Skip to main content
11 01 2018 | 12:31

Ανταποδοτικό τέλος και χρήση πιστοποιημένου σπόρου στο επίκεντρο της συνάντησης Κόκκαλη με ΣΕΠΥ

Ανταποδοτικό τέλος και χρήση πιστοποιημένου σπόρου στο επίκεντρο της συνάντησης Κόκκαλη με ΣΕΠΥ

Για την αξιοποίηση του ανταποδοτικού τέλους στο διακινούμενο πολλαπλασιαστικό υλικό και την προώθηση του πιστοποιημένου σπόρου σε όλο το φάσμα της γεωργικής παραγωγής μίλησαν χθες στην πρώτη τους συνάντηση ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης και οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του ΣΕΠΥ, καθώς ο κ. Κόκκαλης ανέλαβε πρόσφατα την αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Πολλαπλασιαστικού Υλικού.

Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΣΕΠΥ, Βασίλη Ανδριώτη, στο Agro24, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα παρακάτω θέματα:

1. Ανταποδοτικό τέλος: Έχουν συγκεντρωθεί στον ειδικό λογαριασμό αρκετά χρήματα και θα μπορούσαν να υπάρξουν δράσεις για την προώθηση του πιστοποιημένου σπόρου και του πολ/κού υλικού στο σύνολο της γεωργικής παραγωγής,ενώ από την πλευρά του ΣΕΠΥ υπάρχουν και σκέψεις ακόμα και για την επισήμανση με barcode στα καρτελάκια των σπόρων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι είναι μοναδικά. Επίσης, θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ο ΕΛΓΟ Δήμητρα για την ανάπτυξη νέων ποικιλιών.

2. Έγινε μία ανασκόπηση σχετικά με το πρόγραμμα που "τρέχει" ο ΣΕΠΥ μαζί με το υπουργείο για την προώθηση της χρήσης πιστοποιημένου σπόρου.

3. Σκληρό σιτάρι: Έγινε αναφορά στο περσινό πισωγύρισμα του υπουργείου σχετικά με την αύξηση της χρήσης πιστοποιημένου σπόρου για την εξασφάλιση της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Συγκεκριμένα, ενω΄υπήρχε δέσμευση για 12 κιλά ανά στρέμμα το 2015 και το 2016, με σκοπό να αυξηθεί στα 16 κιλά/στρέμμα το 2017, ξαφνικά το υπουργείο υπαναχώρησε από την αρχική του δέσμευση και αποφάσισε να παραμείνει στα 12 κιλά/στρέμμα. Ο ΣΕΠΥ ανέφερε ότι ένα από τα προβλήματα που έχει ο παραγωγός είναι ότι η μη χρήση πιστοποιημένου σπόρου δημιουργεί προϊόν άνευ αναγνωρισιμότητας και ιχνηλασιμότητας, πράγμα που έχουν αρχίσει να ζητούν οι αγορές του εξωτερικού.

4. Εγγραφή ποικιλιών βάμβακος στον Εθνικό Κατάλογο: Έχει γίνει προσπάθεια να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο εγγράφονται οι νέες ποικιλίες βαμβακιού στον Εθνικό Κατάλογο. Η ομάδα εργασίας έχει καταλήξει σε έναν τρόπο αξιολόγησης που δεν θα κόβεται μία ποικιλία, εάν παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις σε ένα μόνο χαρακτηριστικό (π.χ. ποιότητα ίνας ή πρωιμότητα ή απόδοση ανά στρέμμα), αλλά θα εξετάζονται συνολικά οι επιδόσεις της στα αγρονομικά και τεχνολογικά κριτήρια που τίθενται από τον κανονισμό.

Σχετικό με τη συνάντηση δελτίο Τύπου εξέδωσε το γραφείο του κ. Κόκκαλη:

"Με εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού συναντήθηκε σήμερα Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018, ο Υφυπουργός ΑΑ&Τ κ. Βασίλειος Κόκκαλης. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος κ. Θύμης Ευθυμιάδης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Βασίλης Ανδριώτης, το Μέλος κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης και ο Γενικός Διευθυντής κ. Ευάγγελος Ζαγγίλης. Συμμετείχαν επίσης η Γενική Διευθύντρια Γεωργίας κ. Γεωργία Κωστοπούλου, η Διευθύντρια Πολλαπλασιαστικού Υλικού Καλλιεργούμενων Φυτικών Ειδών και Φυτογενετικών Πόρων κ. Ευαγγελία Κούρεντα και υπάλληλοι της Διεύθυνσης.

Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου ενημέρωσαν τον Υφυπουργό για την κατάσταση του κλάδου και της αγοράς πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συμβολή της χρήσης πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, στην παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων, με χαμηλό κόστος αγοράς για τον παραγωγό. Σημειώθηκε δε ότι η παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων αποτελεί το καλύτερο «διαβατήριο» για τις σοβαρές αγορές του εξωτερικού.

Ο Υφυπουργός επεσήμανε τη σημασία ύπαρξης υγιούς και πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού ως εφόδιο για τον σύγχρονο αγρότη καθώς και το σημαντικό όφελος της σποροπαραγωγής στην Ελλάδα. Ο κ. Κόκκαλης ξεκαθάρισε ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υπουργείου η αξιοποίηση των ελληνικών ποικιλιών και κάλεσε το Σύνδεσμο σε συνεργασία προς όφελος του πρωτογενούς τομέα της χώρας."

Δείτε εδώ περισσότερα για τη νομοθεσία που ισχύει σχετικά με τα ανταποδοτικά τέλη και τα παράβολα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο πολλαπλασιαστικό υλικό.