Skip to main content
05 02 2019 | 15:49

Δεν πληρώθηκαν τις αποζημιώσεις που δικαιούνταν οι αγρότες του δήμου Σερρών, γιατί ο ανταποκριτής του ΕΛΓΑ δεν κατέβαλε τα τέλη εκτίμησης

Δεν πληρώθηκαν τις αποζημιώσεις που δικαιούνταν οι αγρότες του δήμου Σερρών, γιατί ο ανταποκριτής του ΕΛΓΑ δεν κατέβαλε τα τέλη εκτίμησης

Ανάστατοι είναι οι αγρότες των κοινοτήτων Άνω και Κάτω Μητρουσίου, Μονοκκλησιάς, Ανω Καμήλας, και Προβατά του Δήμου Σερρών, ύστερα από την ενημέρωση που είχαν από τον ΕΛΓΑ για την αδυναμία καταβολής των αποζημιώσεων που δικαιούνται  για τις ζημίες που υπέστησαν το περασμένο καλοκαίρι. Όπως ισχυρίζονται, παρά το γεγονός ότι κατέβαλλαν τα τέλη εκτίμησης στον οργανισμό και έχουν τα απαιτούμενα παραστατικά, εντούτοις αυτά ουδέποτε αποδόθηκαν.

Να διευκρινίσουμε ότι κάθε φορά που οι αγρότες κάνουν δήλωση ζημίας, πληρώνουν στον ΕΛΓΑ το ανάλογο τέλος. Κάτι τέτοιο έγινε και φέτος, οπότε κατά τους μήνες Μάιο με Ιούλιο, οι αγρότες κατέβαλλαν στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ το ποσό των 18.174 ευρώ. Χρήματα, που όμως δεν έφτασαν στα ταμεία του οργανισμού, με αποτέλεσμα οι αγρότες των συγκεκριμένων περιοχών να μην δικαιούνται αποζημιώσεων.

Τυχαία ανακάλυψη

Οι αγρότες ευρισκόμενοι με τους συναδέλφους τους άλλων περιοχών στο μπλόκο του Λευκώνα, διαπίστωσαν από τις συζητήσεις πως αυτοί είχαν πληρωθεί από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστησαν την ίδια χρονική περίοδο και άρχισαν να το «ψάχνουν». Σε ερωτησή τους προς τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ, αυτός παραδέχθηκε πως δεν κατέβαλε στον ΕΛΓΑ τα τέλη εκτίμησης, που εισέπραξε από τους αγρότες, όταν αυτοί υπέβαλλαν τις δηλώσεις ζημίας.

Για το θέμα υπήρξε συνάντηση με τον Δήμαρχο Σερρών, Πέτρο Αγγελίδη, το βράδυ της Δευτέρας 4/2, καθώς ο ανταποκριτής του ΕΛΓΑ είναι συνήθως Δημοτικός Υπάλληλος και ορίζεται με απόφαση του Δημάρχου.

Οι αγρότες ζήτησαν την παρέμβαση του Δημάρχου, στον ΕΛΓΑ, ώστε να πληρωθούν τις αποζημιώσεις, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν πληρώνει τους αγρότες, αφού κατ’ αυτόν δεν καταβλήθηκαν τα τέλη εκτίμησης.

Παναγιώτης Σπυρόπουλος: Το ζητούμενο είναι η αποζημίωση των αγροτών

Ο δικηγόρος των αγροτών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, είπε πως ο δημοτικός υπάλληλος και ανταποκριτής του ΕΛΓΑ επικαλέστηκε πως έγινε διάρρηξη στο σπίτι του το περασμένο Κκαλοκαίρι και του πήραν τα χρήματα που προοριζόταν για τον ΕΛΓΑ, χαρακτήρισε δε τις δικαιολογίες του ως έωλες, καθώς δεν υπήρξε καταγγελία της κλοπής στην Αστυνομία.

Συνέντευξη τύπου του Δημάρχου

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης και ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Γρηγοριάδης σήμερα στις 11.30 στο Δημαρχείο με θέμα τις αποζημιώσεις των αγροτών από τον ΕΛΓΑ. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Δήμαρχος Σερρών είπε:

“Σχετικά με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο τη Δευτέρα το βράδυ 4 Φεβρουαρίου 2019 μεταξύ του Δημάρχου Σερρών Πέτρου Αγγελίδη, του Αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Σερρών Γρηγοριάδη Χρήστου και εκπροσώπων των αγροτών που συνοδεύονταν από τον δικηγόρο Σπυρόπουλο Παναγιώτη, με θέμα τις αποζημιώσεις των αγροτών από τον ΕΛΓΑ έχουμε να γνωστοποιήσουμε τα εξής:

Κατά την διάρκεια της προαναφερόμενης συνάντησης έγινε προσπάθεια ενοχοποίησης του Δήμου για ένα θέμα με το οποίο δεν έχει καμία σχέση ο Δήμος. Η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό. Προσπάθησαν να ενοχοποιήσουν το Δήμο για ένα θέμα που δεν έχει καμία σχέση, επειδή ένας υπάλληλος του Δήμου είναι επιφορτισμένος και με μία συνεργασία του με τον ΕΛΓΑ, συνεργασία που είναι  ανεξάρτητη από τα δημοτικά του καθήκοντα. Ο δημοτικός υπάλληλος για τη συνεργασία του αυτή με τον ΕΛΓΑ έχει προιστάμενό του τον ΕΛΓΑ, ελέγχεται μόνον από τον ΕΛΓΑ και απολογείται μόνον στον ΕΛΓΑ.

Συγκεκριμένα ο ΕΛΓΑ πριν από πολλά χρόνια ζήτησε από τους Δήμους να του προτείνουν κάποιους δημοτικούς υπαλλήλους προκειμένου να συνεργαστούν με τον ΕΛΓΑ για να καταγράφουν τις διάφορες ζημιές που προκαλούνται στα χωράφια από τις θεομηνίες.

Μετά τις προτάσεις του Δήμου προς τον ΕΛΓΑ με τα ονόματα των δημοτικών υπαλλήλων, ο ΕΛΓΑ αποφάσισε και όρισε τους δημοτικούς υπαλλήλους που θα συνεργαστούν μαζί του για να καταγράφουν και να αναφέρουν τις ζημιές στην αγροτική γη από τις θεομηνίες.

Ο δημοτικός υπάλληλος που συνεργάζεται με τον ΕΛΓΑ, παράλληλα με την καταγραφή των ζημιών στα χωράφια από τις θεομηνίες και την αναφορά του προς τον ΕΛΓΑ, εισπράττει κι ένα χρηματικό τέλος από τους αγρότες, το οποίο πρέπει να αποδώσει στον ΕΛΓΑ και εν συνεχεία ο Οργανισμός να αποζημιώσει τους αγρότες. Αυτό το τέλος που εισέπραξε ο δημοτικός υπάλληλος δεν το απέδωσε μέχρι σήμερα στον ΕΛΓΑ.

Για το θέμα αυτό υπεύθυνος είναι ο ΕΛΓΑ να ασκήσει πειθαρχική διαδικασία, αν χρειαστεί, στον δημοτικό υπάλληλο με τον οποίο συνεργάζεται για να διαπιστώσει τι ακριβώς συμβαίνει.

Εμείς ως Δήμος το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ζητήσουμε από τον ΕΛΓΑ να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει για να αποζημιώσει τους αγρότες, κάτι που ήδη έχουμε κάνει.

Σε επικοινωνία που είχα  σήμερα 05-02-2019 με την υπεύθυνη του ΕΛΓΑ κα Λαχουρά Λίτσα για το θέμα αυτό, μου είπε ότι ο εν λόγω δημοτικός υπάλληλος την διαβεβαίωσε ότι σταδιακά θα βάλει τα χρήματα και το θέμα θα διευθετηθεί”.

Σήμερα, επίσης, το πρωί, οι Σερραίοι αγρότες συναντήθηκαν με τους υπεύθυνους του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να λυθεί το θέμα των αποζημιώσεων.

«Εμείς θέλουμε να βρεθεί άμεσα λύση και να πάρουμε τα χρήματα της αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ» δήλωσε σήμερα το πρωί ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Τουρτούρας ο οποίος είπε ότι ενημέρωσαν οι αγρότες και τα κεντρικά του ΕΛΓΑ.

ΕΛΓΑ: Αρμοδιότητα του Δημάρχου να ορίζει ή να παύει ανταποκριτές

Σύμφωνα  με τον προϊστάμενο διοικητικού του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλονίκη κ. Ηλία Γιεμιντζή, τα χρήματα που εισπράττει κάθε ανταποκριτής οφείλει να τα παραδίδει στον ΕΛΓΑ τις αμέσως επόμενες μέρες μετά την είσπραξη (τέλη ζημιών).

Ο ίδιος μιλώντας στον τοπικό Τύπο δεσμεύτηκε, όπως άλλωστε έκανε και σήμερα το πρωί στους αγρότες που τον επισκέφθηκαν, ότι έως τέλος Φεβρουαρίου θα γραφούν τα πορίσματα τα οποία καθυστέρησαν λόγω φόρτου εργασίας και ως τα μέσα Μαρτίου οι αγρότες θα έχουν πληρωθεί.

Σε ερώτημα αν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον ίδιο ανταποκριτή, ο κκ. Γιεμιντζής τόνισε ότι αυτό είναι απόφαση του δημάρχου και μόνο, αν θα συνεχίσει το ίδιο άτομο, καθώς ο δήμαρχος ορίζει ή παύει δημοτικούς υπαλλήλους ανταποκριτές για τον ΕΛΓΑ.

Μάλιστα συμπλήρωσε ότι αν ήταν ο ίδιος δήμαρχος θα καλούσε τον συγκεκριμένο δημοτικό υπάλληλο σε απολογία και θα τον παρέπεμπε σε πειθαρχικό συμβούλιο.