Skip to main content
22 10 2018 | 09:00

Μάχη των αγροτοκτηνοτρόφων με τα ΜΑΤ στη Νάξο για τη γεώτρηση του Αϊ-Λια

Μάχη των αγροτοκτηνοτρόφων με τα ΜΑΤ στη Νάξο για τη γεώτρηση του Αϊ-Λια

Αποφασισμένοι να μην αφήσουν να ολοκληρωθεί το έργο της μεταφοράς του νερού από τη γεώτρηση του Αϊ Λια στο δίκτυο που υδροδοτεί τη Χώρα Νάξου είναι οι αγροκτηνοτρόφοι της περιοχής. 


Γι’ αυτό και συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να περιφρουρήσουν την εκτέλεση του έργου και «να διασφαλίσουν την ομαλότητα» όπως ανέφεραν στο naxostimes αστυνομικές πηγές.

Οι διαμαρτυρόμενοι, στην προσπάθειά τους να περάσουν προς τον Αϊ Λια συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς, οι οποίοι είχαν σχηματίσει κλοιό κατά μήκος του δρόμου.

Τι συνέβη το Σάββατο

Από τις 10:00 το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται στη διασταύρωση του δρόμου που οδηγεί στον Αϊ Λια αγροκτηνοτρόφοι και κάτοικοι του Φιλωτιού και του Δαμαριώνα, πολλοί από τους οποίους κατέφθασαν στο σημείο με λεωφορεία. Επίσης, εκεί βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλης Βρούτσης (επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για τα νησιά μας») και Αντώνης Βασαλάκης, ο πρόεδρος του Φιλωτιού Βασίλης Κρασσάς, ο δικηγόρος των αγροκτηνοτρόφων Γιάννης Δέτσης, μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης Νάξου και άλλοι πολίτες.

geotrisi.astynomia 3

Οι διαμαρτυρόμενοι, στην προσπάθειά τους να περάσουν προς τον Αϊ Λια συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς, οι οποίοι είχαν σχηματίσει κλοιό κατά μήκος του δρόμου.

«Δεν θα αφήσουμε να εκτελεστεί το έργο» δήλωσε στο naxostimes μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δαμαριώνα. «Είμαστε αποφασισμένοι, καθημερινά να βρισκόμαστε εδώ και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Το έργο θα σταματήσει», σημείωσε.

geotrisi.astynomia 19

Ωστόσο ο π. Πρόεδρος του Δαμαριώνα Μιχάλης Καλαϊτζής δήλωσε στο naxostimes ότι ουδέποτε ήρθε σε συνεννόηση με τον κ. Νόκα, ούτε όρους έθεσε εκ μέρους των συντονιστικών επιτροπών, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στη συνέντευξη τύπου της Παρασκευής. «Εγώ επικοινώνησα με τον κ. Νόκα, αλλά ουδέποτε δεν έθεσα όρους, ούτε σε κάποια συμφωνία ήρθα μαζί του» είπε.

geotrisi.astynomia 5

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων του Σαββάτου οι αγροκτηνοτρόφοι ζητούσαν την παρουσία του δημάρχου Μανόλη Μαργαρίτη όπως και των αντιδημάρχων Μανώλη Πολυκρέτη και Δημήτρη Λιανού στην περιοχή, οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν.

Μάλιστα ένας εξ αυτών επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί τους και τους ζήτησε να έρθουν να δουν «τα πρωτόγνωρα πράγματα που συμβαίνουν στον Αϊ Λια με την παρουσία των ΜΑΤ».

geotrisi.astynomia 15

Αμέσως μετά τις συγκρούσεις και την ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις, κάποιος από τους διαμαρτυρόμενους πολίτες ένοιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Νάξου. Κάποιοι έκαναν λόγο για χτύπημα από γκλοπ αστυνομικού, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε μετά από ερώτημα του naxostimes.gr τόσο στην Αστυνομική Διεύθυνση, όσο και σε μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Δαμαριώνα - Φιλωτιού.

geotrisi.astynomia 17

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πάντως τίποτα δεν έχει τελειώσει αφού οι αγροκτηνοτρόφοι είναι αποφασισμένοι με κάθε τρόπο να σταματήσουν το έργο.

Από την άλλη πλευρά και η δημοτική αρχή επιμένει στη συνέχιση του έργου και στη μεταφορά νερού στο δίκτυο που υδροδοτεί τη Χώρα Νάξου.

«Έχει αναλάβει ο Εισαγγελέας και οι αστυνομικές αρχές προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά το έργο» τονίζει στο naxostimes πηγή από τη δημοτική αρχή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Τι είπε ο δήμαρχος Νάξου για το νερό, τη γεώτρηση του Αϊ Λια και την παρουσία της αστυνομίας την Παρασκευή

Ένα από τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή το μεσημέρι, ήταν το νερό.

Ο κ. Μαργαρίτης δήλωσε ικανοποιημένος από τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής στο μείζον θέμα της λειψυδρίας, τονίζοντας ότι η δημοτική αρχή κατάφερε να μη λείψει το νερό από καμία επιχείρηση και κανένα σπίτι ή ξενοδοχείο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός είχε άνοδο.

Για τη σημερινή κατάσταση με τις διακοπές της υδροδότησης αλλά και για το χρώμα και την οσμή του νερού παραδέχτηκε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν «μικροπροβληματάκια» τα οποία όμως σύντομα θα επιλυθούν με τη μεταφορά νερού από τη γεώτρηση του Αϊ Λια και τη λειτουργία της αφαλάτωσης την οποία έχει μισθώσει ο δήμος και γίνονται ενέργειες για την τοποθέτησή της (κάτω από το μετεωρολογικό σταθμό, στη Χώρα Νάξου). «Αν υπάρχουν 2 τρίωρες διακοπές νερού όλο το χρόνο... δε νομίζω να είναι ιδιαίτερο πρόβλημα» τόνισε.

Σε ότι αφορά το έργο για τη μεταφορά του νερού από τη γεώτρηση του Αϊ Λια και τις αντιδράσεις που υπάρχουν από αγροκτηνοτρόφους της περιοχής ο κ. Μαργαρίτης είπε ότι το θέμα επιλύθηκε και από σήμερα, με την παρουσία της αστυνομίας, εκτελούνται τα έργα για τη μεταφορά του.

«Πρέπει άμεσα να επιλυθεί το πρόβλημα του νερού στη Χώρα και τα δυτικά παράλια. Ανοίξαμε τη γεώτρηση του Αϊ Λια και προσπαθήσαμε να τη συνδέσουμε με το δίκτυο για να πάρουμε ένα μέρος του νερού. Σέβομαι αυτούς τους ανθρώπους που αντιδρούν και εκφράζουν τους φόβους τους...» σημείωσε και πρόσθεσε ότι "κάποιες αντιδράσεις είναι υποκινούμενες". 


margaritis.dimarheio.synentefxi 2

«Μπορεί να έχουν τα δίκια τους, αλλά υπάρχουν κάποιοι που τους ξεσηκώνουν και δυστυχώς είναι μέσα από το δημοτικό συμβούλιο. Είναι οι ίδιοι που ψήφισαν να μην πάρει η Χώρα νερό» είπε, υπονοώντας τους κ.κ. Βασίλη Βρούτση και Αντώνη Βασαλάκη που είχαν ψηφήσει αρνητικά στο δημοτικό συμβούλιο με την αιτιολογία ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στη δημοτική αρχή ότι θα τηρήσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και ότι θα πρεπει να αναζητηθούν μόνιμες λύσεις.

«Έχουμε τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις για το έργο και ζητήσαμε τη συμβολή της αστυνομίας για να το ολοκληρώσουμε. Η Αστυνομική Διεύθυνση Ν. Αιγαίου έστειλε αστυνομική δύναμη προκειμένου να προστατέψουμε το έργο και να ολοκληρωθεί» τόνισε ο κ. Μαργαρίτης.

Ωστόσο, όπως είπε, το πρωί της Παρασκευής επικοινώνησε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης υδάτων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Νόκας με τον εκπρόσωπο των αγροκτηνοτρόφων, π. πρόεδρο του Δαμαριώνα Μιχάλη Καλαϊτζή ο οποίος έθεσε κάποιους όρους προκειμένου να συμβιβαστούν οι αντιδρώντες.


«Δέχτηκαν να συμβιβαστούν με κάποιους όρους, όπως να σηκωθεί το μηχάνημα της γεώτρησης κ.λπ., όροι που εμείς δεχόμαστε γιατί απλά δε θέλουμε να μείνει η Νάξος χωρίς νερό» τόνισε ο κ. Μαργαρίτης.

Για το τι θα γίνει στη συνέχεια, αναμένεται να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους και οι διαμαρτυρόμενοι αγροκτηνοτρόφοι της περιοχής. Ωστόσο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στο νησί για να «επιτηρούν» το έργο, ενώ σε ισχύ είναι και η απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων στην περιοχή.

Καταγγελία Λαϊκής Συσπείρωσης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Την παρέμβαση της αστυνομίας στο έργο της σύνδεσης της γεώτρησης του Αϊ Λια με το δίκτυο που υδροδοτεί τη Χώρα Νάξου, αλλά και αυτούς που την κάλεσαν καταγγέλλει η Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

«Καταγγέλλουμε την παρέμβαση της αστυνομίας και αυτούς που την κάλεσαν. Δεν λύνονται με αυτό τον τρόπο τόσο σοβαρά προβλήματα του τόπου» σημειώνει ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Κορρές και προσθέτει: «Τεράστια ευθύνη έχει η πολιτεία, η περιφερειακή και η δημοτική αρχή που θα έπρεπε να έχουν παρέμβει και να έχει λυθεί το θέμα του νερού στη Νάξο».