Skip to main content
18 02 2016 | 16:05

Ανά μήνα θα εξοφλούνται σταδιακά οι αποζημιώσεις για ζημιές του 2015 από τον ΕΛΓΑ

Ανά μήνα θα εξοφλούνται σταδιακά οι αποζημιώσεις για ζημιές του 2015 από τον ΕΛΓΑ

Ο ΕΛΓΑ για ζημιές που προξενήθηκαν από διάφορους φυσικούς κινδύνους,σε διάφορες καλλιέργειες της χώρας, κατά το 2014 – 2015 έχει καταβάλει στους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας (εντός του 2015) το ποσό των 175 εκατ. ευρώ και σχεδόν έχει ολοκληρωθεί για το 2014 η καταβολή των αποζημιώσεων, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει η καταβολή και για τις ζημιές του 2015 (πρώτο τρίμηνο), η οποία θα συνεχιστεί σε τακτά χρονικά διαστήματα (ανά μήνα) μέχρι και την ολοκλήρωσή τους.

Αυτό είπε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή, Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ορισμένα σημεία από την ομιλία του κ. Αποστόλου:

"Εμείς βάλαμε τάξη στο χάος των πληρωμών και αυτό το γνωρίζουν οι αγρότες.

Το Δεκέμβρη και το Γενάρη πληρώσαμε συνολικά 2 δισ., 1,2 δισ. της βασικής ενίσχυσης και της εξισωτικής και 800 εκατομμύρια για εκκρεμότητες από το 2008 έως το 2014.

Κατεβλήθη το 54% της ενιαίας ενίσχυσης. Το υπόλοιπο 46% θα εισπραχθεί με την καταβολή του «πρασινίσματος» που υπολογίζεται να καταβληθεί τον Απρίλιο.

Ορισμένες κατηγορίες αγροτών θα πάρουν επιπλέον και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις τους ή τις ενισχύσεις για νέους αγρότες.

Υπάρχουν εκκρεμότητες και προβλήματα.

Είναι ίδια η αρχιτεκτονική της νέας ΚΑΠ σε εθνικό επίπεδο που δημιουργεί γραφειοκρατία και καθυστερήσεις.

Παρόλα αυτά, η 1η δόση της εκκαθάρισης της Βασικής Ενίσχυσης καταβλήθηκε έγκαιρα, τη στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν ακόμα και σήμερα πληρώσει τις ενισχύσεις.

Το κυριότερο είναι όμως ότι τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, με βάση τον κοινοτικό κανονισμό,

ώστε να αποφευχθούν νέα πρόστιμα και καταλογισμοί που έχουν εξελιχθεί σε «κατάρα» για τον αγροτικό τομέα. Για το 2015, μετά από πολλά χρόνια δεν μας επιβλήθηκε πρόστιμο.

Οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται ανά περιοχή ή ανά καλλιέργεια σε σχέση με ό,τι εισέπραττε ο παραγωγός με το προηγούμενο καθεστώς, πέραν του μικρότερου κατά 15% προϋπολογισμού της ΚΑΠ, οφείλονται σε επιλογές που έγιναν από τη χώρα μας, από δικές σας κυβερνήσεις, όσον αφορά τον τρόπο εφαρμογής της ΚΑΠ, όπως για παράδειγμα στην επιλογή να χωριστεί η χώρα σε τρείς περιφέρειες (αροτραία, δενδρώδεις, βοσκότοποι) κ.λπ.

Οι επιλογές αυτές έχουν συγκεκριμένες συνέπειες (δυσμενείς για κάποιες καλλιέργειες και κάποιες περιοχές και ευνοϊκές για άλλες) οι οποίες ήταν γνωστές, χωρίς όμως να είναι καταλυτικές.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιλογές αυτές έγιναν από τις δικές σας κυβερνήσεις και όχι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΕΛΓΑ για ζημιές που προξενήθηκαν από διάφορους φυσικούς κινδύνους, (βροχοπτώσεις, παγετοί, χαλαζοπτώσεις κ.λ.π.), σε διάφορες καλλιέργειες της χώρας, κατά το 2014 – 2015 έχει καταβάλει στους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας (εντός του 2015) το ποσό των 175 εκατ. ευρώ και σχεδόν έχει ολοκληρωθεί για το 2014 η καταβολή των αποζημιώσεων, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει η καταβολή και για τις ζημιές του 2015 (πρώτο τρίμηνο), η οποία θα συνεχιστεί σε τακτά χρονικά διαστήματα (ανά μήνα) μέχρι και την ολοκλήρωσή τους.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια του απερχόμενου έτους κατέβαλε το ποσό των 16 εκατ. για την πληρωμή κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ).

Όπως και σεις γνωρίζετε τα διαθέσιμα ταμειακά υπόλοιπα του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ, ήταν υποχρέωσή μας με βάση σχετική Υπουργική Απόφαση, να μεταφερθούν σε έντοκο λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, αφού τα ποσά αυτά όχι μόνο δεν ήταν απαραίτητα για την άμεση πληρωμή δικαιούχων, αλλά και η ίδια η Ε.Ε. είχε κάνει και σχετική παρατήρηση για μη σωστή αξιοποίησή τους.

Σας πληροφορώ για μια ακόμη φορά ότι ήταν «παρκαρισμένα» επί χρόνια με 0% και με 0,3% το τελευταίο εξάμηνο.

Εμείς τα πήγαμε με 2,3% και 2,4% ρέπος στην Τράπεζα της Ελλάδας, που σημαίνει ότι τα αξιοποιήσαμε σε όφελος του αγροτικού χώρου στον οποίο και ανήκουν.

Όσον αφορά την άποψή σας ότι χρησιμοποιήθηκαν για τη πληρωμή του ΔΝΤ, μια φράση σας ταιριάζει: Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί.

Και θέλω να σας θυμίσω ότι στη προχθεσινή σας τοποθέτηση στη Βουλή, όταν συζητούσαμε την επερώτησή σας για τα αγροτικά κραυγάζατε ότι αν εκπρόσωποι του ΔΝΤ επισκέφθηκαν το ΥΠΑΑΤ, πράγμα που γνωρίζατε ότι δεν είχε γίνει αυτό, η επίσκεψη δηλαδή, θα ήταν για τον Υπουργό σκοτεινή αποστολή.

Μάλιστα και το λέγατε εσείς αυτό, που δέσατε τη χώρα στο ΔΝΤ, στα τυφλά, χωρίς καν να διαβάσετε, όπως έχετε ομολογήσει τι υπογράφατε.

Δεν θα σας πω αιδώς, γιατί λυπάμαι που οι λέξεις για σας χάσανε το νόημά τους."

Τι είπε ο Κεγκέρογλου

Ο κ. Κεγκέρογλου, κατά την ανάπτυξη της ερώτησής του, έθεσε θέμα αδιαλλαξίας της κυβέρνησης για να κάνει ουσιαστικό διάλογο με τους αγρότες, εμμένοντας στις απαράδεκτες ρυθμίσεις της για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Ιδιαίτερα, αναφέρθηκε στην υπερφορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος που προέρχεται από την παραγωγή, αφαιρώντας ουσιαστικά από τους αγρότες κάθε κίνητρο για αύξηση της παραγωγής τους.

Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής έδωσε το παράδειγμα του καθαρού εισοδήματος 12.000 Ευρώ από αγροτική παραγωγή για την οποία ο αγρότης θα πρέπει να πληρώσει 9.500 για φόρο, προκαταβολή φόρου, εισφορές Ο.Γ.Α (το ζευγάρι) και εισφορές ΕΛΓΑ και αν η παραγωγή είναι από οινοπαραγωγή τότε πρέπει να καταβληθούν επιπλέον περίπου 1.500 Ευρώ για Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης οίνου.

Η κυβέρνηση αντιτείνει το αφορολόγητο ύψους 12.000 Ευρώ στις επιδοτήσεις, το οποίο επιβεβαιώνει, την λάθος αντίληψη που οδηγεί στην μείωση της παραγωγής.

Επιπλέον, ζήτησε να πληροφορηθεί το χρόνο καταβολής των ενισχύσεων καθώς και των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για το 2015 και τέλος κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει σχετικά με το χρόνο επιστροφής των 300 εκατ. ευρώ, που η Κυβέρνηση ουσιαστικά δέσμευσε για τις ανάγκες εξόφλησης του Δημόσιου χρέους.