

Η θερμοκρασία το βράδυ της 2ας Απριλίου έπεσε στους 5 βαθμούς κάτω από το μηδέν με αποτέλεσμα μηλιές, κερασιές, αμυγδαλιές και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες να υποστούν ζημιές που αγγίζουν το 80% της παραγωγής.

Το πρωί, δεκάδες αγρότες από την επαρχία Αγιάς πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ για να μεταφέρουν στον προϊστάμενο το μέγεθος των ζημιών και να ζητήσουν άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις.

Σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και με την κατάθεση των δηλώσεων ζημιών καθώς οι περίοδος των δηλώσεων συνέπεσε με τις αργίες του Πάσχα και ήταν αρκετοί εκείνοι που δεν πρόλαβαν να κάνουν τη δήλωσή τους.

Πάνω από 300 αιτήσεις έχουν συγκεντρωθεί στο Δήμο Αγιάς από αγρότες που κατέθεσαν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις τους καθώς η ζημιά δεν φάνηκε από τις πρώτες ημέρες μετά τον παγετό. Οι αγρότες ζήτησαν να γίνουν δεκτές και μάλιστα να γίνουν και εξατομικευμένοι έλεγχοι από τους γεωπόνους.

Κάλεσαν δε τον ΕΛΓΑ «σταθεί στο πλάι τους και να μην είναι απέναντί τους» καθώς τίθεται θέμα επιβίωσης τόσο των αγροτών όσο και του ίδιου του ΕΛΓΑ, η λειτουργία του οποίου στηρίζεται στις εισφορές τους και τα χρήματα που απαιτούνται για την αποζημίωσή τους προέρχονται από τα δικά τους χρήματα.

Τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργάνωσε η Ενωτική ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Αγιάς κ. Βασίλης Σμυρλής και η υπεύθυνη του γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου κ. Χριστίνα Γιαννουλέα.

Ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Μιχάλης Λιόντος διαβεβαίωσε τους αγρότες πως θα μεταφέρει άμεσα τα αιτήματά τους στην κεντρική διοίκηση του οργανισμού για την επίλυσή τους.

Δελτίο Τύπου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας

Χαιρετίζουμε τους δεκάδες αγρότες της Αγιάς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΟΑΣΝΛ και των Αγροτικών Συλλόγων και πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ.

Η μαζική και δυναμική συμμετοχή των αγροτών δείχνει το μέγεθος και την οξύτητα του προβλήματος που προκλήθηκε από τον παγετό στην επαρχία Αγιάς, που στερεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά παραγωγή και εισόδημα με τραγικές συνέπειες στην επιβίωση των οικογενειών τους και συνολικά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της επαρχίας. Ταυτόχρονα δείχνει και την αποφασιστικότητα να διεκδικήσουν τα δίκαια και αυτονόητα αιτήματα τους από τον ΕΛΓΑ.

Στην συνάντηση με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ θέσαμε τα δίκαια αιτήματα μας χωρίς να πάρουμε ουσιαστικές απαντήσεις και δεσμεύσεις. Όμως έγινε η παραδοχή εκ μέρους του ότι το «δαχτυλίδι του πάγου» (frost ring) που τώρα εμφανίζεται στα μήλα είναι παγετός και ως εκ τούτου οι παραγωγοί πρέπει να αποζημιωθούν. Αποφασίστηκε και συμφωνήθηκε αύριο να σταλεί από την διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης του Δήμου Αγιάς υπόμνημα στην διοίκηση του ΕΛΓΑ μαζί με όλες τις δηλώσεις ζημιάς των παραγωγών και με την θετική γνώμη του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Θεσσαλία ώστε όλες οι δηλώσεις να γίνουν αποδεχτές και να ξεκινήσει άμεσα ή καταγραφή και εξατομίκευση της ζημιάς από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ.

Είμαστε βέβαιοι ότι η μαζική συμμετοχή και η δυναμική κινητοποίηση έστειλαν σαφέστατο μήνυμα προς την διοίκηση του ΕΛΓΑ και προς το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω ώσπου να δικαιωθούμε. Αν τα δίκαια αιτήματα μας δεν ικανοποιηθούν θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας με όλες τις μορφές.

Ξεκαθαρίζουμε ότι η διοίκηση του ΕΛΓΑ και το υποκατάστημα στην Θεσσαλία δεν μπορεί να στέκονται απέναντι στους αγρότες οχυρωμένοι πίσω από τον κανονισμό που πέρα από το γεγονός ότι είναι άδικος και αντιαγροτικός, αυτοί οι ίδιοι τον έχουν καταστρατηγήσει και το γνωρίζουν πολύ καλά.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Όλες οι δηλώσεις ζημιάς των παραγωγών να γίνουν αποδεκτές από το Δ.Σ του ΕΛΓΑ και να ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις. Ζητάμε το αυτονόητο, να γίνουν αποδεκτές εφόσον λόγω των αργιών του ΠΑΣΧΑ δεν κατέστη δυνατό όλοι οι παραγωγοί να προλάβουν να δηλώσουν την ζημιά. Επιπλέον σε πολλά κτήματα τώρα φαίνεται το μέγεθος της ζημιάς από τον παγετό όπως το «δαχτυλίδι του πάγου». Εφόσον ο ΕΛΓΑ αποδέχτηκε ότι οφείλεται στον παγετό, τότε όλοι μπορούν και πρέπει να αποζημιωθούν για την ζημιά από τον παγετό.
  • Δίκαιες και άμεσες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις στους παραγωγούς που έχουν κάνει δήλωση ζημιάς σε όλη την επαρχία για τον παγετό.

Είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των παραγωγών που πληρώνουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ, ενδεικτικά στα μήλα από 80-120€ το στρέμμα, να ασφαλίζεται η παραγωγή τους από τον παγετό όποτε και αν χρονικά οι συνέπειες του εκδηλώνονται στην παραγωγή και να αποζημιώνονται και αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την τυπολατρία του κανονισμού του ΕΛΓΑ που επικαλείται ο οργανισμός.

Καλούμε τους αγρότες της Αγιάς να συσπειρωθούν γύρω από τους Αγροτικούς Συλλόγους και την ΕΟΑΣΝΛ και να είναι έτοιμοι με όποια μορφή αγώνα κρίνουμε απαραίτητη να συνεχίσουμε τον αγώνα ως την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Συνεχίζουμε αγωνιστικά με επόμενο σταθμό την πανελλαδική απεργία της Τετάρτης 17 Μάη όπου θα διαδηλώσουμε στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας στην συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, μαζί με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους ενάντια στην συμφωνία για την αξιολόγηση, στην ουσία πρόκειται για το 4ο Μνημόνιο. Με αυτή την συμφωνία μπαίνουν στο στόχαστρο ότι κατακτήσαμε με τα μπλόκα και τους αγώνες μας καθώς προβλέπεται μείωση των συντάξεων από το 2019 και μείωση του αφορολόγητου από το 2020 επιβαρύνοντας με επιπλέον 660€ φόρο τον κάθε αγρότη και αγρότισσα ενώ προχωράνε και στον σχεδιασμό να μην εκπίπτουν από το φορολογητέο ποσό οι ασφαλιστικές εισφορές για τον ΕΦΚΑ όπως ισχύει φέτος ενώ θα φορολογούμαστε με βάση όχι το πραγματικό εισόδημα αλλά τα τεκμήρια διαβίωσης.

Στην οργάνωση μας η δύναμη, στους αγώνες μας η ελπίδα. Όλοι μαζί μπορούμε!