Skip to main content
24 12 2019 | 12:00

Όλες οι εξελίξεις γύρω από τα γεωγραφικά πληροφοριακά συστήματα παρουσιάστηκαν σε ένα συνέδριο στο ΓΠΑ

Όλες οι εξελίξεις γύρω από τα γεωγραφικά πληροφοριακά συστήματα παρουσιάστηκαν σε ένα συνέδριο στο ΓΠΑ

Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο Συνέδριο Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων και Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και στο Περιβάλλον, το οποίο έλαβε χώρα στις 11, 12, 13 Δεκεμβρίου του 2019 στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) υπό την αιγίδα του, καθώς και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοργανωτών, της Ερευνητικής Μονάδας Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων GIS του ΓΠΑ και της Ελληνικής Εταιρείας Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, «οι δράσεις του Συνεδρίου προσέλκυσαν περίπου 400 συνέδρους, οι οποίοι αγκάλιασαν με μεγάλη θέρμη όλες τις ημέρες υλοποίησής του.

Το Συνέδριο αναπτύχθηκε σε 3 ημέρες, όπου την πρώτη ημέρα πραγματοποιήθηκε η έναρξη του Συνεδρίου και τη δεύτερη και τρίτη ημέρα οι παρουσιάσεις-ομιλίες.

Σημειώνεται πως καθ’ όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου ήταν ανοιχτή για το κοινό η έκθεση των αναρτημένων ανακοινώσεων (poster), η οποία φιλοξενήθηκε στην υπέροχη αίθουσα- εκθεσιακός χώρος στον β’ όροφο του Γεωργικού Μουσείου, μία ευγενική χορηγία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Στην ίδια αίθουσα φιλοξενήθηκε και η έκθεση των χορηγών, καθώς και τα διαλείμματα και η δεξίωση.

Αναλυτικά, την πρώτη μέρα επίσημο χαιρετισμό απέδωσαν οι διοργανωτές του Συνεδρίου, κ. Διον. Καλύβας, Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και ο κ. Αναστ. Λαμπρόπουλος, Αντιπρόεδρος της HellasGIs. Εκ μέρους των πρυτανικών αρχών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρύτανης καθ. κ. Κίντζιος. καθώς και ο κ. Σταθάκης Δημήτριος, Πρόεδρος Ελληνικού Κτηματολογίου, ο κ. Βάρρας Γρηγόριος, Πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ και ο κ. Γαρδικιώτης Μενέλαος, Γενικός Γραμματέας Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Την κήρυξη των εργασιών του Συνεδρίου έκανε ο Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Στρατάκος.

Όλοι τόνισαν τη σημασία των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών για την μελέτη της Γεωργίας και του Περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα ο Πρύτανης καθ. κ. Κίντζιος διαβεβαίωσε ότι το ΓΠΑ στηρίζει εκπαιδευτικά και ερευνητικά τη διείσδυση των ψηφιακών τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα στη χωρικά καθορισμένη ψηφιακή γεωργία. Απόδειξη αποτελεί η ίδρυση του νέου Τμήματος του ΓΠΑ του Τμήματος Πληροφορικής στη Γεωργία και στο Περιβάλλον.

Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε η βράβευση δύο ομότιμων καθηγητών, οι οποίοι επί σειρά ετών προσέφεραν τα μέγιστα στον τομέα της Γεωπληροφορικής στη Γεωργία και στο Περιβάλλον τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο. Αξίζει να αναφερθεί πως κατά τη διάρκεια της βράβευσης η ομότιμη Καθηγήτρια του ΓΠΑ κ. Βασιλική Κόλλια παρέλαβε το βραβείο της με πολύ μεγάλη συγκίνηση και τόνισε πως είναι ιδιαίτερα ευτυχής που οι προσπάθειες ετών έχουν καρπωθεί και μετουσιωθεί όχι μόνο σε ένα υψηλό πανεπιστημιακό υπόβαθρο αλλά και σε επιστημονικές εκδηλώσεις, όπως αυτή του 3ου Συνεδρίου και είναι πολύ σημαντικό που κατάφερε να είναι παρούσα σε κάτι τέτοιο.

Η δεύτερη βράβευση έγινε προς τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ κ. Νικόλαο Συλλαίο, το βραβείο για λογαριασμό του οποίου παρέλαβε ο γιος, ο οποίος μετέφερε τη μεγάλη συγκίνηση και τις ευχαριστίες του πατέρα του.

Ακόμη, πραγματοποιήθηκε το πρώτο μέρος παρουσίασης των εταιρειών χορηγών με τίτλο «Ψηφιακές αγροτικές εφαρμογές και επιχειρηματικότητα» και εν συνεχεία η ειδική συνεδρία «Ψηφιακή Γεωργία: Εκπαίδευση και Ανάγκες της αγοράς», η οποία αποτελείτο από τις παρακάτω ενότητες:

 Εκπαίδευση: Ιστορία-Ανάγκες και Προοπτικές προγραμμάτων σπουδών σε θέματα Γεωπληροφορικής στο χώρο της Γεωργίας και του Περιβάλλοντος.

 Παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης «Γεω-πληροφοριακής» Ψηφιακής Γεωργίας: Αμπελώνας Νεμέας.

 Στρογγυλό Τραπέζι, όπου πραγματοποιήθηκε συζήτηση με ομιλίες-τοποθετήσεις εκπροσώπων δημόσιων φορέων, εταιρειών-ιδιωτικών φορέων, επαγγελματικών ενώσεων με θέμα τη διείσδυση των ψηφιακών τεχνολογιών σε όλους τους ασχολούμενους με την πρωτογενή παραγωγή (ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, αγρότες κ.λπ.) για μια χωρικά και χρονικά καθορισμένη γεωργία στην Ελλάδα, αναγκαία προϋπόθεση για την σωστή μετάβασή μας στη Γεωργία 4.0.

Με τις τρεις προηγούμενες ενότητες και ειδικότερα μέσα από την παρουσίαση της παρεχόμενης σήμερα προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στο ΓΠΑ και μιας πραγματικής εφαρμογής της ολοκληρωμένης ψηφιακής, χωροχρονικά καθορισμένης, γεωργίας (Χωροχρονικό Παρατηρητήριο Νεμέας) σε διάφορες κλίμακες (ζώνες καλλιέργειας έως επίπεδο καλλιεργούμενου αγροτεμαχίου και έως τη γεωργία «ακριβείας») οι σύνεδροι άκουσαν το σημερινό βαθμό ενσωμάτωσης των χωρικών ψηφιακών τεχνολογιών στην πράξη, τα προβλήματα, τις προοπτικές και τις αναγκαίες γνώσεις και δεξιότητες για τον επιτυχή ψηφιακό μετασχηματισμό, σε χωρική βάση, της ελληνικής γεωργίας.

Η πρώτη ημέρα έκλεισε σε ένα ζεστό κλίμα με την 1η Συνάντηση αποφοίτων μεταπτυχιακών σπουδών του ΓΠΑ με αντικείμενο την Γεωπληροφορική και τη δέσμευση όλων για μία επόμενη συνάντηση στις αρχές του επόμενου έτους. Οι εργασίες που υποβλήθηκαν για λογαριασμό του 3ου Συνεδρίου είχαν ως γενικό περιεχόμενο τη χρησιμοποίηση δυνατοτήτων των GIS, τεχνολογιών διαδικτύου και μεθόδων της Χωρικής Ανάλυσης:

 στη χωρική ψηφιακή διαχείριση αγροκτήματος

 στην προστασία της φυτικής παραγωγής (εχθροί-ασθένειες-παθήσεις)

 στη Γεωργία Ακριβείας και στην Ευφυή Γεωργία

 στη διερεύνηση προβλημάτων σχετικών με τους εδαφικούς πόρους και την αξιολόγηση γαιών

 στην αντιμετώπιση ζητημάτων γύρω από τους υδατικούς πόρους (άρδευση, επιφανειακή υδρολογία)

 στη μελέτη και στο σχεδιασμό μέτρων διαχείρισης του αστικού και περιαστικού πρασίνου

 στους φυσικούς κινδύνους και στις φυσικές καταστροφές

 στην εκμετάλλευση των πληροφοριών τηλεπισκοπικών δεδομένων.

Τη δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκε η πρώτη Συνεδρία «Χωρική ψηφιακή διαχείριση αγροκτήματος», η οποία ολοκληρώθηκε με την ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ομιλία του επίσημου προσκεκλημένου κ. Victor Alchanatis και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το δεύτερο μέρος των παρουσιάσεων των χορηγών με τίτλο «Ψηφιακές γεωχωρικές τεχνολογίες». Η ημέρα ολοκληρώθηκε με άλλες τρεις συνεδρίες και η βραδιά έκλεισε με την υπέροχη δεξίωση υπό τα ακούσματα απαλής τζαζ μουσικής και τα υπέροχα ποτά των προϊοντικών χορηγών του Συνεδρίου.

Την τελευταία ημέρα η τέταρτη Συνεδρία με τίτλο «Χωρική Ανάλυση» ολοκληρώθηκε με την ομιλία του επίσημου προσκεκλημένου κ. Φαίδωνα Κυριακίδη. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκαν άλλες 4 συνεδρίες και το τρίτο και τελευταίο μέρος των παρουσιάσεων των εταιρειών-χορηγών με τίτλο «Λήψη και διαχείριση δεδομένων σε περιβάλλον GIS».

Το Συνέδριο έκλεισε μέσα σε πολύ θετικό κλίμα με τους παρευρισκόμενους να θέλουν να ανανεώσουν το ραντεβού τους. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως μεγάλη υπήρξε και η συμμετοχή στα 4 εκπαιδευτικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν, τα οποία είχαν ως εισηγητές μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πέραν από την παρουσίαση καθαρά επιστημονικών αντικειμένων, με παρουσίαση των 65 επιστημονικών εργασιών, το 3ο Συνέδριο, εξελίχθηκε σε μία συνάντηση των φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που ασκούν ψηφιακή γεωργία με πανεπιστημιακούς δασκάλους, ερευνητές, μεταδιδακτορικούς ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές.

Η έκθεση των χορηγών ήταν πραγματικά ένα business exploitation, όπου πραγματοποιήθηκαν διάφορες B2B συμφωνίες. Ολοκληρώνοντας, πρέπει να υπογραμμιστεί πως στόχος και των 3 Συνεδρίων (2015-2017-2019) ήταν η διάχυση των προσπαθειών της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας στον τομέα των ψηφιακών γεωχωρικών τεχνολογιών στην Γεωργία και στο Περιβάλλον. Ειδικά τη συγκεκριμένη χρονιά η αυξημένη συμμετοχή, τόσο από τον επιστημονικό κόσμο όσο και από τον κόσμο των επιχειρήσεων, απέδειξε τη σημαντικότητα των τομέων αυτών στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας, ειδικά εν όψει των αλλαγών που θα επιφέρει η νέα ΚΑΠ. Κλείνοντας, η Ερευνητική Μονάδα Γεωγραφικών Πλληροφοριακών Συστημάτων ΓΠΑ ανακοινώνει πως μετασυνεδριακά προγραμματίζονται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

 Επαναληπτικός κύκλος Workshop και Σεμινάρια

 Ημερίδες

 Φεστιβάλ

 Συνάντηση αποφοίτων μεταπτυχιακών σπουδών με αντικείμενο την Γεωπληροφορική