Skip to main content
05 11 2015 | 12:08

Δίκτυο «ευφυούς γεωργίας» με 10.000 τηλεμετρικούς σταθμούς από την Τράπεζα Πειραιώς

Δίκτυο «ευφυούς γεωργίας» με 10.000 τηλεμετρικούς σταθμούς από την Τράπεζα Πειραιώς

Σε επενδυτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη της «ευφυούς γεωργίας» ή γεωργίας ακριβείας προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς, εγκαθιστώντας σε βάθος πενταετίας συνολικά 10.000 τηλεμετρικούς σταθμούς στις αγροτικές περιοχές της χώρας. Αυτό ανακοίνωσε στην έναρξη του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς και πρόεδρος της Gaia Επιχειρείν, Χριστόδουλος Αντωνιάδης.

Από το Ζάππειο, όπου διεξάγεται στις 4 και 5 Νοεμβρίου το συνέδριο, εξήγησε ότι «πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο που προβλέπει τη σταδιακή εγκατάσταση, σε βάθος πενταετίας, ενός δικτύου 10.000 τηλεμετρικών σταθμών που θα καλύπτει το σύνολο της καλλιεργήσιμης γης της χώρας για εφαρμογές γεωργίας ακριβείας με περιβαλλοντικά δεδομένα όπως προειδοποιήσεις για ασθενείς καλλιεργειών, για άρδευση, για λίπανση, για καιρικά φαινόμενα κ.α.»

Επίσης τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Τράπεζα Πειραιώς προτίθεται να επωμιστεί το επενδυτικό κόστος του δικτύου «γιατί πιστεύουμε ότι η εγκατάσταση και η λειτουργία του θα συντελέσει στην ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της αγροτικής παραγωγής, θα μειώσει το κόστος, θα βελτιώσει το εισόδημα των αγροτών, αλλά θα εξοικονομήσει και φυσικού πόρους, που είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν ευκαιρίες αξιοποίησης επενδυτικών πρωτοβουλιών και προσέλκυσης ανάλογων κεφαλαίων στην αγροτική οικονομία αλλάζοντας την όψη της αγροτικής περιφέρειας».

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Αντωνιάδη

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να σας καλωσορίσω στη σημερινή μας εκδήλωση και να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Gaia Επιχειρείν.

Είναι πιστεύω κοινός τόπος, ότι ο πρωτογενής τομέας και εν γένει ο αγροδιατροφικός τομέας, διαθέτει ανεκτίμητο αναπτυξιακό δυναμικό και τεράστιες προοπτικές, που μπορούν να τον καταστήσουν ισχυρό πυλώνα ενός νέου παραγωγικού μοντέλου λειτουργίας, που μαζί με άλλα αντίστοιχα, μπορεί και πρέπει να συμβάλει δυναμικά στην κατεύθυνση της εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.

Πιστεύω, πως όλοι όσοι εμπλέκονται και παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στον τομέα αυτό, συμφωνούν, πως η επόμενη ημέρα για τον αγροδιατροφικό τομέα απαιτεί μεγάλες και βαθιές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα.

Η δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου στον πρωτογενή τομέα είναι ένα όραμα που μπορεί και πρέπει να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει όλους τους ασχολούμενους και απασχολούμενους στον τομέα αυτό. Και με μεγάλη χαρά βλέπουμε ότι αυτό το όραμα για την αγροτική ανασυγκρότηση πιάνει τόπο. Βλέπουμε νέους ανθρώπους με γνώση, στόχους και μεράκι να επιστρέφουν στη γη και να δίνουν ζωή στην περιφέρεια. Βλέπουμε έλληνες παραγωγούς να υιοθετούν νέες πρακτικές, ξεπερνώντας νοοτροπίες και στερεότυπα του παρελθόντος. Βλέπουμε επιχειρηματίες να αναδιαρθρώνουν και να αναδιοργανώνουν τις επιχειρήσεις τους, να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά τους και να επεκτείνουν τη δραστηριότητα τους σε νέες αγορές. Ερευνητές και επιστήμονες να προσφέρουν πολύτιμη γνώση και καινοτομικές λύσεις και να συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων και στη σύγχρονη οργάνωση της παραγωγικής αλυσίδας. Συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών να αφήνουν πίσω τους παθογένειες και να δίνουν πραγματική αξία στη συλλογικότητα ενισχύοντας τη διαπραγματευτική τους θέση με σύγχρονη αντίληψη.

Και μέσα από όλα αυτά, μιλάμε πλέον για μια δυναμική τάση που διαμορφώνεται μέσα στον αγροτικό και παραγωγικό κόσμο. Ακριβώς γι’ αυτό η πρόκληση είναι μεγάλη και πρέπει να ενώσει όλους όσοι εμπλέκονται στο δύσκολο και ευαίσθητο χώρο της αγροτικής οικονομίας. Η πρόκληση αυτή μας υποχρεώνει να δουλέψουμε συστηματικά, να υπερασπιστούμε την ελληνική παραγωγή και το μόχθο των ανθρώπων της. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της αγροτικής οικονομίας που θα αποτελέσει μια νέα βάση συνεργασίας και συμπόρευσης, για όλο τον αγροτικό χώρο.

Κυρίες και κύριοι,

Στόχος των Πανελλήνιων συνεδρίων της GAIA Επιχειρείν είναι η δημιουργία ενός νέου θεσμού που θα εισφέρει σοβαρά και δημιουργικά σε ένα διαχρονικό εθνικό διάλογο για τα θέματα αγροτικής οικονομίας. Θέλουμε το συνέδριο αυτό να αποτελεί ένα βήμα ουσιαστικής συζήτησης, ένα εργαστήρι ιδεών και συνάντησης εκείνων που μπορούν να καταθέσουν εμπειρίες, γνώσεις και απόψεις και να προτείνουν λύσεις. Λύσεις που θα ενσωματώνουν όχι μόνο την τεχνογνωσία των ειδικών, αλλά και την εμπειρία, τα βιώματα, τις απόψεις των ίδιων των παραγωγών.

Στο 2οΠανελλήνιο Συνέδριο της GAIA Επιχειρείν θα καταγραφούν οι προβληματισμοί όλων όσων ασχολούνται με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας και θα αναζητηθούν οι απαντήσεις και οι κατάλληλες πολιτικές και εργαλεία για την επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας. Παράλληλα, θα εξεταστεί και θα αναλυθεί το κρίσιμο ζήτημα της επιχειρηματικότητας. Μιας πολυδιάστατης έννοιας, η οποία εμφανίζεται σε διάφορα επίπεδα και σε κάθε είδος οργάνωσης.

Η ανάδειξη υγιών και βιώσιμων αγροτικών επιχειρήσεων και η ενδυνάμωση και στήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας, αποτελούν προτεραιότητα της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και το αίτιο της δημιουργίας της GAIA Επιχειρείν.

Η γέννηση της GAIA Επιχειρείν

Πώς όμως φτάσαμε ως εδώ;

Αφετηρία μας, ήταν ο κοινός τόπος των σκέψεών μας και οι αγωνίες μας για μια ολοκληρωμένη και ουσιαστική παρέμβαση στο χώρο της Αγροτικής Οικονομίας. Έχοντας αυτό ως οδηγό, από την πρώτη στιγμή συμφωνήσαμε ότι ο αγροτικός τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της πορείας προς την ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας.

Η αρχική ιδέα, το πρωτόλειο κύτταρο αν θέλετε, ήταν η δημιουργία ενός οργανισμού που θα στέκεται δίπλα στον παραγωγό, βοηθώντας τον να βάλει τάξη στο παρόν του, να κάνει τα επιπλέον βήματα που χρειάζεται για να ξεχωρίσει και να παραμένει δίπλα του στα επόμενα επιχειρηματικά του βήματα.

Η ιδέα αυτή καρποφόρησε και το αίσιο αποτέλεσμα της είναι η Gaia Επιχειρείν. Μια εταιρεία για την οποία η καινοτομία και η αναζήτηση σύγχρονων λύσεων για την αναπτυξιακή πορεία του πρωτογενούς τομέα, αποτελούν δομικά συστατικά χαρακτηριστικά της.

Η GAIA Επιχειρείν Α.Ε. όμως δεν είναι απλά μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας, σχετικά με τον πρωτογενή τομέα. Είναι το αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας για τη δημιουργία μιας ευρύτερης συμμαχίας στρατηγικών εταίρων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα της ελληνικής οικονομίας, αφού συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για αυτό. Χρηματοπιστωτική παρουσία και υποστήριξη, τεχνολογία αιχμής, γνώση και εμπειρία επί της παραγωγής κα της εμπορίας.

Ο εμπλουτισμός και η βελτίωση των υπηρεσιών της GAIA είναι γεγονός και θα είναι διαρκής. Αποκλειστικός γνώμονας είναι η ποιοτική και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αγροτών και των φορέων του.

Κυρίες και Κύριοι

Η σύγχρονη αντίληψη για την ολοκληρωμένη υποστήριξη των αγροτών και της αγροτικής οικονομίας δεν μπορεί να έχει πλέον μονοσήμαντη διάσταση. Αντιθέτως περνάει μέσα από τη σύνθεση πολλών παραγόντων όπως:

  • η ασφαλής παραγωγή και η ολοκληρωμένη διαχείριση
  • η ανάγκη καθετοποίησης και η διασύνδεση με τις αγορές
  • η ορθή διαχείριση των εισροών και ως εκ τούτου ο έλεγχος και η μείωση του κόστους παραγωγής
  • η σωστή διοικητική και λογιστική διάρθρωση των εκμεταλλεύσεων

Όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα είναι αυτά που οι τεχνολογίες και οι υπηρεσίες της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ μπορούν, μέσα από την διασύνδεση που έχουν και την διαδραστικότητα που επιτυγχάνουν, να δοθούν στον παραγωγό και να του παρέχουν σύγχρονες λύσεις και νέες δυνατότητες. Για πρώτη φορά ίσως είμαστε σε θέση να έχουμε στη διάθεσή μας ένα τόσο οργανωμένο αποθετήριο γνώσης και στατιστικής πληροφόρησης, ώστε να μπορεί ο χρήστης να βρίσκει συγκεντρωμένη όλη την απαραίτητη πληροφορία χωρίς να χρειάζεται να την αναζητεί σε διαφορετικές βάσεις δεδομένων και πολλαπλές διαφορετικές πηγές.

Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι η διεύρυνση της χρήσης της πλατφόρμας της GAIA Επιχειρείν από τον αγροτικό κόσμο, μπορεί να συμβάλει σοβαρά στον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής και να δώσει πραγματική ώθηση στην αγροτική επιχειρηματικότητα, αυξάνοντας μέσω της γνώσης και της καινοτομίας την ανταγωνιστικότητα των εκμεταλλεύσεων, το γεωργικό εισόδημα των παραγωγών αλλά και το εθνικό μας προϊόν.

Η GAIA Επιχειρείν φιλοδοξεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για τις εξελίξεις στο χώρο της αγροτικής οικονομίας. Η οργανική σύνδεση μάλιστα με τον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς εξυπηρετεί ακριβώς αυτό το σκοπό. Στόχος μας είναι, ενδυναμώνοντας τις σχέσεις της με όλους τους παράγοντες που συμμετέχουν σε αυτό το σχήμα να προχωρήσουμε στην επόμενη ημέρα με κοινές πρωτοβουλίες, προς όφελος της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και της οικονομικής ευημερίας των ανθρώπων που με συνέπεια και για πολλά χρόνια υπηρετούν.

Πρωτοβουλίες της Τράπεζας Πειραιώς

Επιτρέψτε μου τώρα επιγραμματικά να αναφερθώ σύντομα σε ορισμένες πρωτοβουλίες της Τράπεζάς Πειραιώς που υπαγορεύονται από τη στρατηγική μας στον αγροτικό τομέα και υποδηλώνουν τους στόχους μας.

Αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες χρηματοδοτικής στήριξης της παραγωγικής διαδικασίας με πλέον γνωστό το σχεδιασμό και υλοποίηση του καινοτόμου Προγράμματος της Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας που υλοποιείται για Τρίτη συνεχή χρονιά με τη συμμετοχή περισσότερων από 160 επιχειρήσεις και 16.000 αγροτών με χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 550 εκατ. Ευρώ.

Παρέχουμε με συνέπεια χρηματοδότηση σε περισσότερους από 65.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες μέσω του Ανοικτού Δανείου Αγροτών.

Παρέχουμε συμβουλευτική υποστήριξη μέσω των Κέντρων Επιχειρηματικότητας της Τράπεζας. Ήδη σήμερα λειτουργούν 30 τέτοια κέντρα σε περιοχές με ιδιαίτερο δυναμισμό και αξιοσημείωτη αγροτική δραστηριότητα -που πολύ σύντομα θα διπλασιαστούν-, καλύπτοντας τις βασικές ανάγκες των ελλήνων παραγωγών για επενδύσεις, χρηματοδοτήσεις και άλλα συναφή θέματα.

Τέλος παρέχουμε εκπαιδευτική υποστήριξη, μέσω του Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας την ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΕ, η οποία αναλαμβάνει και υλοποιεί θεματικές εκπαιδευτικές ενότητες και εξειδικευμένα σεμινάρια και εκπαιδευτικά εργαστήρια τόσο για παραγωγούς όσο και για επιμέρους Φορείς.

Στο εξωτερικό περιβάλλον

ΥΠΑΑΤ & Φορείς υποστήριξης των αγροτών (ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ)

Η παρέμβαση όμως της Τράπεζας στον πρωτογενή τομέα δεν περιορίζεται στα παραπάνω επεκτείνεται στις σχέσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην Αγροτική Οικονομία. Για το λόγο αυτό έχουμε αναπτύξει με επιμέλεια και μεθοδικότητα τις σχέσεις μας με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Συνεργαστήκαμε συστηματικά και ουσιαστικά τα τέσσερα αυτά χρόνια με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον ΕΛΓΑ, τον ΟΓΑ και αντιμετωπίσαμε από κοινού και με καλή πίστη όλα τα προβλήματα που προέκυψαν.

Παρείχαμε με συνέπεια την απαιτούμενη ρευστότητα στο συγκεκριμένο φορέα μέσω συστηματικής χρηματοδότησης (της τάξης των 2 δισεκ. ευρώ κατ’ έτος) και αυτό παρά τις οικονομικές δυσκολίες και την περιορισμένη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.

Εξασφαλίσαμε τέλος τη δυνατότητα στον ΕΛΓΑ για την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και τη δυνατότητά του να ανταποκριθεί εγκαίρως στις απαιτήσεις των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς.

Κυρίες και Κύριοι,

Στην Τράπεζα Πειραιώς πιστεύουμε ότι η γεωργία του μέλλοντος θα είναι συνακόλουθο της καινοτομίας, της γνώσης και των σύγχρονων τεχνολογιών στην αγροτική οικονομία και την αγροτική επιχείρηση.

Για το λόγο αυτό προχωράμε σε μια νέα πρωτοβουλία επενδύοντας στην ανάπτυξη της ευφυούς γεωργίας, με την πεποίθηση ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να φέρει στο προσκήνιο του γενικότερου ενδιαφέροντος την υπόθεση της αγροτικής μας παραγωγής και να συμβάλει καθοριστικά στην εκσυγχρονισμό της. Κάτι ανάλογο άλλωστε συμβαίνει, ήδη, σε άλλες χώρες που ασχολούνται συστηματικά και πολύ σοβαρά με την ανάπτυξη του γεωργικού τομέα, όπως είναι το Ισραήλ και η Ολλανδία.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο, που προβλέπει τη σταδιακή εγκατάσταση σε βάθος 5ετίας ενός δικτύου 10.000 τηλεμετρικών σταθμών που θα καλύπτει το σύνολο της καλλιεργήσιμης γης της χώρας για εφαρμογές γεωργίας ακριβείας με περιβαλλοντικά δεδομένα, όπως προειδοποιήσεις για ασθένειες καλλιεργειών, για άρδευση, λίπανση, καιρικά φαινόμενα, κλπ. Η Τράπεζα Πειραιώς προτίθεται να επωμισθεί το επενδυτικό κόστος του δικτύου, γιατί πιστεύουμε ότι η εγκατάσταση και λειτουργία του θα συντελέσει στην ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της αγροτικής παραγωγής, θα μειώσει το κόστος, θα βελτιώσει το εισόδημα των αγροτών, αλλά θα εξοικονομήσει και φυσικούς πόρους που είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν ευκαιρίες αξιοποίησης επενδυτικών πρωτοβουλιών και προσέλκυσης ανάλογων κεφαλαίων στην αγροτική οικονομία, αλλάζοντας την όψη της αγροτικής περιφέρειας.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ξανά για την παρουσία σας στο συνέδριο της Gaia Επιχειρείν και να σας διαβεβαιώσω ότι από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να τιμούμε με συνέπεια τη δέσμευση που έχουμε αναλάβει, να στηρίζουμε ενεργά την εργασία , το μόχθο και τις προσδοκίες όλων των δημιουργικών ανθρώπων που μπορούν να αναδείξουν τον πλούτο που απλόχερα μας προσφέρει η ελληνική γη.

Σας ευχαριστώ."

Πηγή φωτογραφίας: ypaithros.gr