Skip to main content
05 02 2015 | 09:58

Καινοτομίες: Εμπλουτισμός του σιτηρεσίου με φύκια, φλοιό από σουσάμι, ρίγανη ή ηλιόπιτα

Καινοτομίες: Εμπλουτισμός του σιτηρεσίου με φύκια, φλοιό από σουσάμι, ρίγανη ή ηλιόπιτα

Ερευνητικές εργασίες με ιδιαίτερο πρακτικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας όσον αφορά τον εμπλουτισμό της διατροφής των ζώων με θρεπτικά συστατικά είχε το 5ο Πανελλήνιο Τεχνολογικό Συνέδριο, το οποίο διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη στις 30/1/2015, από την κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα. Μέλη του επιστημονικού προσωπικού του ΤΕΙ παρουσίασαν τέσσερις ερευνητικές εργασίες με τη μελέτη ενός ξεχωριστού συμπληρώμματος διατροφής για τα ζώα η κάθε μία: φύκια, φλοιός από σουσάμι, ρίγανη και ηλιόπιτα.

Οι ερευνητικές εργασίες, σχεδιάστηκαν, εφαρμόστηκαν και ολοκληρώθηκαν στις άρτια εξοπλισμένες πειραματικές εγκαταστάσεις του αγροκτήματος της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας στη Φλώρινα, υπό την εποπτεία της έμπειρης ερευνητικής ομάδας της Κατεύθυνσης, με την ομαδική και συντονισμένη συνεργασία τουλάχιστον 10 φοιτητών και φοιτητριών.

Ειδικότερα, οι τέσσερις εργασίες που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο ήταν οι εξής:

Χρησιμοποίηση της ηλιόπιτας στη διατροφή πουλάδων Isa Brown

Στην εργασία χρησιμοποιήθηκε ένα παράγωγο υποπροϊόν της βιομηχανίας επεξεργασίας του ηλίανθου (ενεργειακό φυτό), η καλλιέργεια του οποίου είναι ιδιαίτερα δυναμική στη χώρα μας και αναμένεται να επεκταθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Από την εργασία αυτή προέκυψε ότι η ηλιόπιτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διατροφή των πουλάδων αυγοπαραγωγής από την ηλικία της 1ης ημέρας έως την ηλικία των 120 ημερών, περιορίζοντας σημαντικά το κόστος διατροφής των πουλάδων, χωρίς καμία δυσμενή επίδραση στα παραγωγικά χαρακτηριστικά τους.

Χρησιμοποίηση φλοιών σπόρων σουσαμιού στη διατροφή αμνών μεγάλου σωματικού βάρους

Στην εργασία αυτή χρησιμοποιήθηκε ένα υποπροϊόν της βιομηχανίας παραγωγής χαλβά και ταχινιού, το οποίο διαθέτει αναγνωρισμένες ωφέλιμες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αλλά και πολύ καλό συνδυασμό λιπαρών οξέων, στη διατροφή αμνών. Το ίδιο υποπροϊόν είχε χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε παλαιότερες εργασίες στη διατροφή ορνίθων αυγοπαραγωγής και παχυνόμενων ορνιθίων. Από τα αποτελέσματα της εργασίας προέκυψε ότι η συμμετοχή των φλοιών σουσαμιού στο σιτηρέσιο των αμνών δεν επηρεάζει αρνητικά τα παραγωγικά χαρακτηριστικά τους και φάνηκε ότι ασκεί ευνοϊκές επιδράσεις στη σύσταση των λιπαρών οξέων και στα χαρακτηριστικά της οξειδωτικής σταθερότητας του κρέατος.

Μελέτη της αξιοποίησης φυκιών στην τροφή των κρεοπαραγωγών ορνιθίων με σκοπό τη βελτίωση των αποδόσεων τους

Η ερευνητική εργασία έγινε σε συνεργασία με το εργαστήριο διατροφής της Κτηνιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Χρησιμοποιήθηκαν στη διατροφή παχυνόμενων ορνιθίων τα φύκια ασκόφυλλος και σπιρουλίνα, με σκοπό να διαπιστωθεί η ενδεχόμενη ευνοϊκή τους επίδραση στην κατάσταση της υγείας και στα παραγωγικά χαρακτηριστικά των ορνιθίων αλλά και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρέατος. Η χρησιμοποίηση των φυκιών δεν επηρέασε αρνητικά τα παραγωγικά χαρακτηριστικά των ορνιθίων και φάνηκε να ασκεί ορισμένες ωφέλιμες επιδράσεις στα αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά και στη σύσταση του λίπους των κρέατος των ορνιθίων.

Χρησιμοποίηση φύλλων ρίγανης στη διατροφή παχυνόμενων ορνιθίων

Η προσθήκη αποξηραμένων φύλλων ρίγανης, που συλλέχθηκαν από ορεινές περιοχές του Νομού Φλώρινας στο σιτηρέσιο των ορνιθίων κρεοπαραγωγής, είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης, την επίτευξη μεγαλύτερου βάρους σφαγής αλλά και τη βελτίωση της κατάστασης της υγείας των ορνιθίων.