Skip to main content
28 08 2018 | 14:58

Πρωτοβουλία δημιουργίας φορέα διαχείρισης για τη Λίμνη Πλαστήρα

Πρωτοβουλία δημιουργίας φορέα διαχείρισης για τη Λίμνη Πλαστήρα

Μία πραγματική καλή χρονιά για την άρδευση αλλά και τον ταμιευτήρα της Λίμνης Πλαστήρα, ήταν αυτή που ολοκληρώθηκε το Σάββατο 25 Αυγούστου, σύμφωνα με το άτυπο Συντονιστικό Όργανο, που συνεδρίασε την Πέμπτη 23 Αυγούστου.

Η είδηση όμως έρχεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ο εκπρόσωπος της οποίας ανακοίνωσε πως αναλαμβάνεται πρωτοβουλία δημιουργίας φορέα διαχείρισης για τη Λίμνη Πλαστήρα, γεγονός που θα βοηθήσει σημαντικά στην καλύτερη αξιοποίηση των υδάτων της.

Το άτυπο Συντονιστικό Όργανο, που άπαντες οι φορείς που συμμετείχαν ευχήθηκαν κάποια στιγμή να γίνει και τυπικό, συνεδρίασε στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, προεδρεύοντος του αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Τσιάκου, εκπροσώπων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης , των δήμαρχων Σοφάδων και Παλαμά Θάνου Σκάρλου και Γιώργου Σακελλαρίου αντίστοιχα, εκπροσώπων των ΤΟΕΒ και του υπευθύνου της περιφερειακής Ενότητας Χρήστου Σταμούλη, ο οποίος έλαβε τα εύσημα απ’ όλους τους παρευρισκομένους για την προσπάθεια που έκανε όλη την αρδευτική περίοδο, τον συντονισμό και όλες γενικότερα τις ενέργειες του.

Στάθμη πάνω από τις προβλέψεις

Σχετικά με τη στάθμη στη Λίμνη Πλαστήρα ο κ. Τσιάκος είπε ότι είναι μισό μέτρο παραπάνω από την αρχική πρόβλεψη που έγινε στο ξεκίνημα της αρδευτικής περιόδου. Εν μέρει το απέδωσε στο καλό υδρολογικά καλοκαίρι αλλά κυρίως στην ορθολογική διαχείριση, αφού τόνισε χαρακτηριστικά ότι οικονομία κάνεις όταν έχεις νερό και όχι όταν δεν έχεις.

Πιο αναλυτικά είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι με το τέλος της αρδευτικής περιόδου η στάθμη θα είναι στα 786,30 μέτρα, που σημαίνει 1,3 μέτρα πάνω από το οικολογικό όριο για τη λίμνη, γεγονός που το χαρακτήρισε πολύ καλό.

Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνέχιση της καλής συνεργασίας των φορέων θα φέρει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα για τους αρδευτές.

Φορέας Διαχείρισης

Όπως προαναφέραμε στο ξεκίνημα, από τον ένα εκ των εκπροσώπων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τον κ. Κώστα Παππά, ανακοινώθηκε η έναρξη πρωτοβουλίας για δημιουργία φορέα Διαχείρισης για τη Λίμνη Πλαστήρα, με αφορμή την ψήφιση των νέων διαχειριστικών σχεδίων.

Πρωτοβουλία που, όπως είπε, θα ληφθεί άμεσα, ώστε να τελειώνει αυτό το άτυπο που όλοι είναι υπεύθυνοι και στην ουσία κανένας δεν είναι και όταν έρθει η δύσκολη στιγμή να «την κάνουν όλοι με ελαφρά πηδηματάκια», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η πρωτοβουλία θα παρθεί, συνέχισε, σε κεντρικό επίπεδο με το υπουργείο, αλλά πάντα σε συνεργασία με την περιφέρεια.

Αναλύοντας, δε, το ποιοι θα συμμετάσχουν σε αυτό τον φορέα, μίλησε για σκέψεις που αφορούν την ΔΕΗ, που λόγω της λειτουργίας του εργοταξίου δεν μπορεί να απουσιάζει, ενώ το ίδιο ισχύει για Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ΤΟΕΒ, χωρίς να αποκλείονται και άλλοι εμπλεκόμενοι.

Κλείνοντας είπε ότι επιδίωξη είναι να δημιουργηθεί ένα όργανο, που με βάση και την οικολογική ισορροπία της περιοχής, αυτό θα αποφασίζει για την παροχή νερού για οποιοδήποτε λόγο.

Από τις καλύτερες περιόδους

Ανάμεσα σε αυτούς που πήραν το λόγο στη σύσκεψη ήταν και ο δήμαρχος Σοφάδων. Ο κ. Σκάρλος χαρακτήρισε την φετινή αρδευτική περίοδο από τις καλύτερες των τελευταίων ετών, σε όλους τους τομείς, ενώ μαζί του συμφώνησε και ο δήμαρχος Παλαμά κ. Σακελλαρίου, αν και μίλησε για κάποια προβλήματα στο ξεκίνημα, που όμως δεν αλλοιώνουν την εικόνα.

Ανάγκη υποδομών

Και οι δύο υποστήριξαν την ανάγκη να δημιουργηθούν υποδομές που θα βοηθήσουν και στην καλύτερη άρδευση και στην εξοικονόμηση νερού, για χρονιές που θα είναι ποιο δύσκολές, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σκάρλος. Μάλιστα ο κ. Σακελλαρίου πρότεινε στον αντιπεριφερειάρχη να αναζητηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης, μέσω προγραμμάτων, με 100 χιλ ευρώ, για κάθε Δήμο, για προμήθεια σωλήνων, προκειμένου να ξεκινήσει η δημιουργία κλειστού κυκλώματος άρδευσης.

Τονίστηκε, βέβαια, ότι τα χρήματα δεν επαρκούν, αλλά πρέπει να γίνει μία αρχή προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: karditsalive.net