Skip to main content
06 04 2020 | 16:50
του Μάκη Βορίδη
του Μάκη Βορίδη

Στοχευμένες παρεμβάσεις για να μη μείνει κανείς πίσω

Η πανδημία του κορωνοϊού και η υγειονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει ολόκληρος ο πλανήτης διαμορφώνουν αναμφισβήτητα μια νέα πραγματικότητα για κράτη, πολίτες, εργαζομένους, επιχειρηματίες, και παραγωγούς. Η προσαρμογή –αν και βίαιη– στα νέα δεδομένα απαιτεί γρήγορα αντανακλαστικά, γενναίες αποφάσεις και υψηλή επαγρύπνηση. Χωρίς προηγούμενη αντίστοιχη εμπειρία και κινούμενοι προς το παρόν σε αχαρτογράφητα νερά, ο στόχος όλων και πολύ περισσότερο της εκάστοτε πολιτείας είναι να μετριάσει στον μέγιστο βαθμό και σε κάθε επίπεδο τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Από την πρώτη γραμμή στήριξης δεν θα μπορούσε να απουσιάζει φυσικά ο αγροτοδιατροφικός τομέας και η εξασφάλιση της διατροφικής επάρκειας και ασφάλειας, που αποτελεί μείζονα προτεραιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ηδη από την αρχή ελήφθη δέσμη μέτρων –η οποία εμπλουτίζεται και επεκτείνεται διαρκώς– για την ενίσχυση των παραγωγών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων, των ανθοκόμων που υφίστανται δυστυχώς κάθετη πτώση των πωλήσεων και συρρίκνωση του εισοδήματός τους.

Πέρα από τα γενικά μέτρα που αφορούν στην αναστολή πληρωμών ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών και δόσεων σε ρύθμιση, ολοένα και περισσότερες αγροτικές δραστηριότητες (ΚΑΔ) προστίθενται στους δικαιούχους μέτρων ειδικής στήριξης. Τα δε καταστήματα αγροτικών εφοδίων εξαιρέθηκαν από την αναστολή λειτουργίας που επεβλήθη καθολικά στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ εξειδικεύτηκε το πλαίσιο λειτουργίας τους με τη θέσπιση σχετικής ΚΥΑ. Η υποβολή δήλωσης ΟΣΔΕ ενεργοποιήθηκε ξανά (αφού είχε προσωρινά ανασταλεί) με αποκλειστική δυνατότητα εξ αποστάσεως υποβολής της, ενώ εξετάζεται επίσης η επίσπευση της καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης. Επισπεύσθηκε ακόμη η καταβολή αποζημιώσεων ύψους 22 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ με ταυτόχρονη 2μηνη παράταση της προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για το 2019. Η διαδικασία ανανέωσης της Κάρτας Αγρότη «ξεμπλόκαρε» για το σύνολο των τραπεζών, ενώ παράλληλα γενναίες παρατάσεις έχουν δοθεί στις προθεσμίες μέτρων του ΠΑΑ και του ΕΠΑΛΘ που αφορούν στην υποβολή νέων αιτήσεων, αιτημάτων πληρωμών ή ενστάσεων.

Επιπροσθέτως και κατόπιν συνεργασίας με το ΥΠΟΙΚ αποφασίστηκε να διατεθούν, αρχικά τουλάχιστον, 150 εκατ. ευρώ για την ανακούφιση των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων που πλήττονται. Ηδη αυξήθηκαν κατά περίπου 68 εκατ. οι πιστώσεις του μέτρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για τη μεταποίηση, επιβεβαιώνοντας έτσι τη σταθερή προσπάθεια του υπουργείου για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τον εκσυγχρονισμό των μονάδων μεταποίησης, τη διατήρηση υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σε αυτά θα προστεθεί ο παραδοσιακός μηχανισμός στήριξης ήσσονος σημασίας (de minimis) για το όριο του οποίου αναμένουμε την Κομισιόν να αποφανθεί –ύστερα και από προσωπική εισήγηση στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. για αποδέσμευση των ορίων ενίσχυσης– καθώς και η αξιοποίηση αδιάθετων κονδυλίων του ΠΑΑ και του ΕΠΑΛΘ για τα οποία επίσης αναμένουμε σχετική απόφαση της Ε.Ε. Και όλα αυτά ενώ συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι για παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων.

*υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Πηγή: kathimerini.gr