Skip to main content
05 01 2018 | 11:17

Νέες γεωτρήσεις από το Δήμο Σητείας για τον εμπλουτισμό των υδατικών πόρων

Νέες γεωτρήσεις από το Δήμο Σητείας για τον εμπλουτισμό των υδατικών πόρων

Η Περιφέρεια Κρήτης αποδέχτηκε το αίτημα του Δήμου Σητείας για χρηματοδότηση ύψους 200.000 € για την αξιοποίηση δύο γεωτρήσεων στην περιοχή των Έξω Μουλιανών και του Πισκοκεφάλου. Πρόκειται για παρεμβάσεις στο πλαίσιο αντιμετώπισης προβλημάτων, αλλά και της ορθής χρήσης των υδάτινων πόρων στην περιοχή της Σητείας, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος κ. Θοδωρής Πατεράκης.

«Η δημοτική αρχή», συνέχισε, έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και καταβάλει συνεχή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των θεμάτων που έχουν να κάνουν αφ’ ενός με την καλή και ορθολογική χρήση του φυσικού πόρου που λέγεται νερό και αφ’ ετέρου έχοντας έναν σχεδιασμό που σκοπό έχει να αξιοποιήσει, πάντα στο μέτρο της ωφέλιμης και ορθολογικής χρήσης του νερού, το υδάτινο δυναμικό που υπάρχει στην περιοχή.

Με βάση λοιπόν αυτή την λογική και στην προσπάθεια που κάνουμε για να υλοποιήσουμε αυτόν τον σχεδιασμό ζητήσαμε και λάβαμε μία χρηματοδότηση της τάξης των 200.000 € από την Περιφέρεια με σκοπό να αξιοποιήσουμε μία γεώτρηση που υπάρχει στην Τοπική Κοινότητα των Έξω Μουλιανών που μέχρι στιγμής δεν έχει αξιοποιηθεί. Θεωρούμε ότι η περιοχή αυτή από την στιγμή που έχει μία μόνο καλή γεώτρηση και μία άλλη μικρότερη της οποίας η ποιότητα του νερού δεν είναι και ό,τι καλύτερο, πρέπει να υπάρχει και μία δεύτερη γεώτρηση. Αυτή θέλουμε να αξιοποιήσουμε για να υπάρχει εναλλακτική λύση στην περίπτωση που η βασική γεώτρηση, που υδρεύει και αρδεύει την περιοχή, χαλάσει. Πολύ σύντομα λοιπόν θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να δημοπρατήσουμε το συγκεκριμένο έργο. Στην συγκεκριμένη περιοχή έχουμε εντοπίσει προβλήματα που εμφανίζονται περιοδικά και στην άρδευση και την άρδευση.

Επίσης στην περιοχή του Πισκοκεφάλου, δεδομένου ότι έχουν εντοπιστεί προβλήματα που εμφανίζονται στην άρδευση της περιοχής, ιδιαίτερα στην διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί μία γεώτρηση στην περιοχή της Χαλέπας. Η γεώτρηση έχει νερό καλής ποιότητας και θα λειτουργεί και συμπληρωματικά στην περίπτωση που οι ποσότητες νερού που λαμβάνουν η περιοχή του Πισκοκεφάλου και της Μαρωνιάς από άλλες γεωτρήσεις δεν επαρκούν.

Το νερό αυτό τονίζω θα χρησιμοποιείται σε περίπτωση που εντοπίσουμε ότι υπάρχει ανάγκη, συμπληρωματικά δηλαδή ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα αντίστοιχα με αυτά της προηγούμενης χρονιάς που είχαν ως αποτέλεσμα, όταν χαλούσε μία γεώτρηση, να προκύπτουν προβλήματα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, στην άρδευση της περιοχής.

Οι δύο συγκεκριμένες παρεμβάσεις είναι πρώτης προτεραιότητας και η προσπάθεια της δημοτικής αρχής είναι στην κατεύθυνση και τα δύο έργα να δοθούν σε χρήση το επόμενο καλοκαίρι».

Επιταχύνεται ο σχεδιασμός

«Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας», πρόσθεσε, «και τις βροχοπτώσεις που έχουμε ως τώρα, έχει αναπτυχθεί ένας μεγάλος προβληματισμός στην υπηρεσία, αλλά και στην πολιτική ηγεσία του Δήμου για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις. Γι’ αυτό επιταχύνουμε τον σχεδιασμό που έχουμε κάνει με σκοπό να μειώσουμε τα προβλήματα τα οποία μπορεί να εμφανιστούν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεφύγουμε και να πάμε στη λογική της μη ορθολογικής χρήσης του νερού. Πρέπει να διαφυλάσσουμε τον φυσικό πόρο που λέγεται νερό ως κόρη οφθαλμού. Ναι μεν να κάνει ο Δήμος ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίζει χρηματοδοτήσεις, πέραν των ιδίων κεφαλαίων που χρησιμοποιεί κάθε χρόνο, για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε κάποια πράγματα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και ο πολίτης δεν πρέπει να έχει μία άλλη λογική. Από ό,τι φαίνεται πλέον η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις βροχοπτώσεις, άρα και τον υδροφορέα, άρα θα πρέπει κι εμείς να αλλάξουμε συνήθειες. Πρέπει να προσέχουμε το νερό.

Εν αναμονή του “ανοίγματος” του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, θα δοθεί η δυνατότητα -βάσει σχεδιασμού- υλοποίησης παρεμβάσεων στα δίκτυα άρδευσης. Είναι χιλιάδες χιλιόμετρα σε όλο το Δήμο. Έχουμε εντοπίσει τα σημεία εκείνα στα οποία εμφανίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα κι εκεί θα παρέμβουμε, ώστε να αντικαταστήσουμε αυτά τα δίκτυα για να μειώσουμε τις απώλειες οι οποίες υπάρχουν».

Στο Χαμέζι

«Στον σχεδιασμό μας είναι -όσο γίνεται γρηγορότερα- να κάνουμε εκείνες τις παρεμβάσεις που χρειάζονται για να λύσουμε το πρόβλημα που έχει εμφανιστεί στην Τ.Κ. Χαμεζίου. Έχουμε κάποια χρήματα για να κάνουμε μία καινούρια γεώτρηση. Μία αδειοδότηση όμως μία γεώτρησης είναι χρονοβόρα, οπότε αυτό είναι μία μεσοπρόθεσμη διαδικασία που θα υλοποιήσουμε. Μέχρι τότε θα πρέπει να βρούμε και άλλες λύσεις ώστε την επόμενη χρονιά να μην υπάρχει πρόβλημα και σε αυτή την περιοχή.

Πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι αυτή την στιγμή στην Τ.Κ. Χαμεζίου υπάρχει δυνατότητα να δοθεί νερό σε μεγάλες ποσότητες, όμως αυτό το νερό το παίρνουμε από το Πινί με τιμολόγιο στη ΔΕΗ ύδρευσης, το οποίο είναι διπλάσιο από το τιμολόγιο της ΔΕΗ όσον αφορά τις γεωτρήσεις άρδευσης. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Γιατί πληρώνουμε νερό ύδρευσης και το καταναλώνουμε στην άρδευση στην συνέχεια. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούμε ένα έλλειμμα εσόδων, άρα παθητικό στην ουσία στην ΔΕΥΑΣ. Και πιστεύω κανείς δεν θέλει συνεχώς να χρεώνεται η ΔΕΥΑΣ. Είναι λοιπόν ένα πλέγμα πολλών πραγμάτων που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας και να ξεφύγουμε από τη δημαγωγική λογική “νερό θέλω κι ότι να ‘ναι”. Η υπηρεσία τα λαμβάνει όλα υπ’ όψιν η ΔΕΥΑΣ επίσης και πολύ σύντομα θα καταλήξουμε και σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Αν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση της λειψυδρίας και δεδομένου ότι προηγείται η ύδρευση κι έπεται η άρδευση, καθοριστικός είναι ο ρόλος της κοινωνίας για την αντιμετώπιση του θέματος. Θα πρέπει να λάβουμε όλοι υπ’ όψιν μας ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Και βέβαια να γνωρίζουμε ότι βάσει του νόμου, προηγείται η ύδρευση και μετά η άρδευση», κατέληξε.

Πηγή: Μαρίζα Ψαράκη, anatolh.com