Skip to main content
22 10 2019 | 11:14

Drones στην υπηρεσία της προστασίας των ελαιώνων σε ισπανικές περιοχές Natura

Drones στην υπηρεσία της προστασίας των ελαιώνων σε ισπανικές περιοχές Natura

Απάντηση στο ερώτημα πώς μπορούν τα drones να βελτιώσουν την ελαιοκαλλιέργεια, επιχειρεί να δώσει εδώ και περίπου ένα χρόνο μια αγροτική επιχειρησιακή ομάδα στην Ισπανία. Ο λόγος για την «I+D+i Precision Agriculture» η οποία έχει ως στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των ελαιοκαλλιεργητών σε προστατευόμενες περιοχές Natura. Η επιχειρησιακή ομάδα αποτελεί σύμπραξη του Ινστιτούτου Αγροτικής και Αλιευτικής Κατάρτισης της Ανδαλουσίας (Formación Agraria y Pesquera de Andalusia), του Πανεπιστημίου της Χαέν και της Αγροτικής Ένωσης Νέων Αγροτών ASAJA-Jaén.

«Το πρότζεκτ ξεκίνησε με μια ιδέα, ένα όνειρο. Πριν από μερικά χρόνια, ο συνδυασμός drones και ελαιώνων θεωρούνταν επιστημονική φαντασία, αλλά τώρα έχει γίνει πραγματικότητα», αναφέρει ο Luis Carlos Valero, διευθυντής και εκπρόσωπος της αγροτικής οργάνωσης ASAJA-Jaén στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγροτική καινοτομία. «Με αυτό το πρότζεκτ ευελπιστούμε να περάσουμε στη νέα εποχή της γεωργίας ακριβείας, γεγονός που θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τα κόστη και να εστιάσουμε στην απαραίτητη βελτίωση της συγκομιδής σε ορισμένες περιοχές των αγροκτημάτων μας. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι με αυτό το πρόζεκτ θα μειωθεί ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος από τις αγροτικές δραστηριότητες, εξοικονομώντας νερό και μειώνοντας τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εναέρια φωτογράφηση σε περιοχές του δικτύου Natura 2000

Μέσα στο 2018, πραγματοποιήθηκαν πτήσεις drone τον Ιούλιο, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο σε ελαιώνες στις εξής περιοχές: Χαέν, Μάλαγα, Γρανάδα, Κόρδοβα και Αλμερία. Όλα τα αγροκτήματα βρίσκονταν σε προστατευμένες περιοχές του δικτύου Natura 2000.

Σκοπός των πτήσεων ήταν να ελέγξουν την κατάσταση των αγροκτημάτων και των ελαιόδεντρων σε διαφορετικές περιόδους συγκομιδής. Τα drones ήταν εξοπλισμένα με την τελευταία τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων ολοκληρωμένων πολυφασματικών και θερμογραφικών φωτογραφικών μηχανών. Επιπλέον, μια ομάδα του Ανδαλουσιανού Ιδρύματος Αεροδιαστημικής Ανάπτυξης (FADA) επέβλεπε την όλη διαδικασία.

Συλλογή δειγμάτων από το έδαφος και τα δέντρα

Εκτός από τα εναέρια δεδομένα που λαμβάνονται από τα drones, συλλέγονται επίσης δεδομένα υπό τη μορφή δειγμάτων. Οι τεχνικοί του εργαστηρίου Olivarum λαμβάνουν δείγματα από φύλλα, καρπούς και το έδαφος. «Αυτά τα δείγματα μας επιτρέπουν να έχουμε εικόνα για την κατάσταση των ελαιόδεντρων, τις παραμέτρους του εδάφους όπως η υγρασία ή η ωριμότητα της ελιάς», σημειώνει ο κ. Valero.

Μεταφορά γνώσεων στο χωράφι

«Ο εταίρος μας, το Ινστιτούτο Αγροτικής και Αλιευτικής Κατάρτισης της Ανδαλουσίας, εξειδικεύεται στη μελέτη της διαδικασίας απόδοσης και ωρίμανσης της ελιάς. Ως εκ τούτου, μπορούν να καθορίσουν την καλύτερη στιγμή για να αρχίσει η συγκομιδή. Το Πανεπιστήμιο της Χαέν έχει αναπτύξει την τεχνολογία που μπορεί να ταιριάζει τα δεδομένα από τα drones με τα δείγματα. Οι αισθητήρες υγρασίας στο έδαφος μπορούν να βοηθήσουν στην αξιολόγηση αυτή. Πιο αναλυτικά, αυτή η επιχειρησιακή ομάδα στοχεύει στην ενθάρρυνση της καινοτομίας, της συνεργασίας και της ανάπτυξης της γνώσης στις αγροτικές περιοχές και στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ γεωργίας και έρευνας. Θα βελτιώσει επίσης την ανταγωνιστικότητα των ελαιοπαραγωγών, την αποτελεσματικότητα της χρήσης ενέργειας στον ελαιώνα και τη διαχείριση των υδάτινων και εδαφικών πόρων, προκειμένου να αποφευχθεί η διάβρωση. Ο τελικός μας στόχος, είναι να διευκολύνουμε, μέσω της γνώσης αυτών των εργαλείων, τη δημιουργία και την ανάπτυξη μικρών επιχειρήσεων και θέσεων απασχόλησης», εξηγεί ο κ. Valero.

Η επιχειρησιακή ομάδα συλλέγει επίσης δεδομένα σχετικά με τη δραστηριότητα των drones στο πλαίσιο αυτό, όπως ζώνες πτήσης, άδειες πτήσης, πιθανούς περιορισμούς πτήσεων κ.λπ.

Σύμμαχοι του ελαιοπαραγωγού τα drones

Ο κ. Valero είναι πεπεισμένος ότι η έρευνα είναι απαραίτητη για τη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των ελαιοπαραγωγικών εκμεταλλεύσεων: «Θα ήταν υπέροχο εάν το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους ελαιοκαλλιεργητές να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν drones, αποδεικνύοντας ότι τα drones μπορούν να γίνουν σύμμαχοι τόσο του αγρότη όσο και του ελαιώνα».

Το έργο θα ολοκληρωθεί αργότερα μέσα στο 2019. «Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε στην ανάλυση δεδομένων. Μόλις έχουμε αποτελέσματα, θα τα δημοσιεύσουμε μέσω περιοδικών και επιστημονικών δημοσιεύσεων. Κατά τους υπόλοιπους μήνες του 2019, θα διεξαγάγουμε και πάλι έρευνα στα χωράφια, συμπεριλαμβανομένων πτήσεων και συλλογής δειγμάτων. Μετά από τις επιτόπιες έρευνες, θα καταλήξουμε σε συμπεράσματα για να εφαρμόσουμε αυτά τα αποτελέσματα στη δημιουργία μιας συγκεκριμένης τεχνολογίας προσαρμοσμένης στη διαχείριση των ελαιώνων», καταλήγει ο κ. Valero.

Φωτογραφίες: ASAJA-Jaén