Skip to main content
14 02 2020 | 10:14

Αδειοδότηση της φαρμακευτικής κάνναβης για καρκινοπαθείς ζήτησε ο Β. Κόκκαλης

Αδειοδότηση της φαρμακευτικής κάνναβης για καρκινοπαθείς ζήτησε ο Β. Κόκκαλης

Να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες στο θεσμικό πλαίσιο ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση της βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης και τα παράγωγα αυτής, ζήτησε, την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Β. Κόκκαλης, στο πλαίσιο ερώτησης προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη.

Τόσο στην πρωτολογία, όσο και στη δευτερολογία του, ο πρώην υφυπουργός επικαλέστηκε τις αγωνιώδεις εκκλήσεις από το Σύλλογο Καρκινοπαθών, αλλά και το Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, ζητώντας να προχωρήσει η αδειοδότηση παραγώγου της κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς.

«Κύριε Υπουργέ, εξήγησε ο κ. Κόκκαλης, θα σας προσκομίσω κάποιες ιατρικές διεθνείς επιστημονικές μελέτες παραθέτοντας τους τίτλους: «Η κανναβιδιόλη αναστέλλει την εισβολή των καρκινικών κυττάρων μέσω της αυξημένης ρύθμισης του αναστολέα», «Ο στόχος της ρύθμισης από την κανναβιδιόλη στη θεραπεία της πειραματικής πολλαπλής σκλήρυνσης κατά πλάκας», «Νευρολογικές πτυχές της ιατρικής χρήσης της κανναβιδιόλης», «Η κανναβιδιόλη παρέχει μακράς διάρκειας προστασία έναντι των παρασιτικών επιδράσεων σε ιογενές μοντέλο σκλήρυνσης κατά πλάκας».

Αυτά τα προϊόντα, κύριε Υπουργέ, δεν περιέχουν το THC, δεν υπάγονται στον νόμο περί ναρκωτικών.

Και απευθύνουν έκκληση δι’ εμού προς εσάς ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, οι οποίοι προμηθεύονται αυτά τα προϊόντα είτε από το εξωτερικό είτε παράνομα, τα προϊόντα τα οποία παράγονται από τη μεταποίηση της βιομηχανικής κάνναβης.

Από την εκχύλιση της βιομηχανικής κάνναβης, παράγεται το λάδι, κύριε Υπουργέ. Βλέπω, ενώ ξέρετε πολύ καλά νομικά, ότι δεν έχετε ασχοληθεί με το θέμα».

Μάλιστα, λίγο μετά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε ότι λόγω του θεσμικού κενού στη χώρα μας, οι ασθενείς «όλα αυτά τα παράγωγα της βιομηχανικής κάνναβης τα προμηθεύονται είτε παρανόμως από το εξωτερικό για να απαλύνουν τον πόνο τους -τον ουσιαστικό πόνο, αλλά και το μεταφορικό- είτε τα εισάγουν από το εξωτερικό».

Ο κ. Κόκκαλης κατέληξε λέγοντας πως η κυβέρνηση «δεν έχει ασχοληθεί ως με το θέμα των επενδύσεων στη φαρμακευτική και βιομηχανική κάνναβη» για να υπενθυμίσει ότι «είναι ένα προϊόν, το οποίο πρώτα είναι οικολογικό, δίνει δουλειά σε αγρότες, σε επιχειρηματίες, σε επενδυτές και βοηθά ασθενείς. Για ποιον λόγο δεν το έχετε ψηλά στην ατζέντα;»

Ολόκληρη η συζήτηση από τα πρακτικά της Βουλής

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Προχωρούμε στη με αριθμό 2008/19-11-2019 ερώτηση του Βουλευτή Λάρισας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Βασιλείου Κόκκαλη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Επενδύσεις στη φαρμακευτική και βιομηχανική κάνναβη. Στήριξη του πρωτογενούς τομέα και μεταποίησης». Θα απαντήσει ο Υπουργός κ. Βορίδης.

Κύριε Κοκκάλη, έχετε τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, με τον ν.4523/2018, νόμος τον οποίο σύμφωνα με τη γραπτή απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης, τον σεβάστηκε η σημερινή Κυβέρνηση και τον εφαρμόζει και τον ακολουθεί, έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση μονάδων μεταποίησης φαρμακευτικής κάνναβης. Είναι ένας νόμος αρκετά πρωτοποριακός και πράγματι, τον ακολουθεί και η σημερινή Κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα με αυτό τον νόμο από τις αρχές του 2019 η προηγούμενη Κυβέρνηση θέλησε να αξιοποιήσει την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης και όταν λέμε καλλιέργεια, εννοούμε ταυτόχρονα και τη μεταποίηση. Διότι αν δεν υπάρχει ταυτόχρονα και καλλιέργεια και μεταποίηση, ένα προϊόν δεν αποκτά την προστιθέμενη αξία.

Γι’ αυτό τον λόγο έχουν εκδοθεί κάποιες αποφάσεις και σας προλαβαίνω πιθανότατα ότι θέλει αναμφίβολα νομική δουλειά. Επειδή όμως το κείμενο της σημερινής επίκαιρης είχε ενσωματωθεί στη γραπτή ερώτηση, στην οποία απάντησε το Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά όχι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μου δίνεται η αφορμή να πω ότι δεν έχετε στην ατζέντα του Υπουργείου την αξιοποίηση της καλλιέργειας της βιομηχανικής κάνναβης. Πιθανόν να έχω και λάθος.

Άρα ερωτάσθε ποια είναι η πολιτική βούληση σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα. Προτίθεστε να αξιοποιήσετε τη βιομηχανική κάνναβη και τα παράγωγα αυτής με όλα, επαναλαμβάνω, τα προβλήματα και την γκρίζα ζώνη; Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι αυτή τη στιγμή στη μεταποίηση της βιομηχανικής κάνναβης υπάρχει γκρίζα ζώνη. Συνεπώς, ποια είναι η πολιτική σας βούληση σχετικά με αυτό το θέμα;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, πράγματι είναι υφιστάμενος ο συγκεκριμένος νόμος που αναφέρατε. Ο καθένας έχει τις απόψεις του επί του νόμου. Αλλά στον βαθμό που ο νόμος υφίσταται, δεσμεύει και εφαρμόζεται.

Με ρωτάτε συγκεκριμένα πράγματα, δηλαδή για το θέμα της φαρμακευτικής κάνναβης πότε πρόκειται να εκδοθεί μια συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, η οποία ρυθμίζει το ζήτημα των προδιαγραφών των θερμοκηπίων, οι οποίες είναι απαραίτητες να εκδοθούν προκειμένου να μπορεί να προχωρήσει η κατάσταση. Η απάντηση είναι ότι ήδη υπάρχει εργασία επί του σχεδίου αυτής της υπουργικής απόφασης κι έχω δεσμευτεί ότι η υπουργική απόφαση θα έχει διαβουλευτεί κι εκδοθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Επομένως, αυτή είναι η χρονική προθεσμία που σας θέτω για το ζήτημα αυτό. Θέλω να ξέρετε ότι αυτό έχει αρκετά σύνθετα ζητήματα και τεχνικά και εμπορικά-ρυθμιστικά. Επομένως, αυτή η απόφαση στην οποία αναφέρεστε, η οποία είναι πράγματι ένα τμήμα της προϋποθέσεως για να προχωρήσει το δεύτερο κομμάτι, δηλαδή η αδειοδότηση της λειτουργίας των συγκεκριμένων μονάδων, θα έχει εκδοθεί μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Στην ερώτησή σας ρωτάτε για τη βιομηχανική κάνναβη, προκειμένου για να εκδοθούν πάλι δύο ουσιαστικά απαιτούμενες κοινές υπουργικές αποφάσεις οι οποίες αφορούν τα καλλυντικά και τα διατροφικά συμπληρώματα και την περιεκτικότητα αυτών σε THC κάνναβη. Η απάντηση εδώ είναι ότι αυτή η απόφαση για τα καλλυντικά και τα διατροφικά συμπληρώματα είναι κοινή απόφαση των Υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης. Δεν είναι δική μου.

Μπορώ να σας πω ότι ο ΕΟΦ μου απάντησε ωστόσο και μπορεί να σας ενδιαφέρει η απάντηση αυτή. Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα, αλλά μου απάντησε ωστόσο στα πλαίσια της ετοιμασίας αυτής της ερώτησης ότι για τα καλλυντικά απαγορεύεται η οποιαδήποτε περιεκτικότητα THC και ότι για τα διατροφικά συμπληρώματα είναι σε διαβούλευση και πρόκειται να το εκτιμήσει.

Στο ζήτημα των τροφίμων, σας λέω ότι εξετάζω την έκδοση αυτής της υπουργικής απόφασης. Έχω διαβουλευτεί και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ζήτημα αυτό. Έχει πολλά νομικά ζητήματα κι επομένως, σας λέω ότι το εξετάζω και θα δω. Δεν μπορώ να σας δώσω χρονικό ορίζοντα σε αυτό, γιατί δεν έχω λύσει τα νομικά ζητήματα. Επομένως, έχει αρκετή δουλειά μέχρι να ξεκαθαρίσει, αν θέλετε, το νομικό τοπίο στα θέματα αυτά.

Σας λέω όμως ότι το εξετάζουμε κι εργαζόμαστε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Κοκκάλη, έχετε τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα σας προσκομίσω κάποιες ιατρικές διεθνείς επιστημονικές μελέτες παραθέτοντας τους τίτλους:

«Η κανναβιδιόλη αναστέλλει την εισβολή των καρκινικών κυττάρων μέσω της αυξημένης ρύθμισης του αναστολέα», «Ο στόχος της ρύθμισης από την κανναβιδιόλη στη θεραπεία της πειραματικής πολλαπλής σκλήρυνσης κατά πλάκας», «Νευρολογικές πτυχές της ιατρικής χρήσης της κανναβιδιόλης», «Η κανναβιδιόλη παρέχει μακράς διάρκειας προστασία έναντι των παρασιτικών επιδράσεων σε ιογενές μοντέλο σκλήρυνσης κατά πλάκας».

Αυτά τα προϊόντα, κύριε Υπουργέ, δεν περιέχουν το THC, δεν υπάγονται στον νόμο περί ναρκωτικών.

Και απευθύνουν έκκληση δι’ εμού προς εσάς ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, οι οποίοι προμηθεύονται αυτά τα προϊόντα είτε από το εξωτερικό είτε παράνομα, τα προϊόντα τα οποία παράγονται από τη μεταποίηση της βιομηχανικής κάνναβης.

Από την εκχύλιση της βιομηχανικής κάνναβης, παράγεται το λάδι, κύριε Υπουργέ. Βλέπω, ενώ ξέρετε πολύ καλά νομικά, ότι δεν έχετε ασχοληθεί με το θέμα.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αφήστε το τώρα αυτό.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Όχι, δεν αφήνω κάτι, κύριε Υπουργέ.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αφού θέλετε να πάμε σε αυτό, να πάμε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Δι’ εμού προς εσάς, απευθύνουν έκκληση ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας. Όλα αυτά τα παράγωγα της βιομηχανικής κάνναβης τα προμηθεύονται είτε παρανόμως από το εξωτερικό για να απαλύνουν τον πόνο τους -τον ουσιαστικό πόνο, αλλά και το μεταφορικό- είτε τα εισάγουν από το εξωτερικό. Και βλέπω ότι δεν είναι -είπα πριν ότι τη φαρμακευτική κάνναβη τη συνεχίζετε και καλά κάνετε, αλλά- δεν είναι στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης. Διότι μου απαντά το Υπουργείο Δικαιοσύνης -τώρα θα συμφωνήσετε με αυτό, αν και απ’ ό,τι κατάλαβα διαφωνείτε γενικά με την κάνναβη, το είπατε πριν- ότι είναι αναρμόδιο γι’ αυτά τα οποία ρωτάω.

Δεν δίνετε καλύτερα εσείς την απάντηση; Είναι δυνατόν το Υπουργείο Δικαιοσύνης να είναι αναρμόδιο για θέμα το οποίο έχει σχέση και με τον νόμο περί ναρκωτικών; Αυτό τι σημαίνει; Ένα πράγμα: Ότι δεν έχετε ασχοληθεί ως Κυβέρνηση με το θέμα των επενδύσεων στη φαρμακευτική και βιομηχανική κάνναβη. Είναι ένα προϊόν, το οποίο πρώτα είναι οικολογικό, κύριε Υπουργέ, που δίνει δουλειά σε αγρότες, σε επιχειρηματίες, σε επενδυτές και στους ασθενείς. Για ποιον λόγο δεν το έχετε ψηλά στην ατζέντα; Αυτό ρωτάω.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Κόκκαλη, ως γιατρός θα ήθελα να σας παρακαλέσω αυτές τις μελέτες να τις καταθέσετε στα Πρακτικά, διότι θέλω να δω αν οι κλινικές μελέτες έχουν συμπληρώσει πενταετία και τι αποτελέσματα έχουν βγάλει. Γιατί πολλές φορές βρισκόμαστε στο επίπεδο κλινικών μελετών χωρίς να έχουμε βγάλει τα συμπεράσματα. Δεν λέω ότι δεν είναι σοβαρές, απλά θέλω σαν γιατρός να το δω.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Οι Σύλλογοι μου τις έχουν προσκομίσει. Δεν είμαι γιατρός.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ξέρετε, η απελπισία του ασθενούς πολλές φορές…

Ωραία. Απλά θέλω να ψάξω να τις βρω και να τις διαβάσω. Ιατρικά περισσότερο το λέω.

Κύριε Υπουργέ, ορίστε, έχετε τον λόγο.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Πρόεδρε, σωστά μιλήσατε κατ’ αρχήν.

Κύριε Κόκκαλη, να τα διευκρινίσουμε λίγο, γιατί δεν ξέρω αν εσείς έχετε ασχοληθεί. Έχετε ασχοληθεί, αλλά νομίζω ότι έχετε ασχοληθεί περισσότερο στα τεχνικά. Εγώ επειδή έχω κάνει και στο Υπουργείο Υγείας, έχω μία σφαιρικότερη οπτική για τα ζητήματα αυτά.

Πρώτον, ό,τι αφορά τους ασθενείς απαιτεί αδειοδότηση από τον ΕΟΦ. Δεν έχει καμμία σχέση με αυτό το οποίο συζητάμε το άλλο, το τρόφιμο. Καμμία σχέση. Οι ασθενείς με το που θα φάνε μια γκοφρέτα η οποία έχει THC κάτω από το 0,2, δεν έχει να κάνει τίποτε με τον πόνο και με την απάλυνση και με τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Έχει να κάνει με το φάρμακο. Άμα θέλουν, λοιπόν, θα πάνε, αυτοί οι οποίοι θέλουν να κάνουν αυτά τα προϊόντα τα φαρμακευτικά, να αδειοδοτηθούν από τον ΕΟΦ και εκεί θα υπάρξει το ζήτημα –γι’ αυτό σας ενημερώνω- των κλινικών μελετών που θα τεκμηριώνουν τις ευεργετικές επιδράσεις της συγκεκριμένης ουσίας επί της συγκεκριμένης ασθένειας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Δεν είναι φάρμακα τα συγκεκριμένα.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Για τη φαρμακευτική κάνναβη λέμε τώρα.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Τα έχετε μπερδέψει.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Εγώ τα έχω μπερδέψει;

Λοιπόν, η φαρμακευτική κάνναβη για να έχει φαρμακευτική ιδιότητα και να διακινηθεί ως φάρμακο, μεταποιούμενη, πράγματι, στον χώρο που γίνεται η καλλιέργεια της, απαιτείται -εφόσον λέμε για το φάρμακο, τώρα, η εξαγωγή είναι μία άλλη συζήτηση- αδειοδότηση από τον ΕΟΦ. Αυτό δεν είναι δική μου δουλειά. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει τέτοια αίτηση. Μιλώ για την αδειοδότηση ως φάρμακο. Εξ όσων ακούω, υπάρχει μία τέτοια αίτηση για φάρμακο.

Τώρα, εσείς με ρωτήσατε κάτι άλλο, με ρωτήσατε τρία πράγματα και επανέρχομαι σε αυτά. Είπατε, καλλυντικά, διατροφικά συμπληρώματα, τρόφιμο. Αυτά τα τρία πράγματα μου είπατε. Σας λέω, καλλυντικά και διατροφικά συμπληρώματα δεν είναι δικά μου. Είναι του Υπουργείου Υγειάς. Ως προς τα καλλυντικά, όμως, σας λέω ότι ο ΕΟΦ μου απαντάει, «Όχι» μηδέν παρουσία. Γιατί αυτό το οποίο ρωτάνε οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι ασχολούνται με τη μεταποίηση σε βιομηχανικό επίπεδο, είναι «ορίστε μας το ποσοστό THC που μπορεί να βρίσκεται». Αυτό ρωτάνε. Δεν ρωτάνε κάτι άλλο. Γιατί αν δεν υπάρχει ψυχοτρόπο ποσοστό, τότε δεν συζητάμε τίποτα. Επειδή, όμως, υπάρχει και ανευρίσκεται, τι θέλουν; Θέλουν καθορισμό του ορίου. Απαντάει, λοιπόν, ο ΕΟΦ για τα καλλυντικά: 0, καθόλου, να μην ανευρίσκεται. Επιφυλάσσεται για το ζήτημα των διατροφικών συμπληρωμάτων και έρχομαι τώρα στο τρόφιμο. Στο τρόφιμο, λοιπόν, που ζητούν το συγκεκριμένο, σας ξαναλέω ότι υπάρχουν νομικά ζητήματα σημαντικά για το ποιο είναι το ποσοστό που επιτρέπεται να εμφανίζεται. Αυτό είναι που συζητάμε. Αν δεν εμφανίζεται κανένα ποσοστό…

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Χωρίς ποσοστό.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Για το χωρίς ποσοστό, δεν υπάρχει θέμα, γιατί στην πραγματικότητα δεν έχουμε ψυχοτρόπο ουσία, άρα δεν εμπίπτει στον νόμο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Υπάρχει γκρίζα ζώνη, κύριε Υπουργέ.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Όχι. Εκείνο το οποίο ζητούν οι άνθρωποι -σας ξαναλέω- είναι να τους ορίσουμε τις προδιαγραφές, τις ενδείξεις, τις συστάσεις, να τους ορίσουμε ποιο είναι αυτό το ποσοστό. Και ενώ στην καλλιέργεια έχουμε το 0,2% -όπως ξέρετε κάτω του 0,2- γεννιέται ένα ερώτημα, διότι η καλλιέργεια δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι οδηγεί σε μεταποίηση το τρόφιμο. Μπορεί να υπάρχει χρήση, παραδείγματος χάρη κλωστική, μπορεί να υπάρχει άλλη χρήση. Όταν όμως γυρνάμε στο τρόφιμο, τότε εκεί απαιτείται να νομοθετηθεί. Στη νομοθέτηση, όμως, για το τρόφιμο ανοίγουν σειρά νομικών θεμάτων. Εγώ δεν θέλω να τα συζητήσουμε τώρα δημοσίως τα νομικά αυτά θέματα –και σας ξαναλέω γιατί- διότι αυτήν τη στιγμή και σε επίπεδο Ευρώπης είναι ένα αρκετά εριζόμενο ζήτημα το τι πρέπει να κάνει κανείς με το τρόφιμο -συνεννοούμαστε τώρα, για το τρόφιμο λέμε- σε ποια κατηγορία μπαίνει, αν είναι νέο τρόφιμο –που κατά τη γνώμη μου είναι- πρέπει να μπει, λοιπόν, στον κανονισμό για τα νέα τρόφιμα. Άρα, υπάρχει μία ολόκληρη κουβέντα, υπάρχει μία εμπλοκή και μία συζήτηση με το θέμα του τι προβλέπει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών γι’ αυτά, άρα λοιπόν είναι μία ευρύτερη συζήτηση αρκετά σύνθετη, την οποία σας ξαναλέω τη μελετώ εμβριθώς –γι’ αυτό σας λέω μην μου λέτε ότι δεν ξέρω και δεν κάνω- τη μελετώ πολύ προσεκτικά, προκειμένου να μπορέσω να δώσω την κατάλληλη λύση.