Skip to main content
17 08 2016 | 14:09

Πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου Ηρακλείου για παραγωγή ζωοτροφών από τα οργανικά υπολείμματα των οικιακών απορριμμάτων

Πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου Ηρακλείου για παραγωγή ζωοτροφών από τα οργανικά υπολείμματα των οικιακών απορριμμάτων

Επιστροφή στο παραδοσιακό σύστημα της οικιακής οικονομίας αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, επιχειρεί ο Δήμος Ηρακλείου, με την υλοποίηση ενός πιλοτικού προγράμματος που στόχο έχει την αξιοποίηση χρήσιμων οργανικών υλικών τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφές.

Πρόκειται για έναν νέο καινοτόμο σχεδιασμό που εξελίσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος “life”, το οποιό φιλοδοξεί να δημιουργήσει συνθήκες για την αξιοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων των σκουπιδιών με στόχο την εξοικονόμιση πόρων, αλλά και την παραγωγική επαναχρήση χρήσιμων υλικών που σήμερα χάνονται στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής των Απορριμμάτων.

Το εγχείρημα δρομολογεί ο ΕΣΔΑΚ από κοινού με το ΤΕΙ Κρήτης, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων και τον Καθηγητή Θρασύβουλος Μανιός τον Δήμο Ηρακλείου, σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Γεωγραφίας και την Καθηγήτρια Κάτια Λαζαρίδη, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών και τον Καθηγητή Γεώργιο Ζέρβα και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Βερολίνου (Freie Universität Berlin), την Κτηνιατρική Σχολή και τον Καθηγητή Jürgen Zentek.

Tο όλο εγχείρημα θα ξεκινήσει πιλοτικά με μικρές ποσόστητες οργανικών υλικών που καταλήγουν στα απορρίμματα τα οποία δεν θα ξεπερνούν τον 1,5 τόνο. Από τα σκουπίδια τα οποία καταλήγουν στους ΧΥΤΑ το 40% είναι οργανικό και βιοαποδομίσημο, δηλαδή μπορεί να αξιοποιηθεί ξανά, αφού προηγηθεί η κατάλληλη επεξεργασία.

Επομένως, θα επιχειρηθεί μια συνεργασία με κέντρα εστίασης και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες θα διαθέτουν τις ποσότητες των οργανικών υλικών οι οποίες σήμερα οδηγούνται στα απορρίμματα. Οι τεχνικές εγκαταστάσεις για την επεξεργασία όλων αυτών των υλικών έχει αποφασιστεί να γίνουν σε οικόπεδο του Δήμου Ηρακλείου κοντά στο Κέντρο Ανακύκλωσης.

Με δηλώσεις του στην “Π” ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Χάρης Μαμουλάκης αναφερόμενος στο σχεδιασμό αυτό χαιρετίζει την προσπάθεια του προγράμματος LIFE, μια προσπάθεια του ΤΕΙ Κρήτης, ενός Ιδρύματος του τόπου μας που πρωτοπορεί διεθνώς και των αναγνωρισμένων Πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, “παρακολουθούμε από κοντά το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, αφού ως γνωστόν η διαχείριση του οργανικού κλάσματος είναι κομβικής σημασίας για τον Δήμο μας και περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό μας, ένα πρόγραμμα – προπομπό για ακόμα περισσότερες στοχευμένες ενέργειες διαχείρισης των απορριμμάτων που θα ακολουθήσουν. Η συγκεκριμένη πρόταση, με τα πολύπλευρα, πολλαπλά και προφανή οφέλη, οικονομικά και περιβαλλοντικά, ανοίγει ένα νέο παράθυρο στην διαχείριση των οργανικών αποβλήτων. Ένα παράθυρο μάλιστα μέσα από έναν τομέα ιδιαίτερα ανεπτυγμένο στην Κρήτη, αυτόν του τουρισμού, που δίνει μεγάλο όγκο οργανικών απορριμμάτων, ενώ ταυτόχρονα κατευθύνεται σε έναν άλλο τομέα, επίσης έντονα ανεπτυγμένο, αυτόν της κτηνοτροφίας”.

Τίτλος έργου είναι: “ Τροφή από Τρόφιμα: Μια Καινοτόμα Διεργασία για τη Μετατροπή των Υπολειμμάτων Τροφίμων Ξενοδοχειακών Μονάδων σε Ζωοτροφές”.

Ο στόχος που έχει τεθεί είναι το πρόγραμμα να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο και να έχει ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 2020. Ο συνολικός προϋπολογισμός φτάνει το ποσό των 2.580.619 ευρώ και η επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα κονδύλι της τάξεως του 1.459.227 ευρώ.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα

Το βασικό αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διεργασίας παραγωγής ζωοτροφών από τα υπολείμματα τροφίμων (κουζίνας και τραπεζαρίας) κυρίως 5άστερων και 4άστερων ξενοδοχείων, που εφαρμόζουν σύστημα διαλογής στην πηγή. Κεντρικό στοιχείο της διεργασίας είναι η παστερίωση των υπολειμμάτων τροφίμων μέσα από μια τροποποιημένη και ενισχυμένη διεργασία ηλιακής ξήρανσης. Της ηλιακής ξήρανσης προηγείται διαδικασία συλλογής με οχήματα ψυγεία, χειροδιαλογής και τεμαχισμού των υπολειμμάτων.

Πέρα από την αξιολόγηση της διεργασίας συλλογής και παστερίωσης, στόχος του έργου είναι και η εκτίμηση της ποιότητας της παραγόμενης ζωοτροφής, τόσο σε παραγωγικά ζώα (όρνιθες και χοίρους) όσο και ζώα συντροφιάς (σκύλους).

Η κεντρική ιδέα προέρχεται από το ΤΕΙ Κρήτης και την Ερευνητική Ομάδα του Εργαστηρίου Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής (Τομέας Διαχείρισης Στερεών Υπολειμμάτων και Υγρών Αποβλήτων).

Προσδοκώμενα αποτελέσματα

Έχουμε την ευκαιρία μέσα από αυτό το έργο το οποίο έχει πάρει μια πανευρωπαϊκή μορφή να δημιουργήσουμε τις συνθήκες κατάρτισης νέων νομοθετικών πλαισίων που να επιτρέπουν ουσιαστικά αυτό που χρόνια κάνουμε στα χωριά μας.

Σήμερα μόλις το φαγητό εγκαταλείψει το τραπέζι μας θεωρείται αυτομάτως και από τη νομοθεσία «σκουπίδι». Όλα αυτά οδηγούν σε μια κατασπατάληση χρήσιμων πόρων. Είναι απαραίτητη η εξεύρεση νέων τρόπων διαχείρισης των οργανικών υπολειμμάτων.

Το έργο αυτό έχει κύριο σκοπό επίσης να πληροφορήσει τον κόσμο ότι δεν θα ταΐζουμε τα ζώα μας σκουπίδια.

Οι τροφές αυτές που επεξεργάζονται για να μπορέσουν κυρίως να διατηρηθούν, συσκευασθούν κλπ βρίσκονταν πριν μερικά λεπτά σε ένα πιάτο ακριβού ξενοδοχείου ήταν και παρασκευασμένα με τις καλύτερες των προδιαγραφών και απλά περίσσεψε μια ποσότητα η οποία θα βρει αυτή τη χρήση πριν της δοθεί ο χαρακτηρισμός «σκουπίδι».

Πηγή: patris.gr