Skip to main content
27 09 2016 | 12:20

Έχουν υποβληθεί 2.000 δηλώσεις ζημιάς για τις πλημμύρες μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα

Έχουν υποβληθεί 2.000 δηλώσεις ζημιάς για τις πλημμύρες μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα

Για την πορεία των εκτιμήσεων των ζημιών από τις πρόσφατες πλημμύρες στην Πελοπόννησο ενημέρωσε τους βουλευτές ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Μωραΐτη. Υπήρξαν έντονες διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών για το τι θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση και τι κάνει στην πράξη για να ανακουφίσει τους πληγέντες, ειδικά όσον αφορά τον αγροτικό τομέα. Ο κ. Αποστόλου, πάντως είπε ότι ότι περίπου 2.000 δηλώσεις ζημιάς έχουν υποβληθεί ήδη και συνεχίζεται η διαδικασία, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν, είτε μέσω του μηχανισμού του ΕΛΓΑ (ΠΣΕΑ κ.λπ.) είτε μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης, εφόσον οι συνολικές ζημιές ξεπεράσουν το 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή τα 112 εκατ. ευρώ, όπως ορίζει ο κανονισμός.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατηγόρησε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι έδωσε «αόριστες υποσχέσεις» χωρίς αντίκρισμα και σημείωσε πως οι περισσότερες ζημιές καλύπτονται από έναν «φορομπηχτικό» και «φοροεισπρακτικό» μηχανισμό του ΕΛΓΑ , που «χαρατσώνει τους αγρότες αντί να τους αποζημιώνει» και ζήτησε να υπάρξει αναστολή πληρωμών για ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη, εφορία , ασφαλιστικούς οργανισμούς κ.ά. στους πλημμυροπαθείς της Πελοποννήσου.

Ολόκληρος ο διάλογος από τα πρακτικά της Βουλής:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πάλι σήμερα το ΚΚΕ φέρνει στη Βουλή το ζήτημα των πλημμυρών. Προχθές είχαμε για την Ηλεία και για όλη τη χώρα. Σήμερα, δυστυχώς, φέρνουμε το ζήτημα των πλημμυρών στην υπόλοιπη Πελοπόννησο και σήμερα, κύριε Υπουργέ, δυστυχώς μιλάμε για απώλειες ανθρώπινων ζωών. Υπήρχαν πέντε νεκροί από τις τελευταίες πλημμύρες στην περιοχή. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Είχαμε και τεράστιες ζημιές ιδιαίτερα σε φτωχογειτονιές, υλικές ζημιές, όπως ήταν σε σπίτια σε μαγαζιά, σε οικοσκευές και σε άλλα.

Επίσης, τεράστιες ήταν οι καταστροφές που αφορούσαν τις αγροτικές καλλιέργειες. Είχαμε εκατοντάδες πλημμυρισμένα σπίτια και μαγαζιά, κατεστραμμένα αυτοκίνητα, ειδικά την Καλαμάτα και σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, αλλά και της Κορίνθου και της Λακωνίας, και χιλιάδες στρέμματα καταστράφηκαν, ιδιαίτερα τους Δήμους Καλαμάτας, Οιχαλίας, Μεσσήνης, Γαργαλιάνων στη Μεσσηνία, και τον Δήμο Ευρώτα στη Λακωνία. Εκεί οι ζημιές ήταν ιδιαίτερα μεγάλες και εκτεταμένες.

Η κατάσταση αυτή, κύριε Υπουργέ, δεν μπορεί να αποδίδεται μόνο στις θεομηνίες. Θα πω στη δευτερολογία μου γιατί ακριβώς υπάρχουν όλες αυτές οι καταστροφές. Κατά τη γνώμη μας, είναι αποτέλεσμα ανυπαρξίας έργων υποδομής, αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, ιδιαίτερα αυτών των περιοχών.

Έχουμε ζημιές, κύριε Υπουργέ, σε εθνικά δίκτυα, τα οποία παραδόθηκαν για χρήση –και θα πω πώς τα πληρώνει ο ελληνικός λαός μια και δύο και τρεις φορές- πριν δυο τρία χρόνια και πλημμύρισαν. Επομένως το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Είναι η έλλειψη αυτών των υποδομών που δημιουργεί αυτά τα τεράστια προβλήματα.

Τώρα ερχόμαστε στο ερώτημα, κύριε Υπουργέ. Επισκεφθήκατε την περιοχή και εσείς προσωπικά και άλλο κυβερνητικό κλιμάκιο. Οι υποσχέσεις, κατά τη γνώμη μας, είναι αόριστες. Δεν έχουν κανένα αντίκρισμα. Για παράδειγμα, στις καλλιέργειες των αγροτών οι περισσότερες ζημιές και καλύπτονται από αυτόν τον αναχρονιστικό ΕΛΓΑ, που εμείς λέμε ότι είναι ένας φορομπηχτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός, που το μόνο που κάνει είναι να χαρατσώνει τους αγρότες, ενώ απεναντίας, όταν έχουν ζημιές, δεν τους αποζημιώνει. Θα πούμε μετά για τα υπόλοιπα, για ΠΣΕΑ, για Ταμεία Αλληλεγγύης και πάει λέγοντας.

Επίσης, ζητάμε σε αυτό τον κόσμο που βρίσκεται σε αυτήν τη δύσκολη θέση να υπάρχει αναστολή των πληρωμών του ΕΝΦΙΑ, των δημοτικών τελών και άλλων χρεών προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και όχι αυτό που κάνατε, κύριε Υπουργέ, που είπατε ότι θα υπάρξει μια εξάμηνη αναστολή αυτών των χρεών. Δηλαδή τι θα γίνει μετά από έξι μήνες; Θα έχουν χρήματα αυτοί οι άνθρωποι που είναι κατεστραμμένοι, που έχουν χάσει καλλιέργειες που έχουν χάσει ολόκληρο το βιός τους.

Επομένως, εμείς λέμε ότι πρέπει να παρθούν τώρα μέτρα ανακούφισης γι’ αυτόν τον κόσμο. Επίσης, πρέπει, κύριε Υπουργέ, να δεσμευτείτε, να βγάλετε συμπεράσματα, να δείτε ότι εκεί στην περιοχή χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα –και σε όλη τη χώρα, όχι μόνο εκεί- και να μπει ένας προγραμματισμός.

Βέβαια, εμείς ξέρουμε ότι αυτά σκοντάφτουν, γιατί δεν έχουν κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, για τους κατασκευαστικούς ομίλους. Θα αναφερθώ και στη συνέχεια.

Επομένως, κλείνοντας, εμείς ζητάμε να παρθούν μέτρα και από τον κρατικό Προϋπολογισμό για την ανακούφιση αυτών των πληγέντων, γιατί πραγματικά οι καταστροφές σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ολοκληρωτικές και αυτός ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε συνάδελφε, όλοι συγκλονιστήκαμε από τις απώλειες των ανθρώπινων ζωών. Επισκεφτήκαμε την περιοχή όσο γινόταν πιο γρήγορα και οι ζημιές, που αναφέρατε, ήδη έχουν επισημανθεί, ήδη έχουν υποβληθεί περίπου δύο χιλιάδες δηλώσεις και από την περασμένη εβδομάδα, ξεκίνησαν οι εκτιμήσεις στην Λακωνία και αυτήν την εβδομάδα, ήδη από σήμερα, ξεκίνησαν και οι εκτιμήσεις στην Μεσσηνία.

Όντως, υπάρχουν πάρα πολλές ζημιές, όπως και εσείς αναφέρατε στην ερώτησή σας. Αυτό που γίνεται από τη δική μας πλευρά είναι να δούμε πώς όλες αυτές τις ζημιές θα μπορέσουμε να τις καλύψουμε αναζητώντας πόρους από όλες τις πηγές που μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας. Ήδη από την πλευρά του ΕΛΓΑ αυτή την ώρα έχει γίνει προσέγγιση για την αντιμετώπιση των εκατόν πενήντα συγκεκριμένων εκτιμήσεων που αφορούν ζωικό πληθυσμό, μελισσοσμήνη. Και όταν μιλώ για ζωικό πληθυσμό, αναφέρομαι ιδιαίτερα στην αιγοπροβατοτροφία. Επομένως, αυτές, οι οποίες καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, σύντομα, εφόσον έχουν εκτιμηθεί, θα ξεκινήσει η διαδικασία αντιμετώπισής τους.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν, όπως το ξέρετε, και ζημιές που αφορούν πάγιες εγκαταστάσεις, φυτικό κεφάλαιο, εξοπλισμό. Όλα αυτά μέσα από τη διαδικασία των γνωστών ως ΠΣΕΑ, των κρατικών ενισχύσεων στην προκειμένη περίπτωση, αφού στοιχειοθετηθεί ο συγκεκριμένος φάκελος, θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να τύχει ανάλογης έγκρισης και βεβαίως, θα εγκριθεί, για να δούμε πώς μέσα από τον κρατικό Προϋπολογισμό θα καλύψουμε τις συγκεκριμένες ζημιές. Οι διαδικασίες είναι πιο γρήγορες απ’ ό,τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Αναφερθήκατε ειδικά για τις περιπτώσεις που αφορούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, εισπράξεις οφειλών, προστίμων. Ήδη, από την ώρα που οι περιοχές αυτές έχουν κριθεί ότι βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη, έχει ακολουθήσει η σχετική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και καλύπτει όλες αυτές τις περιοχές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να τα πληρώσουν.

Εσείς λέτε έξι μήνες. Ναι, όντως, δεν μπορεί με βάση τον νόμο να δοθεί δυνατότητα για περισσότερο από τους έξι μήνες. Όμως, αν κατά τη διαδρομή διαπιστωθεί ότι δεν μπορούν να τις υπηρετήσουν, διότι δεν έχουν επουλωθεί οι πληγές, θα το δούμε, θα συνεχιστεί, δηλαδή θα ανανεωθεί η κατάσταση σε έκτακτη ανάγκη.

Αναφερθήκατε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όσον αφορά την Πελοπόννησο και ιδιαίτερα τα έργα υποδομών. Αυτό που σας λέω είναι ότι υπάρχει αυτή την ώρα ένας προϋπολογισμός σε όλη την Πελοπόννησο 20,2 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά πιστώσεις για αποκατάσταση ζημιών. Από αυτές είναι διαθέσιμα άμεσα για τη φετινή χρονιά 1,4 εκατομμύρια ευρώ και βεβαίως, αυτό που έχει απορροφηθεί σήμερα είναι ελάχιστο. Εμείς περιμένουμε από τους αρμόδιους φορείς, αναφέρομαι ιδιαίτερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να μας υποβάλουν σχετικές προτάσεις να τις αντιμετωπίσουμε.

Τώρα, όσον αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών: Και αυτό έχει εκδώσει σχετική απόφαση που αφορά τους Δήμους της ευρύτερης περιοχής, που έχουν υποστεί ζημιές, να μπορούν να πάρουν ένα ποσό, για να αντιμετωπίσουν τις ζημιές, από ένα κονδύλιο 1,23 εκατομμύριων ευρώ, που υπάρχει για τα συγκεκριμένα προγράμματα και μέχρι σήμερα έχει απορροφήσει μόνο 315 χιλιάδες ευρώ. Τα υπόλοιπα θα τα πω στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, και η σημερινή απάντηση, κατά τη γνώμη μας, δεν καλύπτει στο παραμικρό τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί μετά τις πλημμύρες εκεί.

Βέβαια, η Κυβέρνησή σας λέει –δεν το είπατε σήμερα εδώ- όπως και οι προηγούμενες άλλωστε, ένα γνωστό τροπάριο, όπως λέει και ο λαός μας, ότι φταίνε τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ε, όχι, κύριε Υπουργέ. Εμείς λέμε ότι φταίει η ακραία αντιλαϊκή πολιτική, και η δική σας και των προηγούμενων, που αφήνει ανοχύρωτο το κράτος απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα.

Ρωτάμε συγκεκριμένα, κύριε Υπουργέ: Στ’ αλήθεια, φταίνε τα καιρικά φαινόμενα που έκλεισε μιάμιση μέρα ο εθνικός δρόμος Τρίπολης-Καλαμάτας και Γαργαλιάνοι-Ρωμανός; Φταίνε τα ακραία καιρικά φαινόμενα που, όπως σας είπα, ένας δρόμος δύο χρόνων γίνεται μια απέραντη θάλασσα.

Κύριε Υπουργέ, φταίνε τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που ειδικά στον δρόμο Γαργαλιάνοι-Ρωμανός για δέκα χιλιόμετρα δεν υπάρχει κανένας αποχετευτικός αγωγός και κανένα φρεάτιο που να καταλήγουν τα όμβρια νερά;

Κύριε Υπουργέ, φταίνε τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που στις περισσότερες περιπτώσεις, μέσα σε φτωχογειτονιές ιδιαίτερα, της Καλαμάτας και αλλού, δεν υπάρχουν αναγκαία έργα και πλημμυρίζουν με την πρώτη βροχή το φθινόπωρο ολόκληρες περιοχές;

Κύριε Υπουργέ, ιδιαίτερα για τους δρόμους πρέπει να τονίσουμε ότι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν την κατασκευή τους και μετά πληρώνουν τη χρήση. Δεν υπάρχουν αποχετευτικοί αγωγοί, αλλά αν διανύσετε αυτόν τον δρόμο, είναι γεμάτος διόδια, κύριε Υπουργέ.

Επομένως, εμείς λέμε ότι φταίει αυτή η αντιλαϊκή πολιτική. Βέβαια, εμείς δεν έχουμε αυταπάτες. Καλούμε και τους εργαζόμενους της περιοχής και τους κατοίκους να μην έχουν αυταπάτες ότι μπορεί μέσα σε αυτό το βάρβαρο σύστημα του καπιταλισμού να υπάρξουν έργα. Είπα ότι όλα αυτά τα έργα απεντάσσονται από το ΕΣΠΑ, γιατί είναι μη επιλέξιμα, διότι, όπως ανέφερα, δεν αφήνουν κέρδη μεγάλα στους κατασκευαστικούς ομίλους.

Είπατε, κύριε Υπουργέ, ότι άρχισαν καταγραφές, ότι θα γίνουν εκτιμήσεις και όλα αυτά. Σας ρωτάμε συγκεκριμένα: Πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή που μιλάμε το ζήτημα των καταγραφών σε ολόκληρη την Πελοπόννησο;

Είπατε, επίσης, ότι για όσες ζημιές δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ θα πάμε στα ΠΣΕΑ. Κατ’ αρχάς, να πω το εξής: Στην Αρκαδία εδώ και τρεις μήνες έχουν ξεκινήσει καταγραφές και δεν έχουν ολοκληρωθεί. Εάν μιλάμε για τέτοιους χρόνους, οι αγρότες δεν θα πάρουν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, που δίνει σε αυτά που καλύπτει μετά από χρόνια. Για ποια ΠΣΕΑ μιλάτε, όμως, κύριε Υπουργέ; Σας είπα και προχθές, αυτό είναι που λέει ο λαός μας «ζήσε Μάη μου». Γιατί έχουμε περιπτώσεις στην Πελοπόννησο. Τέσσερα χρόνια, από τον Φλεβάρη του 2013 περιμένουν τα ΠΣΕΑ. Εμείς είπαμε ότι είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία απαιτεί και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και στο τέλος, αν πάρουν κάτι, θα πάρουν ψίχουλα οι πληγέντες.

Και ιδιαίτερα, κύριε Υπουργέ, καταρρίφθηκε ένας μύθος, γιατί πήγατε να περάσετε ένα ζήτημα ότι, ξέρετε, το Ταμείο Αλληλεγγύης της λυκοσυμμαχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης νοιάζεται για τους αγρότες και θα για τα άλλα λαϊκά στρώματα και θα τους αποζημιώσει. Υπάρχουν δύο απαντήσεις: Προχθές, σας μίλησα για την περίπτωση της Χίου. Τώρα, φτάνει άλλη απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου σε ερώτηση των Ευρωβουλευτών του ΚΚΕ και για τη Θάσο και γι’ αλλού. Δεν θεωρούνται επιλέξιμες οι ζημιές των ιδιωτών. Καλύπτουν μόνο πυρκαγιές. Ακούστε και τι άλλο καλύπτει: Καλύπτει μόνο, λέει, τα έξοδα αερομεταφοράς. Θα μας βάλει κάποια καύσιμα στα αεροπλάνα που θα πετάξουν πάνω από τις φωτιές. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό να το ακούσουν και οι εργαζόμενοι.

Και ιδιαίτερα εδώ υπάρχει το εξής πρόβλημα: Λέει η απάντηση της Επιτρόπου, την οποία θα καταθέσω στα Πρακτικά ότι για να παρθούν αποζημιώσεις πρέπει οι ζημιές να υπερβαίνουν το 1,5% του ακαθάριστου προϊόντος σε επίπεδο περιφέρειας. Για την Πελοπόννησο μιλάμε για κάποιες δεκάδες εκατομμύρια. Επομένως, δεν πρόκειται να πάρουν ευρώ οι πληγέντες στην περιοχή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Μωραΐτη, ολοκληρώστε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Εμείς λέμε καθαρά ότι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα εκεί οι εργαζόμενοι. Σας το είπα και προχθές: Όταν σταματήσουν οι κάμερες της τηλεόρασης και σβήσουν οι φωτογραφικές μηχανές, θα ξεχαστούν, όπως έγινε και αλλού, όπως έγινε στην Άρτα πριν από τρία χρόνια.

Εμείς λέμε ότι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους, τα σωματεία τους, να οργανώσουν την πάλη τους και να απαιτήσουν πραγματικά μέτρα που θα δίνουν μια ανάσα ανακούφισης, γιατί τα βάσανά τους δεν πρόκειται να τελειώσουν μέσα σε αυτό το βάρβαρο σύστημα που ζούμε.

Ευχαριστώ.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Μωραΐτης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε συνάδελφε, να συμπληρώσω γι’ αυτά που θα πάρουν άμεσα οι πληγέντες ότι μετά την καταμέτρηση στα κοπάδια που έχουν υποστεί επιπτώσεις απώλειας βοσκήσιμης ύλης εξαιτίας αυτών των καταστροφών, θα δοθεί για εκατό μέρες ζωοτροφή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Υπαρκτά κοπάδια, όχι σαν αυτά της Ιθάκης!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Πρόεδρε, μην ανοίγουμε πληγές.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, η παρέμβασή σας είναι άστοχη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Να ελαφρύνουμε λίγο την ατμόσφαιρα! Μόνοι μας είμαστε.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Εκείνο που θέλω να σας πω για μια ακόμη φορά είναι ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης, που διαρκώς το αναφέρετε, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι διαρθρωτικό ταμείο, είναι συμπληρωματικό ταμείο. Και εξαιτίας, λοιπόν, αυτής του της λειτουργίας βάζει ορισμένους όρους, τους οποίους όρους, είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε, είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Είναι μη επιλέξιμες.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Όσον αφορά, λοιπόν, την Πελοπόννησο, για να μπορέσει να δώσει το Ταμείο Αλληλεγγύης, προϋποτίθεται ότι η ζημιά θα είναι το 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 114,2 εκατομμύρια ευρώ. Σας είπα, λοιπόν, και προχθές και σας το λέω και πάλι ότι θα δούμε το σύνολο των ζημιών και εφόσον έχουν φτάσει σ’ αυτό το ύψος, τότε θα υποβάλουμε. Αν δεν το δούμε, αν δεν το τεκμηριώσομε, πώς θα το υποβάλουμε;

Ε, λοιπόν, δεν είναι τόσο μεγάλες οι ζημιές. Αυτό, τουλάχιστον, δείχνουν οι πρώτες μας εκτιμήσεις. Θα το κάνουμε, όμως. Θα το ακολουθήσουμε.

Όμως, εκείνο που προέχει αυτήν την ώρα είναι να δεχθούμε μερικά πράγματα. Λέτε εσείς ότι δεν φταίει ο καιρός φταίει, φταίει ο κακός μας σχεδιασμός. Κανένας δεν διαφωνεί ότι υπήρχαν έργα και υπήρχαν υποδομές, οι οποίες δεν είχαν τύχει της ανάλογης προσοχής. Αυτήν την ώρα, όμως, αυτό που σας καίει κι εσάς, καίει κι εμάς είναι να δούμε πώς αυτός ο κόσμος, ο οποίος έχει πληγεί, θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια του.

Ε, λοιπόν, εμείς σας το λέμε και για μια ακόμη φορά ότι θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες.

Όσον αφορά έργα υποδομών, σας είπα ότι υπάρχουν αντίστοιχα κονδύλια, αρκεί αυτά τα κονδύλια να ευαισθητοποιηθούν και σ’ αυτήν την περίπτωση δεν είναι μόνο η εκάστοτε Κυβέρνηση, είναι και όλοι οι φορείς, οι οποίοι έχουν σχέση.

Εγώ, κλείνοντας, θέλω να σας πω, αγαπητέ συνάδελφε, ότι τη δική σας αγωνία τη συμμεριζόμαστε, αλλά έχουμε μια διαφορά, ότι εμείς προσπαθούμε μέσα στην πραγματικότητα που διαμορφώνεται να υπηρετήσουμε αυτό για το οποίο πονάμε. Εσείς «πυροβολείτε στον αέρα» και ξέρετε ότι οι πυροβολισμοί στον αέρα δεν έχουν το αποτέλεσμα που επιθυμείτε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Στην καρδιά!