Skip to main content
14 01 2015 | 16:01

Εγκρίθηκαν οι αποζημιώσεις 33 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς ροδάκινου για το εμπάργκο

Εγκρίθηκαν οι αποζημιώσεις 33 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς ροδάκινου για το εμπάργκο

Την καταβολή αποζημιώσεων 33 εκατ. ευρώ στους Έλληνες παραγωγούς ροδακίνων και νεκταρινιών ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να αντισταθμιστούν οι απώλειες εισοδήματος που είχαν το 2014 από την πτώση των τιμών, που προκάλεσε η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία.

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και εξηγεί: «Οι αποζημιώσεις, που αφορούν παραγωγούς εννέα Νομών της χώρας, θα καταβληθούν με τη μορφή της στρεμματικής ενίσχυσης ανάλογα με την τιμή πώλησης των ροδακίνων και των νεκταρινιών και με βάση την αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) του 2014 για κάθε παραγωγό, με καθαρό και διαφανή τρόπο.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί επιστέγασμα μιας μεγάλης και επίπονης προσπάθειας που καταβλήθηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Καρασμάνη, η οποία ξεκίνησε από τις 16 Ιουλίου του 2014.

Ο κ. Καρασμάνης ανήγαγε το πρόβλημα των ροδακινοπαραγωγών σε μείζον θέμα, ενημερώνοντας παράλληλα με συνεχείς παρεμβάσεις του το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, τους Επιτρόπους Γεωργίας αλλά και τους Έλληνες ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων ζητώντας τη συστράτευσή τους.

Παράλληλα είχε αποσταλεί εμπεριστατωμένος φάκελος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον οποίο ο κ. Καρασμάνης τεκμηρίωνε πλήρως το αίτημα για αποζημιώσεις με στοιχεία που απεδείκνυαν τις χαμηλές τιμές παραγωγού για το 2014 στις κυριότερες παραγωγικές περιοχές ροδακίνων και νεκταρινιών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα 2/3 της παραγωγής του 2014, δηλαδή 300,000τν περίπου από το σύνολο των 380000τν, πουλήθηκαν σε τιμές έως και 75% χαμηλότερες από την τελευταία τριετία λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, αποτέλεσμα της οποίας ήταν το ρωσικό εμπάργκο.

Σε δηλώσεις του ο κ. Καρασμάνης επισήμανε πως, «η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ικανοποιεί πλήρως το βασικότερο αίτημα των Ελλήνων παραγωγών ροδακίνων και νεκταρινιών για την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος που είχαν από ένα αίτιο, για το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονταν, διασφαλίζοντάς τους ταυτόχρονα την απρόσκοπτη συνέχιση της καλλιέργειας για τα προσεχή χρόνια.

Η δικαίωση του ελληνικού αιτήματος», πρόσθεσε στις δηλώσεις του ο κ. Καρασμάνης, «αποδεικνύει πως με σύνεση, υπεύθυνη στάση, συντονισμένες προσπάθειες, οργανωμένη δουλειά και ουσιαστικές παρεμβάσεις, χωρίς τυμπανοκρουσίες και μεγαλοστομίες, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας».»

Και ο Κουκουλόπουλος για τις αποζημιώσεις

Σε συνάντηση που είχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος με εκπροσώπους των ομάδων παραγωγών της Δυτικής Μακεδονίας για το θέμα της ενδυνάμωσης του παραγωγικού ρόλου των Ομάδων Παραγωγών - με βάση τις δυνατότητες της νέας ΚΑΠ - συζητήθηκε και το θέμα της ολοκλήρωσης των μακρών διαβουλεύσεων με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα συμπληρωματικά εθνικά μέτρα που υιοθετήθηκαν σε συνέχεια των κοινοτικών μέτρων που βρίσκονται σε εφαρμογή από τον Αύγουστο του 2014 για το θέμα του εμπάργκο των εξαγωγών στη Ρωσία εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Κουκουλόπουλος «ανέφερε στους εκπροσώπους των ομάδων παραγωγών ότι μετά την πετυχημένη διαχείριση του προβλήματος της αγοράς και των εξαγωγών των ροδακίνων και νεκταρινιών την καλοκαιρινή περίοδο από το ΥπΑΑΤ με τη βοήθεια των ομάδων παραγωγών που αξιοποίησαν τα κοινοτικά μέτρα (δωρεάν διανομή και χυμοποίηση για την αποσυμφόρηση της αγοράς), ήλθε η στιγμή και της αναγνώρισης της τεκμηριωμένης προσπάθειας στο αίτημα στις υπηρεσίες της ΕΕ για αντιστάθμιση των απωλειών εισοδήματος στους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών για το 2014.

Μετά από τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ ότι είναι δυνατή λόγω των σημαντικών απωλειών εισοδήματος η καταβολή εθνικών αποζημιώσεων ύψους 33 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο εξοικονόμησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, μπορεί να ξεκινήσει η καταβολή της ενίσχυσης.

Για την άμεση καταβολή το ΥπΑΑΤ θα συζητήσει με τις Ομάδες Παραγωγών που διαθέτουν στοιχεία της διακίνησης αυτών των προϊόντων, ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία.

Επιπλέον ο κ. Κουκουλόπουλος δήλωσε: «Αντισταθήκαμε, από την αρχή, στις λογικές “πακέτου Χατζηγάκη” στις οποίες επέμενε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθώντας τη λογική της υπεύθυνης στάσης, επιλέξαμε να αξιοποιήσουμε το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο που ευνοεί τις Ομάδες Παραγωγών και καταρτίσαμε φάκελο ενταγμένο στους κανόνες και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Πολιτικής στον Αγροτικό Τομέα. Αυτούς τους κανόνες της Ευρώπης που όταν έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο και συνέπεια μπορούμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος της χώρας μας. Αυτό κάναμε με τα ροδάκινα αυτό κάνουμε και με το ζωικό κεφάλαιο. Τα αντισταθμιστικά οφέλη που αποκομίζουμε συμβάλουν στη διευκόλυνση των παραγωγών για να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παραγωγική τους δραστηριότητα σε μια δύσκολη χρονιά και μέσα απ’ αυτή να βελτιώσουν το εισόδημά τους.

Αυτός είναι ο δρόμος για τους αγρότες. Αυτός είναι ο δρόμος για τη χώρα. Να αγωνιζόμαστε μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη βελτίωση των κανόνων που ισχύουν, αλλά και να σεβόμαστε τους κανόνες αυτούς κερδίζοντας έτσι όσα περισσότερα μπορούμε για την πατρίδα».»

Ως ψηφοθηρία καταγγέλλει τις αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών ο ΣΥΡΙΖΑ

Ως «ψηφοθηρία χωρίς τέλος», χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε Δελτίο Τύπου του την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ για αποζημιώσεις 33 εκατ. ευρώ στους ροδακινοπαραγωγούς.

Σύμφωνα με όσα τονίζει «οι παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών που έχασαν το εισόδημα τους σε μια χρονιά που ήταν από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων, δεν πρόκειται να παραπλανηθούν».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Ακόμα και η καθυστερημένη καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών που επλήγησαν καίρια από το ρώσικο εμπάργκο, χρησιμοποιείται με τον πιο αναίσχυντο τρόπο από την κυβέρνηση Σαμαρά για εξαγορά ψήφων.

Καθόλου τυχαία, η τελική έγκριση του σχετικού κονδυλίου από την Κομισιόν έρχεται με καθυστέρηση έξι μηνών και λίγες μόλις μέρες πριν από τις εκλογές.

Πάντως, τα ποσά των αποζημιώσεων και ο τρόπος κατανομής στους δικαιούχους παραμένουν σκόπιμα ασαφή, καθώς στο σχετικό δελτίο τύπου του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων αναφέρεται ότι θα καταβληθούν «με τη μορφή της στρεμματικής ενίσχυσης ανάλογα με την τιμή πώλησης των ροδάκινων και των νεκταρινιών και με βάση την αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) του 2014 για κάθε παραγωγό.

Καμιά προεκλογική παροχή δεν πρόκειται να απαλείψει τις ευθύνες της κυβέρνησης που θυσίασε τα πολύτιμα εξαγωγικά μας προϊόντα στο βωμό των ψυχροπολεμικών σχεδιασμών της ΕΕ, ευθυγραμμιζόμενη με τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Οι παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών που έχασαν το εισόδημα τους σε μια χρονιά που ήταν από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων, δεν πρόκειται να παραπλανηθούν και με τη ψήφο τους στον ΣΥΡΙΖΑ θα κάνουν την κυβέρνηση Σαμαρά παρελθόν».