Skip to main content
08 04 2020 | 17:23

Agro-U, η online πλατφόρμα που συνδέει αγρότες με ανέργους της Ελλάδας

Agro-U, η online πλατφόρμα που συνδέει αγρότες με ανέργους της Ελλάδας

Η πανδημία του Covid-19 – μάλλον το σημαντικότερο γεγονός παγκόσμιας σημασίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – έφερε τον κόσμο αντιμέτωπο με πρωτόγνωρα προβλήματα και προκλήσεις. Κι ενώ η προσοχή είναι στραμμένη στα νοσοκομεία, τις κλίνες εντατικής θεραπείας, στα διαγράμματα της εξέλιξης της πανδημίας και στην παγκόσμια υπερπροσπάθεια για δημιουργία εμβολίου, υπάρχει ένα πρόβλημα που περνάει στα ψιλά των εφημερίδων, παρότι είναι εξαιρετικά σημαντικό. Το πόσο σημαντικό είναι θα γίνει οδυνηρά φανερό στην πορεία, εάν δεν ληφθούν μέτρα.

Η συγκομιδή φρούτων και λαχανικών σε όλη την Ευρώπη στηρίζεται κυρίως σε εισαγόμενο εργατικό δυναμικό. Στην παρούσα συγκυρία, όμως, που οι χώρες έχουν κλείσει τα σύνορά τους, φρούτα και λαχανικά κινδυνεύουν να σαπίσουν αμάζευτα στα χωράφια. Όσοι μπορούν καθυστερούν την ωρίμανση σε κάποια είδη. Αλλού, φράουλες και σπαράγγια ήδη αφήνονται να σαπίσουν. Στην επαρχία Ουέλβα της Ισπανίας, από τους 19.000 Μαροκινούς που έρχονται κάθε χρονιά, φέτος ήρθαν μόνο 7.000. Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα έχει η Ιταλία, της οποίας περίπου το 90% των εποχικών εργατών γης είναι αλλοδαποί. Υπολογίζεται ότι έχει ανάγκη από περίπου 250.000 άτομα. Η Γαλλία χρειάζεται περίπου 200.000, η Βρετανία 90.000.

Η Σκωτία έλυσε μερικά και προσωρινά το πρόβλημα της συγκομιδής φράουλας, φραμπουάζ και μύρτιλου, στρατολογώντας φοιτητές των οποίων οι σχολές έχουν κλείσει, και εργαζόμενους σε εστιατόρια και μπαρ, οι οποίοι έχουν μείνει χωρίς δουλειά, καθώς οι επιχειρήσεις όπου εργάζονται έκλεισαν εξαιτίας της πανδημίας. Η λύση δεν είναι, βέβαια, χωρίς προβλήματα, δεδομένου ότι οι ξένοι εργάτες ήταν εκπαιδευμένοι και εξαιρετικά παραγωγικοί, σε αντίθεση με τους άπειρους φοιτητές και σερβιτόρους. Εκτός αυτού, δεν έχει προβλεφθεί πώς θα συνεχίσει η συγκομιδή, όταν θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια και οι επιχειρήσεις εστίασης, όταν φοιτητές και εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στα μαθήματα και τις δουλειές τους.

Κάπου 300.000 άτομα ετησίως στρατολογεί η Γερμανία. Η γερμανική κυβέρνηση εγκαινίασε μια πλατφόρμα με την ονομασία "Das Land hilft" («H Χώρα Βοηθάει»), με την οποία επιχειρεί να φέρει σε επαφή αγροτικές επιχειρήσεις με εθελοντές που θα βοηθήσουν στη συγκομιδή. Παρόμοια πρωτοβουλία έχει πάρει και η Αυστρία. Έκκληση απευθύνεται κι εδώ, ιδιαίτερα σε φοιτητές και εργαζόμενους οι οποίοι δεν εργάζονται εξαιτίας του lockdown. Εκατοντάδες εθελοντές έσπευσαν να βοηθήσουν στη συγκομιδή των σπαραγγιών, στο Βρανδενβούργο – το κρατίδιο που περιβάλλει το Βερολίνο.

Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλες καλλιέργειες κηπευτικών, π.χ. μπρόκολα, κουνουπίδια, λαχανάκια Βρυξελλών κ.λπ. Εάν η κατάσταση συνεχιστεί, το πρόβλημα θα επεκταθεί και σε άλλες καλλιέργειες. Είναι πιθανό να παρουσιαστούν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα σε όλον τον κόσμο.

Οι Κυριάκος Νικολαΐδης και Κυριακή Χατζηγεωργίου στο "Ok Thess".
Και στη χώρα μας; Και στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι ανάλογο. Κάθε χρόνο, τα ροδάκινα, τα κεράσια, τα βερίκοκα, μαζεύονται κυρίως από εποχιακούς εργάτες από την Αλβανία και τη Βουλγαρία. Στην Ημαθία η συγκομιδή κερασιών και βερίκοκων χρειάζεται περί τους 7.000 Αλβανούς εργάτες. Τώρα όμως τα σύνορα είναι κλειστά. Εάν δεν ληφθεί μέριμνα, τα φρούτα θα σαπίσουν στα δέντρα και η έλλειψη εργατικών χεριών θα γίνει φανερή από τα τέλη Απριλίου. Και, πέραν του εφοδιασμού της αγοράς, για πολλούς αγρότες η κατάσταση αυτή θα σημάνει οικονομική καταστροφή.

Το να φτάσουν αρκετοί εποχιακοί εργάτες στα ελληνικά χωράφια είχε σημαντικά προβλήματα και πριν από την πανδημία. Ο Κυριάκος Νικολαΐδης, αγρότης ο ίδιος και πτυχιούχος της Γεωπονικής σχολής του ΑΠΘ και finalist του regeneration food innovation, καθώς και η Κορίνα Χατζηγεωργίου, απόφοιτος του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με ειδίκευση και υποτροφία στις web εφαρμογές από την Google, finalist του regeneration project future, αποφάσισαν να στήσουν μια διαδικτυακή πλατφόρμα που να συνδέει τους αγρότες με τα άτομα που θέλουν να εργαστούν στον αγροτικό τομέα. Έτσι γεννήθηκε η Agro-u. Γνωρίζοντας πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Β. Ελλάδας από πρώτο χέρι, οι Χατζηγεωργίου-Νικολαΐδης ήλπιζαν μέσα στην επόμενη τριετία να έχουν να προτείνουν λειτουργικές λύσεις για πολλά από αυτά. Σήμερα η Agro-u είναι στον αέρα προετοιμασμένη κατάλληλα από το ok thess, φορέα υποστηρικτικό της Θεσσαλονίκης σε καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, με την συμπαράσταση του κ. Νίκου Tσονιώτη ως μέντορα.

Η πανδημία έκανε και την Agro-u να τροποποιήσει προσωρινά την ατζέντα της και να προσπαθήσει να βοηθήσει στο πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα, που προκύπτει εξαιτίας των κλειστών συνόρων και του lockdown.

Η διαδικασία που προτείνει η Agro-u είναι απλή: Αγρότες που ζητούν εποχιακούς εργάτες και άτομα που ενδιαφέρονται για εποχιακή εργασία στη συγκομιδή, μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας και να συμπληρώνουν τα στοιχεία του. Στη συνέχεια, η Agro-u θα τους προτείνει συνεργάτες με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλώσει.