Skip to main content
29 11 2016 | 10:15

Θετικές οι εξελίξεις για την επαναλειτουργία του σφαγείου στο Μανταμάδο Λέσβου

Θετικές οι εξελίξεις για την επαναλειτουργία του σφαγείου στο Μανταμάδο Λέσβου

Δεσμεύσεις για λύσεις σε τρία μέτωπα φαίνεται ότι εξασφάλισαν οι εκπρόσωποι φορέων της Λέσβου στη συνάντησή τους την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, αφού διαφάνηκε η διάθεση της κυβέρνησης να συμπαρασταθεί ουσιαστικά καταρχάς στην αναγκαιότητα επαναλειτουργίας του σφαγείου Μανταμάδου, αλλά και να «σπρώξει» τις πολυπόθητες αποζημιώσεις ύψους 170.000 ευρώ για τους Μοριανούς. Ωστόσο, στη συζήτηση επανήλθε ξανά το ζήτημα που έχει προκύψει με τη ζημιά στους ελαιοπαραγωγούς από την παρατεταμένη ανομβρία, με τον υπουργό να υποδεικνύει (σ.σ. όπως είχε κάνει λίγες μέρες νωρίτερα και στο βουλευτή Λέσβου Γιώργο Πάλλη) στον αντιπεριφερειάρχη κ. Αδαμίδη πως το Υπουργείο θα μπορούσε να δώσει αποζημιώσεις, αν τεκμηριωθούν οι απώλειες των ελαιοπαραγωγών.

Η όλη συνάντηση αποτιμήθηκε ως θετική από τους φορείς που παρευρέθηκαν από τη Λέσβο στην Αθήνα και η πιο άμεση εξέλιξη αναμένεται να έρθει από την περίπτωση του σφαγείου Μανταμάδου, το οποίο -όπως όλα δείχνουν- θα ανοίξει ξανά τις πόρτες του μέσα στο Δεκέμβρη και πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων -όπως είχαν ζητήσει εξάλλου εξαρχής οι κτηνοτρόφοι.

Με τη συμμετοχή των τριών βουλευτών (Γ. Πάλλη, Σ. Τάσσου, Χ. Αθανασίου), των αντιπεριφερειαρχών Κώστα Αδαμίδη και Θεόδωρου Βαλσαμίδη, της προέδρου της ΑΔΕΛ Ταξιαρχούλας Πνακά, των δημοτικών συμβούλων Στρατή Καραγεωργίου και Δημ. Καραγιάννη και εκπροσώπων των αγροτικών συνεταιρισμών και της δημοτικής κοινότητας Μανταμάδου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μαζί με το διευθυντή του πολιτικού του γραφείου κ. Βάγια, άκουσαν όλα τα μείζονα ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο της Λέσβου.

Μέσω Περιφέρειας θα πληρωθούν οι Μοριανοί

Φαίνεται πως οι προπαρασκευαστικές επαφές στο μεσοδιάστημα τόσο με το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, που είχε τις τελευταίες ημέρες επικοινωνία τόσο με το γεν. γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων κ. Κορκολή για να μεταφερθούν τα χρήματα της αποζημίωσης των Μοριανών από το Υπουργείο Οικονομίας προς εκείνο της Αγροτικής Ανάπτυξης και με το (νέο) υφυπουργό Αγρ. Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, όσο και με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Πάλλη, συνέβαλαν στο να επιδείξει η ηγεσία του Υπουργείου ετοιμότητα στο να ξεμπλοκάρει τις αποζημιώσεις καταρχάς των Μοριανών. Χθες, ωστόσο, την ώρα της συνάντησης, η καταλυτική παρέμβαση του βουλευτή της Ν.Δ. Χαράλαμπου Αθανασίου και η διάθεση υποβοήθησης της διαδικασίας του αντιπεριφερειάρχη κ. Αδαμίδη προέκριναν τελικώς ως λύση να δοθούν τα χρήματα στους Μοριανούς μέσω της Περιφέρειας, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, που έχει πλέον στα ταμεία του Υπουργείου του τις 170.000 που προορίζονται για τους Μοριανούς, να καλείται να βρει τη «φόρμουλα» μέσω μιας νομοθετικής ρύθμισης για να περάσουν οριστικά πια τα χρήματα στους δικαιούχους πριν από το τέλος του χρόνου.

Την Τετάρτη ο νέος (πρώτος) έλεγχος

Ακόμα πιο θετικές όμως ήταν οι εξελίξεις που προέκυψαν από τη συνάντηση στο μέτωπο του σφαγείου του Μανταμάδου, με το Υπουργείο να αναγνωρίζει τη σημαντική δουλειά που έγινε εκ μέρους του Δήμου για να γίνουν οι εργασίες στο χώρο για να συμμορφωθεί το σφαγείο με τις παρατηρήσεις των επιθεωρητών, αλλά και τη διάθεση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να βοηθήσει στο άνοιγμα του σφαγείου. Εκείνο που αποφασίστηκε τελικώς είναι η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας να ελέγξει την ερχόμενη Τετάρτη τις εργασίες (και τελειώνουν από μέρα σε μέρα) που έγιναν και να δώσει την άδειά της για την επαναλειτουργία του σφαγείου, παραπέμποντας τη συνέχεια των διαδικασιών στο Υπουργείο (με την επίσκεψη και των δικών του επιθεωρητών), που θα δώσει πίσω τον κωδικό λειτουργίας. Στόχος του Υπουργείου, του Δήμου και της Περιφέρειας είναι να λειτουργήσει το σφαγείο μέσα στο Δεκέμβριο.

Πηγή: emprosnet.gr