Skip to main content
31 03 2020 | 07:09

Ενισχύσεις μέσω ΕΡΓΑΝΗΣ σε συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις με δευτερεύοντες ΚΑΔ μεγαλύτερων εσόδων που πλήττονται λόγω κορωνοϊού

Ενισχύσεις μέσω ΕΡΓΑΝΗΣ σε συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις με δευτερεύοντες ΚΑΔ μεγαλύτερων εσόδων που πλήττονται λόγω κορωνοϊού

Από χθες, Δευτέρα 30 Μαρτίου, υπάρχει στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» νέα φόρμα υποβολής, η οποία είναι εμπλουτισμένη με τους ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα για το 2018, ώστε συνεταιρισμοί και άλλες επιχειρήσεις, ανάλογα με το αν ανήκουν στην κατηγορία που έκλεισαν με κρατική εντολή ή ως πληττόμενες, καθώς και οι εργαζόμενοί τους, να απολαύσουν των αντίστοιχων για κάθε κατηγορία ευεργετημάτων των μέτρων στήριξης.

Με τον τρόπο αυτό δύνεται λύση και στα προβλήματα που προέκυψαν με την αναστολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ καθώς ο σχετικός ΚΑΔ 7022 και οι παράγωγοί του (που αφορούν δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης) κάλυπτε μεν τους ιδιώτες γεωτεχνικούς και συμβούλους που εκτελούν το έργο, ωστόσο οι Συνεταιρισμοί δεν μπορούσαν να ενταχθούν, καθώς εξ ορισμού δεν δύνανται να έχουν κύριο ΚΑΔ που να σχετίζεται με την παροχή υπηρεσιών.

Όμως, όπως εύκολα μπορεί να διασταυρωθεί μέσω των περσινών φορολογικών δηλώσεων σε πληθώρα Συνεταιρισμών, ο ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα είναι ο δευτερεύων, αυτός δηλαδή της παροχής υπηρεσιών.

Επίσης, από χθες, το έντυπο εργοδοτών στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» έχει εμπλουτιστεί με τις ειδικές κατηγορίες ΚΑΔ που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες "shop-in a-shop" και "επιχειρήσεων έκδοσης πρωτογενούς (branded) ψηφιακού περιεχομένου, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες Μητρώο Online Media".

Επί του θέματος αναφέρθηκε σχετικά χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, παρουσιάζοντας την τέταρτη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού.

Όπως τόνισε ο υπουργός, υπάρχει πλέον στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» νέα φόρμα υποβολής, η οποία είναι εμπλουτισμένη με τους ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα για το 2018, ώστε και αυτές οι επιχειρήσεις, ανάλογα με το αν ανήκουν στην κατηγορία που έκλεισαν με κρατική εντολή ή ως πληττόμενες, καθώς και οι εργαζόμενοί τους, να απολαύσουν των αντίστοιχων για κάθε κατηγορία ευεργετημάτων των μέτρων στήριξης.

Επίσης, κάλεσε επιχειρήσεις-εργοδότες, που έχουν ήδη υποβάλει δήλωση με βάση τον κύριο ΚΑΔ της επιχείρησης, αλλά και με βάση τον ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας, βάσει ακαθάριστων εσόδων του 2018, εντάσσονται στις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, να υποβάλουν συμπληρωματικά νέο έντυπο Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας, χωρίς να συμπληρώσουν εκ νέου τον πίνακα εργαζόμενων, ώστε να απολαύσουν αυτοί και οι εργαζόμενοί τους το μέτρο μείωσης του ενοικίου τους.

Οι ειδικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες

Θυμίζουμε πως από την προηγούμενη εβδομάδα, άνοιξε η ειδική πλατφόρμα στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», στην οποία οι εργοδότες συμπλήρωσαν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα και αιτήθηκαν

α) μείωση κατά 40% του επαγγελματικού μισθώματος και

β) αναστολή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων τους, προκειμένου οι εργαζόμενοι με τη σειρά τους να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ.

Η ειδική πλατφόρμα για τους εργοδότες επιχειρήσεων που έκλεισαν με διοικητική εντολή θα είναι ανοικτή, μέχρι τις 31/3.

Στην ίδια πλατφόρμα θα συνεχίσουν να υποβάλουν το ηλεκτρονικό έντυπο και οι εργοδότες επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και θα ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που οι ΚΑΔ τους ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών.

Από εκεί και πέρα, την 1η Απριλίου 2020, θα ανοίξει και η ειδική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για τους εργαζόμενους που θα βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του υπουργείου, ώστε και οι εργαζόμενοι να συμπληρώσουν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα τόσο για τη μείωση κατά 40% του μισθώματος της πρώτης κατοικίας τους (για εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή), όσο και για να λάβουν την αποζημίωση του ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ.