Skip to main content
18 06 2018 | 15:33

Έξι ΤΟΕΒ έχουν πάρει παράταση ζωής με ασφαλιστικά μέτρα - Η ΔΕΗ τους καλεί σε ρύθμιση

Έξι ΤΟΕΒ έχουν πάρει παράταση ζωής με ασφαλιστικά μέτρα - Η ΔΕΗ τους καλεί σε ρύθμιση

Ανάσα πήραν ο ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου, ο ΤΟΕΒ Επιταλίου και ο Α’ ΤΟΕΒ Πύργου, καθώς έγινε δεκτή η αίτηση χορήγησης προσωρινής διαταγής από τα κατά τόπους Πρωτοδικεία. Οι δύο οργανισμοί της Ηλείας κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που θα συζητηθεί στις 5 Σεπτεμβρίου και θα πρέπει για να ισχύει η απόφαση να καταβάλονται στη ΔΕΗ οι τρέχουσες υποχρεώσεις. Το ίδιο ισχύει και για τον ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου, που κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων η οποία συζητήθηκε στις 7 Ιουνίου. Τα ασφαλιστικά μέτρα αναμένεται να εκδικαστούν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Λάρισας στις 7 Σεπτεμβρίου.

Η συγκεκριμένη υπόθεση φυσικά έχει πανελλήνιες διαστάσεις. Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων έχουν καταθέσει οι ΤΟΕΒ Τιτανίου Παλαμά (Παρασκευή 1 Ιουνίου κατατέθηκαν και στις 17/10 η δικάσιμος), Πρέβεζας και Μεσολογγίου.

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΔΕΗ προς τους αγρότες της περιοχής του Τυρνάβου που αρδεύουν τα χωράφια μέσω του ΤΟΕΒ Μάτι Τρυνάβου, σύμφωνα με την οποία γίνεται γνωστό ότι δεν θα προβεί σε διακοπή ηλεκτροδότησης, ωστόσο καλεί τον ΤΟΕΒ να ρυθμίσει και να αποπληρώσει τα χρέη του και να μην χρησιμοποιήσει ως «ασπίδα» τη σχετική απόφαση του Πρωτοδικείου.

«Σε συνέχεια της Απόφασης του Πρωτοδικείου Λάρισας για τη συνεχή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας έως τις 07-09-2018 για τον ΤΟΕΒ ΜΑΤΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ, η ΔΕΗ, απευθυνόμενη στους αγρότες της περιοχής, ανακοινώνει:

1. Προφανώς και θα συνεχίζει ανελλιπώς την ηλεκτροδότηση για τις αρδευτικές ανάγκες του ΤΟΕΒ ΜΑΤΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ, σεβόμενη απόλυτα τις δικαστικές αποφάσεις.

2. Η Απόφαση ωστόσο του Πρωτοδικείου ουδόλως αναιρεί την υποχρέωση του ΤΟΕΒ ΜΑΤΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ να καταβάλει τους τρέχοντες λογαριασμούς και να διευθετήσει τις προηγούμενες οφειλές του προς τη ΔΕΗ. Η πόρτα του διαλόγου είναι για τη ΔΕΗ πάντοτε ανοιχτή. Μάλιστα, η Επιχείρηση έχει απευθύνει κατ’ επανάληψη εκκλήσεις προς τους άμεσα ενδιαφερομένους για έναν παραγωγικό διάλογο, καλώντας τους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των διακανονισμών που παρέχει η ΔΕΗ.

3. Κατάχρηση του δικαιώματος εκ μέρους του ΤΟΕΒ ΜΑΤΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ με «ασπίδα» την Απόφαση του Πρωτοδικείου συνιστά, εκτός των άλλων, ασέβεια προς την ίδια τη δικαιοσύνη, η οποία του παρέχει μεν τη χρονική ευχέρεια να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του προς τη ΔΕΗ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εγκρίνει τα γνωστά απαράδεχτα φαινόμενα στρατηγικών κακοπληρωτών.

4. Η ΔΕΗ, από την πλευρά της, σε όσες –ελπίζουμε ελάχιστες έως και καθόλου– περιπτώσεις συνεχιστούν τα φαινόμενα συστηματικής και σκόπιμης ασυνέπειας, θα λάβει όλα τα νόμιμα μέτρα, μη αποκλειομένης και της παύσης εκπροσώπησης, οπότε οι ασυνεπείς Οργανισμοί θα πρέπει να αναζητήσουν άλλο πάροχο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους όρους προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Θέλουμε να επιβιώσει η λίμνη, προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα και να καλλιεργήσουν τη σοδειά τους οι παραγωγοί. Έχουμε πληρώσει το 20% των οφειλών και ήδη συγκεντρώνουμε χρήματα για περαιτέρω εξόφληση, κάτι που δείχνει ότι είμαστε πολύ κοντά στο 30% που μας ζητά η ΔΕΗ. Η λίμνη είναι ιδιάζουσα περίπτωση, διότι δεν μπορεί να ποτιστεί με άλλον τρόπο. Αν κοπεί το ρεύμα, οι ζημιές στις καλλιέργειες θα είναι τεράστιες» ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Επιταλίου Βασίλης Θεοχάρης. Ο οργανισμός έχει καταβάλει στη ΔΕΗ το 20% της συνολικής οφειλής του, ήτοι 250.000 ευρώ και πλέον γίνεται προσπάθεια για ρύθμιση του υπόλοιπου ποσού.

Ο πρέοδρος του ΓΟΕΒ Αλφειού – Πηνειού Νίκος Φάμελος έκανε λόγο ξανά για τη ρύθμιση των 100 δόσεων και σχολίασε τη στάση της ΔΕΗ. «Οι απαιτήσεις της ΔΕΗ είναι παράνομες και μη βιώσιμες. Εμείς έχουμε προτείνει ρύθμιση σε 100 δόσεις για τις συσσωρευμένες οφειλές. Η απόφαση του Πρωτοδικείου για τους δύο ΤΟΕΒ είναι θετική και προς όφελος της αγροτικής οικονομίας. Δεν είπε κανένας ότι δεν θέλει να πληρώσει τις οφειλές. Θα πρέπει και η ΔΕΗ να συμβάλει στην εξεύρεση βιώσιμης ρύθμισης, διότι είναι προς όφελος καιρ της ίδιας και της αγροτικής οικονομίας».

Τέλος η νομική εκπρόσωπος του ΤΟΕΒ Επιταλίου, Κωνσταντίνα Φωτεινόπουλου ανέφερε πως «… ο ΤΟΕΒ Επιταλίου ακολούθησε τις νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά του».