Skip to main content
19 09 2017 | 13:35
του Μανόλη Βαρουξάκη
του Μανόλη Βαρουξάκη

Δυστυχώς μας κορόιδεψαν

Aυτές τις μέρες στα Χανιά πραγματοποιήθηκε το συνέδριο νέων αγροτών. Διαβάζοντας κάποιος το πρόγραμμα του δυστυχώς αντιλαμβάνεται από νωρίς ότι έχουμε να κάνουμε με μια εκδήλωση που προωθεί την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια, μια εκδήλωση που απέχει από τα πραγματικά προβλήματα του αγρότη και της κοινωνίας.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει Έλληνας αγρότης εν την γένεσή τους ξεκινούν από την ΕΕ. Η Κατάντια που βρίσκεται ο αγροτικός τομέας οφείλεται στην Κοινή αγροτική Πολιτική της ΕΕ που διέλυσε την αυτάρκεια μας σαν λαός με τις επιδοτήσεις και τα προγράμματα νέων αγροτών, που έστρεψαν την παραγωγή μας στην μονοκαλλιέργεια (καλλιεργούμε μόνο τα επιδοτούμενα προϊόντα) κάνοντας μας βορά στα δόντια εμπόρων.Έτσι και σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση πετάει το δόλωμα σε πολλούς νέους ανθρώπους που θέλουν να μείνουν στα χωριά τους και να καλλιεργήσουν τη γη, να ενταχθούν σε προγράμματα νέων αγροτών, να γίνουν επιχειρηματίες όπως λένε, να εξάγουν, να κατακτήσουν τον κόσμο. Οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν αντιληφθεί ότι πίσω από όλα αυτά κρύβεται μια ολόκληρη βιομηχανία που περιμένει να τους βάλει στο χέρι. Από τις εταιρίες που κάνουν τις μελέτες για τα προγράμματα, μέχρι τις εταιρίες που θα πουλήσουν τον μηχανολογικό εξοπλισμό που χρειάζεται ο αγρότης (Για να κινηθεί η βιομηχανία της βόρειας Ευρώπης). Και όλα αυτά για να πετάξουν ένα ξεροκόμματο το οποίο δεν θα είναι αρκετό για το ξεκίνημα, οπότε έρχεται μετά ο δανεισμός από τις τράπεζες για να ολοκληρώσει ο κάθε νέος αγρότης επιχειρηματίας όπως μας ονομάζουν το επιχειρηματικό του πλάνο. Τράπεζες, δάνεια και σε έχουν στο χέρι. Έρχονται μετά και σου λένε θα σε βοηθήσουμε έλα να κάνουμε συμβολαιακή Γεωργία και εκεί κλειδώνουν όλα. Είσαι πλέον δικός τους (δούλος)!

Η ελεύθερη αγορά και τα ανοιχτά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιτρέπουν την ελεύθερη και αδασμολόγητη διακίνηση τον αγροτικόν προϊόντων φέρνοντας στα πιάτα του καταναλωτή προϊόντα από τη μια άκρη του κόσμου μέχρι την άλλη. Μπορεί ντόπιος αγρότης να έχει τα ίδια προϊόντα και να τα πετάει στις χωματερές. (όπως γινόταν τις δεκαετίες του ’80-’90) και τα καρτέλ των παγκόσμιων πολυεθνικών να πλουτίζουν μεταφέροντας προϊόντα από άλλες αποικίες αφού έχουν και αλλού φτηνότερους σκλάβους.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ενδιαφέρθηκε πότε για τους χιλιάδες αστέγους συνανθρώπους, ούτε ποτέ για όλους αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση στην τροφή. Και εμείς οι αγρότες πιστεύουμε ότι θα ενδιαφερθούν για εμάς; Ευθύνη έχουμε και εμείς που αντί να καθίσουμε και να δούμε πώς θα ανακτήσουμε την αυτάρκειά μας για να υπάρχει δικαιοσύνη και ισότητα μέσα στην κοινωνία μας, έχουμε φάει το τυράκι που υπάρχει στη φάκα ότι θα γίνουμε επιχειρηματίες.

Κανείς δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι έχουμε γίνει πιόνια όλου αυτού του συστήματος, που σταδιακά μας μετατρέπει σε δούλους. Δυστυχώς δεν είδα σε αυτήν την εκδήλωση να γίνεται κανένας λόγος για το φορολογικό και το ασφαλιστικό που αφανίζουν το εισόδημά του αγρότη. Αδυνατώντας ο αγρότης να αντεπεξέλθει στη φοροληστρική επιδρομή του κράτους και της τρόικας συσσωρεύει χρέη προς το Δημόσιο, με αποτέλεσμα μετά από λίγο καιρό να βρεθούμε μπροστά σε πλειστηριασμούς της αγροτικής γης.Στην ιστορία στους ιθαγενείς πάντα οι κατακτητές δίνουν γυάλινες χάντρες και ενώ αυτοί χαίρονται για το δώρο οι άλλοι τους παίρνουν τα πάντα πίσω από την πλάτη τους.

*αγρότης, σύμβουλος στην Περιφέρεια Κρήτης και πρόεδρος του ΤΟΕΒ Αγυιάς-Κολυμβαρίου

Δημοσιεύτηκε πρώτα στο haniotika-nea.gr με τη μορφή επιστολής