Skip to main content
22 10 2019 | 16:34

Πρεμιέρα για την εκστρατεία κατά της επισιτιστικής ανασφάλειας μέσω του προγράμματος Lifescore

Πρεμιέρα για την εκστρατεία κατά της επισιτιστικής ανασφάλειας μέσω του προγράμματος Lifescore

Ανακοινώθηκε σήμερα από τους συνεργαζόμενους φορείς και την εταιρεία αγροχημικών Corteva Agriscience η έναρξη της εκστρατείας κατά της επισιτιστικής ανασφάλειας και της σπατάλης των τροφίμων μέσω του προγράμματος Lifescore. Οι συνεργαζόμενοι φορείς στον τομέα της υλοποίησης είναι η ΜΚΟ «Μπορούμε» και στον τομέα της εκπαίδευσης το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκε το επικοινωνιακό υλικό και οι στόχοι της εκστρατείας, που είναι η ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας στο θέμα της σπατάλης των τροφίμων από το χωράφι μέχρι το σπίτι, το εστιατόριο και το ξενοδοχείο.

Βιώσιμη διαχείριση φυσικών πόρων

Για την τεράστια πρόκληση των επόμενων δεκαετιών «από τη μία να παράγουμε περισσότερο για να καλύπτουμε συνεχώς αυξανόμενες διατροφικές ανάγκες και από την άλλη να παράγουμε επηρεαζόμενοι από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», μίλησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος επεσήμανε επίσης τα εξής: «Αυτή η πρόκληση πρέπει να αντιμετωπιστεί με το να χρησιμοποιούμε τους φυσικούς πόρους με βιώσιμο τρόπο. Η Ελλάδα έχει σημαντικά προβλήματα στη χρήση του νερού. Συνολικά 9 εκατ. κ.μ. Νερού καταναλώνονται στην χώρα μας, εκ των οποίων το 85% προορίζεται για άρδευση και το 65% προέρχεται από την άντληση υπογείων υδάτων. Σε άλλες χώρες το νερό για γεωργικούς σκοπούς ανέρχεται στο 65-70% της συνολικής κατανάλωσης.»

Για να τονίσει το μέγεθος του προβλήματος, ειδικά όσον αφορά τις αρδευτικές γεωτρήσεις, ο κ. Σκρέκας είπε ότι «αντλούμε από τα υπόγεια ύδατα περίπου 600 λίμνες του Μαραθώνα». Το πρόβλημα με τη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων προκαλεί υποβάθμιση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, ερημοποίηση και αύξηση του κόστους παραγωγής από την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας.

Η προστασία της ποιότητας του εδάφους, καθότι αποτελεί κληρονομιά για τις επόμενες γενιές, είναι ένα δεύτερο στοιχείο που δείχνει βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων. Κι αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, μπορεί να επιτευχθεί με «την ορθολογική χρήση των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων, τη γεωργία ακριβείας με άλλα λόγια. Προτεραιότητά μας είναι να στηρίξουμε μέσω της ΚΑΠ τον ορθολογικό τρόπο χρήσης των εισροών, ενισχύοντας τον εκσυγχρονισμό και την εκμηχάνιση της γεωργίας, έτσι ώστε χρησιμοποιώντας λιγότερα να παράγουμε περισσότερα.»

Πρωτοβουλία χωρίς ημερομηνία λήξης

Στη συνέχεια η διευθύνουσα σύμβουλος της Corteva Agriscience Ελλάδος, Χριστίνα Λεγάκι, αφού μίλησε λίγο για την εταιρεία και την παγκόσμια θέση της στον κλάδο των αγροχημικών, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία Lifescore: «Μας πονάει όταν βλέπουμε να μην μαζεύονται οι ντομάτες ή τα φρούτα από τα χωράφια. Στόχος της πρωτοβουλίας Lifescore της Corteva είναι να ευαισθητοποιήσει την ελληνική κοινωνία στο θέμα της ασφάλειας και της σπατάλης των τροφίμων. Είναι μία πρωτοβουλία χωρίς ημερομηνία λήξης, καθώς πρόκειται για συνεχή προσπάθεια αλλαγής της συμπεριφοράς, της νοοτροπίας των Ελλήνων μέχρι να έχουμε αποτελέσματα στο θέμα της σπατάλης των τροφίμων.»

Social Hackathon

Από την πλευρά του ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας, υπεύθυνος για Ελλάδα, Κύπρο, Αλβανία και Ισραήλ, Γεράσιμος Νικολόπουλος, είπε ότι «με την πρωτοβουλία αυτή αναβαθμίζουμε τον ρόλο του Έλληνα παραγωγού στην αλυσίδα τροφίμων, τον οποίο θεωρούμε συνδετικό κρίκο σε όλη αυτή την προσπάθεια μαζί με την ΜΚΟ "Μπορούμε". Στο "Μπορούμε" θα δωρίζουμε τα προϊόντα που θα εξοικονομούμε από τη δράση μας και στην ιδιοκτησία της ΜΚΟ περνάει πλέον όλο το επικοινωνιακό υλικό που καταφέραμε να φτιάξουμε μέσα σε 1 μέρα (5 Σεπτεμβρίου 2019 στη Θεσσαλονίκη) με 150 εθελοντές, εργαζόμενους στην Corteva, νέους αγρότες, γεωπόνους, μέλη του "Μπορούμε" και του ΓΠΑ.»

Το τηλεοπτικό σποτ που προέκυψε από αυτή τη μέρα "social hackathon" όπως ονομάστηκε, θα προβάλεται με ευθύνη της ΜΚΟ στα κανάλια δωρεάν, αφού περάσει από την έγκριση του ΕΣΡ, ενώ διάφορα μηνύματα έχουν δημιουργηθεί για ανάρτηση στα social media μαζί με σχετικό φωτογραφικό υλικό. Τέλος, σε συνεργασία με εικαστικούς καλλιτέχνες έχουν δημιουργηθεί έργα τέχνης που θα εκτίθενται σε ομαδικές εκθέσεις ανά την Ελλάδα (επόμενη στάση: Λάρισα), με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων που θα δωρίζονται στο "Μπορούμε".

Συμβαδίζει με τις προτεραιότητες ΕΕ και ΟΗΕ

Στη συνέχεια η Clara Serrano, διευθύντρια μάρκετινγκ Ευρώπης για την Corteva Agriscience, δήλωσε περήφανη για το «Lifescore, γιατί είναι κάτι μοναδικό που αντικατοπτρίζει τις αξίες της Corteva αλλά και τις προτεραιότητες της Ε.Ε. και του Οργανισμού Τροφίμων του ΟΗΕ, όπως είναι ο μηδενισμός της πείνας στον κόσμο.»

Η κυρία Serrano πρόσθετε ότι ζητούμενο είναι «η βιωσιμότητα για αυτό που θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Κι αυτό θα το καταφέρουμε με εργαλεία όπως καινοτομία, εκπαίδευση και ενημέρωση, κοινωνικά δίκτυα και social media, πανεπιστήμια κ.ά.» «Είναι μία ευκαιρία», δήλωσε, «να κάνουμε κάτι διαφορετικό για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στην Ελλάδα».

Ο φαύλος κύκλος: αύξηση παραγωγής-αύξηση εισροών-κλιματική αλλαγή

Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική παρέμβαση στην Ελλάδα για την επισιτιστική ανασφάλεια είπε ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δρ. Σπύρος Κίντζιος. Ο δρ. Κίντζιος μας είπε ότι το ΓΠΑ θα συμμετέχει στους τομείς της έρευνας και της εκπαίδευσης, που θα αποτελέσουν μέρη του προγράμματος. «Η Ελλάδα», συμπλήρωσε, «με μια μικρή σχετικά αγροτική παργαωγή καλείται να θρέψει έναν πληθυσμό που ξεπερνά κάθε χρόνο τα 40 εκατ. ανθρώπους μαζί με τους τουρίστες. Παράλληλα, μεγάλο μέρος της παραγωγής της εξάγεται. Για να ανταπεξέλθουμε σε όλο αυτό το έργο επιβαρύνουμε τις εισροές, οι οποίες με τη σειρά τους επιβαρύνουν το κλίμα. Πρέπει να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Το ΓΠΑ μπορεί να συμβάλει με εκπαίδευση-ενημέρωση και τεχνικές-επιστημονικές παρεμβάσεις π.χ. στο πεδίο της ιχνηλασιμότητας και της γεωργίας ακριβείας, αλλά και στην ανάδειξη σε εθνικό επίπεδο των ιδιαιτεροτήτων των προϊόντων μας.»

Πετάμε το 1/3 των τροφίμων

Συγκινητική ήταν η ομιλία του συνιδρυτή της ΜΚΟ «Μπορούμε», Αλέξανδρου Θεοδωρίδη, ο οποίος εξήγησε στους παρευρισκόμενους το όραμα μιας «παρέας τρελών» που ξεκίνησε να γίνεται πράξη το 2012: «Μπορούμε να μην πετάμε φαγητό και να το δίνουμε σε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, πετάμε το 1/3 των τροφίμων και αν αυτό το αντιστοιχήσουμε σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, πετάμε την παραγωγή μιας έκτασης όση είναι η Κίνα κάθε χρόνο! Επίσης, η σπατάλη τροφίμων ευθύνεται για το 8% των ρυπογόνων αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

Με το δίκτυό της η ΜΚΟ «Μπορούμε» και οι συνεργάτες της μπορούν να σώσουν από τη χωματερή και από τη φρέζα τρόφιμα κάθε είδους, σε όλη την Ελλάδα, άμεσα. Με ένα τηλεφώνημα στην οργάνωσή μας.

Κάπως έτσι μας έμαθε και η Corteva, πριν ξεκινήσει η συνεργασία μας. Έγινε αρχικά δωρητής τροφίμων μέσα από το καθημερινό catering που διαθέτει για τις ανάγκες των γραφείων της στην Ελλάδα.»

«Μόνο η λαϊκή αγορά της Πανόρμου κάθε Σάββατο δίνει 1 τόνο φρέσκα τρόφιμα στο Άσυλο Ανιάτων»

Ο κ. Θεοδωρίδης εξήγησε ότι «δεν υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε στην Ελλάδα, το λέω ξεκάθαρα. Επισιτιστική ανασφάλεια είναι όταν ο άνθρωπος χάνει την αξιοπρέπειά του, πέφτει στα τέσσερα για να μαζέψει αυτά που εμείς πετάμε στη λαϊκή αγορά, που δεν ξέρει αν θα έχει για να ταΐσει την οικογένειά του την επόμενη μέρα. Αυτό εμείς έχουμε αρχίσει και το αλλάζουμε. Θα σας πω μόνο ότι η λαϊκή αγορά του Σαββάτου της Πανόρμου δίνει 1 τόνο φρέσκα τρόφιμα στο Άσυλο Ανιάτων κάθε βδομάδα.»

Πέτρος Αλεξανδρής