Skip to main content
31 01 2018 | 08:57

Δηλώσεις ζημιάς για τις καταστροφές από ανεμοθύελλα σε Ιεράπετρα και νότιο Ηράκλειο

Δηλώσεις ζημιάς για τις καταστροφές από ανεμοθύελλα σε Ιεράπετρα και νότιο Ηράκλειο

Στις κατεστραμμένες περιοχές από τα μποφόρ βρίσκονται από τη Δευτέρα οι αρμόδιοι του ΕΛΓΑ Κρήτης για να δουν την πρώτη εικόνα και να συντονίσουν τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τις καταγραφές.

Ο υποδιευθυντής του ΕΛΓΑ και τμηματάρχης εκτιμήσεων στην Κρήτη Μιχάλης Χαλκιαδάκης μίλησε στο Ράδιο Λασίθι και όπως είπε οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις έχουν ξεκινήσει και προχωρούν κανονικά. Η αναγγελία ζημιάς έχει γίνει από τους Δήμους Ιεράπετρας, Σητείας και Βιάννου, έχουν εγκριθεί από τον ΕΛΓΑ και πλέον έχουν ξεκινήσει οι καταγραφές.

Αυτοί που έχουν πληγεί μπορούν να δηλώσουν τις ζημιές τους, ενώ για τις αποζημιώσεις ανέφερε πως αυτοί που είναι ασφαλισμένοι αποζημιώνονται για την παραγωγή και τις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, ενώ για αυτούς που είναι ανασφάλιστοι μπορούν να αποζημιωθούν μόνο για τις πάγιες εγκαταστάσεις, εφόσον γραφτούν φέτος και πληρώσουν την εισφορά τους.

Ο ίδιος τόνισε πως οι παραγωγοί δεν χρειάζεται να περιμένουν τις καταγραφές για να επιδιορθώσουν τα θερμοκήπιά τους, αλλά να επισκευάσουν ό,τι μπορούν και να φροντίσουν να έχουν φωτογραφικό υλικό για να δώσουν στους ανταποκριτές.

Ανεξάρτητα πάντως από την διαδικασία των αποζημιώσεων, δεδομένο είναι πως εκ μέρους του Δήμου Ιεράπετρας και των φορέων της περιοχής τονίζεται με κάθε ευκαιρία πως όλοι όσοι έχουν υποστεί ζημιές θα πρέπει να τις δηλώσουν, κάτι το οποίο είναι δωρεάν, για να φαίνεται το μέγεθος της καταστροφής, ώστε να διεκδικηθούν άμεσες κρατικές ενισχύσεις.

Δηλώσεις ζημιάς μέχρι 9 φεβρουαρίου

Από το Δήμο Ιεράπετρας ανακοινώνεται ότι  οι ενδιαφερόμενοι που έχουν υποστεί ζημιά στα κτήματά τους από ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟ-ΑΝΕΜΟΘΥΕΛΛΑ της 25/1/2018 είτε στο φυτικό κεφάλαιο είτε στο πάγιο κεφάλαιο μπορούν να υποβάλλουν στους αρμόδιους ανταποκριτές ΕΛΓΑ του Δήμου μας Δήλωση Ζημιάς από σήμερα μέχρι 9-2-2918.

Ειδικότερα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται:

Α) Στο ΚΕΠ στην οδό Γιαννακού 20 για τις ζημιές που αφορούν: τη Δημοτική Κοινότητα Ιεράπετρας και τις Τοπικές Κοινότητες Δήμου Ιεράπετρας αρμόδιοι υπάλληλοι κ. Δασκαλάκη Μαρία, Ζαχαριαδάκης Γεώργιος, τηλ. Επικοινωνίας 2842340516.

Β) Στο Δημοτικό Κατάστημα της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού για τις ζημιές που αφορούν τη Δημοτική Κοινότητα Μακρύ Γιαλού και τις Τοπικές Κοινότητες Αγίου Στεφάνου, Σταυροχωρίου, Ορεινού και Σχινοκαψάλων αρμόδια υπάλληλος Σωφρονά Αικατερίνη τηλ. Επικοινωνίας 2843340914.

Γ) Στην Τοπική Κοινότητα Μαλλών για τις ζημιές που αφορούν: την Τοπική Κοινότητα Μαλών, Μεταξοχωρίου-Χριστού στο Τοπικό Κατάστημα αρμόδια κ. Ράντου Χρύσα τηλ. Επικοινωνίας2842091229-230.

Μαζί με τη δήλωση πρέπει να υποβληθούν:

  • Ταυτότητα
  • Α.Φ.Μ.
  • Βιβλιάριο τραπέζης (ΙΒΑΝ)

Αρναουτάκης: Μεγάλη ανάγκη να δηλωθούν γρήγορα όλες οι ζημιές στην Ιεράπετρα

Σύσκεψη στην Ιεράπετρα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη μεταξύ του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη του Δημάρχου Ιεράπετρας και αγροτών από την περιοχή, με την παρουσία της αντιπεριφερειάρχου κας Πετράκη.

Στην αίθουσα βρέθηκαν περίπου 40 αγρότες, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Λασιθίου και οποίοι σε έντονους τόνους έθεσαν το αίτημα για έκτακτες ενισχύσεις, ενώ Περιφερειάρχης και Δήμαρχος τόνισαν πως τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως οι καταγραφές ζημιών είναι πολύ λίγες και κάλεσαν όλους τους παραγωγούς να σπεύσουν και να δηλώσουν άμεσα την παραμικρή ζημιά.

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως η Περιφέρεια είναι και αυτή τη φορά στο πλευρό των αγροτών που επλήγησαν, όπως είχε γίνει και στην πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά, όταν η Περιφέρεια ήταν η μοναδική που έδωσε χρήματα για επισκευές στα κατεστραμμένα αρδευτικά δίκτυα.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης μίλησε στην έκτακτη εκπομπή του Ράδιο Λασίθι και τόνισε πως η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είναι το πρώτο θετικό βήμα, και πλέον πρέπει όλοι να ενώσουν δυνάμεις για να δοθούν οι απαραίτητες αποζημιώσεις.

«Τα αιτήματα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας είναι σωστά και δίκαια και εμείς ως Περιφέρεια τα προωθούμε στο κεντρικό κράτος όπως μπορούμε και έχουμε υποχρέωση. Είναι όμως απαραίτητο οι παραγωγοί να δηλώσουν και το παραμικρό για να μπορούμε να διεκδικήσουμε. Δεν γίνεται να ζητάμε ενισχύσεις χωρίς να φαίνονται οι ζημιές. Περιμένουμε τις καταγραφές και εγώ αμέσως θα βρεθώ στα Υπουργεία»

Με τη λήξη της σύσκεψης στη μικρή αίθουσα συνεδριάσεων στο Μελίνα Μερκούρη ο  Περιφερειάρχης μαζί όλους όσοι παρευρέθηκαν συνέχισαν προς τα δυτικά της Ιεράπετρας για να δουν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.

Μαζί με τον ΕΛΓΑ στο νομό Ηρακλείου βρέθηκε ο Ηγουμενίδης

Ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης βρέθηκε εκτάκτως τη Δευτέρα μαζί με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Βιάννου και του Νομού Ηρακλείου προκειμένου από τους επίσημους μηχανισμούς και από πρώτο χέρι να γίνει η εκτίμηση και καταγραφή στις περιοχές και στις καλλιέργειες που επλήγησαν από την σφοδρή κακοκαιρία.

Συγκεκριμένα, μαζί με τον διευθυντή του ΕΛΓΑ κ. Δασκαλάκη, τον επόπτη Ηρακλείου κ. Νοδαράκη και τον Αντιδήμαρχο Βιάννου κ. Αγαπουλάκη πραγματοποίησαν επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε ότι «η άμεση επίσκεψη και κινητοποίηση όλου του αρμόδιου μηχανισμού, και ιδίως η επιτόπια παρακολούθηση από τον ΕΛΓΑ, είναι απαραίτητη προκειμένου να υπάρχει μια επίσημη πρώτη εικόνα, να εκτιμηθεί η διάσταση και το εύρος των καταστροφών, να καταγραφούν οι ζημιές και να ενημερωθεί ο κόσμος και οι παραγωγοί για όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποζημιωθούν».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε ότι οι ζημιές σε Βιάννο, σε περιοχές της Μεσαράς αλλά και στην Ιεράπετρα είναι εκτεταμένες, ιδίως οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες, και ότι μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου θα τρέχει η προθεσμία για να δηλωθούν οι ζημιές.

Ο ίδιος τόνισε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία και με τους άλλους βουλευτές της Κρήτης για να στηριχθεί από κοινού το αίτημα να κηρυχθούν οι πληγείσες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και να τηρηθούν άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες.