Skip to main content
07 08 2015 | 10:09

Χωρίς προστριβές μεταξύ Λάρισας και Καρδίτσας γίνεται φέτος το πότισμα από τον Πηνειό

Χωρίς προστριβές μεταξύ Λάρισας και Καρδίτσας γίνεται φέτος το πότισμα από τον Πηνειό

Χωρίς τα καθιερωμένα -τούτη την περίοδο- προβλήματα εξελίσσεται η αρδευτική περίοδος στον θεσσαλικό κάμπο και ιδιαίτερα στον νομό Λάρισας, καθώς οι παραγωγοί ποτίζουν κανονικά τα χωράφια τους, εφαρμόζοντας όμως μνημονιακό πρόγραμμα λιτότητας που αποφάσισε προληπτικά ο ΤΟΕΒ Πηνειού. Αν και ο καιρός δεν είναι σύμμαχός τους, καθώς στην περιοχή μας και κυρίως στα παρακάρλια έχει να βρέξει αρκούντως από το τέλος Ιουνίου, οι αγρότες κατάφεραν να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο νερό για τις καλλιέργειές τους, αποφεύγοντας την κατάχρηση, ενώ σημαντικά συνέβαλε και το πνεύμα αλληλεγγύης και περιφερειακής συνείδησης που κυριάρχησε μεταξύ των αρμόδιων φορέων.

Η διοίκηση του ΤΟΕΒ Πηνειού, σε μια κίνηση καλής θέλησης προς τον νομό Καρδίτσας αποφάσισε από την 1η Ιουλίου να καταρτίσει πρόγραμμα ποτίσματος, χωρίζοντας γεωγραφικά τις περιοχές της αρμοδιότητάς της σε Α και Β κύκλο. Έτσι τα χωριά του Α κύκλου πότιζαν από τους Ταμιευτήρες ή κάνοντας χρήση των αντλιοστασίων του Πηνειού ποταμού επί 5 συνεχόμενες μέρες. Το Σαββατοκύριακο δεν πότιζε κανείς. Την επόμενη εβδομάδα και εξίσου για 5 μέρες πότιζαν τα χωριά του Β κύκλου. Στις 22 Ιουλίου ήρθε για πρώτη φορά νερό από τη λίμνη Πλαστήρα στον Πηνειό ποταμό και κατ’ επέκταση στο αρδευτικό σύστημα του τοπικού ΤΟΕΒ, ως αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας των φορέων των νομών Λάρισας και Καρδίτσας. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου του ΤΟΕΒ Πηνειού και περιφερειακού συμβούλου Γιώργου Λαδόπουλου, ο οποίος έκανε έναν πρόχειρο απολογισμό της αρδευτικής περιόδου. «Μέχρι στιγμής, αν και έχουμε ένα άνυδρο καλοκαίρι πάμε καλά, καλύτερα από πέρυσι. Και αυτό οφείλεται κυρίως στους παραγωγούς που εφάρμοσαν χωρίς αντιρρήσεις το προληπτικό πρόγραμμα των εναλλάξ ποτισμάτων που αποφασίσαμε σαν Οργανισμός, αλλά και στον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε στις συνήθεις διαπραγματεύσεις με την Καρδίτσα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και προσωπικά ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. Είχαμε μια παραγωγική συνεργασία, βασισμένη στην υπεύθυνη διαχείριση του πολύτιμου αγαθού που λέγεται νερό και στην περιφερειακή συνείδηση που ολοένα κερδίζει έδαφος και σε άλλους τομείς. Πρέπει όμως έτσι να συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα. Μπήκαμε στον δύσκολο μήνα του Αυγούστου και κυρίως η βαμβακοκαλλιέργεια χρειάζεται ένα τουλάχιστον καλό πότισμα μέχρι τις 20 Αυγούστου. Προφανώς αν δεν έρθει νερό από τον …ουρανό, θα χρειαστούμε ξανά το πολύτιμο νερό της λίμνης Πλαστήρα. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η φετινή αρδευτική χρονιά θα κλείσει ομαλά».

Να σημειωθεί ότι αυτές τις μέρες η στάθμη του Πηνειού ποταμού, με τη βοήθεια του φράγματος της Γυρτώνης και ενός πρόχειρου που κατασκευάστηκε τελευταία είναι στα 3 μέτρα περίπου και όσο βρίσκεται εκεί οι παραγωγοί του νομού δεν ανησυχούν.

Πηγή: Γιώργος Ρούστας, eleftheria.gr

Πηγή φωτογραφίας: Μήτσος Πατσεας