Skip to main content
27 07 2016 | 09:42

Αποστόλου: Θα αποζημιωθούν γρήγορα οι μαστιχοπαραγωγοί

Αποστόλου: Θα αποζημιωθούν γρήγορα οι μαστιχοπαραγωγοί

Διαφορετική απ’ ό,τι στην καταστροφή από τη φωτιά του 2012 θα είναι η διαδικασία των αποζημιώσεων στους μαστιχοπαραγωγούς της Χίου- για την καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου από εθνικούς πόρους και για την χαμένη παραγωγή στους ασφαλισμένους του ΕΛΓΑ-, υποστήριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στη Χίο.

Ο υπουργός μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο κατευθύνθηκε στο χωριό Βέσσα όπου και συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής καθώς και με τον δήμαρχο Μανώλη Βουρνού και τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Παπαδόπουλο.

Οι θεσμικοί φορείς του νησιού αλλά και οι κάτοικοι ζήτησαν τη λήψη σειράς μέτρων με δεδομένο ότι για πολλά από τα χωριά της νότιας Χίου, όπως η Βέσσα, η παραγωγή της μαστίχας είναι η μοναδική πηγή εσόδων. Εκτός των άλλων ζήτησαν την αποζημίωση για όσους έχασαν το φυτικό τους κεφάλαιο αλλά και αποζημιώσεις για όσους είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ. Επίσης ο πρόεδρος της Βέσσας ζήτηση φοροαπαλλαγή για τους κατοίκους των οικισμών που επλήγησαν.

Στο βασικό ερώτημα, πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις ο κ. Αποστόλου ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να προηγηθεί η λεπτομερής καταγραφή και κατηγοριοποίηση των ζημιών στις καλλιέργειες κι έπειτα να ξεκινήσει η διαδικασία της καταβολής.

«Το 2012 υπήρχε το κονδύλι των 10 εκ. ευρώ για τους πληγέντες. Σαν κίνηση ήταν απόλυτα σωστή. Όμως η απορροφητικότητα των κονδυλίων δεν ξεπέρασε το 1,5 εκ. ευρώ εξαιτίας των λαθών στη διαδικασία. Αυτά τα λάθη τα έχουμε εντοπίσει και θα τα διορθώσουμε», εξήγησε ο υπουργός, εξηγώντας όμως ότι πρόκειται για μία διαδικασία που απαιτεί εύλογο χρονικό διάστημα, αφού θα πρέπει να διαπιστωθεί κατά πόσο ανταποκρίνεται και η ίδια η φύση μετά την πυρκαγιά.

Μάλιστα σημείωσε ότι παρότι οι δυνατότητες εκταμίευσης κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλοβοήθειας είναι ελάχιστες η κυβέρνηση θα υποβάλλει πλήρη φάκελο και θα προσπαθήσει να δεσμεύσει κοινοτικά κονδύλια.

Χαρακτηρίζοντας ως «δυνατή» τη συνεργασία με μαστιχοπαραγωγούς και διοικητικούς φορείς του νησιού ο υπουργός εξήγγειλε νέα συνάντηση εντός της ερχόμενης εβδομάδας στην Αθήνα με τη συμμετοχή στελεχών της Ε.Μ.Χ. και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου. Παράλληλα ανέφερε ότι τις αρχές του φθινοπώρου θα πραγματοποιηθεί ακόμα μία συνάντηση με τους τοπικούς φορείς, αυτή τη φορά στη Χίο ώστε να αποφασιστεί το είδος των παρεμβάσεων που απαιτούνται για τη μελλοντική στήριξη των μαστιχοκαλλιεργειών αλλά και των ίδιων των παραγωγών.

Σε ερώτηση για τον τρόπο καταβολής των αποζημιώσεων ο κ. Αποστόλου εξήγησε ότι η απώλεια παραγωγής θα καλυφθεί από τον ΕΛΓΑ ενώ η απώλεια του φυτικού κεφαλαίου από εθνικούς πόρους κατόπιν υποβολής του σχετικού φακέλου.

Αναφερόμενος στο μέγεθος της καταστροφής τόνισε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 35.000 στρέμματα καμένης γης, αριθμός αποκαρδιωτικός δεδομένου ότι πριν 4 χρόνια τα ίδια χωριά είχαν βρεθεί αντιμέτωπα και πάλι με τις καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς.

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για την απώλεια της παραγωγής, επειδή δεν επλήγησαν όλες οι μαστιχοπαραγωγικές περιοχές, αναμένεται να υπάρξει απώλεια περίπου 10 τόνων μαστίχας για τη φετινή σοδειά.

Ένα εκατ. ευρώ στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών

Την άμεση καταβολή του ποσού των 500.000 ευρώ για την διαφημιστική προβολή της μαστίχας στο εξωτερικό καθώς και την καταβολή επιπλέον 515.000 ευρώ με σκοπό την προμήθεια απαραίτητων μηχανημάτων από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, ανακοίνωσε την Τρίτη 26 Ιουλίου ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξη από την Χίο, την οποία επισκέφθηκε μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών από την τρομερών διατάσεων πυρκαγιά των προηγουμένων ημερών.

Όπως σημείωσε τα συγκεκριμένα χρήματα θα καταβληθούν το αργότερο την ερχόμενη εβδομάδα κι έπειτα θα ακολουθήσει η σύνταξη του πλήρους φακέλου για τις αποζημιώσεις των πληγέντων παραγωγών.