Skip to main content
21 05 2018 | 15:34

Εφαρμόστηκε από το ΥΠΑΑΤ και το Μπενάκειο η βιολογική καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς

Εφαρμόστηκε από το ΥΠΑΑΤ και το Μπενάκειο η βιολογική καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), για πρώτη φορά φέτος εφάρμοσαν πρόγραμμα αντιμετώπισης των προσβολών του εντόμου σφήκα της καστανιάς (Dryococcus kuriphillus) σε καστανεώνες, με την μέθοδο της βιολογικής καταπολέμησης. Δηλαδή, με στοχευμένες εξαπολύσεις του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis, φυσικού εχθρού της σφήκας της καστανιάς.

Το έντομο της σφήκας της καστανιάς προσβάλει διάφορα είδη καστανιάς στην ελληνική επικράτεια, δημιουργώντας υποβάθμιση της παραγωγής και σημαντική απώλεια εισοδήματος των παραγωγών κάστανου. Το Torymus sinensis είναι είδος ωφέλιμου εντόμου που δεν συναντάται όμως στην Ελλάδα, γι’ αυτό η προμήθειά του έπρεπε να γίνει από την Ιταλία.

Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν σχετικά αιτήματα και έγιναν προσπάθειες, που όμως δεν είχαν αποτέλεσμα (προσπάθεια χρηματοδότησης εξαπολύσεων από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κλπ).

Φέτος όμως μετά από συντονισμένες ενέργειες της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής και άλλων Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ το έντομο Torymus sinensis καταχωρήθηκε στον Εθνικό Κατάλογο Μακροοργανισμών και στη συνέχεια έγινε η προμήθεια των εντόμων (σε φωλιές θηλυκών και αρσενικών), κατόπιν παραγγελίας τους από την Ιταλία.

Οι εξαπολύσεις των ωφέλιμων εντόμων έγιναν σε δασικές εκτάσεις και καστανοπερίβολα των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Πιερίας, Κοζάνης, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Δράμας, Καβάλας, Αρκαδίας και Λακωνίας, όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα (θύλακες) προσβολών.

Μέχρι τα μέσα Μαΐου το πρόγραμμα εξαπολύσεων θα ολοκληρωθεί με εξαπολύσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας.

Οι εξαπολύσεις πραγματοποιήθηκαν με την συνεργασία των εκπροσώπων του ΥΠΑΑΤ και του ΜΦΙ με τις κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), τις Δασικές Υπηρεσίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους ενδιαφερόμενους συνεταιρισμούς καστανοπαραγωγών και μεμονωμένους παραγωγούς κάστανου.

Τα ακριβή σημεία-δένδρα της κάθε εξαπόλυσης των ωφέλιμων εντόμων καταγράφονται με GPS και η εγκατάσταση των εντόμων, η προσαρμογή τους στο ελληνικό οικοσύστημα και η αποτελεσματικότητα της καταπολέμησης των εντόμων της σφήκας της καστανιάς θα μελετηθούν στα επόμενα χρόνια και η μέθοδος θα αξιολογηθεί, σε σύγκριση με τα θετικά αποτελέσματα που έχουν ήδη καταγραφεί στην Ιταλία.

Με το πέρας των εξαπολύσεων η Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής και το ΜΦΙ θα εκδώσουν οδηγίες χειρισμού για την προστασία των ωφέλιμων αυτών εντόμων (αποφυγή ψεκασμών, κλπ), καθώς και την υποβοήθηση της εγκατάστασής τους, ώστε τα έντομα να εξαπλωθούν σε όλες τις δασικές και καλλιεργούμενες εκτάσεις καστανιάς με επιθυμητό αποτέλεσμα στη προστασία των δένδρων καστανιάς από το έντομο της σφήκας.

Δήλωση Βασίλη Κόκκαλη

Το στόχο η Ελλάδα στην επόμενη πενταετία, να μπει στην πρώτη πεντάδα των καστανοπαραγωγών Ευρωπαϊκών χωρών, θέτει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης, με αφορμή την εφαρμογή για πρώτη φορά στη χώρα μας, της βιολογικής καταπολέμησης της «σφήκας της καστανιάς».

Αναλυτικά η δήλωσή του κ. Κόκκαλη: «Σε μία περίοδο όπου το ζητούμενο είναι η ενδυνάμωση του Ελληνικού πρωτογενούς τομέα, η αναζήτηση τρόπων ενίσχυσης δυναμικών καλλιεργειών και μέσω της αντιμετώπισης τυχόν προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, αποτελεί αυτονόητη προτεραιότητα για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο πλαίσιο αυτό, η αντιμετώπιση ενός σημαντικού προβλήματος που δυστυχώς ήρθε και στη χώρα μας σε ότι αφορά την καστανοκαλλιέργεια, της σφήκας της καστανιάς που προσβάλει τα δένδρα και υποβαθμίζει και μειώνει την παραγωγή, υπήρξε για εμάς ένα μεγάλο στοίχημα που ευτυχώς κερδήθηκε, εφαρμόζοντας τη μέθοδο της λεγόμενης «βιολογικής καταπολέμησης».Με τις σωστές κινήσεις και προπαντός την αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, καταφέραμε μετά από προσπάθειες ετών, να κάνουμε όλες εκείνες τις ενέργειες που μας επιτρέπουν από φέτος να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά ένα πρόβλημα που θα θυμίσω πως στη γειτονική Ιταλία περιόρισε δραματικά την παραγωγή κάστανου ακόμη και σε ποσοστό 70%.

Επειδή η καστανοκαλλιέργεια τα τελευταία χρόνια αφήνει ένα πολύ εισόδημα στον παραγωγό και εύλογα παρατηρείται στροφή ολοένα και περισσότερων αγροτών στην χώρα μας μέσα στην οικονομική κρίση, η περαιτέρω θωράκισή της, εύλογα δημιουργεί προϋποθέσεις για αύξηση της παραγωγής, με ευεργετικές συνέπειες στην αγροτική, την εθνική οικονομία, αλλά και τις εξαγωγές μας αφού το 90% της εγχώριας παραγωγής καταναλώνεται στο εξωτερικό.

Αποτελεί δε, ρεαλιστικό στόχος για εμάς στην επόμενη πενταετία, είναι η Ελλάδα να μπει στην πρώτη πεντάδα των καστανοπαραγωγών Ευρωπαϊκών χωρών».