Skip to main content
14 10 2019 | 14:43

Επανέναρξη των έργων στο φράγμα "Κόρης Γεφύρι" υποσχέθηκε στους Χιώτες ο Σκρέκας

Επανέναρξη των έργων στο φράγμα "Κόρης Γεφύρι" υποσχέθηκε στους Χιώτες ο Σκρέκας

Την πρόθεση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει σε βάθος 4ετίας το πολυπόθητο έργο του φράγματος Κόρης Γεφύρι, μετέφερε στην πρώτη του διερευνητική επίσκεψη στο νησί την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καιι Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας.

Συνοδευόμενος από τους Νότη Μηταράκη, Παντελή Μπουγδάνο, Σταμάτη Κάρμαντζη αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου ο κ. Σκρέκας πραγματοποίησε επιτόπια αυτοψία στον χώρο του φράγματος προκειμένου μαζί με τον διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου να αποτιμήσουν την κατάσταση και να διαπιστώσουν το μέγεθος των παρεμβάσεων που απαιτούνται μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο κ. Σκρέκας χαρακτήρισε το φράγμα ως έργο πνοής για τη Χίο συνδέοντας την αναγκαιότητα ολοκλήρωσής του με την κλιματική αλλαγή που τα επόμενα χρόνια αναμένεται να επηρεάσει και τη Χίο.

Ευχαριστώντας τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για την επίσκεψη στη Χίο, ο Νότης Μηταράκης, σημείωσε ότι «το έργο «Κόρης Γεφύρι», για όλους εμάς στη Χίο, αποτελεί ένα έργο πρώτιστης σημασίας, ένα έργο το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Επισημαίνω για ακόμα μια φορά την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με το Δήμο και την Περιφέρεια. Η παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Μπουγδάνου καθώς και του Δημάρχου κ. Κάρμαντζη, δείχνει πως η συνεργασία μπορεί να βοηθήσει ώστε να προχωρήσουν στο νησί έργα, τα οποία έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες. Εν συνεχεία ο κ. Σκρέκας θα μας πει τις δικές του εντυπώσεις από το έργο, ενώ μετά το Φράγμα «Κόρης Γεφύρι», θα επισκεφθούμε την ΕΜΧ, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, ενώ θα δούμε και νέους παραγωγούς και νέους αγρότες, καθώς στόχος του υπουργείου από ότι αντιλαμβάνομαι, είναι η στήριξη συνολικά της αγροτικής παραγωγής στη Χίο.».

Σύσκεψη στην Περιφέρεια

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκρέκα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου.

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Π.Ε. Χίου, συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εργασίας & Κοιν. Υποθέσεων και Βουλευτής Χίου κ. Ν. Μηταράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Π. Μπουγδάνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας & Κοιν. Μέριμνας κ. Π. Βρουλής, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Μεταφορών κ. Ν. Νύκτας καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης και της Π.Ε. Χίου.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Μπουγδάνος έθεσε στον Υφυπουργό σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στη Χίο τα προβλήματα και την αντιμετώπισή τους. Ειδικότερα:

  • Το συνολικότερο υδρευτικό πρόβλημα του νησιού που σχετίζεται εκτός από την ποιότητα ζωής των πολιτών και με την αγροτική παραγωγή.
  • Την ανάγκη ενίσχυσης σε πόρους του προγράμματος LEADER που υλοποιείται στη Χίο ώστε να συμπεριλάβει περισσότερους δικαιούχους.
  • Ζητήματα τυποποίησης και διαφοροποίησης τοπικών προϊόντων.
  • Προβλήματα του κτηνοτροφικού τομέα και αντιμετώπισή τους.

Α. Μιχαηλίδης: "Απλά μας δουλεύετε κ. Μηταράκη για το φράγμα..."

Για επικοινωνιακή φιέστα κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Βουλευτής Ανδρέας Μιχαηλίδης, αναφερόμενος στην επίσκεψη Ν. Μηταράκη στο φράγμα Κόρης Γεφύρι. Σε δήλωσή του σημειώνει τα εξής:

"Ο κ. Μηταράκης, συνεχίζοντας τις επικοινωνιακές φιέστες που τόσο καλά ξέρει να διοργανώνει, περιόδευσε σήμερα με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης επισκεπτόμενος και το Κόρης Γεφύρι. Έδωσαν μάλιστα υποσχέσεις για ολοκλήρωση του έργου όχι σε ένα ή δύο, αλλά σε 4 χρόνια.

Παραθέτουμε αυτολεξεί δηλώσεις του κ. Μηταράκη τον Μάρτιο 2019κατά της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν θεωρούσε κατεπείγουσα – και αυτονόητα απλή – την ολοκλήρωση του έργου: «Βλέπουμε τον αρμόδιο υπουργό και τον κυβερνητικό βουλευτή της Χίου, να επικεντρώνονται στο παρελθόν και σε έρευνες που γίνονται. Έτερον, εκάτερον. Να γίνουν όσες έρευνες θέλουν. Αλλά, επιτέλους, ας ασχοληθούν για να ολοκληρώσουν και κανένα έργο, από αυτά που ήδη βρήκαν σχεδόν έτοιμα»……

Επί της ουσίας, ξέχασαν να μας ενημερώσουν για την τύχη της – κομβικής για την προοπτική του έργου - μελέτης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, η οποία έπρεπε να παραδοθεί το καλοκαίρι. Για ποια ολοκλήρωση, λοιπόν, μιλούν και μάλιστα σε συγκεκριμένο χρόνο;

Απλά μας δουλεύετε κύριε Μηταράκη."

Απάντηση: «Οφείλετε ένα συγγνώμη στους Χιώτες κ. Μιχαηλίδη»

Απάντηση υφυπουργού Εργασίας και βουλευτή Χίου, κ. Νότη Μηταράκη σε Α. Μιχαηλίδη για το Φράγμα "Κόρης Γεφύρι": "Μάλλον σας έχει ζαλίσει κ. Μιχαηλίδη η ταχύτητα με την οποία η νεα Κυβέρνηση ασχολείται με τα μεγάλα έργα της Χίου, έργα για τα οποία εσείς δεν κάνατε απολύτως τίποτα ουσιαστικό. Αφήσατε τα έργα σε κατάσταση εγκατάλειψης. Οφείλετε μια συγγνωμη στους Χιώτες."

Με πληροφορίες από τα Politischios.gr, chiosnews.gr και alithia.gr