Skip to main content
12 07 2019 | 11:46

Στέφθηκαν χθες οι νικητές του διαγωνισμού Trophy-Τροφή Challenge

Στέφθηκαν χθες οι νικητές του διαγωνισμού Trophy-Τροφή Challenge

Σε έναν εντυπωσιακό τελικό, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στη λεωφόρο Πειραιώς, που κρατούσε το ενδιαφέρον όλων των συμμετεχόντων και του κοινού καθόλη την τρίωρη διάρκειά του, δόθηκαν χθες το βράδυ τα βραβεία του διαγωνισμού καινοτομίας που οργάνωσε το πρόγραμμα Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά, με Μέγα Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και Χρυσό Χορηγό την Τράπεζα Πειραιώς.

Η μεγάλη νικήτρια επιχειρηματική ιδέα της agri-tech (αγροτεχνολογία) κατηγορίας είναι η "Smart Meters" Anywhere,που κερδίζει το χρηματικό έπαθλο των 8.500 ευρώ, ενώ τη 2η θέση μοιράζονται οι επιχειρηματικές ιδέες "Fibro L" και "Chloe"!

Στην κατηγορία food-tech (τεχνολογία τροφίμων) την πρώτη θέση κατέκτησε η ProsPer λαμβάνοντας το χρηματικό έπαθλο των 8.000 ευρώ, ενώ στη 2η θέση βρέθηκε η Oilway με βραβείο 4.000 ευρώ.

Smart Meter Anywhere

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κυριακαράκο, που παρουσίασε το project, το δύσκολο πρόβλημα του εξηλεκτρισμού της υπαίθρου (χωριά και αγροτικές-κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις) της υποσαχάριας Αφρικής φιλοδοξεί να λύσει η Smart Meter Anywhere, που κατασκευάζει και πουλά έξυπνους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας σε τοπικούς διαχειριστές μικροδικτύων για αυτόνομα συστήματα παραγωγής ένεργειας και μέτρησης, με τη μέθοδο πληρωμής "mobile money" και χωρίς τη χρήση ίντερνετ. Τα συστήματα αποτελούνται από φωτοβολταϊκά πάνελ. Απευθύνεται σε μια αγορά 60 εκατ. ατόμων με πρόβλεψη για 12,5 εκατ. νέες συνδέσεις ρεύματος. Στόχος είναι τον 2ο χρόνο να φτάσει σε 100 χωριά στην Αφρική.

Fibro L

Η Μαρίνα Ιωακειμίδου παρουσίασε το συμπληρωματικό υλικό μόνωσης Fibro L, που παράγεται από 100% φυσικά υλικά σε συνεργασία με την COCO-MAT, για το εσωτερικό της κυψέλης. Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο προϊόν είναι να διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της κυψέλης, βοηθώντας στη μείωση της θνησιμότητας των σμηνών ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. «Το 2020 σκοπεύουμε να απευθυνθούμε σε πέντε αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας», τόνισε η κυρία Ιωακειμίδου.

Chloe

Το σύστημα άρδευσης Chloe βασίζεται σε τεχνολογίες ακριβείας και στο μέλλον η πλατφόρμα φιλοδοξεί να προσφέρει και προτάσεις λίπανσης και φυτοπροστασίας. Ρυθμίζεται με αλγόριθμο που εκπαιδεύεται ξεχωριστά για ένα χωράφι, λαμβάνοντας τα αγρονομικά του χαρακτηριστικά από αισθητήρες. Αποτελείται από δύο συσκευές, μία συσκευή με αισθητήρες και έναν διανομέα νερού. Το project κατά την υλοποίησή του θα προσφέρει πρόταση ποτίσματος προς τον τελικό χρήστη (γεωπόνο ή αγρότη), πράγμα που το διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό, καθώς τα άλλα αντίστοιχα προϊόντα δεν προτείνουν λύση ποτίσματος στον αγρότη, αλλά επεξεργάζονται δεδομένα. Θα παρέχεται με ετήσια συνδρομή και συσκευή, αρχικά στην Ελλάδα και στη συνέχεια στις μεσογειακές αγορές. Στόχος είναι σε μία τρίετία να αποκτήσει 1000 πελάτες.

Οι ομιλίες των συντελεστών

H κυρία Έφη Λαζαρίδου

Πριν το διαγωνιστικό τμήμα του τελικού στο βήμα μίλησαν οι συντελεστές του «οικοσυστήματος» καινοτομίας, που έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», η διευθύνουσα σύμβουλος του οποίου, Εφη Λαζαρίδου, τόνισε ότι «καταφέραμε στο πλαίσιο του διαγωνισμού να συνενώσουμε δυνάμεις με πάρα πολούς παίκτες του οικοσυστήματος».

Ο κ. Μιχάλης Στάγκος

Ο συνιδρυτής του Industry Disruptors-Game Changers, Μιχάλης Στάγκος, μίλησε για την ανάγκη ενός νέου μοντέλου συνεργατικότητας. «Υπάρχει έλλειμμα συνεργατικότητας και συναντίληψης για το ότι μαζί μπορούμε να πάμε μακρύτερα. Αυτό που βλέπετε σήμερα είναι ένα οικοσύστημα πάνω στην αγροδιατροφή με όλους τους σημαντικούς παίκτες κάτω από την πολύ ισχυρή δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος να δημιουργεί υπεραξία.

Το Future Agro Challenge, ο διαγωνισμός καινοτομίας που διοργανώνουμε ως Industry Disruptors-Game Changers, έχει πλέον παρουσία σε 64 χώρες, ενώ πρόκειται για μια αμιγώς ελληνική πρωτοβουλία. Από φέτος πιστεύω οτι θα το εγκαθιδρύσουμε στην Ελλάδα, τον Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ, για να δημιουργήσουμε το επόμενο βήμα και να γίνει η Ελλάδα διεθνές hub αγροτικής καινοτομίας.

Η 4η βιομηχανική επανάσταση έρχεται να αλλάξει τον τρόπο που ζούμε, που τρώμε και παράγουμε. Δημιουργείται μία νέα γενιά επιχειρήσεων και όποια επιχείρηση δεν καταφέρει να προσαρμοστεί θα πεθάνει. Αυτή τη στιγμή είστε στην αιχμή της επόμενης μέρας.»

Ο κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν

Από την πλευρά του, ο αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ), Σέρκο Χαρουτουνιάν ήταν πολύ σύντομος και είπε μεταξύ άλλων: «Εκ μέρους της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΓΠΑ θέλω να μείνω στο ότι συμετείχαν πολύ περισσότεροι από όσοι περιμέναμε, για μένα είναι όλοι νικητές. Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στο μέλλον των ονείρων τους (Ελενα Ρούζβελτ).»

Η κυρία Εύα Πολυζωγοπούλου

Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», Εύα Πολυζωγοπούλου, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σας ευχαριστούμε που μας κάνατε αρωγούς των ιδεών και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε, γιατί αυτό ακριβώς ήταν το εφαλτήριο για τη δωρεά του ιδρύματος ύψους 100 εκατ. ευρώ για την επανεκκίνηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Η πίστη στις δυνατότητες των νέων ανθρώπων στην Ελλάδα να προσφέρουν. Αυτός είναι και ο στόχος του διαγωνισμού, να γίνουν οι σκέψεις πράξεις.»

Και συμπλήρωσε ότι το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» βασίστηκε εξ αρχής στα τρία εκπαιδευτικά ιδρύματα (Rutgers University, Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο νέο έργο που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα, την προσπάθεια αναβίωσης ενός ολόκληρου χωριού, τη Βαμβακού της Λακωνίας, με σκοπό την ανάκαμψη της αγροτικής παραγωγής, με τη χρήση νέων τεχνολογιών και την επιστροφή των κατοίκων.

Η κυρία Ελένη Βρεττού

Με τη σειρά της, η Ελένη Βρεττού, ανώτερη γενική διευθύντρια, επικεφαλής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς μίλησε για τη σημασία του αγροδιατροφικού τομέα για την Ελλάδα, τον έντονα εξωστρεφή χαρακτήρα του και τη βελτιωμένη θέση του διεθνώς όσον αφορά την ποιότητα των προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, «η Τράπεζα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που ξεπερνούν τη χρηματοδοτική στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας του αγροτικού τομέα, που είναι και το αυτονόητο. Εδώ η καινοτομία παίζει ουσιώδη ρόλο. Η ταχύτητα μεταβολής της τεχνολογίας προυποθέτει την άμεση προσαρμογή και ευελιξία του ανθρώπινου δυναμικού. Γι' αυτό θεωρούμε ότι αυτός ο διαγωνισμός είναι απόλυτα συμβατός με τους στόχους της τράπεζας, γι’ αυτό και είμαστε χρυσός χορηγός. Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες».

Η κυρία Μόνικα Κάμινγκς

Η σύμβουλος Δημοσίων Υποθέσεων της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Ελλάδα, Μόνικα Κάμινγκς, είπε ότι «μία από τις πρώτες προτεραιότητές μας είναι να υποστηρίξουμε την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Ο πρέσβης ήταν πολύ περήφανος που συμμετείχε στην έναρξη του Challenge και λυπάται πολύ που δεν είναι εδώ. Πιστεύει πολύ σε αυτή τη συνεργασία.

Τα σχέδια των υποψηφίων είναι πολύ πρωτότυπα και εμπνευσμένα και είμαι χαρούμενη που δεν είμαι στην κριτική επιτροπή και δεν χρειάζεται να επιλέξω.»

Εμβόλιμα στο διαγωνιστικό τμήμα υπήρχαν καλεσμένοι ομιλητές που απευθύνθηκαν κυρίως προς τους διαγωνιζόμενους, με σκοπό να τους εμπνεύσουν για την υλοποίηση των σχεδίων τους και ιδεών τους, είτε κερδίσουν στον διαγωνισμό είτε όχι. Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο ιδρυτής της Μικροζυθοποιίας «Νήσος» στην Τήνο, Αλέξανδρος Κουρής, ο οποίος μίλησε για την έννοια της ταύτισης: «Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες ταυτίζονται με τις εταιρείες τους. Με την ταύτιση θα οδηγηθείτε πολύ εύκολα στο πάθος, γιατί η αγορά είναι πολύ δύσκολη, χρειάζεται ένα όπλο, το πάθος. Όσο πιο πολύ ταυτιστείτε τόσο περισσότερα θα πετύχετε.» Επίσης, μίλησαν ο Σωτήρης Μπαντάς, ιδρυτής και CEO της Centaur Analytics, που διαθέτει παγκοσμίως εφαρμογές για το logistics και την αποθήκευση των αγροτικών προϊόντων, καθώς και οι Carla Tanas, συνιδρύτρια του Industry Disruptors-Game Changers και ο Richard McArdle, διευθυντής στο Κέντρο Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Rutgers.

Οι υπόλοιπες συμμετοχές του τελικού ήταν οι εξής:

Klea

Αν και οι καλλιέργειες ελιάς ποικιλίας Χαλκιδικής στις οποίες βασίστηκε η ιδέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών Klea, υπέστησαν ζημιές από το μπουρίνι που έπληξε προχθές τη Βόρεια Ελλάδα, η ομάδα ήρθε στην Αθήνα και παρουσίασε τις προοπτικές που υπάρχουν. «Σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή θα διεξάγουμε πείραμα», είπαν από το βήμα «για να βρούμε τις καλύτερες τεχνικές και τους χρόνους μάλαξης ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου. Όσον αφορά την επιτραπέζια ελιά, έχουμε βρει ποια προβιοτικά συστατικά περιέχει και είμαστε έτοιμοι να βάλουμε στην ετικέτα διατροφικό ισχυρισμό υγείας ως λειτουργικό τρόφιμο με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία όταν αυτή ψηφιστεί από την Ε.Ε.»

Prosper

Η ομάδα του Prosper κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Foodtech. Το προϊόν που προτείνει είναι πούδρα από υποπροϊόντα ιχθυοκαλλιεργειών, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενισχυτικό γεύσης και απευθύνεται σε συνεταιρισμούς τροφίμων και σε χώρους μαζικής εστίασης. Πρόκειται για spin off project με το ΓΠΑ και χρησιμοποιεί τις εγακταστάσεις του για τη διεξαγωγή του ερευνητικού κομματιού.

Πρόκειται για ένα προϊόν που προορίζεται για κατανάλωση από ανθρώπους και στο μέλλον μπορεί να γίνει η βάση για ένα έτοιμο σνακ σούπας, που μπορεί να κυκλοφορήσει στην αγορά. Παράλληλα, εξετάζεται από την ίδια ομάδα και η επέκταση στην αξιοποίηση υπολλειμμάτων βιομηχανιών επεξεργασίας ντομάτας και φρούτων, για την παρασκευή και άλλων ενισχυτικών γεύσης.

Farm in the City

Πρόκειται για ένα project που έχει ήδη αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά με έδρα το Λονδίνο, με πελάτες σε όλο τον κόσμο, αλλά η ιδέα είναι ελληνική και απευθύνεται σε όσους θέλουν να παράγουν το φαγητό τους μόνοι τους. Σε αυτή τη φάση, μέσω ηλεκτρονικού site προσφέρεται Κιτ για την παρασκευή οικιακής μπίρας, κιτ μαλακού τυριού και κιτ μανιταριών, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το ΓΠΑ.

«Ξεκινάμε με πωλήσεις μέσα από το e-shop μας, επόμενος στόχος να κάνουμε καταστήματα μέσα σε καταστήματα και στη συνέχεια flagship stores», δήλωσε η τριμελής ομάδα των ιδρυτών.

Oilway

Μία πρωτότυπη αλλά ακριβή επένδυση, που αγγίζει τα έξι εκατομμύρια, παρουσίασαν τα τέσσερα μέλη της ομάδας που εμπνεύστηκε την ιδέα «Oilway», η οποία πρόκειται για την παραγωγή ελαίου από τυρόγαλο (απόβλητο τυροκομείου), με πλούσια θρεπτικά χαρακτηριστικά. Το προϊόν θα διατίθεται σε μονάδες εκτροφής παραγωγικών ζώων, σαν συμπλήρωμα ζωοτροφής, είναι πλούσιο σε ω6 λιπαρά οξέα και στόχος είναι να παρασεκευαστούν γαλακτοκομικά προϊόντα με πυρήνα αυτή την ιδέα. Η συγκεκριμένη επενδυτική πρόταση κέρδισε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία Foodtech.

Salamousas Agrifood

Τα δύο αδέρφια Σαλαμουσά από τη Λήμνο αποφάσισαν να αναβιώσουν τις παλιές ποικιλίες σπόρων του νησιού, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και πλέον παράγουν έξι κωδικούς προϊόντων, μεταξύ των οποίων είναι: Αλεύρι κίτρινο, Φάβα Λήμνου, Ρεβύθι και Φασολάκι ασπρομύτικο. Στα άμεσα σχέδιά τους είναι να αγοράσουν πετρόμυλο και να καθετοποιήσουν περαιτέρω την παραγωγή, με στόχο να «διαχέουμε τα οφέλη από την αξιοποίηση των τοπικών ποικιλιών στην κοινωνία του νησιού και στους παραγωγούς μέσα από τη συμβολαιακή γεωργία».

FlyGreece

Με όχημα τα Drones, η εταιρεία FlyGreece προτείνει λύσεις χαρτογράφησης καλλιεργούμενων εκτάσεων, τόσο σε ιδιώτες αγρότες και γεωπόνους, όπως και σε φορείς, με σκοπό την εφαρμογή τεχνολογιών ακριβείας για εκτίμηση αγρονομικών χαρακτηριστικών, αλλά και ζημιών από κακοκαιρία κ.ά.

Citycrop

Το Citycrop είναι κλειστή συσκευή καλλιέργειας εσωτερικού χώρου, η οποία όμως εφαρμόζει έξυπνες τεχνικές καλλιέργειας. Σύμφωνα με την παρουσίαση, «συλλέγουμε στοιχεία σε μία βάση δεδομένων και μέσω εφαρμογής στο κινητό, για κάθε φυτό δημιουργούμε δικό του αλγόριθμο». Η ομάδα αποτελείται από 4 άτομα και έχει στόχο τις 600 πωλήσεις στο τέλος του χρόνου και στην πενταετία να φτάσει στην πλήρη ανάπτυξη, με δική της γραμμή παραγωγής δυναμικότητας 140 συσκευών το μήνα.

Το δελτίο Τύπου των διοργανωτών

Καινοτόμες ιδέες για τη διατροφή και την αγροτική παραγωγή σε ένα συναρπαστικό live – pitching, επιχειρηματικές πρακτικές και συζητήσεις για το ρόλο της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση των διατροφικών προκλήσεων, συνέθεσαν την εκδήλωση του τελικού του “Trophy – Τροφή Challenge”, την Πέμπτη 11 Ιουλίου στο Μουσείο Μπενάκη.

Ο Διαγωνισμός κινητοποίησε συνολικά περισσότερους από 60 εκπροσώπους πανεπιστημιακών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και ανθρώπους των επιχειρήσεων, επαγγελματίες και επενδυτές που συμμετείχαν στις επιτροπές αξιολόγησης. Συνολικά 50 ομάδες κατέθεσαν προτάσεις. Οι 40 από αυτές πέρασαν στους ημιτελικούς και έλαβαν καθοδήγηση για την περαιτέρω ανάπτυξη του επιχειρηματικού τους σχεδίου από μέντορες από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις Η.Π.Α. Οι 10 πέρασαν στους φιναλίστ και διαγωνίστηκαν μπροστά στην κριτική επιτροπή για τα έπαθλα, χρηματικά και μη.

Στην εκδήλωση μίλησαν δύο από τους σημαντικότερους Έλληνες εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας στον κλάδο της αγροδιατροφής στην Ελλάδα. Ο κ. Αλέξανδρος Κουρής, Ιδιοκτήτης και Ιδρυτής της βραβευμένης μικροζυθοποιίας ΝΗΣΟΣ απευθύνθηκε στους νέους επιχειρηματίες και μίλησε για την αντίληψη της επιτυχίας ως πορεία προς την αυτοπραγμάτωση και για τη σημασία της «ταύτισης» του Επιχειρηματία με τη Δραστηριότητα, σε σημείο που η Δραστηριότητα γίνεται μέρος της ύπαρξής του και ασκείται με πάθος. Ο κ. Σωτήρης Μπαντάς, Διευθύνων Σύμβουλος της CENTAUR Analytics, αναφέρθηκε στη συμβολή της τεχνολογίας στη διάσωση των αγροτικών προϊόντων και περιέγραψε πως η πλατφόρμα της εταιρείας διασώζει την παραγωγή στους αποθηκευτικούς χώρους απελευθερώνοντας μέρος της αξίας αγροτικών αγαθών, η οποία εκτιμάται διεθνώς σε περίπου 1 τρις δολ. ετησίως.

Μεγάλοι νικητές του πρώτου διαγωνισμού αγροδιατροφής “Trophy – Τροφή Challenge”, αναδείχθηκαν οι:

*PROSPER. Η ομάδα έλαβε το 1ο βραβείο αξίας 8.500 ευρώ στην κατηγορία Foodtech, με την πούδρα από υποπροϊόντα ψαριού πλέον των 1.200 τόνων ετησίως από τις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες. Πρόκειται για μια spin-off εταιρεία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, της οποίας τα προϊόντα σκοπό έχουν την ενίσχυση της γεύσης σε χώρους μαζικής εστίασης.

*OILWAY. Η ομάδα έλαβε το 2ο βραβείο αξίας 4.000 ευρώ στην κατηγορία Foodtech, με την αξιοποίηση αποβλήτων βιομηχανιών τροφίμων. Ξεκίνησαν με την αξιοποίηση του τυρογάλακτος, από το οποίο προκύπτει ορός γάλακτος και στη συνέχεια ένα έλαιο πλούσιο σε γ-λινολενικό οξύ, το GLA, με αντικαρκινικές, αντιθρομβωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

*SMART METER ANYWHERE. Η ομάδα έλαβε το 1ο βραβείο αξίας 8.500 ευρώ στην κατηγορία Agritech, με τους έξυπνους μετρητές ενέργειας με λογισμικές πλατφόρμες βάσει της αρχής Pay-as-you go. Απευθύνονται σε οικιακούς καταναλωτές και παραγωγικά φορτία σχετικά με τη γεωργία στις αγροτικές περιοχές των αναπτυσσόμενων χωρών και κυρίως στην αγορά της Υποσαχάριας Αφρικής.

*FIBRO-I και CHLOE IRRIGATION SYSTEM. Το 2ο βραβείο αξίας 4.000 ευρώ στην κατηγορία Agritech μοιράστηκαν δυο ομάδες. Το Fibro-I είναι ένα συμπληρωματικό υλικό μόνωσης της μελισσοκομικής κυψέλης, με στόχο τη διατήρηση της θερμοκρασίας, την αύξηση του προσδόκιμου ζωής των μελισσών και εν τέλει τη μείωση του κόστους παραγωγής για τον μελισσοκόμο. Το Chloe Irrigation System ελαχιστοποιεί τη σπατάλη νερού στην αγροτική χρήση και επιτρέπει στο χρήστη του να ελέγχει τις καλλιέργειες εξ αποστάσεως, καθώς ο αγρότης έχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διαχείριση των χωραφιών του.

Οι 5 νικητές κέρδισαν επιπλέον ειδικά προνόμια και απευθείας συμμετοχή στους τελικούς του παγκόσμιου διαγωνισμού αγροδιατροφής και τεχνολογίας Future Agro Challenge, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2019.

Επιπλέον, οι 1οι νικητές κάθε κατηγορίας κέρδισαν εκπαιδευτική επίσκεψη διάρκειας 5 ημερών, στο Πανεπιστήμιο Rutgers στις Η.Π.Α., ενώ θα επωφεληθούν και από εξατομικευμένο πρόγραμμα επιχειρηματικής ανάπτυξης, που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Endeavor Greece, διάρκειας ενός έτους. Και οι 40 0μάδες που συμμετείχαν στους ημιτελικούς του διαγωνισμό κέρδισαν εισιτήρια για να παρακολουθήσουν στο Global Agripreneurship Summit στη Θεσσαλονίκη

Για το διαγωνισμό “Trophy – Τροφή Challenge” και το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» μίλησε η κα Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Προγράμματος «Βασικό μας μέλημα σε οτιδήποτε κάνουμε ως «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», είναι να συμβάλλουμε στην εδραίωση μίας νέας κουλτούρας που βασίζεται στη συνεργασία και τις συνέργειες. Έτσι, ο Διαγωνισμός, αν και διοργανώθηκε για πρώτη φορά, κατόρθωσε να συνενώσει πολλούς και σημαντικούς παίκτες του οικοσυστήματος. Στόχος όλων μας να στηρίξουμε έμπρακτα και σε βάθος χρόνου εκείνες τις νεοφυείς επιχειρήσεις που επιδεικνύουν όραμα, δέσμευση, και κουλτούρα συνεργασίας. Η εκπληκτική δυναμική των φιναλίστ σηματοδοτεί ένα μέλλον με αισιοδοξία. Οι 4 νικήτριες ομάδες απέδειξαν ότι έχουν όλα τα φόντα να πετύχουν και να με όχημα την τεχνολογίας να απαντήσουν στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της αγροδιατροφής. Θα είμαστε στο πλευρό των νικητών για καιρό με δράσεις ουσιαστική υποστήριξης.»

Η κα Εύα Πολυζωγοπούλου, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Προγραμμάτων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος δήλωσε: «Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στηρίζει τη νεανική επιχειρηματικότητα μέσα από ποικίλεις δωρεές προς μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Βασικό μας στόχο αποτελεί η δημιουργία των προϋποθέσεων που θα εξασφαλίσουν στους νέους τη δυνατότητα να εφαρμόσουν στην πράξη τις ιδέες τους. Η δυναμική που έχει επανειλημμένα επιδείξει ο αγροδιατροφικός τομέας στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, φανερώνουν τις απεριόριστες προοπτικές του κλάδου και αποτέλεσαν τα θεμέλια στα οποία βασίστηκε η ιδρυτική δωρεά του ΙΣΝ για τη δημιουργία του προγράμματος “Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά”. Σε αυτό το πλαίσιο, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός έρχεται την κατάλληλη στιγμή με σκοπό να δώσει το βήμα στους νέους ώστε να συμβάλλουν κι αυτοί με τη σειρά τους στην εξεύρεση λύσεων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και, εν δυνάμει, στον εκσυγχρονισμό του αγροδιατροφικού τομέα στη χώρα».

Η κα Ελένη Βρεττού, Ανώτερη Γενική Διευθύντρια της Τράπεζας Πειραιώς και μέλος της Κριτικής Επιτροπής στην κατηγορία Foodtech τόνισε ότι: «Η Τράπεζα Πειραιώς αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, που ξεπερνούν τη χρηματοδοτική στήριξη της υγειούς επιχειρηματικότητας, η οποία είναι δεδομένη, και επιδιώκει να συμβάλλει στην επίλυση δομικών προβλημάτων του κλάδου μέσω της ανάπτυξης ισχυρών αλυσίδων αξίας, της μείωσης του κόστους παραγωγής και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, της επίτευξης οικονομιών κλίμακας, της αξιοποίησης βέλτιστων τεχνικών, και της σύνδεσης της παραγωγής με τον τελικό καταναλωτή. Η καινοτομία έχει ουσιώδη ρόλο καθώς μπορεί να γεφυρώσει τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις και τις μακροπρόθεσμες επιδιώξεις στον αγροδιατροφικό τομέα. Ο Διαγωνισμός "Trophy – Τροφή Challenge" είναι απόλυτα συμβατός με το όραμα και τους στόχους της Τράπεζας Πειραιώς».

Ο κ. Μιχάλης Στάγκος, συνιδρυτής των Ιndustry Disruptors Game Changers (ID-GC), ανέφερε: “Σήμερα είναι μία σημαντική στιγμή για την αγροδιατροφή στην Ελλάδα, γιατί αναδεικνύονται καινοτόμες ιδέες και ταλαντούχες ομάδες, που αναπτύσσουν λύσεις για το μέλλον αυτού του τομέα στη χώρα μας. Οι Industry Disruptors Game Changers θα είναι δίπλα στις καινοτόμες startups, οι οποίες εφαρμόζουν τεχνολογίες που επιταχύνουν την μετάβαση στην εποχή του industry 4.0 και στις νέες αλυσίδες αξίας που η 4η βιομηχανική επανάσταση δημιουργεί στην αγροτική παραγωγή και τη διατροφή”.