Skip to main content
16 09 2016 | 13:14

Δρομολογούνται τα έργα σύνδεσης του Ανάβαλου με τον αργολικό κάμπο για την επαρκή άρδευση των καλλιεργειών

Δρομολογούνται τα έργα σύνδεσης του Ανάβαλου με τον αργολικό κάμπο για την επαρκή άρδευση των καλλιεργειών

Μέσα στον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι πληρωμές προς την ανάδοχο εταιρεία για να "ξεμπλοκάρει" το έργο σύνδεσης του Ανάβαλου με τον αργολικό κάμπο, ένα έργο που περιμένει πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί και να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις καλλιέργειες της Αργολίδας. Ειδικά φέτος, το πρόβλημα της λειψυδρίας σε ολόκληρη την περιοχή ήταν ιδιαίτερα έντονο, με αποτέλεσμα να γίνεται επιτακτική η ανάγκη ολοκλήρωσης των συγκεκριμένων έργων, που όμως δεν αναμένεται να τεθούν στην υπηρεσία των αγροτών πριν από το τέλος του 2019,λόγω του χρονοδιογράμματος κατασκευής. Σύμφωνα με τα όσα είπε, πάντως, στη Βουλή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, χθες, στον βουλευτή Γιάννη Ανδριανό, μέσα στο επόμενο διάστημα θα γίνει και η πρόσκληση για την απαλλοτρίωση των εδαφών από όπου θα περνάνε οι αγωγοί μεταφοράς του αρδευτικού, αφού προηγηθεί σχετική εκτίμηση των εν λόγω ιδιοκτησιών.

Αναλυτικά, ο διάλογος στη βουλή των κ.κ. Αποστόλου και Ανδριανού έχει ως εξής:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω κατ’ αρχάς να πω ότι είναι θετικό το γεγονός ότι ήρθατε σήμερα να απαντήσετε προσωπικά σε αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο για την Αργολίδα θέμα, την υλοποίηση δηλαδή των έργων που Αναβάλου, γεγονός που δείχνει το ενδιαφέρον σας για το έργο.

Βεβαίως, η απόδειξη θα είναι οι συγκεκριμένες απαντήσεις που θα δώσετε στα ερωτήματα για το θέμα. Το θέμα αυτό, όπως γνωρίζετε, το παρακολουθώ στενά και ζητώ ενημέρωση σε τακτά χρονικά διαστήματα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καθώς μεταξύ άλλων τα εμπόδια που κατά καιρούς παρουσιάζονται είναι πολλά, πολύπλοκα και απαιτούν συχνά αποφασιστική δράση για την επίλυσή τους.

Η επίκαιρη ερώτηση, λοιπόν, αφορά την υλοποίηση των έργων του Αναβάλου και συγκεκριμένα, πρώτον, των έργων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από τα δίκτυα Αναβάλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Μιδέα, έργο το οποίο, όπως αναφέρετε και στην απάντησή σας σε σχετικά πρόσφατη ερώτησή μου, δεν έχει ενταχθεί ακόμα στη ΣΑΕ 082/1, αλλά είναι καταχωρημένο ως ανειλημμένη υποχρέωση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 και ως τέτοιο αναφέρετε ότι σύντομα θα εγγραφεί στην εν λόγω ΣΑΕ.

Δεύτερον, των έργων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από τα δίκτυα του Αναβάλου στην Ερμιονίδα, που έχει γίνει η οριστική παράδοση της μελέτης. Τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα εδώ και ενάμιση χρόνο. Όπως μου έχετε απαντήσει, έχει ενταχθεί στη ΣΑΕ 081/8, αλλά δεν έχει δημοπρατηθεί. Είναι ένα έργο 47.350.000 ευρώ.

Τρίτον, των έργων επέκτασης του αρδευτικού δικτύου του Αναβάλου προς Επίδαυρο, η συνέχιση του οποίου έχει ενταχθεί ήδη στο μέτρο 4.3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και στη ΣΑΕ 082/1, ως ανειλημμένη υποχρέωση προϋπολογισμού 32.557.000 ευρώ.

Η δημοπράτηση και ανάδειξη του αναδόχου, κύριε Υπουργέ, έχει γίνει από τις αρχές του 2015. Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες που προβλέπονται και ακόμα δεν έχει υπογραφεί η εργολαβική σύμβαση για να προχωρήσει το έργο που προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε είκοσι τέσσερις μήνες.

Σας καλώ, λοιπόν, να ενημερώσετε από το Βήμα της Βουλής τους πολίτες της Αργολίδας για το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των έργων και κυρίως για την εκτιμώμενη ημερομηνία παράδοσής τους προς χρήση των παραγωγών μας.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον κ. Ανδριανό.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κατ’ αρχάς, να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια. Πιστεύω ότι οι απαντήσεις που θα σας δώσω, θα σας ικανοποιήσουν, οπότε θα συμπληρώσουν τα καλά λόγια και τις ευχαριστίες.

Αγαπητέ συνάδελφε, όντως τα φαινόμενα λειψυδρίας, ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο, μας απασχολούν. Έχουμε κάνει έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό -και αναφέρομαι στο Υπουργείο Γεωργίας και των παλαιοτέρων κυβερνήσεων- που αποβλέπει στην εκτέλεση εγγειοβελτιωτικών έργων και στην εκπόνηση μελετών που είχαν να αντιμετωπίσουν αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Το τεχνικό αντικείμενο των έργων που αναφέρετε αφορά κυρίως την κατασκευή δευτερευόντων αγωγών –έργων προσαγωγής, έτσι τα λέμε- και αντλιοστασίων με σκοπό τη μεταφορά νερού προς άρδευση σε περιοχές του Αργολικού Πεδίου.

Στο σημείο τροφοδοσίας των αγωγών αυτών είναι η κατασκευασμένη από μακρού χρόνου κεντρική διώρυγα Αναβάλου, που μεταφέρει νερό από τις πηγές της περιοχής του οικισμού Κυβερίου.

Έρχομαι τώρα στα έργα που αναφέρατε στο ερώτημά μας. Το πρώτο έργο, η μεταφορά και διανομή νερού ύδρευσης από δίκτυα Αναβάλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνια, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Μιδέα έχει προϋπολογισμό 8,8 εκατομμύρια ευρώ. Από το συνολικό οικονομικό αντικείμενο μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευθεί 4,8 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 800.000 ευρώ αφορούν προκαταβολές υλικών. Με απόφαση του Υπουργείου μας εγκρίθηκε χορήγηση παράτασης δέκα μηνών στη συνολική προθεσμία της σύμβασης κατασκευής του έργου, δηλαδή μέχρι τις 27 Οκτωβρίου 2016. Υπάρχει εκκρεμότητα σχετικά με τις απαλλοτριώσεις του έργου και συγκεκριμένα με τις θέσεις τεσσάρων αντλιοστασίων, όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προς το Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας Αργολίδας, αλλά και προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να συντελεστεί κήρυξη της απαλλοτρίωσης, ώστε να εξασφαλιστεί ένα επαρκές μέτωπο εργασιών από εδώ και πέρα.

Έγινε η σχετική δημόσια πρόσκληση προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων για προσκόμιση τίτλων ιδιοκτησίας για την απευθείας εξαγορά αυτών, για να συντομευθούν οι διαδικασίες. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, είναι η εκτίμηση της αξίας των προς εξαγορά ακινήτων από έναν ανεξάρτητο πιστοποιημένο εκτιμητή. Θα γίνει και γι’ αυτή τη διαδικασία όσο μπορούμε πιο γρήγορα ο σχετικός διαγωνισμός για την ανάθεσή της που δεν έχει προγραμματισθεί ακόμη γιατί εκκρεμούσε η συνέχιση της πράξης. Η πράξη έχει ήδη εγκριθεί και ήδη έχει ενταχθεί πλέον στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα 2014-2020.

Εμείς αυτή την ώρα αναζητούμε το νομικό πλαίσιο γύρω από το οποίο θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία όσο γίνεται πιο γρήγορα. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε διακοπή από τις 18 Απριλίου λόγω μη εξόφλησης τριών λογαριασμών. Εμείς δεσμευθήκαμε με απόφαση –και σας το λέμε και εσάς- ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα πληρωθούν οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί.

Για τα υπόλοιπα δυο έργα θα μιλήσω στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

Ο κ. Ανδριανός έχει τον λόγο για τη δευτερολογία μου.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κρατώ τη δέσμευση του Υπουργού. Βεβαίως, θα ήθελα, για να απαντήσω και στη δευτερολογία μου, να ακούσω τη δέσμευση και για τα δυο έργα γιατί έχουν σχέση.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Προς τη θετική κατεύθυνση θα είναι.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ: Κρατώ, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, τις δεσμεύσεις, γιατί όπως είπατε και εσείς και το γνωρίζουμε και εμείς καλά και οι αγρότες μας, το πρόβλημα της λειψυδρίας, της υφαλμύρωσης του υδροφόρου ορίζοντα και της αύξησης του κόστους παραγωγής για τους αγρότες μας γίνεται ολοένα και οξύτερο. Ο Ανάβαλος με την ολοκλήρωσή του θα αποτελέσει μια πραγματική ανάσα ζωής τόσο για την πρωτογενή παραγωγή και την τοπική μας οικονομία όσο και για την προστασία και τη διαφύλαξη της βιωσιμότητας του φυσικού περιβάλλοντος.

Σε αυτό το πλαίσιο θα ήταν χρήσιμο, κύριε Υπουργέ, αφού δρομολογηθούν και υλοποιηθούν τα απαραίτητα έργα σύμφωνα με τις δεσμεύσεις σας, γιατί πρωτογενής παραγωγή χωρίς νερό δεν μπορεί να υπάρξει, να εξετάσετε σε συνεργασία με συναρμόδιους Υπουργούς την αξιοποίηση και κοινοτικών κονδυλίων του ΣΕΣ, του νέου ΕΣΠΑ, για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος για τις αντλίες του Αναβάλου και του δικτύου μεταφοράς, επειδή είναι ενεργοβόρες και πραγματικά θα συνέβαλε αυτό το έργο στη μείωση του κόστους μεταφοράς του νερού, άρα στην ουσία το κόστος που πληρώνει ο κάθε αγρότης.

Δεδομένης, λοιπόν, της σημασίας του έργου για την τοπική αγροτική οικονομία, καθώς η φετινή ανομβρία ήδη έχει δημιουργήσει σοβαρές ζημιές στους παραγωγούς, η ολοκλήρωση του έργου καθίσταται αναγκαία όχι μόνο για την περαιτέρω ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά και για την επιβίωση των υπαρχουσών καλλιεργειών.

Φέτος, κύριε Υπουργέ, τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι αγρότες λόγω της ανομβρίας είναι τεράστια -τα γνωρίζετε, τα έχω επισημάνει και σας έκαναν και σχετικές ερωτήσεις- με αποτέλεσμα να έχουμε επιπτώσεις στην καρπόδεση και επομένως η ζημιά στους παραγωγούς να είναι τεράστια. Σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση έχει αγγίξει τους πάντες και τους πλήττει, το να μην έχουν και εισόδημα είναι πλέον πολύ σκληρό. Νομίζω ότι σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δείτε όλο αυτό το πλέγμα του κόστους παραγωγής.

Κλείνοντας, θέλω να πω το εξής: Ακούγεται ότι θα υπάρξει επιβολή τέλους περιβάλλοντος για περιβαλλοντικούς λόγους στην άντληση νερού αγροτικής χρήσης. Αυτό πραγματικά θα είναι δυσβάστακτο για τους αγρότες με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, με τον ΦΠΑ που πληρώνουν στο ηλεκτρικό ρεύμα αγροτικής χρήσης και με όλες τις επιπτώσεις που έχουν αυτά που προείπα. Νομίζω, λοιπόν, ότι θα είναι δυσβάστακτο αυτό το κόστος και νομίζω ότι καλό θα είναι το Υπουργείο με τα συναρμόδια Υπουργεία να το εξετάσουν και πάλι.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον κ. Ανδριανό.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά για την δευτερολογία σας.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αναφερόμενος στο δεύτερο έργο, όπου σύντομα θα υπάρξει προέγκριση της υπογραφής από την διαχειριστική αρχή, έχει ενταχθεί στο νέο Πρόγραμμα 2014 – 2020 με προϋπολογισμό 30,6 εκατομμύρια ευρώ και ο χρόνος κατασκευής του, απ’ ό,τι προβλέπεται, θα είναι είκοσι τέσσερις μήνες.

Το τρίτο έργο που αφορά την μεταφορά και διανομή στην Ερμιονίδα του νερού του Αναβάλου, έχει γίνει η παραλαβή της οριστικής μελέτης, η οποία ήταν ενταγμένη στο Πρόγραμμα 2007 - 2013. Για την κατασκευή του έργου πρέπει να υποβληθεί σχετική πρόταση στο πλαίσιο των προσκλήσεων του μέτρου: «έγγειες βελτιώσεις, υποδομές εγγείων βελτιώσεων» που σύντομα -και όταν λέω «σύντομα», εννοώ αρχές του χρόνου, γιατί ήδη έχουμε σχεδιάσει να προκηρύξουμε άλλα έργα μέχρι το τέλος του χρόνου- θα υπάρξει η σχετική προκήρυξη.

Η πρόταση αυτή θα αξιολογηθεί με βάση τα κριτήρια που υπάρχουν για να ενταχθεί στο Πρόγραμμα 2014 - 2020. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα πόσω μάλλον όταν υπάρχει το κριτήριο της συμπληρωματικότητας, δηλαδή έργα τα οποία έχουν συμπληρωματική σχέση με έργα που είχαν ενταχθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα προηγούνται στη σχετική αξιολόγηση. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Κλείνοντας, όμως, αυτό, αγαπητέ συνάδελφε, πιστεύω ότι ένα έργο που επί δεκαετίες καρκινοβατούσε παίρνει τον δρόμο του και θα λύσει προβλήματα όχι μόνο αποφυγής της ερημοποίησης που απειλούσε τις συγκεκριμένες εκτάσεις -εσείς αναφέρετε για 60.000 στρέμματα- αλλά κυρίως θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στη φυτική παραγωγή της χώρας.

Θα αναφερθώ και σε δύο πράγματα από αυτά που είπατε. Υπάρχει μια Οδηγία για διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά στην κοστολόγηση του αρδευτικού νερού. Το θέμα της τιμολόγησης είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Δεν υπάρχει καμμία περίπτωση να έχουμε, τουλάχιστον την επόμενη περίοδο, συζήτηση πάνω στο θέμα επιβολής του συγκεκριμένου τέλους που αναφέρεται στην σχετική Οδηγία.

Όσον αφορά τα άλλα που βάλατε σχετικά με το ενεργειακό, θέλω να πω ότι αυτή η ρύθμιση που φέραμε, που δίνει τη δυνατότητα της χρήσης φωτοβολταϊκών στον αγροτικό χώρο και της σύνδεσής τους με το σύστημα διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος, είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία.

Έχουμε δυνατότητες, και μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, αλλά ταυτόχρονα, βεβαίως, σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο, να το εντάξουμε και σε έργα ΕΣΠΑ.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.