Skip to main content
21 04 2017 | 14:40

Ξεκίνησε η Ολυμπιακή Γιορτή των Σπόρων στο Παρανέστι Δράμας

Ξεκίνησε η Ολυμπιακή Γιορτή των Σπόρων στο Παρανέστι Δράμας

Ολοκληρώθηκε σήμερα 20 Απριλίου 2017 η πρώτη μέρα των εργασιών της πρώτης Ολυμπιακής Γιορτής Σπόρων, άνθρωποι από όλο τον πλανήτη ενώνουν τις δυνάμεις τους και μοιράζονται τα όνειρα τους για έναν καλύτερο κόσμο.

Οι ομιλίες έγιναν στο Γυμνάσιο Παρανεστίου.

Η μέρα ξεκίνησε με πολλές αλλαγές στον αρχικό σχεδιασμό μια που το πρωί έβρεχε και είχαμε και ακυρώσεις από συμμετέχοντες.

Η πρώτη ομιλία ήταν από τον Tapsoba Ali από την Μπουρκίνα Φάσο από την Αφρική. Ο Αλή μας μίλησε για τους αγώνες που κάνανε εναντίων των εταιριών βιοτεχνολογίας, είναι η πρώτη χώρα της Αφρικής η Μπουρκίνα Φάσο που έδιωξε την Μονσάντο.

Μας μίλησε για το πώς κατάφεραν να ενώσουν τις διαφορετικές θρησκευτικές και κοινωνικές κοινότητες της Μπουρκίνας Φάσο και πως διέδωσαν το μήνυμα τους σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Ο Αλή είναι ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκπρόσωπος του συλλόγου πολιτών για την αγρο-οικολογία (CCAE)  Πρόεδρο της οργάνωσης: TERRE A VIE χώρα: Μπουρκίνα Φάσο, Αφρική.

Στη συνέχεια μας μίλισε η Shannon McCabe εκπρώσοπος της αιτερίας Baker Creek Heirloom Seed Co, www.rareseeds.com της μεγαλήτερης αιτερίας στης Η. Π. Α. που διακινεί παραδοσιακές ποικιλίες. Μας μίλισε για το πώς πέτιχαν αυτή την επιτυχία και το πώς υποστηρίζουν κοινότιτες σε όλο τον κόσμο για να κάνουν το δικό τους κήπο με παραδοσιακούς σπόρους.

peliti20 04 2017

Μας παρουσίασε τα γράμματα αγροτών από το Ιράκ που καταστράφηκαν από την εισβολή των Η.Π.Α αναφέρθηκε στο πως οι Ισπανοί κατακτήσαν τους λαούς της Λατινικής Αμερικής και πως απαγόρευσαν και απόκοψαν τους Ιθαγενείς από τα ιερά φυτά τους και την διατροφική τους κουλτούρα. Αναφέρθηκε όμως και στις ίδιες τεχνικές που χρησιμοποιούνται και σήμερα σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Η ομιλία της μας έδωσε πολύ κουράγιο, ενέργεια και έμπνευση.

Συνεχίσαμε με την διακήρυξη της συνάντησης, οι κουβέντες για τη διακήρυξη είχαν γίνει από πολλούς μήνες πριν, και στη συνέχει μίλησε ο πατέρας Γεδεών από την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης όπου αναφέρθηκε στους κήπους της σχολής και τα φυτά της αγίας γραφής που έχουν στους κήπους, για τους θεματικούς κήπους της σχολής κ.λ.π. Μας κάλεσε όλους στην 1η Γιορτή Σπόρων που θα γίνει στην Ι. Θεολογική Σχολή της Χάλκης σε συνεργασία με το Πελίτι στις 24 και 25 Ιουνίου 2017. Η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης (Τούρκικα: Ortodoks Ruhban Okulu), ιδρύθηκε την 1η Οκτωβρίου 1844 στο νησί της Χάλκης (τουρκικά: Heybeliada), το δεύτερο μεγαλύτερο νησί στα Πριγκιπόνησα στη θάλασσα του Μαρμαρά. Ήταν η κύρια θεολογική σχολή της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως έως το 1971 που το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που απαγορεύει τα ιδιωτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η θεολογική σχολή βρίσκεται στην κορυφή του λόφου του νησιού της Ελπίδας, στη θέση της, βυζαντινής εποχής Μονής, της Αγίας Τριάδος. Οι χώροι του σχολείου συνεχίζουν να διατηρούνται από το μοναστήρι και χρησιμοποιούνται για φιλοξενήσει συνέδρια. Είναι δυνατόν να επισκεφθείτε με το πλοίο της γραμμής το νησί που βρίσκεται περίπου μία ώρα από την ακτή της Κωνσταντινούπολης.

Η μέρα έκλεισε με την ομιλία του Νίκου Δομπάζη συντονιστή του Πελίτι Κομοτηνής που παρουσίασε το πώς κρατάμε το δικό μας σπόρο. Το Πελίτι Κομοτηνής έχει κάνει μια σειρά με πολύ ωραία βίντεο που παρουσιάζουν για κάθε είδος τις τεχνικές συλλογής σπόρων.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους βοηθάνε και υποστηρίζουν την 1η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Διακήρυξη για την 1η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων

Αδερφές και αδερφοί

Σήμερα, στην 1η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων και την 17η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι, 19-22 Απριλίου 2017, εδώ στη γη του Πελίτι στην Ελλάδα, όλοι εμείς γυναίκες και άντρες από διάφορες γωνιές της γης ενώνουμε τις καρδιές και τα χέρια μας με όλους τους αδερφούς και τις αδερφές που αγωνίζονται για την ελευθερία των σπόρων, του νερού, της γης, της τροφής, των δασών την ακεραιότητα του πλανήτη και στέλνουμε ένα μήνυμα αγάπης και σεβασμού στη μάνα γη και σε όλες τις μορφές ζωής που υπάρχουν πάνω στον πλανήτη.

Είμαστε γυναίκες και άντρες από πολλές γωνιές της γης με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις, διαφορετικές γλώσσες και παραδόσεις αλλά νιώθουμε ότι έχουμε κοινούς στόχους. Φιλοξενούμαστε πάνω στον πλανήτη, αισθανόμαστε αδέρφια με τις άλλες μορφές ζωής (φυτά και ζώα).

Θέλουμε να τονίσουμε ότι είμαστε πολλοί σε όλο τον πλανήτη και εργαζόμαστε με αγάπη για τους άλλους ανθρώπους τη γη και τα φυτά

Σεβόμαστε κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη

Σεβόμαστε την διαφορετικότητα των φυτών, των ζώων και την διαφορετικότητα των ανθρώπινων κοινωνιών.

Υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο τη συνεργασία με τη γη και τις άλλες μορφές ζωής πάνω στη γη

Προάγουμε τεχνικές που προωθούν τη συνεργασία με τη φύση.

Υποστηρίζουμε το ελεύθερο ταξίδι του σπόρου όπως γινόταν εδώ και χιλιάδες χρόνια από χέρι σε χέρι και από γενιά σε γενιά.

Γινόμαστε πρώτοι εμείς το παράδειγμα για τη συνεργασία με τη φύση

Γινόμαστε πρώτοι εμείς οι φύλακες των σπόρων του νερού της γης της τροφής

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, βάζουμε τη φαντασία μας, και την καρδιά μας σε μια δημιουργική κατεύθυνση για την υλοποίηση κοινοτήτων αγάπης και συνεργασίας σε όλο τον πλανήτη.

Οραματιζόμαστε έναν κόσμο για μας και τα παιδιά μας γεμάτο με αγάπη, συνεργασία, αλληλεγγύη, χαρά. Κάνουμε καθημερινά με τις σκέψεις και τις πράξεις μας το καλύτερο δυνατόν προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε το όραμα μας να γίνει μια μέρα πραγματικότητα. Ας μη ξεχνάμε ότι μέχρι πολύ πρόσφατα, πολλά από τα πιο συνηθισμένα σήμερα αποτελέσματα των τεχνολογικών και πολιτιστικών προσπαθειών της ανθρωπότητας καθώς και τα υψηλότερα διανοητικά της επιτεύγματα, όπως παραδείγματος χάριν η ελευθερία του λόγου και η ελευθερία της έκφρασης υπήρχαν μόνο στα όνειρα κάποιων ανθρώπων.

Ωστόσο, κάποιοι πίστεψαν ότι τα όνειρα μπορούν να υλοποιηθούν και εργάστηκαν προς αυτή την κατεύθυνση με υπομονή και επιμονή. Έτσι και εμείς πιστεύουμε ότι ένας κόσμος αγάπης, αλληλεγγύης, συνεργασίας με παράλληλη αποδοχή της διαφορετικότητας είναι εφικτός.

"Από χέρι σε χέρι και από καρδιά σε καρδιά"

για να μη χάσουμε αύριο αυτά που έχουμε σήμερα, ενώνουμε τα χέρια και τις καρδιές μας σε μια αγκαλιά.

Στο μέλλον θα υπάρχει μια γη για όλους ανεξαιρέτως της εθνικότητας.

Πηγή: peliti.gr