Skip to main content
08 03 2017 | 12:12

Νέος δορυφόρος εντάσσεται στο διαστημικό πρόγραμμα της Ε.Ε. προς όφελος των αγροτών και των αλιέων

Νέος δορυφόρος εντάσσεται στο διαστημικό πρόγραμμα της Ε.Ε. προς όφελος των αγροτών και των αλιέων

Με την τελευταία εκτόξευση δορυφόρου στα πλαίσια του προγράμματος της Ε.Ε. "Κοπέρνικος" θα μειωθεί στο ήμισυ ο χρόνος που απαιτείται για την παροχή των δεδομένων χρήσεων γης με ακρίβεια. Έτσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα επωφεληθούν οι αγρότες, οι αλιείς και όποιος χρειάζεται γρήγορη πρόσβαση σε δεδομένα ανά λεπτό σχετικά με τις συνθήκες επί του εδάφους και της θάλασσας.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Maroš Šefčovič, δήλωσε: «Οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να είναι περήφανοι. Μετά την παρουσίαση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για το Διάστημα, την έναρξη των τεσσάρων δορυφόρων Galileo με τον Ariane 5 και τις αρχικές υπηρεσίες του Galileo - έρχεται τώρα ένα «γιγάντιο άλμα» για το πρόγραμμα Κοπέρνικος. Είναι μία καλή είδηση ​​για τη γεωργία, για το κλίμα μας και το περιβάλλον, την ανίχνευση της ρύπανσης των υδάτων και την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις καταστροφές.»Η Elżbieta Bieńkowska, Επίτροπος για την Εσωτερική αγορά, Βιομηχανία, Επιχειρηματικότητα και ΜΜΕ, δήλωσε: «Η σημερινή επιτυχημένη εκτόξευση ενός νέου δορυφόρου της οικογένειας Copernicus είναι άλλο ένα σημάδι της αριστείας της Ευρώπης στο διάστημα, καθώς πλέον έχουμε το πιο προηγμένο σύστημα παρατήρησης της Γης στον κόσμο με αυτή την εκτόξευση. Περισσότερα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα για την ανάπτυξη νέων και καινοτόμων υπηρεσιών και εφαρμογών."

Ο Κοπέρνικος - το πρόγραμμα παρατήρησης της Γης της Ε.Ε. - μπορεί τώρα να "χτίσει" την εικόνα ολόκληρου τον πλανήτη μέσα σε μόλις 5 ημέρες, μειώνοντας το χρόνο που απαιτείται για την δορυφορική απεικόνιση κατά το ήμισυ. Ο τελευταίος δορυφόρος του προγράμματος (Sentinel-2Β) εκτοξεύτηκε με επιτυχία στις 7 Μαρτίου στις 2:49 CET από τον διαστημικό αεροσταθμό της Ευρώπης στη γαλλική Γουιάνα. Θα συνοδεύει τον Sentinel-2A, που έχει τεθεί σε τροχιά από τις 23 Ιουνίου 2015.

Μαζί, οι δύο δορυφόροι παράγουν υψηλής ανάλυσης δεδομένα που χρησιμοποιούνται ήδη για τη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών βασισμένων στη δορυφορική ψηφιακή απεικόνιση. Αυτό παρέχει νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, χάρη στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παράσχει δωρεάν, πλήρη και ανοιχτή πρόσβαση στα δεδομένα. Με τη σειρά τους, αυτές οι επιχειρήσεις δημιουργούν θέσεις απασχόλησης υψηλής εξειδίκευσης στην Ευρώπη.

Η ταχύτερη και πιο ακριβής απεικόνιση του εδάφους και της θάλασσας θα αποφέρει απτά οφέλη για τους πολίτες σε όλο τον κόσμο. Αυτά περιλαμβάνουν τη μείωση του κόστους των υπηρεσιών γεωργίας ακριβείας και της αύξησης της παραγωγικότητας των αλιέων χάρη στην παρακολούθηση των τοξικών φυκιών.

Ιστορικό

Ο Κοπέρνικος, ο κορυφαίος πάροχος δεδομένων παρατήρησης της γης σε όλο τον κόσμο, ήδη βοηθά στη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα, βελτιώνει την ανταπόκρισή μας στις φυσικές καταστροφές, όπως σεισμοί, πυρκαγιές ή πλημμύρες, και επιτρέπει στους γεωργούς να διαχειρίζονται καλύτερα τις καλλιέργειές τους, συλλέγει δεδομένα από δορυφόρους παρατήρησης της γης και επίγειους σταθμούς.

Για παράδειγμα, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε ενεργοποιήσει την υπηρεσία χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης για τους χάρτες ταξινόμησης εκτίμησης των ζημιών για τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τους πολλαπλούς σεισμούς στην κεντρική Ιταλία από τον Αύγουστο το 2016.

Ο Κοπέρνικος επεξεργάζεται τα δεδομένα και παρέχει στους χρήστες αξιόπιστες και ενημερωμένες πληροφορίες μέσα από ένα σύνολο υπηρεσιών σε έξι θεματικούς τομείς: Την παρακολούθηση της ξηράς, τη διά θαλάσσης παρακολούθηση, την παρακολούθηση της ατμόσφαιρας, της κλιματικής αλλαγής, την αντιμετώπιση της διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και ασφαλείας.

Οι περισσότερες από αυτές τις υπηρεσίες είναι ήδη σε λειτουργία.

Με τη σημερινή εκτόξευση, πέντε δορυφόρι της οικογένειας "Κοπέρνικος" είναι πλέον σε τροχιά (Sentinel 1Α, 1Β, 2Α, 2Β και 3Α).